MsXLabs
2005-2016
Doğu Anadolu Bölgesi forumunda yer alan Mira tarafından açılmış Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık konusunu görüntülüyorsunuz.
Özet: Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Tarım Bölge yüzölçümünün %10'unda ancak tarım yapılabilir. Yerşekilleri ve ... Etiketler:
  • doğu anadolu tarım

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Gösterim: 61.090 | Cevap: 2
30 Eylül 2010 14:50   |   Mesaj #1   |   
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
İstanbul
3.660
3.623 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 27-09-2010
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Tarım

Bölge yüzölçümünün %10'unda ancak tarım yapılabilir. Yerşekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı tarımsal faaliyet gelişmemiştir. Bölgedeki tarım etkinlikleri en çok bölgenin güneyindeki çöküntü ovalarında (Elbistan, Malatya, Elazığ ve Muş ovaları) yoğunlaşır.
  • Arpa: En fazla tarımı yapılan üründür.Sebepleri: Düşük sıcaklığa dayanıklı olması, kısa sürede hasat edilebilmesi, hayvan yemi olarak kullanılması ve buğdayın yetiştirilemediği yerlerde yetşebilmesidir.
  • Buğday: Arpadan sonra en fazla tarımı yapılan ürün buğdaydır.
  • Tütün: Bitlis, Malatya ve Elazığ çevresinde yetiştirilir.
  • Pamuk: Iğdır ovasında pamuk yetiştirilir. Kayısı: Malatya, Türkiye ve Dünyada kayısı üretiminde ilk sırada yer alır. Ayrıca patates, lahana gibi çeşitli ürünler de yetiştirilir. Genel olarak sıcaklığın düşük olmasından dolayı sebzecilik gelişmemiştir. Bundan dolayı sebze tarımına en az elverişli bölge Doğu Anadolu'dur.
Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılıkta elverişli şartlara sahip olduğu gibi olumsuz şartlar da taşır. Çayır ve otlakların fazla yer kaplaması hayvancılığı teşvik edici, kışların uzun ve sert geçmesi ise sınırlayıcı bir özelliktir. Erzurum-Kars Bölümü'nde yaz yağışları ile oluşan çayırların geniş alan kaplaması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır.

Bölgenin güneyindeki ovalık alanlarda ise küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilmektedir. Canlı hayvan, yapağı, tereyağı ve peynir halkın önemli geçim kaynaklarıdır.

Hakkâri, Kars ve Bitlis'te arıcılık gelişmiştir. Türkiye bal üretiminin %20'sini Doğu Anadolu Bölgesi verir.
1 Mart 2012 12:57   |   Mesaj #2   |   
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
İstanbul
3.660
3.623 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 27-09-2010
Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık

Doğu Anadolu bölgesinin yüzey şekilleri ve ulaşım bakımından çıkardığı güçlükler yüzünden, tarım genellikle yerel gereksinimleri karşılamak için yapılır; geçim hayvancılıktan sağlanır: Bölgede hayvancılık gerçekte gelişmiş olmamakla birlikte, halkın geçiminde önemli yer tutar. Tarım topraklarının az olması, buna karşılık çayır ve otlakların geniş yer kaplaması, hayvancılığa elverişli bir ortam yaratır. Uzun süren kış devresinde hayvanlar kapalı yerde barındırılır ve beslenir, ilkbaharda bozkırlarda yeteri kadar ot bulabilen sürüler, yazın yükseklere çıkarılırlar.

Hayvan yetiştirme yöntemleri genellikle ilkeldir ve bölgede özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği egemendir. Yalnızca Erzurum-Kars bölümünün Ardahan yöresinde büyükbaş hayvanlardan iyi cins sığır yetiştirilir (bu yörede, bölgenin öbür kesimlerinde görülmeyen, yazın biçilen otlaklar, geniş yer tutar ve sığır sürüleri, çok engebeli olmayan yaz otlaklarının bulunduğu bu yörede kolayca beslenir). Bölgenin hayvan varlığında başta koyun gelir (yaklaşık 8 milyon baş koyun); keçi onu çok geriden izler (en yaygın koyun türleri, geniş kuyruklu ak ve kızıl karamandır).


İç Anadolu'nun kara kıl keçisi de yayılmıştır. İnce ve uzun parlak tüylü tiftik keçisine, Bitlis ve Hakkâri illerinde çok az sayıda raslanır. Kümes hayvanları yetiştiriciliği herhangi bir özellik ve gelişme göstermez. Köylerde yetiştirilen tavuk ve yumurta ürünü, kentlerin pazarlarında tüketilir. Yaygın olan arıcılık en çok Kars, Erzurum, Malatya ve Erzincan illerinde yapılır. İpekböcekçiliği, bütün Türkiye'de olduğu gibi Doğu Anadolu bölgesinde de gerilemiştir (en çok Elazığ ilinde yapılır).


***

1.
Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları, 3. Cilt, Sy:105
8-1059