Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Forumda Ara

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Bu konu Doğu Anadolu Bölgesi forumunda Mira tarafından 30 Eylül 2010 (14:50) tarihinde açılmıştır.
42973 kez görüntülenmiş, 4 cevap yazılmış ve son mesaj 24 Mart 2014 (21:52) tarihinde gönderilmiştir.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Eski 30 Eylül 2010, 14:50

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

#1 (link)
MsXTeam
Mira - avatarı
Sponsorlu Bağlantılar
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Tarım

Bölge yüzölçümünün %10'unda ancak tarım yapılabilir. Yerşekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı tarımsal faaliyet gelişmemiştir. Bölgedeki tarım etkinlikleri en çok bölgenin güneyindeki çöküntü ovalarında (Elbistan, Malatya, Elazığ ve Muş ovaları) yoğunlaşır.
  • Arpa: En fazla tarımı yapılan üründür.Sebepleri: Düşük sıcaklığa dayanıklı olması, kısa sürede hasat edilebilmesi, hayvan yemi olarak kullanılması ve buğdayın yetiştirilemediği yerlerde yetşebilmesidir.
  • Buğday: Arpadan sonra en fazla tarımı yapılan ürün buğdaydır.
  • Tütün: Bitlis, Malatya ve Elazığ çevresinde yetiştirilir.
  • Pamuk: Iğdır ovasında pamuk yetiştirilir. Kayısı: Malatya, Türkiye ve Dünyada kayısı üretiminde ilk sırada yer alır. Ayrıca patates, lahana gibi çeşitli ürünler de yetiştirilir. Genel olarak sıcaklığın düşük olmasından dolayı sebzecilik gelişmemiştir. Bundan dolayı sebze tarımına en az elverişli bölge Doğu Anadolu'dur.
Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılıkta elverişli şartlara sahip olduğu gibi olumsuz şartlar da taşır. Çayır ve otlakların fazla yer kaplaması hayvancılığı teşvik edici, kışların uzun ve sert geçmesi ise sınırlayıcı bir özelliktir. Erzurum-Kars Bölümü'nde yaz yağışları ile oluşan çayırların geniş alan kaplaması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır.

Bölgenin güneyindeki ovalık alanlarda ise küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilmektedir. Canlı hayvan, yapağı, tereyağı ve peynir halkın önemli geçim kaynaklarıdır.

Hakkâri, Kars ve Bitlis'te arıcılık gelişmiştir. Türkiye bal üretiminin %20'sini Doğu Anadolu Bölgesi verir.
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Eski 1 Mart 2012, 12:57

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

#2 (link)
MsXTeam
Mira - avatarı
Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık

Doğu Anadolu bölgesinin yüzey şekilleri ve ulaşım bakımından çıkardığı güçlükler yüzünden, tarım genellikle yerel gereksinimleri karşılamak için yapılır; geçim hayvancılıktan sağlanır: Bölgede hayvancılık gerçekte gelişmiş olmamakla birlikte, halkın geçiminde önemli yer tutar. Tarım topraklarının az olması, buna karşılık çayır ve otlakların geniş yer kaplaması, hayvancılığa elverişli bir ortam yaratır. Uzun süren kış devresinde hayvanlar kapalı yerde barındırılır ve beslenir, ilkbaharda bozkırlarda yeteri kadar ot bulabilen sürüler, yazın yükseklere çıkarılırlar.

Hayvan yetiştirme yöntemleri genellikle ilkeldir ve bölgede özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği egemendir. Yalnızca Erzurum-Kars bölümünün Ardahan yöresinde büyükbaş hayvanlardan iyi cins sığır yetiştirilir (bu yörede, bölgenin öbür kesimlerinde görülmeyen, yazın biçilen otlaklar, geniş yer tutar ve sığır sürüleri, çok engebeli olmayan yaz otlaklarının bulunduğu bu yörede kolayca beslenir). Bölgenin hayvan varlığında başta koyun gelir (yaklaşık 8 milyon baş koyun); keçi onu çok geriden izler (en yaygın koyun türleri, geniş kuyruklu ak ve kızıl karamandır).


İç Anadolu'nun kara kıl keçisi de yayılmıştır. İnce ve uzun parlak tüylü tiftik keçisine, Bitlis ve Hakkâri illerinde çok az sayıda raslanır. Kümes hayvanları yetiştiriciliği herhangi bir özellik ve gelişme göstermez. Köylerde yetiştirilen tavuk ve yumurta ürünü, kentlerin pazarlarında tüketilir. Yaygın olan arıcılık en çok Kars, Erzurum, Malatya ve Erzincan illerinde yapılır. İpekböcekçiliği, bütün Türkiye'de olduğu gibi Doğu Anadolu bölgesinde de gerilemiştir (en çok Elazığ ilinde yapılır).


***

1.
Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları, 3. Cilt, Sy:105
8-1059
Rapor Et
Eski 19 Şubat 2013, 20:57

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

#3 (link)
Özel Üye-VIP
plum - avatarı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Hayvancılık

Güneydoğu Anadoluda genelde küçükbaş hayvanlar beslenir. Canlı hayvan ticaretinde koyun ilk sırayı alır.
Şanlıurfa, Siverek ve Diyarbakır’ın yemeklik tereyağları Türkiye çapında meşhurdur.

Atlar;
Bölgenin ve Türkiye’nin en iyi atları Şanlıurfa ilinde yetiştirilir.

Tiftik keçisi Siirt ve Mardin çevresinde beslenir. Keçi yününden yapılan Siirt battaniyesi çok meşhurdur.
Rapor Et
Eski 15 Şubat 2014, 15:35

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

#4 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır
Rapor Et
Eski 24 Mart 2014, 21:52

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.169 saniyede (68.86% PHP - 31.14% MySQL) 16 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 01:07
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi