Arama

Ada Çayı (Adaçayı) (Salvia)

Güncelleme: 6 Temmuz 2016 Gösterim: 5.847 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Adaçayı

Ad:  Adaçayı.jpg
Gösterim: 445
Boyut:  25.9 KB

dendiğinde hemen herkesin aklı­na, yaprakları sıcak suda bir süre bekletilerek çay gibi içilen bir bitki gelir. Oysa adaçayı, bilimsel adı Salvia olan ve dünyada 500ü aşkın türü yetişen kalabalık bir cinsin üyele­rinden birçoğunun ortak adıdır. Ilıman bölge­leri ve taşlık yerleri seven bu bitkilerin 80 kadar türü Türkiye'nin her yerinde, özellikle Akdeniz Bölgesi'nin dağlık yamaçlarında ve orman diplerinde yetişir. Çok eski çağlardan beri sağlığa yararlı bitkiler olarak kabul edi­len adaçayı türlerinin bilimsel adı da "sağlık verici" anlamındaki Latince salvus sözcüğün­den alınmıştır. Bu bitkilerden çoğunun keskin kokusu yapraklarındaki uçucu yağlardan kay­naklanır. Büyük olasılıkla yaprak yiyen bö­ceklere karşı bir savunma aracı olan bu kimyasal maddeler, adaçayı türlerine insanlar için yararlı özellikler kazandırmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

Anayurdu Güney Avrupa olan ve çay gibi içilen tıbbi adaçayı (Salvia officinalis) sıcak, kuru ve taşlık tepelerde kendiliğinden yetişir. Bu kısa boylu otsu bitkinin boz yeşil renkli ve tüylü yapraklarının kendine özgü çok keskin ve acı bir kokusu vardır. Morumsu pembe çiçeklerin açmasından hemen önce toplanıp kurutulan adaçayı yapraklarıyla hazırlanan çay uyarıcı, rahatlatıcı ve sindirimi kolaylaştı­rıcı etki yapar; gargara olarak kullanıldığında da mikrop öldürücü özellikleriyle ağız ve boğaz hastalıklarına iyi gelir. Türkiye'de yeti­şen ve dağelması ya da acıelma otu adlarıyla da bilinen Anadolu adaçayının (Salvia trilo-ba) yapraklarından hem çay hazırlanır, hem de "elma yağı" denen uçucu bir yağ elde edilir. Elma yağı, koku vermek için sabun ve şekerlere katılan hoş kokulu bir maddedir.

Gelincik kırmızısı çiçek başaklanyla yazın park ve bahçelerde güzel öbekler oluşturan ateşçiçeği (Salvia splendens) de bir adaçayı türüdür.
Adaçayı cinsindeki bütün bitkiler ballıba­bagiller (Labiatae) familyasındandır. Bu fa­milya, adaçayı türlerinden başka kekik, nane, lavanta, fesleğen ve mercanköşk gibi hoş kokulu bitkileri de içerir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Temmuz 2016 03:29
Gerçekçi ol imkansızı iste...
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2009       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye

Ada Çayı (Salvia officinalis)


MsXLabs & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  ada çay.jpg
Gösterim: 788
Boyut:  46.1 KB
ADA ÇAYI, Başlık biçiminde çiçek açan, otsu ya da çalımsı bitki. (Sıcak ve ılıman tüm bölgelerde 450 tür; ballıbabagiller familyası.) Adaçayı türüne göre karşılıklı dizili basit ya da parçalı yapraklıdır. Çiçekler çoğunlukla kırmızı, mor ya da mavi renkte, halkavari salkım biçiminde birleşiktir. Orta Avrupa ve Balkanlar’da yabani olarak bulunur. Türkiye'de az da olsa bahçelerde yetiştirilir. Yaprakları ilk çağdan beri tedavi alanında kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse


Son düzenleyen Safi; 6 Temmuz 2016 03:29
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
5 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Tuzcul Ada Çayı (Salvia halophila)



Ad:  adacayi.jpg
Gösterim: 728
Boyut:  29.6 KB
Tuzcul ada çayı (Salvia halophila), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına ait, çok yıllık otsu bir bitki türü. Ağustos-Ekim aylarında çiçek açar ve 40-70 cm boya ulaşabilir.
-Çok yıllık bir bitkidir. 950-1000 metre yükseklikte, uzlu bozkırlarda yetişir. Ağustos, ekim aylarında çiçek açar. Konya ve Niğde’de bulunur.Salvia üyeleri farmakolojik açıdan önemli bir uçucu yağ olan sineol içerir. Bazı türleri çay yerine ya da boyar madde olarak kullanılır. Tüylü ve beyazımsı renkteki yaprakların kurutularak çay olarak tüketilir, et yemeklerine koku ve tad vermek için kullanılır.

-derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

adaçayı

Ad:  adaçay.JPG
Gösterim: 466
Boyut:  28.7 KB

ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Salvia cinsini oluşturan 700 kadar otsu ve odunsu bitki türünün ortak adı. Bu cinsin bazı türleri önemli bir uçucu yağ kaynağıdır.

Tıbbi adaçayı (5. officinalis), anayurdu Akdeniz çevresi olan çokyıllık bir bitkidir. Boyu 60 cm, sık tüylü ve grı-yeşil yaprakları oval biçimli, kırışık yüzeyli, çiçekleri ise mor, pembe, beyaz ya da kırmızı renklidir. Yapraklarında, başlıca bileşenleri tuyan ve borneol olan, yüzde 2,5 oranında uçucu yağ bulunur. Ortaçağlarda belleği güçlendirip, zihni geliştirdiğine inanılan adaçayı yapraklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan çayı tonik olarak kullanma geleneği yüzyıllarca sürdürülmüştür. Günümüzde de çeşitli ülkelerde taze ve kuru yapraklan yiyeceklere tat verici olarak kullanıldığı için, ekimi yapılır.

Türkiye’de tıbbi adaçayı kendiliğinden, yani yabani olarak yetişmez; buna karşılık 90 kadar adaçayı türüne rastlanır. Bunlardan Batı ve Güneybatı Anadolu’da yaygın olan Anadolu adaçayı (5. triloba), 120 cm boyunda, leylak renkli çiçekler açan, beyaz tüylerle kaplı, çalımsı ve çokyıllık bir bitkidir. Yapraklanndan çay hazırlanır, ayınca yapraklı ve çiçekli dallarından elma yağı adı verilen uçucu bir yağ da elde edilir. Türkiye’de yaygın olarak yetişen başka bir adaçayı türü de 100 cm boyunda, kalp biçiminde tüylü yapraklı, beyaz çiçekli, ikiyıllık bir bitki olan misk adaçayıdır (S. sclarea). Anayurdu Brezilya olan başka bir adaçayı türü ise, ateş kırmızısı çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilen ateş- çiçeğidir (S. splendens).

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
22 Nisan 2009 / Sedef 21 Sağlıklı Yaşam
27 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular