Arama

Turna Balığı (Esox)

Güncelleme: 19 Ağustos 2016 Gösterim: 7.886 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Turna Balığı
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Esox lucius
hecht

Turnabalıkları Avrasya ve Kuzey Amerika'daki tatlı sularda yaşar. Baş­ta Baltık Denizi olmak üzere az tuzlu sularda da bulunurlar.
Turnabalıklarının iri ve korkutucu ağızları keskin dişlerle donanmıştır. Üst bölümleri koyu yeşilimsi, yanları daha açık yeşil üzerine genellikle açık renk benekli ve dalgalı çizgili­dir. Sırt yüzgeci kuyruk yüzgecine çok yakın­dır. Sırt, anüs, kuyruk yüzgeçlerinde koyu renk benekler ve çizgiler bulunur.
Uzunluğu yaklaşık 20 santimetreye kadar olan küçük turnabalıkları karidese benzer hayvanlarla beslenir. Daha irileri balıkların yanı sıra kurbağaları, su kuşlarını ve küçük memelileri de yer. Turnabalıkları yalnız ya­şar. Akarsu ya da göllerde seçtikleri yaşama ortamlarını türdeşlerine karşı savunurlar. Turnabalığı avlanırken olduğu yerde hareket­siz kalır ve yeterince yaklaşan kurbanının üstüne ok gibi fırlar. Gövdesinden kaptığı avını başından başlayarak yutabilmek için ağzında ustaca çevirir.
Alabalık ve sombalıklarının bol bulunduğu göl ve ırmaklarda ağlar ve dalyanlarla avlan­dıklarından turnabalıklarına az rastlanır. Coğrafi dağılımı çok geniş olan bayağı turna­balığı (Esox lucius) yaklaşık 1,5 metre uzun­luğa ve 21 kg ağırlığa erişebilir. Bu tür Türkiye'nin birçok akarsu ve gölünde yaşa­maktadır.
Turnabalıkları ilkbahar başlarında sığlıkla­ra gelerek su bitkileri arasına yumurta döker. İri bir dişinin döktüğü yumurta sayısı 500 bini bulur. Yumurtalar 10-21 gün içinde çatlar ve yavrular bir süre karınlarının altındaki kese­lerde taşıdıkları yumurta sarısıyla beslenirler.
Turnabalıklarının kendi iriliklerine yakın balıkları yuttukları söylenmektedir. Bazı kay­naklarda, 3 kg ağırlığındaki bir turnabalığının kendi iriliğine çok yakın bir sombalığını üç günde yuttuğu yer almaktadır.
Kuzey Amerika'da yaşayan maskinonge (Esox masquinongy), 1,8 metreye ulaşan uzunluğu ve yaklaşık 36 kg ağırlığıyla en iri turnabalığı türüdür.
Bilimsel Sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
          • Takım: Teleostei
            • Familya: Esocidae (Turna balığıgiller)
              • Cins: Esox, Linnaeus, 1758
Turna balığı, Esocidae familyasını oluşturan etçil balık türlerinin ortak adı. Hepside Esox cinsine aittir. Füze şeklinde ama yan tarafları düz olan bir vücutları ve içeriye dönük "köpek dişleri" ile dolu olan uzun, ördek gagasını andıran bir ağızları vardır. Sırt ve anal yüzgeçleri vucutlarının çok arka kısmında kalır. Genç yaşlardakiler yeşil, olgun yaşlara ulaşanların ise sarımsı kahverengi renkleri vardır.

Çiftleşme

Turna balıklarının üreme zamanı hemen karlar eridikten sonra başlar ve Mayıs ayında sona erir. Dişilerin ürettikleri 3 milim büyüklüğünde olan, 100.000 ila 1 milyon arasındaki yumurta, su bitkilerine yapışık şekilde bırakılır. 10 ila 30 gün içinde yavrular dünyaya gelir ve ömürlerinin ilk günlerinde yumurtalardan arta kalanlar ile beslenirler. Turna balıkları üç dört yaşlarına varınca ilk kez çiftleşirler.

Beslenme
Turna balıkları çok aç gözlü avcılardır ve yamyamlık bile onlar için çok doğaldır; yavru turna balıklarının %90'ı kardeşleri tarafından yenilir. Bir turna balığı kendi büyüklüğünün %70'i büyüklüğünde olan diğer bir turna balığını tamamen yutabilir. Turna balıkları yemek seçenekleri konusunda hiç çekingen değillerdir. Bütün balık türlerini, kurbağalar, fareler, kemeler, yavru ördekler ve bazen yengeç bile avlar. Besinin kıt olduğu dönemlerde hatta solucan ve büyük mayıs sülükleri bile yerler.

