Arama

Kızıl Şahin (Buteo rufinus)

Güncelleme: 8 Ekim 2017 Gösterim: 3.069 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Ekim 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kızıl şahin (Buteo rufinus)

Sponsorlu Bağlantılar
kzlahin

Kızıl şahin (Buteo rufinus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından 50-60 cm boyunda, 120-150 cm kanat açıklığında bir kuş türü.

Özellikler


Orta boylu ve geniş kanatlı bir yırtıcıdır. Kanat teleklerindeki siyah çerçeve ve kızıl rengiyle kolayca tanınır. Alacalı, açık renkleri, uçarken veya tüneme halinde rahatça ayırt edilebilir. Bu kadar sık görülmesinin nedeni ise avladığı hayvanların çok çeşitlilik göstermesi, (sürüngenler, küçük ve orta boydaki kuşlar, ufak memeliler ve tavşan) ve kendisi ile rekabet edecek başka yırtıcıların (kartal gibi) azlığıdır.ve şahinler gibi yırtıcıdır.

Yaşam Alanı

Bozkırlar, açık alanlar ve sulak alanlar yaşam yerlerini oluşturur. Türkiye'de özellikte Marmara bölgesinde sık sık görülür. Ülkemizde yol kenarlarındaki dikenler üzerinde tünemiş olarak görülür.Göç mevsimlerinde sürüler halinde izlenebilirler. Özellikle bahar aylarında ormanlık alanlarda yavrusu ile gezen çiftleri izlemek doğa tutkunları için oldukça keyif vericidir.
Vikipedi

Son düzenleyen asla_asla_deme; 13 Ekim 2009 12:11
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
1 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kızıl Şahin (Buteo rufinus)



Sponsorlu Bağlantılar
En iri yırtıcı kuşlarımızdan biridir.
Ad:  spc_132.jpg
Gösterim: 495
Boyut:  5.7 KB

Şahine (Buteo buteo) göre daha iri, daha uzun kanatlı, daha uzun kuyruklu, daha uzun bacaklı ve daha kızıl tonlardadır. Boyca karaçaylak kadardır.
Süzülürken kanadını omzundan yukarı kaldırır ve bileklerinden bükerek kanat ucunu düz tutar.Dönerek yükselirken kanatlarını iyice yukarı kaldırır.
Yırtıcı kuşlar içerisinde manevra kabiliyeti en iyi olan kuş türüdür,dalışa geçtiği an saatte 320km/s gibi mükemmel bir hıza ulaşır.Bu hızla nefes alamaycağı için burun deliklerindeki kapakçıkları kapatabilir.Nat geo kanalındaki bir araştırmaya göre eğer bir kızıl şahin F-22 Raptor boyutlarında olsaydı it dalaşında F-22 Raptor'a büyük bir üstünlük sağlardı'deniliyordu.

Uçuşta bir şahinden çok kaya kartalını (Aquila chrysaetos) andırır.
Erkek ve dişi bireyler arasında görünüş farkı yoktur.
Sadece dişi bireyler erkekten biraz daha iri olur.
Kızıl şahin de, tıpkı şahinde olduğu gibi açıktan koyuya pek çok renk varyasyonu (don) görülür. Genel olarak kafa kahve,alın koyu renkli,tepedeki pas kırmızısı renkli tüylerin kenarları krema beyazıdır ve göğüs rengi oldukça açık, buna karşılık böğür ve karın bölümleri daha koyu renklidir.
Sırt ve omuz tüylerinde geniş ve kahve renkli çizgi veya lekeler vardır;bu tüylerin kenarlarında beyaz lekeler vardır.
Kuyruk genellikle tüm gövde renginden daha açık tonda bir kızıldır,kuyruküstü tüyleri koyu kahvedir.
Kuyruk erişkinlerde çizgisiz olup genç bireylerde enine ince çizgiler vardır.
Koyu donlu kızıl şahinlerin kuyruk sonunda kalın ve koyu renkli enine bir bant bulunur.
Gaga siyah,ayaklar açık sarı,siyah pençeli,iris sarı kahvedir.
Uçuşta alttan en tipik özelliği olarak el bileklerindeki koyu lekeler açıkça görülür ve bunlar şahindekinden daha belirgindir.
El teleklerinin uçları siyah, iç kısımları beyazdır.
Erişkinlerde firar hattı koyu bir bantla çevrelenir.

Uçuşta üstten görünümünde ise en tipik ve ayırıcı özelliği kuyruk sokumu ve kuyruk üstünün sırtla kontrast oluşturacak derecede açık renk görünmesidir.
Özellikle uzak mesafede uçan kızıl şahinleri tanımlamada üstten çok açık görünen kuyruk rengi yardımcı olur.


