Arama

Madensel tuz hangi gıdalarda bulunur?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Nisan 2014 Gösterim: 29.544 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Madensel tuzun kelime anlamı nedir?
Madensel tuz nerelerde bulunur?
Madensel tuzun sözlük anlamı nedir?
Madensel tuzlar nelerde bulunur?
Tuz hangi besinlerde bulunur?
EN İYİ CEVABI Mira verdi
Madensel Tuzlar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bitkisel ve hayvansal hücrelerin yapısında bulunan kalsiyum, fosfor, kükürt, manganez, demir, potasyum, sodyum vb elementlerin oluşturdukları çeşitli bileşiklerdir. Kısaca; gıda maddelerinin içinde bulunan yararlı madenlere ve minerallere madensel tuz denir. Hücrenin yapımı, besinlerin emilmesi, işe yaramayan maddelerin ayrılması gibi işlevleri vardır. Bedenimizi hücrelerimizi ve organlarımızı bunlar besler ve yaşamımızı sürdürmemizi sağlarlar. Varlıkları ömrümüzü uzattığı gibi yoklukları veya eksiklikleri ise pek çok hastalıklara yol açar. Bunlara sıra ile göz atalım.

Fosfor
75 kilo ağırlığındaki bir insanda ortalama 500 gr fosfor bulunur. Bedene ve zihne güç verir, gelişme için çok gerekli olan kalsiyum özümlemesini sağlar. En çok yumurta, peynir, süt, su ürünleri, et, balık, tahıllar, bakla, mercimek, nohut, fasulye ve patateste bulunur.

Kalsiyum
Kemikleşmeyi ve vücudun gelişimini sağlar. En çok yoğurt, peynir, havuç, domates ve sütte bulunur.

Demir
Vücutta kan yapar. Balık, yumurta, et, tahıllar, pirinç, nohut, mercimek, patates, taze sebzelerde, havuç ve domateste bulunur.

Magnezyum
Gerilimi azaltır, yok eder. Cildi güzelleştirir, organizmamız kış aylarında bu madensel tuza daha fazla ihtiyaç duyar. En çok ceviz, midye, badem, fıstık, kuru fasulye, nohut, fındık, çikolata, mercimekte bulunur. Ancak magnezyumlu besinler et, süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal proteinlerle birlikte alınmamalıdır. Çünkü iki ayrı protein türü gibi birbirinin yararlı etkilerini engellerler.

Potasyum

Dokularımıza canlılık verir, besler. Taze sebze ve meyvelerde bulunur.

Sodyum
Dokularımızı besler canlı kalmasını sağlar. Sofra tuzunda; ayrıca kereviz, pırasa ve havuçta bulunur.

Kükürt
Vitaminlerin özümlenmesini sağlar, hücrelere ve cilde parlaklık ve canlılık verir. Et, süt, sarmısak, maydanoz, mercimek, kuru fasulye, nohut, badem ve fındık gibi besinlerde bulunur.

Son düzenleyen Mira; 22 Nisan 2014 12:38 Sebep: Soru düzenlendi.
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
8 Ekim 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

madensel tuz hangi gıdalarda bulunur

Madensel Tuzlar: Madensel tuzlar en çok kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunur. Madensel tuzlar; bitkisel ve hayvansal besinlerin yenmesiyle, bir miktarı da suyla vücuda alınır.
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Canlıların, karbon hidratlar, yağlar, proteinler gibi organik bileşiklerin yanında, inorganik bileşiklere de gereksinimi vardır. Madensel tuzlar bu inorganik bileşiklerdendir. Örnek olarak 70 kg’lık bir insanda 3 kg kadar madensel tuz vardır. Bunlar hücre ve organların yapısına katılırlar. Madensel tuzlar, kan basıncının ayarlanmasında, bazı enzimlerin yapılarında, kas kasılmasında ve sinir iletiminde görev alır. Madensel tuzlar süt, peynir, balık, beyin ve yeşil sebzelerde bol bulunur.

Alıntı

MİNERALLER - MADENSEL TUZLAR

Mineraller, vücutta yapılamayan ve doğal olmayan maddeler olup, yiyeceklerle alınması gerekli maddelerdir. Vücuttaki süreçleri ve olayları düzenlerler. İki guruptur:

A. Yoğun miktarda hayatî gereksinimi olan mineraller;
Yemek Tuzu (Sodyum), potasyum, kalsiyum. fosfor, demir, iyot,

B. Az yoğun miktarda gereksinimi olan mineraller;
Bakır, çinko, magnezyum selenyum, kobalt.

Şimdi önem sıralarına göre kısaca bilgi verelim:


A. YOĞUN OLANLAR

1. YEMEK TUZU ( SODYUM ) Organizmada elektroliz dengesini sağlar. Yani iç ortam sıvılarının geçirgenlik gücünü ayarlar. Günlük ihtiyaç normalde 5 gr.kadardır. Yoğun terlemelerde bu ihtiyaç 8 - 10 gr.arasında değişir.

Eksikliği halinde şu rahatsızlıklar hissedilir :
Yorgunluk
Kas titremesi
Kas kasılması
Kramp
Sinirlilik
Kusma
Terleme
Protein metabolizmasında bozukluklara ve aşırı eksikliği bayılma hatta ölüme bile neden olabilir.

Tuz fazlalığı da çok önemli fonksiyon bozukluklarına ve hastalıklara yol açar. Yüksek sodyum oranı kan basıncını yükseltir. Ancak tuz eksikliği açısından konuyu daha ziyade ayrıntılı olarak ele almamız, özellikle vücut geliştirme sporcularının çok uzun süreli diyetlerde, çok ağır antrenman yapmalarına ve ter kaybetmelerine karşı, kasların daha ayrıntılı görünmesini sağlamak ve vücudun su toplamasını önlemek için, hiç tuz almamalarının çok tehlikeli olduğunu belirtmek içindir. Yarışma diyetinde bu konuya tekrar gelinecektir.
2. POTASYUM TUZLARI: Kas uyarımlarını temin ederek, organik elektriksel gerilim meydana getirir. Eksikliği, kramp ve felçlere bile yol açar, konsantrasyon gücünü zayıflatır.
3. KALSİYUM TUZLARI: Hücre fonksiyonlarının devamını sağlar, iskelet yapısını oluşturur. Böbrek üstü ve tiroid bezlerinin salgısı olan hormonlarla anabol etki sağlar.

Eksikliği: Büyüme hızını durdurur, Kas-sinir koordinasyonu bozulur, kramp ve titreşimler başlar, Kanama ve kemik kırılmalarına yol açar. Günlük gereksinim normal hallerde 1000-1500 Mgr.civarındadır.

4. FOSFOR: Enerji oluşumu, metabolizma faaliyetleri, kalsiyumla birlikte kemik yapımı için gerekli bir mineraldir. Antrenmanlarda fosfor kaybı fazla olur. Et, yumurta ve peynirde bol miktarda bulunur.
5. DEMİR: Alyuvar ve kas yapımı faaliyetleri için gereklidir. Besinlerde bulunan demir, midedeki tuz asidi ve C vitamini etkisi ile emilir. Demir eksikliği nedeniyle, kandaki hemoglobin normal değerin altında olursa, kansızlık oluşur. Bu da vücutta enerji eksikliğine ve oksijen azlığına yol açarak, performansı düşürür. Ispanak, karaciğer ve mercimekte bulunur. Demirli yiyecekler, C vitaminli yiyeceklerle birlikte alınırsa emilimi daha kolay olur.
6. İYOT : Troid bezinin faaliyeti için gereklidir. Metabolizma faaliyetlerini ve karbonhidrat metabolizmasını etkileyen hormonları düzenler.

B. AZ YOĞUN OLANLAR

BAKIR : Demirin emilmesi ve hemoglobin yapımına
ÇİNKO : Pankreas salgısı, C vitamini kullanımı, insülin ve sperma yapımı için gereklidir.
MAGNEZYUM : Kemiklerin yapımı için gereklidir.

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
14 Aralık 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Madensel Tuzlar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Bitkisel ve hayvansal hücrelerin yapısında bulunan kalsiyum, fosfor, kükürt, manganez, demir, potasyum, sodyum vb elementlerin oluşturdukları çeşitli bileşiklerdir. Kısaca; gıda maddelerinin içinde bulunan yararlı madenlere ve minerallere madensel tuz denir. Hücrenin yapımı, besinlerin emilmesi, işe yaramayan maddelerin ayrılması gibi işlevleri vardır. Bedenimizi hücrelerimizi ve organlarımızı bunlar besler ve yaşamımızı sürdürmemizi sağlarlar. Varlıkları ömrümüzü uzattığı gibi yoklukları veya eksiklikleri ise pek çok hastalıklara yol açar. Bunlara sıra ile göz atalım.

Fosfor
75 kilo ağırlığındaki bir insanda ortalama 500 gr fosfor bulunur. Bedene ve zihne güç verir, gelişme için çok gerekli olan kalsiyum özümlemesini sağlar. En çok yumurta, peynir, süt, su ürünleri, et, balık, tahıllar, bakla, mercimek, nohut, fasulye ve patateste bulunur.

Kalsiyum
Kemikleşmeyi ve vücudun gelişimini sağlar. En çok yoğurt, peynir, havuç, domates ve sütte bulunur.

Demir
Vücutta kan yapar. Balık, yumurta, et, tahıllar, pirinç, nohut, mercimek, patates, taze sebzelerde, havuç ve domateste bulunur.

Magnezyum
Gerilimi azaltır, yok eder. Cildi güzelleştirir, organizmamız kış aylarında bu madensel tuza daha fazla ihtiyaç duyar. En çok ceviz, midye, badem, fıstık, kuru fasulye, nohut, fındık, çikolata, mercimekte bulunur. Ancak magnezyumlu besinler et, süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal proteinlerle birlikte alınmamalıdır. Çünkü iki ayrı protein türü gibi birbirinin yararlı etkilerini engellerler.

Potasyum

Dokularımıza canlılık verir, besler. Taze sebze ve meyvelerde bulunur.

Sodyum
Dokularımızı besler canlı kalmasını sağlar. Sofra tuzunda; ayrıca kereviz, pırasa ve havuçta bulunur.

Kükürt
Vitaminlerin özümlenmesini sağlar, hücrelere ve cilde parlaklık ve canlılık verir. Et, süt, sarmısak, maydanoz, mercimek, kuru fasulye, nohut, badem ve fındık gibi besinlerde bulunur.
theMira
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Nisan 2014       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Madensel tuz maden mağaralarında bulunan
madenciler bulan eski zamanlarda tuzlar yerine madenden çıkarılan şey
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
22 Nisan 2014       Mesaj #6
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
misafir adlı kullanıcıdan alıntı

madensel tuz nedemek yani madensel tuzun anlamı

Gıda maddelerinin içinde bulunan yararlı madenlere ve minerallere madensel tuz denir.


theMira
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
22 Nisan 2014       Mesaj #7
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Madensel Tuz
MsXLabs.org

Madensel yani madeni tuz; eksikliğinde çeşitli hastalıklara neden olan vücut için çok gerekli olan, bitkisel ve hayvansal hücrelerin yapısında bulunan kalsiyum, fosfor, kükürt, manganez, demir, potasyum, sodyum gibi elementler ve bu elementlerin oluşturdukları minerallerdir.

Hücrenin oluşumu, besinlerin emilmesi, işe yaramayan maddelerin ayrılması gibi işlevleri vardır.

İnsan Vücudunda pek çok madensel tuz bulunur. Bunların en önemlileri olarak kalsiyum, demir, potasyum ve fosforu sayabiliriz.

Kalsiyum kemik ve dişlerin oluşmasını sağlar. Potasyum ve fosforunda kemiklerde faydası çoktur.

100 gram sütte yaklaşık 118 mg kalsiyum, 100 gram peynirde ise yaklaşık 800 mg kalsiyum bulunmaktadır. Bitkisel ve hayvansal hücrelerin yapısında bulunan kalsiyum, fosfor, kükürt, manganez, demir, potasyum, sodyum vb elementlerin oluşturdukları çeşitli bileşiklerdir. Kısaca; gıda maddelerinin içinde bulunan yararlı madenlere ve minerallere madensel tuz denir. Hücrenin yapımı, besinlerin emilmesi, işe yaramayan maddelerin ayrılması gibi işlevleri vardır. Bedenimizi hücrelerimizi ve organlarımızı bunlar besler ve yaşamımızı sürdürmemizi sağlarlar. Varlıkları ömrümüzü uzattığı gibi yoklukları veya eksiklikleri ise pek çok hastalıklara yol açar.

Madensel Tuzlar: Madensel tuzlar en çok kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunur. Madensel tuzlar; bitkisel ve hayvansal besinlerin yenmesiyle bir miktarı da suyla vücuda alınır.

Kaynak:

Benzer Konular

16 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
25 Haziran 2012 / hanifi Soru-Cevap
14 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
11 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
14 Ocak 2009 / ardakubra Soru-Cevap