Arama

Abanoz Ağacı (Diospyros ebenum)

Güncelleme: 6 Temmuz 2016 Gösterim: 7.476 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Temmuz 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Abanoz Ağacı (Diospyros ebenum)


Ad:  Abanoz Ağacı (Diospyros ebenum).jpg
Gösterim: 5739
Boyut:  75.0 KB

Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel sınıflandırma


Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Ericales
Familya: Ebenaceae
Cins: Diospyros
Tür: Diospyros ebenum

Abanoz (Diospyros ebenum), tropikal bölgelerde yetişen bazı ağaçlardan elde edilen odundur.
Tropik bölgelerde yetişen bir grup ağacın odununa abanoz denir. Bu odunların en içteki öz bölümü çok koyu renkte, hatta simsiyahtır. Bu nedenle abanoz sözcüğü bir­çok dilde siyah rengi tanımlamak için kullanı­lır.
Adını odunundan alan abanoz ağaçlan Hindistan, Sri Lanka, Doğu ve Batı Hint Adaları ile Batı Afrika'nın bazı bölgelerinde yetişir. Daha çok Sri Lanka'da yetişen gerçek abanoz ağacının (Diospyrus ebenum) gövdesi kalın, kabuğu kömür gibi parlak siyah renkte, kabuk ile odun özü arasındaki odunu ise bembeyazdır.

Abanoz çok sert bir odundur ve parıltılar saçacak kadar iyi cila tutar. Bu özellikleriyle öbür odunlara hiç benzemediği için eski çağlardan beri çok değerli sayılmıştır.
Tevrat' ta tarihi Sur kentindeki abanoz ticaretinden söz edilir; Binbir Gece Masalları'nda anılan değerli mallardan biri de abanozdur. Eskiden krallar abanozdan yapılmış asalar kullanır ve zehirin etkisini giderdiği inancıyla, içkilerini abanoz kaplardan içerlerdi. Çağlar boyunca abanozdan heykeller yontulmuş, yeraltı dünya­sının mitolojik kralı Plüton ya da Hades, simyisah abanozdan bir taht üzerinde oturur­ken gösterilmiştir.

Günümüzde bu değerli odun siyah piyano tuşlarının ve özellikle dolap, yazı masası gibi çeşitli mobilyaların yapımında kullanılır.

Günümüzde bu değerli ağaç, mobilya ve enstrüman yapımında kullanılır. Klarnet ve gitar tuşu, abanozun kullanıldığı enstrümanlara örnektir.

kaynak: Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 6 Temmuz 2016 02:36
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
5 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Abanoz Ağacı (Diospyros ebenum)



Sponsorlu Bağlantılar

Abanoz Nedir?


Abanozgillerden, sıcak ülkelerde yetişen, kerestesinden yararlanılan birçok ağacın ortak adı. Bu ağacın ağır, sert ve siyah renkli tahtasına Abanoz denir.
Alm. Ebenholz (n), Fr. Ebenier (m), İng. Ebony. Familyası: Abanozgiller (Ebenaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Tabii yayılışı yoktur.
Tropik ve subtropik bölgelerin odunlu bitkileri. Çok ağır, siyah renkte bir odunu vardır. Vatanı Japonya, Malezya, Asya, Amerika ve Afrika olup, çeşidi çoktur.

-Abanoz (Diospyros ebenum), tropikal bölgelerde yetişen bazı ağaçlardan elde edilen odundur. Çok sert bir odundur ve parıltılar saçacak kadar iyi cila tutar. Odunun en içteki öz bölgesi simsiyahtır, bu nedenle pek çok ülkede abanoz kelimesi siyah renk anlamında kullanılır.

Çok sert, siyahımtırak renkte kokulu ve tadı olmayan bir ağaçtır. Bu ağacın gövde ve dallarının odunu şifa verici olarak kullanılır. Hindistan ve Habeşistan'da yetişir. Hint abanozu ismiyle de anılır. Bu ağacın türleri Türkiye'de de bulunmaktadır.

Kara hurma denen siyahımsı mora yakın olanı, bol çekirdekli meyveler verir ve gaz giderici olarak kullanılır.

Abanoz Ağacının Latince ismi Diospyros Ebenum'dur. Bilinen diğer isimleri Yahudi Hurması ve Hurma Eriğidir.

Abanoz Ağacı çok eski zamanlardan bu yana kullanılan bir bitki türüdür. Tarihi eski olan bu bitkinin kullanım alanları hala yeniliğini korumaktadır. Sanayi de ve sağlık alanlarında kullanılabilen bir Ağaç türüdür. Abanoz eski zamanlardan bu yana çok çeşitli alanlarda başta mobilya olmak üzere çok çeşitli sanayi alanlarında kullanılan değerli bir bitki olmuştur.

