Arama

Hidralar (Hydrozoa)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 4.339 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eğer hidra denen bu minicik hayvan, insan büyüklüğünde olsaydı gerçekten çok korkunç bir yaratık olurdu. Oysa adını Yunan mitolojisinin en güçlü kahramanlarından He­rakles'in öldürdüğü dokuz başlı korkunç canavardan alan hidra yaklaşık 3 cm uzunluğunda ve toplu iğne kalınlığında olduğu için ancak mikroskopla görülebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
hidrauv0

Hydra adıyla bir cins oluşturan bu omurga­sız hayvanlar, denizanaları ile mercanları da içeren knitliler (ya da selentereler) bölümü­nün en basit üyeleridir. Tatlı su birikintilerin­de yaşar, küçük su hayvanlarını avlayarak beslenirler. Uzun ve i dar bir çuvalı andıran gövdelerinin alt bölümündeki yapışkan disk­lerle sudaki taşlara ye bitkilere tutunurlar. Gövdenin üst bölümünde bir ağız deliği, bunun çevresinde de yarım düzine kadar kıl gibi incecik dokunaç bulunur. Bu ipliksi dokunaçlarda, bütün, knitlilerde olduğu gibi yakıcı bir zehir salgılayan özel hücreler (knidoblastlar) vardır. Hidra, bu hücrelerin iğne ya da diken gibi uzantısını küçük kabukluların ve öbür küçük su hayvanlarının vücuduna batırıp içindeki zehri akıtarak avını felce uğrattıktan sonra torbaya benzeyen midesine gönderir.Solunum ve sinir sistemi olmayan bu basit canlılar birçok açıdan bitkilere benzerse de gövdelerini kasarak iyice uzayıp kısalabilir ve kasılgan "ayaklarıyla" dipte sürünerek, hatta taklalar atarak yer değiştirebilirler. Hidrala­rın yaklaşık 25 türü vardır; bunlardan bazıları açık kahverengi, bazıları da sindirim boşluk­larında yaşayan tekhücreli suyosunlarının içerdiği klorofil nedeniyle yeşil renktedir.
Hidralarda genellikle iki tip üreme görülür. Yavrular bazen erişkin hidranın gövdesinin yanından tomurcuklanma yoluyla gelişir. Ba­zen de erişkinlerin sonbaharda suya bıraktık­ları döllenmiş yumurtalar ilkbaharda çatlar ve içinden yavrular çıkar. Bu iki üreme biçimin­den başka bölünmeyle çoğalmaya da rastla­nır. Bir hidra birkaç parçaya bölündüğünde bu parçalardan her birinden bir süre sonra yeni ve eksiksiz bir birey gelişir. Hidralar birçok tatlı su hayvanı gibi koloniler oluştur­maz ve polip denen ayrı bireyler halinde yaşarlar.


MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ağustos 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Hidralar
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  ColonialHydrozoa.jpg
Gösterim: 764
Boyut:  17.3 KB

Bilimsel sınıflandırma

  • Alem: Animalia
    • Alt alem: Metazoa
      • Şube: Cnidaria
        • Sınıf: Hydrozoa
          • Takımlar
            • Actinulida
            • Capitata
            • Chondrophora
            • Filifera
            • Hydroidea
            • Laingiomedusae
            • Limnopolypae
            • Narcomedusae
            • Proboscoida
            • Siphonophora
            • Trachylina
Hidralar ya da Hydrozoa [Latince hydra (su), zoon (hayvan)], hidra, obelia gibi hayvanları ve diğer hidra benzeri canlıları kapsayan bir Knidliler sınıfıdır.
Genellikle koloni şeklinde, çoğunlukla eşeyli ve eşeysiz üremenin birbini takip etmesiyle çoğalırlar. Çoğunun hayat döngüsünde hem polip, hem de medüz formları görülür. Yalnız bazılarında sadece polip ya da sadece medüz form olan hayat görülür.
Polip formları, genellikle koloni oluşturan, sesil yaşayan ve tüp şeklinde vücudu olan hayvanlardır.
Medüz formlar ise; poliplerin üzerinde oluşan yan tomurcuklardan meydana gelen bağımsız yüzen hayvanlardır. Aynı türün polip ve medüz formları çooğunlukla farklı bilimsel isimlere sahiptirler.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
16 Ağustos 2012       Mesaj #3
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
1. Hidralar takımından, 1 cm uzunluğundaki, vücudu torba biçiminde, ağız çevresinde 6-10 dokunacı olan tatlı su hayvanı (Hydra).
2. Tatlı su polibi

Tatlı su polibi

1. Çok hücrelilerin (Metazoa), sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) filumunun, hidralar (Hydrozoa) sınıfından, torba biçiminde vücutlu, üst kısmında bir ağız ve çevresinde dokunaçlar bulunan, tatlı su ve göllerde yaşayan, koloniler teşkil eden, medüz dölleri bulunmayan, yeşil hidra (Hydra viridis), kara hidra (H.fusca) gibi türleri bulunan bir cins.
2. Sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) şubesinin, hidralar (Hydrozoa) sınıfından, torba biçiminde vücutlu, üst kısmında bir ağız ve çevresinde dokunaçlar bulunan, tatlı sularda yaşayan, koloniler teşkil eden, medüz dölleri bulunmayan bir cins, hidra.

Hidralar

1. Örnek hayvanı hidra olan sölenterler bölümü.
2. (Yun. hydor: su; zoon: hayvan) Çok hücrelilerden (Metazoa), sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) filumundan, çoğu hem medüz hem de polip tiplerini kapsayan, poliplerin koloniler meydana getirdiği, medüzlerin bazen koloniye bağlı kaldığı, eşey hücrelerinin dış deriden (ektoderm) meydana geldiği bir sınıf. Tatlı su polibi (Hydra) ve obelya (Obelia) iyi bilinen cinsleridir.
3.
Çok hücrelilerden (Metazoa), sölenterler (Coelenterata) alt bölümünden, knidliler (Cnidaria) şubsinden, çoğu hem medüz hem de polip türlerini kapsayan, poliplerin koloniler meydana getirdiği, medüzlerin bazen koloniye bağlı kaldığı eşey hücrelerinin dış deriden (ektoderm) meydana geldiği bir sınıf.


Kaynak: http://www.nedirnedemek.com/hidra-nedir-hidra-ne-demek
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
sitemkar kıss - avatarı
sitemkar kıss
Ziyaretçi
16 Ağustos 2012       Mesaj #4
sitemkar kıss - avatarı
Ziyaretçi
33jsqv7

5tt2dl
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #5
iceslush - avatarı
VIP ETC
Akvaryumdaki Canlılara Zarar Verir;Akvaryum suyuna

hydrad
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

9 Temmuz 2009 / Gabriella Taslak Konular