Arama

Dünya Nehirleri - Yangtze Nehri

Güncelleme: 20 Mayıs 2011 Gösterim: 15.271 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Yangtze Nehri

Sponsorlu Bağlantılar
ilk81016a

Yangtze veya Yangzi Jiang, Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6300 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çince'de anlamı uzun nehirdir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir.

Yangtze Nehri’nin yukarı kesimi yüksek dağlar ve derin vadilerden geçen zengin su kaynaklarına sahiptir. Yangtze Nehri ayrıca Çin’in doğu bölgesini batı bölgesine bağlayan su taşımacılığının atardamarıdır; doğal ve üstün nehir yataklarıyla “Altın Su Yolu” olarak adlandırılır. Yangtze Nehri’nin orta ve aşağı kesimleri sıcak ve nemli iklimi, bol miktardaki yağış ve mümbit topraklarıyla Çin’in gelişmiş sanayi ve tarım bölgelerindendir.

Çin'in doğusunda yer alan Yangtze Nehri deltası, Shanghai kenti ile Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerini kapsıyor. Coğrafi konumundan kaynaklanan avantajları ve zengin kaynakları sayesinde güçlü bir ekonomiye sahip olan bu bölgenin gayri safi yurtiçi hasılası, tüm ülkeninkinin yüzde 22'sine denk geliyor. Çin'de reform ve dışa açılma siyasetinin uygulanmaya başlamasından bu yana geçen 30 yıl içinde Yangtze Nehri deltası, diğer bölgelerin gelişmesine ve ülkenin ekonomik ve toplumsal yapılanmasına büyük katkılar sağladı.

Kaynak: Vikipedi, turkish.cri.cn

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YANGTZE KİANG

Sponsorlu Bağlantılar
Çin'in en büyük ırmağı ve en önemli iç suyolu. Tsinghai eyaletinde Kunlun Dağları'ndan doğar. Güneydoğu yönünde akarak Tibet ve Seçvan sınırında, dünyanın en derin, en dik boğazlarından geçer ve Yunnan Platosu'nda asıl Çin'e girer. Şanghay yakınında Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Ağzından, 940 km. içeride Hanko'ya kadar büyük gemilerin ulaşımına elverişlidir. Irmağın uzunluğu 5.520 km., beslenme havzasının genişliği 2.000.000 km2 kadardır. Başlıca kolları, Yalung, Min, Chialing, Han ve Wu'dur.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya