Arama

Petunya (Petunia)

Güncelleme: 29 Haziran 2012 Gösterim: 4.033 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
3 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Petunya

Sponsorlu Bağlantılar
Petunya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Petunya, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Petunia cinsini oluşturan kültür ortamında çokça yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı.
Popüler çiçek ismini Fransızcadan almaktadır. Fransızcada, "petun" kelimesi eskiden "tütün" anlamına gelmekteydi. Fransızlar terimi Amazonlar'daki yerel bir kızılderili lehçesinden almışladır. Bahçelerde görülen birçok çeşidi melezdir. Çiçek rengi ve boyutu açısından geniş bir aralık sunarlar.
Bazı botanikçiler Calibrachoa cinsindeki bitkileri Petunia cinsine eklerler. Botaniksel olarak, tütün bitkileri ve petunyalar ilişkilidir.

Petunyaların yaprakları bazen pul kanatlılardan (Lepidoptera) Macroglossum stellatarum ve Melanchra persicariae dahil bazı larvaları tarafında yenilmektedir.
Şayet petunya büyütülüyorsa, onları doğrudan güneş ışığına bırakmak ve dokununca toprağı kuru olduğunda sulamak gerekmektedir. Petunyalar bir yıllık bitkiler olarak düşünülsede, aslında çok yıllık bitkilerdir. Uygun ortamlar sağlandığında yıllarca yaşamaya devam edebilirler.


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Petunya (Petunia)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

800pxpinkpetunias

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
        • Takım: Solanales
          • Familya: Solanaceae (Patlıcangiller)
            • Cins: Petunia Juss.
Dünyanın birçok yerinde süs bit­kisi olarak yetiştirilen petunyaların (Petunia) anayurdu Güney Amerika'dır. Tütünle aynı familyada (Solanaceae) yer alan bu bitkiler adını, Brezilya'da "tütün" anlamına gelen petun sözcüğünden alır. Ayrıca, gene aynı famil­yanın üyesi olan patates ve patlıcanla da akra­badır.
Petunyalar ortalama 30 santimetreye kadar boylanabilen, oldukça küçük yapraklı bitkilerdir. Bazıları baştanbaşa yapışkan tüylerle kaplı olan 12 değişik türü vardır. Dalların ucunda tek tek açan mor, pembe, beyaz, kır­mızı ya da alacalı renkli iri çiçekleri son dere­ce alımlıdır. Çiçeklerin huni biçimli taç yaprakları tabanda birbiriyle kaynaşmış olmakla birlikte kenarlarda loplara ayrılmıştır.
Bol güneşli yerleri seven petunyalar bütün bir yaz ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sür­dürür. Bunların park ve bahçelerde olduğu kadar balkonlarda saksı içinde yetiştirilen çe­şitleri de vardır. Yabanilerinin çok yıllık olma­sına karşın, süs çeşitleri bir yıllık bir bitki gibi yetiştirilir; yani tohumdan üretilen bu bitkiler çiçeklenip solduktan sonra sökülür, ertesi yıl yenileri dikilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
29 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Petunya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(Fr. pétunia'dan). Ilıman, güneşli yerlerde yetişen, fırfırlı veya dalgalı kenarlı huni biçiminde beyaz, mor, pembe veya kırmızı renkli gösterişli çiçeklerinden dolayı konutlarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen, pek çok türü ve çeşidi olan, almaşık yapraklı, biryıllık veya çokyıllık Güney Amerika kökenli bir bitki cinsi (Petunia; patlıcangiller). Petunyalar, baharın ilk günlerinden güzün son günlerine kadar çiçek açtıkları için diğer süs bitkilerine tercih edilirler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Mart 2010 / Misafir Ziraat