Arama

Pasifik Adaları (Pasifik Adaları Hakkında)

Güncelleme: 5 Kasım 2008 Gösterim: 8.602 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Pasifik Adaları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Pasifik Okyanusu ola­rak da bilinen Büyük Okyanus, dünyadaki okyanusların en büyüğü ve en derin olanıdır. Dünya yüzeyinin üçte birini kaplar ve dünya­daki tüm karaların toplam yüzölçümünden daha büyüktür. Büyük Okyanus'ta irili ufaklı binlerce ada vardır. Pasifik Adaları olarak bilinen bu adalardan bazıları Asya ve Avus­tralya kıtalarından depremler sonucu çatlayıp ayrılmış parçalar, bazıları da okyanus taba­nından yükselen sıradağların doruklarıdır. Okyanusun kuzey ve batı sınırları boyunca uzanan Japon Adaları, Tayvan (eskiden Formoza), Filipinler ve Endonezya Adaları'na Kıta Adaları denir.
Büyük Okyanus'un açık­larında, yanardağların püskürmesi va da mer­can kümeleşmeleri sonucu oluşmuş adalara Okyanus Adaları denir. Okyanus Adalarının çoğu mercan polipleri denen küçük deniz hayvanlarının iskeletlerinden oluşmuş, atol da denen mercanadalardır (bak. Mercanada).

Kıta Adaları

Aleut Adaları, Alaska Yarımadası'nın güney­batısında, batıya doğru yaklaşık 1.900 km boyunca uzanır. Bering Denizi'ni Büyük Okyanus'tan ayıran Aleut Adaları volkanik olu­şumlu bir adalar zinciridir. Attu Adasına kadar olan bölümü ABD'ye, zincirin batı ucundaki Komandor Adaları SSCB'ye bağ­lıdır.
Yağışlı, sisli ve serin olan Aleut Adaları hemen hemen tümüyle ağaçtan yoksun ol­makla birlikte, otsu ve çiçeksi bitkiler yönün­den zengindir. Adalarda yaşayan yerli halk Eskimolar'la yakın bağları olan Aleutlar'dır (bak. Eskimolar). Aleutlar yaşamlarını fok ve kuş avlayarak, balıkçılık yaparak kazanırlar. Bazı yörelerde kürkü için mavi tilki yetiştiri­lir. Adaların en önemli yerleşme merkezi Unalaska, başlıca hava ve deniz limanı Dutch Harbour'dır.
Kuril Adaları, Sibirya'nın kuzeydoğu ucun­daki Kamçatka Yarımadası'yla Japon Adaları arasında uzanan volkanik adalar zinciridir. 56 adadan oluşan zincirin toplam alanı 15.600 km2'dir. Kuril Adaları sık ormanlar ve eğreltiotlarıyla kaplıdır. Adaları çevreleyen denizler yosunlar ve balık yönünden zengindir. 1875'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Japonya'ya bağlı kalan Kuriller savaştan son­ra SSCB'ye bağlanmıştır.
Ryu-Kyu Adaları, Japonya'nın güneyinden Tayvan'a doğru uzanan Ryu-Kyular 73 ada­dan oluşur. İklimi sıcak, topraklan çok verim­lidir. Az sayıda yabanıl hayvanın yaşadığı adalarda birçok zehirli yılan türü vardır. Ada halkı sebze, pirinç, tatlıpatates ve tütün yetiş­tirir. Şekerkamışı ve ananas dış ülkelere satılır. Balıkçılık da önemlidir. En yoğun yerleşim merkezi, aynı zamanda Japonya'ya bağlı bir il olan Okinava Adası'dır. En büyük kent il merkezi Naha'dır.
Yıllar boyunca hem Çin, hem de Japonya Ryu-Kyu Adaları üzerinde hak ileri sürdü, 19. yüzyılın sonlarına doğru Japonlar deneti­mi ele geçirdi. II. Dünya Savaşı'nın en kor­kunç çarpışmalarından biri 1945'te, Okinava' yı işgal eden ABD birlikleriyle Japonya ara­sında oldu. Ryu-Kyu Adaları savaştan sonra ABD'ye geçti, 1972'de bütünüyle Japonya'ya geri verildi.

Okyanus Adaları

Üç ana gruba ayrılan Okyanus Adaları'nın adları Yunanca'dan gelmedir.
  1. Melanezya "si­yah adalar",
  2. Mikronezya "küçük adalar",
  3. Polinezya "birçok ada"
anlamına gelir. Pit­cairn Adası, Norfolk Adası, Ekvador açıkla­rındaki Galapagos Adaları, Paskalya Adası, Japonya'ya bağlı olan Bonin (Ogasavara) ve Volkano adalan gibi adalar bu ada topluluklarının dışında kalır.
Daha batıda, Güneydoğu Asya açıklarında Tayvan, Filipinler, Bornéo ve Yeni Gine yer alır. Dünyanın en büyük adalarından biri olan Yeni Gine, Okyanus Adaları'nın tümünden en az dört kat daha büyüktür (bak. Papua Yeni Gine).

1. Melanezya

Melanezya adalar topluluğu Büyük Okyanus'un batısında, ekvatorun güneyindedir. Topluluk içinde volkanik etkinliklerle oluş­muş yüksek, dağlık adaların yanı sıra, alçak mercanadalar da vardır. En büyük ada olan Yeni Britanya'nın yüzölçümü 36.500 km2 dolayındadır. Ada coğrafi konumu açısından Bismarck Takımadaları kapsamında ve Papua Yeni Gine sınırlan içindedir. Dağlık bir ada olan Yeni Britanya'da nemli tropikal iklim egemendir. Toprakları çok verimlidir. Hindistancevizi, kakao ve başka tropikal ürünler yetiştirilir. Rabaul'de iyi bir liman vardır.
Bismarck Takımadalan'nın güneydoğusun­da Solomon Adaları, daha ötede Vanuatu ya da Yeni Hebrid Adalan uzanır. Vanuatu'nun doğusunda­ki Fiji Adaları'nda yerli halk olan Fijililer'den çok Hintli vardır. Fiji'de şekerkamışı, hindis­tancevizi ve çeşitli meyveler yetişir. Viti Levu Adası'nda altın çıkanlır (bak. Fiji).
Vanuatu'nun güneyindeki Yeni Kaledonya ve Loyauté Adaları Fransa'ya bağlıdır. Yeni Kaledonya genelde dağlık olmakla birlikte, hindistancevizi, kahve, pamuk ve çeşitli mey­veler yetiştirilir. Aynı zamanda mailen bakı­mından da zengindir. Çıkarılan başlıca ma­denler nikel ve kromdur. İyi bir karayolu ağı bulunan adada demiryolu da vardır. Numea güzel bir liman kentidir. Doğusunda yer alan Loyauté Adaları üç büyük adadan ve çok sayıda küçük mercanadadan oluşur. Ada hal­kının çoğu Yeni Kaledonya'da çalışır.
Melanezyalılar
Avustralya Yerlileri'yle ya­kından ilişkili bir Güneydoğu Asya halkıdır. Tenleri koyu, saçları kıvırcıktır. Melanezya dilleri, çoğu yazıya geçirilmemiş yaklaşık 400 kadar dili içerir. Bunlar arasında en önemlisi Fiji dilidir. Bununla birlikte İngilizce ile yerel dildeki sözcüklerin karışımından oluşan ve pidgin adı verilen "karma İngilizce" oldukça yaygındır.
2. Mikronezya
Küçük Mikronezya Adaları, Melanezya'nın kuzeyinde uzanan Guam, Mariana, Karolin ve Marshall adalarıdır. Mikronezya'daki öbür topluluklar Kiribati Cumhuriyeti'ni oluşturan Gilbert, Feniks ve Line adalarıyla Okyanus Adası’dır (Banaba). Mikronezyalılar'ın Ma­laylar ve Polinezyalılar'ın bir karışımı olduğu sanılmaktadır.
Mariana Adaları, Mikronezya'nın kuzeyin­den Yengeç dönencesine doğru bir yay çizen Mariana Çukuru boyunca uzanır.
Marianalar'ın güneyinde, verimli topraklan olan Guam Adası yer alır. 1521'de Portekizli kâşif Ferdinand Macellan tarafından keşfedi­len ada. 17. yüzyıl sonlarından 1898'e kadar İspanya'nın, sonra da ABD'nin egemenliği altında kaldı. Adanın yoğun nüfusu Mikronezyalılar, Filipinliler ve İspanyolların karışı­mı olan Çamorolar'dan oluşur. Mariana Adalarından olan, kuzeydeki Saipan, Rota ve Tinian hâlâ etkin durumda bulunan volkanik adalardır. Maden bakımından zengin olan bu adalarda gübre yapımında kullanılan doğal fosfat çıkarılır.
Mariana Adaları’nın güneyinde Karolin Adaları yer alır. Bu topluluğun batı bölümü mercanadalardan oluşur. Palau Adaları da Karolin Adaları kapsamındadır. Yap Adası' nın güzel bir limanı, ayrıca alüminyum elde edilen zengin boksit yatakları vardır. Daha doğudaki Truk Adası alçak mercan resifleriyle çevrili bir yanardağdır. Doğusundaki Ponape Adası da volkanik oluşumlu bir adadır. Altın ve boksit yatakları vardır. Truk, Yap. Kosrae ve Palau adalarında tarihsel kalıntılar bulunmaktadır. Adalar arasında ulaşım gemi ve uçaklarla sağlamı.
Marshall Adaları, Karolin Adalarının do­ğusundaki çok sayıda mercanadadan oluşur. Bu mercanadalar, ortasında sığ bir lagünün (bak. Denizkulağı) yer aldığı halka ya da at nalı biçimindedir. Başlıca adalar Kwajalein ve Majuro'dur. Dünyanın en büyük lagünü Kwajalein'dedir.
Mariana, Karolin ve Marshall adaları 1. Dünya Savaşı'na kadar Almanya'nın, ardın­dan Japonya'nın egemenliği altına girdi. II. Dünya Savaşı sırasında kanlı çarpışmalara sahne oldu. 1944'te ABD tarafından işgal edildi. 1947'de Birleşmiş Milletler Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi içine alınarak ABD mandasına girdi. 1946–58 arasında Bikini ve Enivvetok adaları yürütülen nükleer deneme­ler nedeniyle boşaltıldı. 1973–74 yıllarında toplanan Mikronezya Kongresi hazırladığı bil anayasayla Mikronezya'yı dört bölgeye ayır­dı. Anayasayı onaylayan Yap, Truk, Ponape ve Kosrae adaları Mikronezya Federe Devletleri'ni oluşturdu. Kuzey Mariana Adaları ABD topluluğuna bağlandı. Marshall Adaları ayrı bir anayasa kabul etti. Palau 1980'de Palau Cumhuriyeti adını aldı.
Marshall Adaları'nın güneyinde, Kiribati Cumhuriyeti'ni oluşturan Gilbert, Feniks ve Line adaları ile Tuvalu'yu oluşturan Ellice Adaları vardır (bak. Kiribati). Gil­bert ve Ellice adaları 1976'ya kadar İngiliz sömürgesi olarak kaldı. Ellice Adaları 1976'da, Gilbert Adaları ise 1979’da bağımsız birer devlet oldular. Başlıcaları Hull, Gard-ner, Canton ve Enderbury adaları olan sekiz mercanadadan oluşan Feniks Adaları, Kiribati'nin orta kesimindedir. Canton ve Enderbury adaları İngiltere ile ABD'nin ortak yö­netimi altındadır. Kiribati'nin bir parçası olan Okyanus Adası ile batısında küçük ve bağım­sız bir cumhuriyet olan Nauru'da zengin fos­fat madenleri vardır (bak. Nauru).
Kiribati'nin doğu ucundaki Line Adaları, Jarvis, Christmas, Fanning, Washington ve Palmyra adalarından oluşur. Palmyra ve Jar­vis adaları ABD'ye, öbürleri İngiltere'ye bağ­lıdır. Line Adalan'ndaki zengin fosfat kaynakları bugün önemli ölçüde azalmıştır. Bazı adalarda büyük hindistancevizi çiftlikleri bu­lunur.
Mikronezyalılar'ın yaşamında hindistancevizinin önemli bir yeri vardır. Hindistancevizinden yemek için olduğu kadar, kopra elde etmekte de yararlanılır. Kurutulmuş hindis­tancevizi içi olan kopradan yağ, sabun, mar­garin üretilir. Ayrıca dış ülkelere de satılır. Adalarda balıkçılık önemli bir gelir kayna­ğıdır.

3. Polinezya
Polinezya'nın büyük bölümü kuzeyde Ha­waii, güneyde Yeni Zelanda ve doğuda Pas­kalya Adası arasında çizilen üçgenin içinde yer alır. Polinezya Adaları dünyanın en güzel adaları arasındadır. Hawaii Adaları ABD'ye bağlıdır, başkent Honolulu Pasifik Adaları' nın en büyük kentidir (bak. Hawaii).
Polinezya'nın orta bölümünde, Fransa'ya bağlı ve Fransız Polinezyası olarak bilinen adalar topluluğu uzanır. Başlıca ada topluluk­larından Cemiyet Adaları akarsuları ve dağla­rıyla eşsiz güzelliktedir. Adaların en yüksek tepesi 2.236 metreyi aşan Orohena'dır. Fran­sız ressam Paul Gauguin (1848–1903) en güzel resimlerinden bazılarını Tahiti Adası'nda yapmıştır (bak. Paul Gauguin). Papeete, Tahiti'nin başkenti ve en önemli limanıdır. Batıdaki Moorea Adası sivri doruklarıyla olağanüstü güzelliktedir. 240 km kadar kuzeybatıda, mercan resifleriyle çevrili Huahine, Raiatea, Tahaa ve Bora-Bora volkanik oluşumlu adalardır. Tahiti'nin 210 km kadar kuzeydoğusundaki Makatea, Cemiyet Adaları'nın fosfat bakımından zengin tek adaşı­dır.
Cemiyet Adaları'nın kuzeyinde ve doğu­sunda, alçak mercan resiflerinden oluşan, irili ufaklı Tuamotu Adaları bulunur. Tuamotular'ın güneydoğusundaki, mercan resifleriyle çevrili ıssız dört ada Mangareva Adaları'dır. Tuamotular'ın güneybatısındaki Tubuai Ada­ları'nın çoğu ormanlıktır. Gene aynı bölgede yer alan dağlık Rapa Adası'nda taş kale kalıntıları vardır.
Fransız Polinezyası'ndaki bir başka ada topluluğu da, Tuamotular'ın kuzeyindeki Markiz Adalan'dır. Engebeli ve dağlık olan bu adaların en büyükleri Nuku Hiva ve Hiva Oa'dır. 19. yüzyılda Avrupalı kâşiflerin adala­ra taşıdığı hastalıklar, sert içkiler ve afyon, yerli halkın sayıca azalmasında önemli rol oynamıştır.
Samoa, Fransız Polinezyası'nın batısındadır. 1962'de bağımsızlığına kavuşarak Batı Sa­moa adını alan topluluk Savaii ve Upolu ada­larını kapsar (bak. Batı Samoa). ABD'ye bağ­lı olan ve Amerikan Samoası olarak bilinen küçük adalar topluluğu da doğuya doğru uza­nır. Batı Samoa'nın güneyinde yer alan Tonga Adaları Vavau, Ha'apai ve Tongatapu adlı üç topluluktan oluşur.
Tonga ile Cemiyet Adaları arasında uzanan Cook Adaları, Yeni Zelanda'ya bağlı, içişle­rinde özerk bir devlettir. Görece büyük ve dağlık bir ada olan Rarotonga, batılılarca 1823'ten sonra keşfedildi. Yerli halk Yeni Zelandalı Maoriler'le akrabadır. Rarotonga güzel iklimi, verimli toprakları, domates ve portakallarıyla ünlüdür.
Cook Adaları'nı oluşturan Penrhyn, Rakahanga, Manihiki, Suwarrow, Palmerston ve Pukapuka adaları da eşsiz güzelliktedir.
Tonga ile Cook Adaları arasında yer alan Niue Mercanadası, Yeni Zelanda'ya bağlı, özerk bir devlettir. Yüksekliği 60 metre dola­yında olan adanın ortasında eski bir lagün ta­banı vardır. Adada hindistancevizi ve muz ye­tiştirilir.
Batı Samoa'nın tam kuzeyindeki Tokelau Adaları içinde yer alan Svvains, Atafu, Fakaofo ve Nukunono küçük mercanadalardır. Böl­gede zaman zaman ma! ve can kaybına yol açan şiddetli kasırgalar olur.
Batı Samoa'nın batısında, Fransa'ya bağlı olan Wallis ve Futuna toprakları Wallis, Futu­na ve Alofi adalarını kapsar. Batıdaki Rotu­ma volkanik oluşumlu bir adadır.
Polinezya'nın dışında Rennell, Solomon ve Santa Cruz gibi, yerli halkı Polinezyalılar'a benzeyen başka adalar da vardır. Tonga ve Fiji adaları arasındaki Lau Takımadalarının yerli halkı, Polinezyalılar'ın ve Melanezyalılar'ın karışımıdır. Irkların bu biçimde dağıl­masına ve karışmasına ilişkin bilgiler, adalar Avrupalılarca keşfedilmeden önce bu top­raklarda yaşayan halkların göç hareketlerine ışık tutması bakımından çok önemlidir. Dün­yanın birçok yöresinde eskiçağlara ilişkin de­ri, taş ya da tabletlere kazınmış yazılı belgeler bulunmuştur. Oysa Pasifik Adaları'nda bu türden yazılı belgelere rastlanmadığından, in­sanların dış görünümleri, dilleri, inançları, ef­saneleri, gelenekleri ve görenekleri adalarda yaşayan halkların geçmişini aydınlatan önemli bilgi kaynaklarıdır.

Diğer Adalar
Pasifik Adaları'nın güneydoğu ucunda Pitcairn, Büyük Okyanus'un güneydoğusunda ise Paskalya Adası yer alır.
Güney Amerika kıyıları açığında, ekvator üzerinde yer alan Galapagos Adaları'nda, yaklaşık 400 yıllık dev kaplumbağalar ve de­niz iguanaları gibi, dünyanın başka hiçbir ye­rinde bulunmayan hayvanlar yaşar. Bu hay­vanlar, ünlü bilim adamı Charles Darwin'in evrim kuramını destekleyici önemli kanıtlar sağlamıştır (bak. Charles Darwin). Şili kıyı­ları açıklarında Juan Fernandez Adaları yer alır. Kaptanıyla kavga etliği için kıyıya bırakılan İskoç gemici Alexander Selkirk, 18. yüzyı­lın başında burada tek başına, dört yılı aşkın bir süre yaşamıştır. İngiliz yazar Daniel Defoe Robinson Crusoe adlı ünlü kitabını Selkirk'in anılarından esinlenerek yazmıştır (bak. Daniel Defoe).
Avustralya'nın doğusunda yer alan Norfolk Adası verimli topraklan olan volkanik oluşumlu bir adadır. Ada, meyve çeşitlerinin ya­nı sıra, Şili arokaryası olarak bilinen özel bir çam ağacı türüyle de ünlüdür. Japonya yakın­larındaki Volkano ve Bonin (Ogasavara) adalarında şekerkamışı ve meyve yetiştirilir. Adalar 1968'de ABD'den Japonya'ya geçmiştir.

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
14 Ocak 2013 / Jumong Taslak Konular
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Coğrafya
24 Temmuz 2011 / Jumong Coğrafya