Arama

Çöl Kobrası (Walterinnesia aegyptia)

Güncelleme: 21 Temmuz 2013 Gösterim: 1.189 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Temmuz 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Çöl Kobrası
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

engerek4vv1

Çöl kobrası (Walterinnesia aegyptia), Türkiye'nin Urfa civarindaki kurak alanlarda, Orta Doğu´da yaşayan bir kobra türü.

Özellikleri
Türkiye'de yaşayan tek kobra türüdür.Vücüt boyu 120cm`dir ve baş ince bir boyunla gövdeden ayrılmaz. Gözleri nispeten iri ve gözbebğı yuvarlaktır. Sırt pulları gövdenin ön yarısında ve kuyruk üstünde bariz karinalı, arka yarısında ise düzdür. Kuyruk altı pullarından bazıları tektir. Vücüt tek renkli parlak siyah veya siyahımsı kahaverengidir. Genç fertlerde sırtta eyer şeklinde açık renkli lekeler bulunabilir. Karın tarafı biraz daha açık tondadır. Ürktüğünde gövdesini yere yapıştırır ve başını gövde halkalarının altına sokmaya çalışır. Rahatsız edildiğinde kuvvetli tıslama sesi çıkarır ve ısırma gösterisi ile tehlikeyi uzaklaştırmaya çalışır.

Yaşam alanları
Seyrek bitkili çöl veya çölümsü, taşlık ve kumluk steplerde yaşar. Kalker taşlı yamaçlarda da sık görülür. Ayrıca vadilerde, vaha ve terk edilmiş bahçelerde de rastlanır. Buralarda kaya yarikları ile bunlarin altlarinda ve küçük kemirici yuvalarında barınır.

Avlanma ve beslenme
Besinlerini küçük kemiriciler, kuşlar, kertenkele ve kurbağa türleri teşkil eder. Zehirli olan bu tür, avlarını zehirleyerek öldürür veya canlı iken yutar. Zehiri sinir sistemini tahrip ederek büyük acı ile ölüm neden olur. Zehirinin etkisi Hindistan'daki Gözlüklü Kobra türüne yakındır. Gizli yaşadığından insanları zehirleme olasılığı çok düşüktür.

Üreme
Yumurta bırakır. Türün üreme biyolojisi hakkında fazla bilgi yoktur.

Dağılımı
  • Mısır
  • Suriye, Ürdün, İsrail, Irak, Suudi Arabistan, İran ,Türkiye
Türkiye'de yayılışı
Son yillarda Şanlıurfa il merkezinin batısındaki dağlık kısımda, kayalık yamaçlarda saptanmıştır. Ayni türün Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık 50 km doğusundaki Tek Tek Dağları´nda bulunmakda dır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

10 Kasım 2014 / bi quan Coğrafya
18 Haziran 2016 / virtuecat Genel Galeri
27 Ağustos 2009 / KnocKout Zooloji
8 Eylül 2009 / reyan Taslak Konular