Arama

Buzdağı

Güncelleme: 3 Ekim 2008 Gösterim: 7.930 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Buzdağı
Okyanusların kristal taneleri olan buzdağları, muhteşem duru görüntülerinin yanı sıra dünyanın geçmişi ile ilgili sırları barındırabiliyorlar. Yaklaşık olarak 15 bin yıl öncesinden kalan buzullardan oluşan buzdağları, zaman içinde gemiler için tehlike arz edebiliyor. Buzdağlarının büyük çoğunluğu Kuzey Atlantik'te bulunuyor. Bu bölgede yer alan Greenland Sahili, buzdağı üreten 100 adet buzula sahip.
Sponsorlu Bağlantılar
Soğuk Labrador akıntısı sayesinde saatte 7 kilometre hızla ilerleyen buzdağlarından 40 bini, parçalanarak Greenland Sahili'ni terk ediyor ve Kuzey Atlantik sahillerine sadece yüzde ikilik kısmı varabiliyor. Ömrü bir yıl kadar olan bir buzdağının macerası, Labrador akıntısının hızıyla buzul olarak geçirdiği binlerce yıllık ömrüne rağmen oldukça kısa sürüyor. Buzdağları, duru beyaz renklerini içlerinde barındırdıkları küçük hava kabarcıklarından alıyorlar. Buzulların içinde sıkışıp kalan hava kabarcıkları incelendiğinde, dünyanın yüzyıllar öncesinde sahip olduğu atmosfer hakkında bilgi verebiliyor.
Gemiler açısından yarattıkları tehlikeler, aklımıza deniz altında kalan bölümlerinin ne kadar büyük olduğu sorusunu getiriyor. İnsanoğlunun bugüne kadar tanıklık ettiği en büyük buzdağı, 1882 yılında ortaya çıkmış, 13 kilometre uzunluğu ve altı kilometreye yaklaşan genişliği ile tarihe geçmiştir.
Buzdağlarının iç sıcaklığı -15 veya -20 derece olabiliyor; yüzeye gelindiğinde bu oranın sıfır dereceyi bulduğu gözleniyor. Buzdağlarının şekillerinin hiçbir zaman aynı olmadığı da araştırmalar sonucunda elde edilen bir gerçek. Bir buzdağının görünüşündeki güzelliğin yanı sıra tehlikeli yanları insanların ona yaklaşmasını engelliyor.

Öncelikle su altında ne kadar büyük olduğu ile ilgili hiçbir zaman kesin veriler olmadığı gibi, ani şekilde kırılmaları ölümle sonuçlanan olaylara neden olabiliyor. Buzdağlarının yarattığı ve tarihe geçen gemi kazalarının en ünlüsü Titanik faciası olarak biliniyor. Peki nasıl oluyor da bir buzdağı demirden yapılmış gemilere zarar verebiliyor? Bir buzdağı çelik maddesinin yüzde 1'lik gücüne ve yüzde 10'luk konsantresine sahip fakat çarpışma hızı ve keskinliği göz önüne alındığında oldukça büyük zararlar verebiliyor. Her ne kadar tehlikeler yaratıyor olsalar da yeryüzünün güzelliklerinden biri olan buzdağları, içerdikleri saf su ile de geleceğin önemli rezervlerini oluşturuyor.

Ad:  buzdagi.jpg
Gösterim: 639
Boyut:  32.4 KB

Buzdağları denizde yüzen büyük buz kütleleridir. Bunlar Kuzey Kutup Bölge-si'nde (özellikle Grönland'ın güneyinde) ve Antarktika'nın çevresinde bulunur. Her iki kara parçası da neredeyse tümüyle, pek çok yerde binlerce metre kalınlığa ulaşan bir buz örtüsüyle kaplıdır. Her kar yağışı buzun kalınlığını artırır ve buz örtüsünün denize doğru yavaşça hareket etmesine neden olur.
Grönland dağlarla çevrili büyük bir yayla­dır. İç kısımlarda buz kalınlığı 2.500 metreden fazladır. Bu buz tabakası dağlar arasındaki geçitleri aşıp dik vadilerden aşağıya doğru hareket eden buzullar oluşturur (bak. Buzul ve Buzullaşma). Bayırların dikliği nedeniyle buzullarda derin çatlaklar, yarıklar ortaya çıkar. Buzulun denize ulaşan ucu bir süre su üstünde yüzer. Ancak sonra, dalgalar bu yüzen bölümü çatlak yerlerinden parçalar ve kopan buz kütlesi bir buzdağı olarak denizde dolaşmaya başlar. Daha sıcak sularda eriyene kadar akıntılarla güneye sürüklenir. Grön­land buzdağları genellikle çok garip şekillidir.
Antarktika, dağ sıraları ve geniş, derin vadileriyle düzensiz bir yüzey şekline sahiptir. Bu vadilerdeki buz tabakaları düzgün bir biçimde denize doğru hareket eder ve geniş, düz tabakalar halinde denize uzanır. Buz tabakaları suyun etkisiyle koptuğu zaman, üstleri düz, keskin kenarları dik kayalıkları andıran çok büyük buzdağları oluşur. Bunlar genellikle Kuzey Kutup Bölgesi buzdağlarından daha alçaktır.
Buzdağlarının deniz üzerinde görülen bölü­münün yaklaşık altı katı su altındadır. Grön­land buzdağlarının pek azının sudan yüksekli­ği 60 metreyi geçer; çoğu 30 metreden yüksek değildir. Genişliği 1.500 metreden fazla olabi­lir. Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki büyük buzdağlarına "buz adaları" denir. Bunlar genel­likle kutup bölgesinde bulunur ve yavaş hare­ket ederler. Bilimsel araştırma gruplarının bunlar üzerinde aylarca konakladığı olur.
Grönland'dan güneye doğru sürüklenen buzdağları Avrupa ile Kuzey Amerika arasın­daki işlek denizyolunu izleyen gemiler için büyük bir tehlike oluşturur. Çevresindeki havayı soğuttuğu için, buzdağı genellikle bir sis bulutu arkasına gizlenir. Zamanının en büyük yolcu gemisi olan Titanic, İngiltere'den New York'a yaptığı ilk seferde, 15 Nisan 1912'de Grand Banks'ın (Büyük Sığlık) 150 km güneyinde bir buzdağıyla çarpıştı ve battı. 1.500 kişinin öldüğü Titanic felaketinden son­ra, gemi yolları yakınında görülen buzdağları konusunda gemileri uyarmak için Uluslarara­sı Buz Devriyesi kuruldu. Özel olarak yapıl­mış gemiler kuzeydeki denizlerde devriye gezerek büyük buzdağlarının yerlerini haber verir ve küçük olanlarını parçalar. Buzdağla­rının en çok görüldüğü yaz mevsiminde gemi­ler kışın izledikleri yolun daha güneyinden giderler. Güney yarıkürede ise, çok az gemi Antarktika'ya buzdağlarının tehlike oluştu­rabileceği kadar yaklaşır.


MsXLabs.org & Temel Britannica

HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
25 Eylül 2008       Mesaj #2
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Buzdağı (İngilizce: Iceberg (Aysberg), Almanca Eisberg) Kuzey ve Güney Kutbu denizlerinde bulunan büyük buz kütlesidir. Devamlı soğuk olan bölgelerde karın üst üste yığılması, kardan bir dağ ve sonra da bir buz katmanı teşekkül ettirir. Bu katman zamanla kıyıya doğru kayar ve denizde parçalanır. Böylece muazzam buz dağları meydana gelir. Uzunlukları birkaç kilometreyi ve kalınlıkları 300 metreyi bulunabilir. Deniz üstünde sallanmadan dururlar. Her yıl Güney Kutbu Antarktika, her boydan binlerce buz dağı teşkiline sebep olur. Kuzey kutbundaki Grönland Adasının iki milyon km²'ye yaklaşan yüzeyi tamamen buz tabakası ile kaplıdır. Her sene buradan da 10-15 bin kadar buz dağı kopar. Buz dağları zamanla meydana gelen çatlak veya dalgaların aşındırması ile yerlerinden büyük bir gürültü ile ayrılırlar. Ayrılır ayrılmaz deniz içinde harekete geçerler. Özgül ağırlığı 0.9 gr/cm³ olan buzdağının deniz üstünde görünen kısmının sekiz veya on katı su içindedir. Başıboş büyük denizlerde dolaşan bu buz dağlarının ağırlığı milyonlarca tonu bulur.
Grönland'dan kopup gelen buz dağları ilkbaharda ve yazın ilk aylarında Kuzey Atlas Okyanusunda sefer yapan gemiler için büyük tehlike teşkil ederler. Bunların yanında Kanada'nın kuzeydoğu kesiminden gelen buzdağları Labrador Akıntısı ile Yeniel kıyılarından güneye doğru sürüklenir. Buralardan Golfstream Akıntısına kapılarak Ekvator'a doğru yol alırlar. Bazıları tamamen erimeden önce 27°'lik arz derecesine kadar ulaşırlar. Antarktika buzullarından kopanlar ise kuzeye doğru yol alırlar. Bunlar Hint ve Büyük Okyanusta çalışan gemiler için pek tehlike teşkil etmezler. En fazla kuzeye gidebilen buzdağı, Avustralya'nın 100 mil kuzeyine kadar yaklaşabilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Buzdağları gemiler için büyük tehlikedir. Zamanının en büyük transatlantik gemi olan Titanik, 14/15 Nisan1912'de ilk seferinde gece bir buzdağına çarparak parçalandı. Çarpışmadan 2 saat 40 dakika sonra gemi tamamen battı ve içinde bulunan 2224 yolcudan 1513'ü boğulup, 711 kişisi ancak kurtarılabildi. Bu olay üzerine, buzdağlarının sebep olacağı felaketleri önlemek için tedbirler alındı. ABD'nin kıyı koruma teşkilatına ait gemiler, Kuzey Atlas Okyanusundaki buzdağlarını gözetleme görevlerini de yaparlar. Ayrıca Seyir ve Hidrografi Bürosu, Buzdağlarının bulunduğu yerleri, bunlardan emin olan yolları belirten haritalar yayınlar. Alınan bu tedbirlerden başka deniz suyu sıcaklığı ölçülerek de buz dağlarının yerleri bulunabilir. Bu işlem çok hassas, santigrat derecenin (°C) birkaç binde birini gösterebilen özel aletlerle yapılır. Bugünkü gemiler hassas radarlarla donatıldığından, buzdağları bunlar için büyük tehlike teşkil etmez.
Buzdağlarının rengi genellikle beyazdır. Mavi ve yeşil de olabilir. Güneşli havalarda eriyen kısımlar yüzeyde gölcükler meydana getirir. Suları tatlıdır. Bu sebepten büyük buzdağlarından istifade edilmesi düşünülmektedir. Su sıkıntısı çeken, bilhassa Aden Körfezi devletlerine getirilmesinin yolları araştırılmaktadır. Büyük römorklarla konvoy halinde getirilmesi düşünülen buz dağlarının Aden Körfezine gelmesi tahminen 6-7 ay sürecektir. Güç gibi görünmesine rağmen, milyonlarca insanın susuzluk çekmesi göz önünde tutulursa, gayretli bir çalışma sonunda netice vereceği tahmin edilmektedir.

200pxtc3a8mpanos28icebezx6

Tèmpanos buzdağı - Arjentina

RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
2 Ekim 2008       Mesaj #3
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Renkli Buzdağı

01020112883800rn5

01020112899000pg5

01020112899800zb1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Buzdağı

BuzdaC49FC4B1

Benzer Konular

3 Ekim 2013 / kuprecords Taslak Konular