Yaşadığı Bölgeler
Turna balıkları Avrupa, Kuzey Amerika ve kısmen Asya'da bulunur. Bol su bitkileri bulunan ama temiz sularda yaşamayı tercih eder. Türkiye'nin özellikle kuzeyinde ve büyük ırmakların İç Anadolu'ya düşen kesimlerinde ve iç Anadolu'da da bulunur. Kuzey turna balığı (Esox lucius) 1,5 metre uzunluğa ve 35-40 kilo ağırlığa kadar varabilir, ama bu büyüklüktekilere rastlamak nadirdir. Bir metreyi geçenleri çok seyrek tutulur. Hele 1,3 metreye varan tutulursa bu mucize sayılır. Turna balıkları her şeyden önce, oltada savaşmalarından ve enerjilerinden dolayı sevilirler. Oltaya takılmış bir turna balığı kurtulmak için her şeyi dener, ve bu mücadele esnasında sudan dışarıya taklalarda atar ve balıkçıyı heycanlandırır.
Ama tabiki sadece oltada değil, mutfaktada kalitesini ortaya koyar. Diğer etçil balıklar gibi turna balığıda lezzetli bir balıktır, ama birçok Y şeklinde küçük kılçıkları vardır. Bu yüzden etini ayırıp köfte yapan ahçılarda vardır. Etinin 100 gramında 372 kJ (89 kcal) bulunur.

Sınıflandırma

  • Esox türleri:
    • Amerika turna balığı (Esox americanus)
    • Amur turna balığı (Esox reicherti)
    • Kuzey turna balığı, Bayağı turna balığı (Esox lucius) Türkiye.
    • Niger turna balığı (Esox niger)
    • Maskinonge (Esox masquinongy)
Kıpırdamadan duran bir turna balığı. Fotoğraf Almanya'da, Straussberg baraj gölünde çekilmiştir.
800pxeuropaeischerhecht

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TURNABALIĞI
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Turnabalığıgillerden, Avrupa'da tatlı sularda yaşayan balık (Esox lucius). Uzunluğu 40-100 cm.dir. Vücudu uzun ve yuvarlak, ağzı geniştir. Ağzında çok sayıda (700 tane) keskin diş bulunur. Sırt ve anüs yüzgeçleri vücudun gerisindedir. Çok yırtıcıdır. Balık, kurbağa, yumuşakça, kabuklu ve su kuşlarının yavrularıyla beslenir. Kimi zaman kendi yavrularını bile yer. 10 yıl kadar yaşar, eti yenir, yumurtalarından havyar yapılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
3 Şubat 2013       Mesaj #3
iceslush - avatarı
VIP ETC
balikdelisi 1327522239175
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif
ROSE - avatarı
ROSE
Ziyaretçi
3 Şubat 2013       Mesaj #4
ROSE - avatarı
Ziyaretçi
Turnabalığıgiller familyasından avcı bir tatlı su balığı. Tatlı suların köpekbalığı olarak ün salmıştır. İnce uzun vücudu füzeyi andırır. Çoğunun boyu bir metreden fazladır. İki metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanlarına da rastlanır. Vücûdu ince sık pullarla örtülüdür. Pulların üzerinde yer yer sarımsı yeşil benekler bulunur. Ağzı büyük ve keskin dişlidir. Avını yutarken solungaç kapaklarını açar. Çok yırtıcı ve oburdur. Kendi boyundaki balıklara, ördek ve kazlara da saldırır. Su kurbağası, su sıçanı ve su yılanlarının amansız düşmanıdır. O kadar vahşîdir ki, kendi yavrularını bile yer. Onun için üreme mevsimlerinde avlanması serbest olan tek balıktır. Kuyruk yüzgeçi büyük olduğundan hızlı yüzer. Küçük olan sırt ve anal yüzgeçleri kuyruğa yakındır. Bu özellik, pusuda bekleyen ve avına âni saldıran balıklarda görülür. Ağzı öne doğru uzamış olup, ördek gagasını andırır. Alt çenesinin ileri doğru çıkıntı yapması tipik özelliğidir. Zaman zaman diş değiştirir. Sazlıklar arasında pusu kurar. Uzun ömürlüdür. 100 yıldan fazla yaşayabilir.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
19 Ağustos 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Turna Balığı (Esox)
Ad:  Turna balığı.jpg
Gösterim: 1474
Boyut:  198.9 KB

Benzer Konular

20 Kasım 2012 / KisukE UraharA Taslak Konular
19 Mart 2010 / Misafir Edebiyat tr
19 Aralık 2008 / BrookLyn Zooloji
24 Nisan 2009 / bi quan Zooloji