Kızıl Şahin


Türkiyedeki en iri yırtıcı kuşlardan biridir. Uçuşta bir şahinden çok kaya kartalını (Aquila chrysaetos) andırır. Erkek ve dişi bireyler arasında görünüş farkı yoktur. Sadece dişi bireyler erkekten biraz daha iri olur. Kızıl şahinde açıktan koyuya pek çok renk varyasyonu görülür. Genel olarak baş ve göğüs rengi oldukça açık, buna karşılık böğür ve karın bölümleri daha koyu renklidir. Sırtı kızıl kahve tonlarda olup koyu desenler taşır. Kuyruk genellikle tüm gövde renginden daha açık tonda bir kızıldır. Kuyruk erişkinlerde çizgisiz olup genç bireylerde enine ince çizgiler vardır. Koyu renkli kızıl şahinlerin kuyruk sonunda kalın ve koyu renkli enine bir bant bulunur. Uçuşta alttan en tipik özelliği olarak el bileklerindeki koyu lekeler açıkça görülür ve bunlar şahindekinden daha belirgindir. El teleklerinin uçları siyah, iç kısımları beyazdır. Erişkinlerde firar hattı koyu bir bantla çevrelenir.

Uçuşta üstten görünümünde ise en tipik ve ayırıcı özelliği kuyruk sokumu ve kuyruk üstünün sırtla kontrast oluşturacak derecede açık renk görünmesidir. Özellikle uzak mesafede uçan kızıl şahinleri tanımlamada üstten çok açık görünen kuyruk rengi yardımcı olur. Kızıl şahin genellikle havada ağır bir uçuşla daireler çizerken görülür. Yükselirken çok nadir olarak kanat çırpar. Isınan hava akımlarını kullanarak ve daireler çizerek avını ya da yaşam alanını daha rahat görebilmek amacıyla yükselir. Yerden ya da konduğu tünekten havalanışta da oldukça hantal bir uçuş sergiler. Havalanırken ya da bir başka noktaya uçarken ağır kanat çırpışı tipiktir.

Avını genellikle uçuşta arar ve görür görmez kanatlarını kısıp dalışa geçer. Av ararken zaman zaman havada rüzgara karşı asılı kalır ve yeri gözler. Zaman zaman da tünediği bir kaya ya da ağaçtan av gözleyip saldırdığı olur. Kızıl şahinler tüm gündüz yırtıcıları gibi tek eşli (monogam)'dir. Yılda sadece bir kez kuluçka yaparlar.


Sınıfı :Kuşlar
Takımı: Gündüz yırtıcı kuşları
Ailesi :Atmacagiller
Cinsi :Buteo
Türü: Buteo rufinus
Türkçe Adı :Kızıl Şahin
Ağırlık: Erkekler 200 - 240, Dişiler 95 - 175 gr
Uzunluk :51 - 65 cm
Kanat Açıklığı: 120-150 cm
Bir Batındaki Yavru Sayısı :3-4 yumurta
Uçmaya Başlama :44 gün
Yiyecekleri :Gündüzleri avlanır. Fare, köstebek, kertenkele, ufak yılanlar, tavşan, solucan, salyangoz ile beslenir.
Kuluçka Süresi :31 - 33 gün


Uçuş


Kızıl kuyruklu şahin, mümkün olduğunca çok enerji korumak için belli belirsiz bir V şeklinde açtığı kanatlarıyla havada süzülür. Etkin uçuşu yavaş ve derin kanat darbeleriyle belirgindir. Rüzgara karşı, kanat çırparak havada belirli bir noktada durabilir.[3] Süzülürken veya kanat çırparken genelde 32–64 km/s hızla uçar, ancak dalış yaptığında 190 km/s hıza ulaşabilir.
-derlemedir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Yırtıcı Kuşlar Sınıfından Kızıl Şahinler, Uydu Verileriyle Takip Edilecek!


Yırtıcı kuşlar arasında manevra yeteneği en iyi kuş türü olan kızıl şahinler, göç yollarının izlenmesi bağlamında uydu vericisiyle takip edilecek. Kuzey Doğa Derneği'nden araştırmacılar, kızıl şahinin habitatının genellikle bozkır, tarım arazisi vs gibi açık alanlar olduğunu fakat makilik alanlarda, dağlarda ve çevresinde açıklık yerler bulunan orman kenarlarında da yaşamını sürdürebildiğini belirtti.

Uydu vericileriyle yırtıcı kuşların takip edildiğini belirten araştırmacılar, küçük akbabanın 50 bin kilometreden fazla yol aldığını, kızıl şahinlerin ise güneye inerek genel olarak kışı İran'da geçirdiklerini tespit etti. Uydu vericileriyle gözlenen kuşların Afrika'ya uğramadıklarını belirleyen araştırmacılar bu bağlamda yırtıcı kuşların Türkiye'de, sonbahar mevsiminde toplu halde görünmelerinin nedenini güneye göç etmeleri olarak açıkladı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / ZooKeys (8 Ekim 2017)

Benzer Konular

3 Ağustos 2010 / LaSalle Müzik tr
4 Aralık 2007 / Demir YumruK X-Sözlük
1 Aralık 2013 / Jumong Mitoloji
16 Nisan 2009 / asla_asla_deme Zooloji
8 Mart 2016 / Baturalp Müzik tr