Arama

Kıl Keçisi

Güncelleme: 22 Ağustos 2016 Gösterim: 3.036 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kıl Keçisi ve Özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye’de en yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan keçi ırkıdır.Halk arasında “Kara Keçi” olarak da bilinir.Tüm bölgelere yayılmış olmakla birlikte ,denize yakın ormanlık ,çalılık bölgelere yaygın olarak bulunmaktadır.Beslenmelerinde
yem kaynağı olarak yaprak ve dalları tercih ediyor olmaları nedeniyle birçok kişi ve kurum tarafından kıl keçilerinin ormana zarar veren hayvanlar olarak görülmesine neden olmuştur.


kilkecisi

Dış Yapı Özellikleri:

Renk genellikle siyahtır.Gri tonları ile kahverengi ve alacalara da rastlanır.Vücudu örten kıllar kısa yada uzun olabilmektedir.Derileri de koyu renklidir.Hem keçiler hem de tekeler büyük çoğunlukla boynuzludur.Tekelerde boynuzlar oldukça gelişmiştir. Kıl Keçilerinde vücut sağlam ve dayanıklıdır.Baş orta büyüklükte ve düzgün profile sahiptir. Geniş bir varyasyon görülmekle birlikte genellikle iri ve sarkık kulaklıdırlar.Ancak daha kısa kulaklılara da rastlanır.Kıl Keçilerinde her iki cinsiyette de sakal vardır.Küpeli olanlarına pek rastlanmaz.Vücudu kaplayan kıl örtüsü üstte kaba ve uzun örtücü kıllar ,altta ise ince yumuşak alt kıllardan oluşur.İlkbaharda taranarak toplanabilen bu ince alt kıllar “Kaşmir Yünü” tipindedir.

Verim Özellikleri:


Kıl keçileri kombine verimli ,yetersiz bakım-besleme ile her türlü iklim koşullarına çok iyi uyabilen ,dayanıklı bir ırktır.Döl verimleri çok yüksek değildir.Bir doğumda genellikle tek oğlak elde edilmektedir.ikizlik oranı düşüktür.Süt verimleri de çok yüksek olmamakla birlikte bir çok bölgede önemli bir gelir kaynağıdır.Kıl keçilerinin en önemli verimleri ettir.Laktasyon süreleri 180-235 gün;laktasyon süt verimleri 100-130 kg;sütteki yağ oranları ise %5-5.5 arasındadır.Kıl verimleri miktar ve ekonomik değer bakımından düşüktür.Keçilerden 0.5-1 ,tekelerden 1-2 kg’a kadar kıl elde edilebilmektedir.Yapılan araştırmalar,kıl keçilerinde ince alt kılların taranması yoluyla 40-50 gr kadar kaşmir benzeri kılın elde edilebileceğini göstermektedir.


Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Ağustos 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kıl Keçisi


Ad:  kil_kecisi_yetistirmek.jpg
Gösterim: 870
Boyut:  42.2 KB

Kıl Keçisinin Yayılma Alanı:

Ege, Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri
Sponsorlu Bağlantılar

Kıl Keçisi Verim Yönü :

Kombine, süt, et ve kıl

Kıl Keçisi Genel Tanımı :

Genellikle vücut orta irilikte olmakla birlikte, Kıl Keçisi bölgeden bölgeye büyük farklılıklar göstermektedir. Kıl Keçisinin renginin genellikle siyah olması nedeniyle bazı bölgelerde kara keçi olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte gri, kahverengi, mavi alaca ve kır renkli olanları da görülür. Kıl Keçisi tek renkli siyah bireylerde yüzde iki taraflı ağza kadar inen kahverengi veya beyaz lekelerle, bacak uçları ve süt aynası çevresindeki renk açılması yaygındır. Kıl Keçisinin Deri rengi koyudur. Erkekler ve dişiler çoğunlukla boynuzludur. Boynuzlar erkeklerde gelişmiştir, boynuz uçları arasındaki mesafe 60-70 cm’ye ulaşabilmektedir. Boynuz, dişilerde geriye doğru kıvrılmakta bazen bir iki kıvrım yapabilmektedir ve Kıl Keçisi erkeklerininkine göre daha zariftir. Boynuz kesiti oval veya yuvarlaktır.

Kıl keçisi ya da kıl keçi veya kara keçi, Türkiye'de en yaygın evcil keçi ırkı olup, Anadolu’nun her türlü iklim ve toprak koşullarına adapte olmuş, kötü bakım ve besleme koşullarında yetiştirilebilen, sağlam vücut yapılı, uzun yürüyüş kabiliyetli, sıcak ve soğuğa karşı toleranslı, hastalıklara karşı dayanıklı, fundalık ve makiliklerden en iyi faydalanabilen, meyilli ve kayalık araziye en iyi tırmanabilen ve sert iklime dayanıklıdır. Ege ve Akdeniz Bölgesi sahil kuşağı, Marmara Bölgesi, Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Genelde siyah renkte olup gri, kahverengi ve alaca renklere de rastlanır. Vücudu kaplayan kıl örtüsü kısa ya da uzun olabilir, üstte kaba ve uzun örtücü kıllar, altta ise ince ve yumuşak alt kıllardan oluşur. Süt, et ve kılı için yetiştirilir.Her iki cinsiyette de sakal bulunur ve küpeli olanlarına pek rastlanmaz.

Türkiye’de keçi yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan ırklar kıl keçisi ile tiftik keçisidir. Bunlardan kıl keçisi % 96 oran ile en çok yetiştirilen ırktır. 2011 yılı itibariyle Türkiye'de 7.126.862 baş kıl keçisi bulunmaktadır. Türkiye'de kıl keçisi yetiştiriciliği en yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yapılmakta ve toplam kıl keçisi varlığının yaklaşık % 27.58'i bu bölgede bulunmaktadır.Ormanların en büyük zararlısının kıl keçisi olduğu, genellikle kabul edilen bir olgudur ve bu yüzden Çevre ve Orman Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu “Keçi Zararlarının Azaltılması Eylem Planı” ile 2012 yılında kıl keçi sayısının 6 milyondan 2 milyona indirileceği belirtilmektedir. Kıl keçisi Türkmen ve Yörükler tarafından yetiştirilen esas evcil hayvan olup Yörük çadırının örtüsü bu keçinin kıllarından dokunur. Yayılma alanı Akdeniz Bölgesi Toros Dağları etekleri, Antalya, Konya, Isparta üçgeninde Yörüklerin yoğun olarak yaşadıkları bölgeler olan ve yakın zamana kadar kıl keçisi içinde değerlendirilen Honamlı keçisi ondan ayrı bir ırktır.


Besini


Kıl keçisinin habitat alanında kermes meşesi (Qercus coccifera), boz pırnal meşeşi (Qercus aucheri) ve pırnal meşesi (Qercus ilex) türleri bulunur ve bu meşelerin yaprak ve sürgünlerini severek tüketir

Kıl Keçisi Vücut Ölçüleri ve Verim Özellikleri
Ad:  kil_kecisi_yetistirmek1.jpg
Gösterim: 321
Boyut:  35.7 KB
-derlemedir-


Benzer Konular

9 Mayıs 2011 / Misafir Zooloji
12 Kasım 2007 / Misafir Felsefe
12 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
16 Mayıs 2011 / Misafir Zooloji
27 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular