Arama

Süt tozu hangi gıdalarda kullanılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Haziran 2012 Gösterim: 24.621 Cevap: 20
hanifi - avatarı
hanifi
Ziyaretçi
19 Mart 2009       Mesaj #1
hanifi - avatarı
Ziyaretçi
Süt Tozunun kullanım yerleri
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
sütten ne yapılır
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen MeLL; 19 Mart 2009 14:01
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
19 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Yoğurt üretiminde Süttozu Kullanımı Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum. Süttozu yine kreması çekilmiş sütten elde edilen bir süt ürünüdür. Bilindiği üzere sütçülükte çok tezat bir hammadde durumu var. Satışların fazla olduğu yaz döneminde hayvan süt verimi %20-30 düştüğü için, iyi satışı olan firmalar süt sıkıntısı çekerler. Tabii ki yaz döneminde de bırakın kaliteli sütü, kötü özellikli süt bulmak bile çok zordur. Bu sebeptendir ki firmalar üretimlerini süttozu ile desteklerler. Yani vakum (evaporasyon) yapmak yerine kurumaddeyi süttozu ile yükseltirler. Kışında %20-30 inek süt verimi artar, aynı zamanda satışlarda düşeceğinden süt fazlalarını süttozu yapan firmalara göndererek kış için stok yaparlar. Bilindiği üzere sütü stok yapmanın en iyi yolu toz haline getirmektir.
Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar:
  1. süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır. Protein oranının yüksek olması yoğurt yapımı açısından önemlidir. Bilindiği üzere yoğurt protein pıhtısıdır.
  2. Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir. Yoğurt yapımındada genellikle yağsız süttozu kullanılır. Ancak süttozunda bitkisel yağ asitlerinin bulunmamasına özen gösterilmelidir. Bitkisel süttozu varlığı yabancı maddeler ile paçal yapıldığının göstergesidir.
  3. Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır. yaklaşık olarak 9,2 kg sütten 1 kg süttozu elde edilir. buradan yola çıkarak kurumadde testi yapılabilir
  4. Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı. Bazı ithalatçı firmalar maalesef yurt dışından getirdikleri süttozlarının ambalajını açarak peynir altı suyu tozu yada bildiğimiz kahve kreması ile paçal yapıp tekrar kapatıyorlar ve piyasaya bu şekilde sunuyorlar.
  5. Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın. Antibiyotik bulunması yoğurt yapımında işinizi zorlaştıracaktır
  6. Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir

Sponsorlu Bağlantılar
Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır. Hesap olarak yapacak olur isek eğer ki ben uzun yoldan gösteriyorum.

vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır. 1950-1500=450 kg sütü biz süttozundan elde edeceğiz demektir. süttozunu hesaplayalım: Yani 1500 kg süte 450/9,2=48,9 kg süttozu ilavesi yapılmalı ki vakum yapmadan 1500kg lık 13 kurumaddeli yoğurt elde edelim. 2 torba (50kg) kullanmanız yeterlidir.
Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz. Süt durumuna göre süttozu, vakum+süttozu yada vakum çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz.
Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz.
Faydalı olabilirsem ne mutlu bana
__________________
ÜMİT ULUIŞIK
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
19 Mart 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
sut tozu

Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir.

Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır.



Gıda Sektöründeki Tarihi

Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır.


Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir. Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor.

Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor.

Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor.



tamburlu kurutucu

Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri

Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor.

Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor. Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor.

Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir. Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir. Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır.

Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir. Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez.



sut tozu2


Gıda Sektöründe Kullanımı:

  • Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor. Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih ediliyor.

  • Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor. Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih ediliyor.

  • Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor.

  • Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor.

  • Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir.

  • Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır.

  • Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır.

  • Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır.

  • Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor. Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvamlaştırıcı olarak rol almaktadır.




Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı

Yoğunlaştırılmış süt
%30
UHT/Sıvı&Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3




Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz?

Hammaddeler.com online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak, tam yağlı ve yağsız süt tozu çeşitlerimizden satın alabilirsiniz. (Hammaddeler.com'dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz.)


Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sutten neler yapilir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
sütten ne yapılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ocak 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
[QUOTE]sutten neler yapilir[/QUOTEl}
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

sut tozundan yogurt

süt tozundan nasıl yoğurt yapılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ağustos 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mine:

süt tozunun avrupada yasaklandığını söyleniyor.Zararları ve yaralar nelerdir?Bu konular hakkında bilgi verir misiniz?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ne koyolar ya süte
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
süt tozu kemikten yapılıyormus zaten süt tozu diye bir şey olmaz

Benzer Konular

22 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış
3 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
4 Eylül 2013 / Şeb-i Yelda Hz. Muhammed
7 Aralık 2012 / Misafir Taslak Konular
6 Aralık 2014 / nomand58 Soru-Cevap