Piyano tuşu yapımında da tercih edilen bir ağaçtır.

Abanoz Ağacının sağlık alanında en çok kullanılan ve tercih edilen özelliği gözlerde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde değerlendirilmesidir. Boşaltım sistemi ile ilgili rahatsızlıklara faydalı olduğu bilinir.

-derlemedir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Temmuz 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

abanoz

Ad:  abnoz.jpg
Gösterim: 4423
Boyut:  84.5 KB

abanozgiller (Ebenaceae) familyasının Diospyros cinsinden, yaygın olarak tropikal ormanlarda bulunan birçok ağaç türünün odunu. İyi abanoz çok ağırdır, siyaha yakın renktedir ve yalnızca ağacın orta bölümünden elde edilir. Rengi, dayanıklılığı, sertliği ve iyi cila tutma özelliği nedeniyle abanoz, marangozluk ve kakma işlerinde, piyanoların siyah tuşlarının ve bıçak saplarının yapımında, torna işlerinde kullanılır. Eski Hint kralları abanozdan asalar ve simgeler ve abanozun zehire karşı koruyucu etkisi olduğuna inandıkları için de içki kapları yaptırırlardı. Herodotos, EtiyopyalIların üç yılda bir 200 abanoz kütüğünü vergi olarak İran’a yolladıklarını anlatır. En iyi Hint ve Seylan abanozu, Sri Lanka’ da (Seylan) Trincomalee’nin batısındaki düzlüklerde bolca yetişen Diospyros ebe- num'dan elde edilir.

Ağaç, geniş gövdesi ve simsiyah rengiyle tanınır; kabuğunun kömürleşmiş gibi görünmesine karşın, altındaki odun ağacın orta yerine kadar beyazdır. Ağacın asıl kullanılan koyu renkli orta bölümünden ise 30-100 cm çapında kütükler elde edilir. Doğu Hint abanozlarının çoğunu D. melanoxylon türü verir. Hindistan’daki D. montana'nın abanozu ise sarımsı-gri renkli, yumuşak ama dayanıklı bir odundur. D. quaesita ağacından Sri Lanka’da Cala- mander olarak bilinen bir odun elde edilir. Bu odun damarlarının sıklığı, yüksek sertlik derecesi, sarıya çalan kestane rengi, siyah benekleri ve çizgileri nedeniyle kaplama ve mobilya yapımında kullanılan çok değerli bir malzemedir. Anayurdu Angola olan ve Gabon, Lagos, Calabar ve Nijerya abanozu olarak da bilinen, siyah abanoz (D. dendo) simsiyah ve sert odunu nedeniyle değerli bir kereste ağacıdır. Jamaika ya da Amerikan abanozu ve ticarette kullanılan yeşil abanoz baklagiller (Leguminosae) familyasından bir ağaç ya da ağaççık olan brya ebenus'dan elde edilir. Bunun odunu parlak koyu kahverengi, sudan daha ağır, çok sert ve cilalanmaya çok elverişlidir.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ABANOZ


a.(öncekiyle eş kökenli).
Siyah damarlı ya da siyah renkli odunu olan birçok ağacın genel adı.

— ANSİKL. Abanoz ağaçları'nın çoğu diospyros türüne girer. Ekvator Afrika’sında, Madagaskar’da ve Güney-Doğu Asya'da yetişen kimi türlerinden kara kehribar gibi som siyah bir odun elde edilir. Kimi türlerinin odunuysa az çok ayrık damarlıdır (mermer damarlı abanoz: coro-mandel abanozu, macassar abanozu).

ABANOZGİLLER


çoğl. a. Tropiklerarası bölgelerde yetişen ağaç ya da ağaççıklar familyası. (Bil. a. ebenaceâe, 350 tür; familyanın başlıca cinsleri: koyena, euclea, maba, diospyros, tetraclis. Bazı türlerinden sert, çoğu siyah renkli, cilalamaya elverişli bir odun elde edilir. Abanozlar takımı.)

ABANOZLAR


çoğl. a. Sıcak ülkelerde yetişen orman ağaçları takımı. (Bil. a. ebenales; başlıca familyaları: abanozgiller, sıtmaağacıgitter.)

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Mayıs 2012 / gitarcı çılgın Soru-Cevap
3 Haziran 2008 / Misafir Taslak Konular
8 Şubat 2013 / nünü Rüya Tabirleri
26 Aralık 2012 / Alvarez Ocean Taslak Konular
28 Mart 2011 / _KleopatrA_ X-Sözlük