Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Gösterim: 55675 | Cevap: 4
  • dogu anadolu bolgesi hayvancilik
  • dogu anadolu bolgesi tarim urunleri
  • dogu anadolu bolgesinde hayvancilik
5
  • 3 Gönderen Mira
  • 2 Gönderen Mira
30 Eylül 2010 14:50   |   Mesaj #1   |   
Mira - avatarı
SMD MsXTeam
İstanbul
3977
3.756 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 27-09-2010

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Tarım

Bölge yüzölçümünün %10'unda ancak tarım yapılabilir. Yerşekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı tarımsal faaliyet gelişmemiştir. Bölgedeki tarım etkinlikleri en çok bölgenin güneyindeki çöküntü ovalarında (Elbistan, Malatya, Elazığ ve Muş ovaları) yoğunlaşır.
  • Arpa: En fazla tarımı yapılan üründür.Sebepleri: Düşük sıcaklığa dayanıklı olması, kısa sürede hasat edilebilmesi, hayvan yemi olarak kullanılması ve buğdayın yetiştirilemediği yerlerde yetşebilmesidir.
  • Buğday: Arpadan sonra en fazla tarımı yapılan ürün buğdaydır.
  • Tütün: Bitlis, Malatya ve Elazığ çevresinde yetiştirilir.
  • Pamuk: Iğdır ovasında pamuk yetiştirilir. Kayısı: Malatya, Türkiye ve Dünyada kayısı üretiminde ilk sırada yer alır. Ayrıca patates, lahana gibi çeşitli ürünler de yetiştirilir. Genel olarak sıcaklığın düşük olmasından dolayı sebzecilik gelişmemiştir. Bundan dolayı sebze tarımına en az elverişli bölge Doğu Anadolu'dur.
Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılıkta elverişli şartlara sahip olduğu gibi olumsuz şartlar da taşır. Çayır ve otlakların fazla yer kaplaması hayvancılığı teşvik edici, kışların uzun ve sert geçmesi ise sınırlayıcı bir özelliktir. Erzurum-Kars Bölümü'nde yaz yağışları ile oluşan çayırların geniş alan kaplaması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır.

Bölgenin güneyindeki ovalık alanlarda ise küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilmektedir. Canlı hayvan, yapağı, tereyağı ve peynir halkın önemli geçim kaynaklarıdır.

Hakkâri, Kars ve Bitlis'te arıcılık gelişmiştir. Türkiye bal üretiminin %20'sini Doğu Anadolu Bölgesi verir.
AndThe_BlackSky, _VICTORY_ ve öykü bu mesajı beğendi.
1 Mart 2012 12:57   |   Mesaj #2   |   
Mira - avatarı
SMD MsXTeam
İstanbul
3977
3.756 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 27-09-2010
Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık

Doğu Anadolu bölgesinin yüzey şekilleri ve ulaşım bakımından çıkardığı güçlükler yüzünden, tarım genellikle yerel gereksinimleri karşılamak için yapılır; geçim hayvancılıktan sağlanır: Bölgede hayvancılık gerçekte gelişmiş olmamakla birlikte, halkın geçiminde önemli yer tutar. Tarım topraklarının az olması, buna karşılık çayır ve otlakların geniş yer kaplaması, hayvancılığa elverişli bir ortam yaratır. Uzun süren kış devresinde hayvanlar kapalı yerde barındırılır ve beslenir, ilkbaharda bozkırlarda yeteri kadar ot bulabilen sürüler, yazın yükseklere çıkarılırlar.

Hayvan yetiştirme yöntemleri genellikle ilkeldir ve bölgede özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği egemendir. Yalnızca Erzurum-Kars bölümünün Ardahan yöresinde büyükbaş hayvanlardan iyi cins sığır yetiştirilir (bu yörede, bölgenin öbür kesimlerinde görülmeyen, yazın biçilen otlaklar, geniş yer tutar ve sığır sürüleri, çok engebeli olmayan yaz otlaklarının bulunduğu bu yörede kolayca beslenir). Bölgenin hayvan varlığında başta koyun gelir (yaklaşık 8 milyon baş koyun); keçi onu çok geriden izler (en yaygın koyun türleri, geniş kuyruklu ak ve kızıl karamandır).


İç Anadolu'nun kara kıl keçisi de yayılmıştır. İnce ve uzun parlak tüylü tiftik keçisine, Bitlis ve Hakkâri illerinde çok az sayıda raslanır. Kümes hayvanları yetiştiriciliği herhangi bir özellik ve gelişme göstermez. Köylerde yetiştirilen tavuk ve yumurta ürünü, kentlerin pazarlarında tüketilir. Yaygın olan arıcılık en çok Kars, Erzurum, Malatya ve Erzincan illerinde yapılır. İpekböcekçiliği, bütün Türkiye'de olduğu gibi Doğu Anadolu bölgesinde de gerilemiştir (en çok Elazığ ilinde yapılır).


***

1.
Gelişim Hachette, Gelişim Yayınları, 3. Cilt, Sy:105
8-1059
Valeria ve _VICTORY_ bu mesajı beğendi.
19 Şubat 2013 20:57   |   Mesaj #3   |   
plum - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
İSTANBUL
415
630 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 10-01-2008
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Hayvancılık

Güneydoğu Anadoluda genelde küçükbaş hayvanlar beslenir. Canlı hayvan ticaretinde koyun ilk sırayı alır.
Şanlıurfa, Siverek ve Diyarbakır’ın yemeklik tereyağları Türkiye çapında meşhurdur.

Atlar;
Bölgenin ve Türkiye’nin en iyi atları Şanlıurfa ilinde yetiştirilir.

Tiftik keçisi Siirt ve Mardin çevresinde beslenir. Keçi yününden yapılan Siirt battaniyesi çok meşhurdur.
Misafir
15 Şubat 2014 15:35   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır
Misafir
24 Mart 2014 21:52   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Konusuna Benzer Konular

Cevap: 2
Son Mesaj: 6 Mart 2014 20:11
Cevap: 1
Son Mesaj: 3 Mart 2014 11:14
Cevap: 1
Son Mesaj: 5 Şubat 2012 19:03
İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Gönderen: Blue Blood Forum: İç Anadolu Bölgesi
Cevap: 0
Son Mesaj: 23 Ağustos 2009 13:11
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Gönderen: Blue Blood Forum: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Cevap: 0
Son Mesaj: 23 Ağustos 2009 11:46
Sayfa 0.237 saniyede 11 sorgu ile oluşturuldu