Cevap Yaz Yazdır
Gösterim: 47.207|Cevap: 1|Güncelleme: 19 Şubat 2013

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

23 Ağustos 2009 11:46   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Hayvancılık

Güneydoğu Anadolu bölgesinde genelde küçükbaş hayvan beslenir. Canlı hayvan ticâretinde koyun ilk sırayı alır. Şanlıurfa, Siverek ve Diyarbakır’ın yemeklik tereyağları, Türkiye çapında meşhurdur. Tiftik keçisi Siirt ve Mardin çevresinde beslenir. Keçi yününden yapılan Siirt battaniyesi çok meşhurdur. Bölgenin ve Türkiye’nin en iyi atları Şanlıurfa ilinde yetiştirilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Tarım:Güneydoğu Anadolu bölgesi tarım yönünden genelde İç Anadolu bölgesine benzer. Gaziantep bölgesi dışında tarım alanlarının büyük kesimine tahıl ekilir. Tahıl ürünleri arasında birinci sırayı buğday alır. Bunu sırasıyla arpa ve mercimek tâkib eder.Türkiye darı ve mercimek üretiminin yarısı bölgede gerçekleştirilir. Pirinç ekimi başta Diyarbakır olmak üzere sulama imkânı olan bölgelerde yapılır.Sanâyi bitkileri bölgede fazla yetiştirilmez. Bölgenin sanayi bitkileri arasında yer alan tütün daha çok Adıyaman, Siirt ve Diyarbakır illerinde ekilir. Gaziantep, Diyarbakır illeriyle, Kilis, Islahiye ve Oğuzeli ilçelerinde üzüm bağları yaygındır.

Gaziantep, Akdeniz iklimine sâhib olduğundan, bölgede antepfıstığı ve zeytin de yetişir. Son zamanlarda Siirt’te iri tâneli antepfıstığı üretimi önem kazanmıştır.


19 Şubat 2013 20:57   |   Mesaj #2   |   
plum - avatarı
VIP VIP Üye
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Hayvancılık

Güneydoğu Anadoluda genelde küçükbaş hayvanlar beslenir. Canlı hayvan ticaretinde koyun ilk sırayı alır.
Şanlıurfa, Siverek ve Diyarbakır’ın yemeklik tereyağları Türkiye çapında meşhurdur.

Atlar;
Bölgenin ve Türkiye’nin en iyi atları Şanlıurfa ilinde yetiştirilir.

Tiftik keçisi Siirt ve Mardin çevresinde beslenir. Keçi yününden yapılan Siirt battaniyesi çok meşhurdur.

Daha fazla sonuç:
guneydogu anadolu tarim

acebook yorumları
paneli aç