Arama

Ter ve Terleme

Güncelleme: 22 Ağustos 2013 Gösterim: 31.823 Cevap: 8
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mayıs 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vücut yüzeyinin dağılmış halde 2-3 milyon ter bezi vardır. Bu bezler vücut sıcaklığının korunması amacı ile kanın, sıvı kısmından aldığı bazı tuzlar ve suyu cilt yüzeyine atarak, buradan bu sıvının buharlaşması sırasında, ciltten kaybedilecek enerji nedeni ile ortaya çıkacak olan serinleme için çalışır. Bu sıvı kokusuzdur. Bu sıvının oluşturduğu nem, bakteri ve montorları üreterek koku yapabilir. Bu bezler vücut ısısını arttığı veya duygusal bazı durumlarda (heyecan) uyarılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Bir başka grup ter bezi ise, (apocrine bez), koltuk altı, circumanal, perine (kasık), dış işitme kanalı ve meme ucunda bulunur. Bu bezler daha koyu kıvamda ve süt gibi bir salgı yaparlar. Bu salgının, bakterilerce yapısının bozulması kötü kokulara neden olabilir. Bu bezlerin gerçek görevleri çok net bilinmemektedir. Sinir sistemimiz her türlü uyarısında uyarılırlar. Bu bezlerin geçmişimizde olduğu düşünülen kokusal haberleşmeden kalıntı olabilir.

Anormal Terleme
Anhidros: Oldukça nadir görülen bu, hasta da genetik olarak ter bezlerinin bulunmaması halidir.

Hiperhidrosis: Vücudun termal düzenleme ihtiyacından daha fazla bir terleme fonksiyonu olmasıdır. Sıklıkla endişe (anksiyete) durumlarında görülür. Sosyal özelliği olan bir durumdur, eller terler, gömlek ıslak durumdadır ve sosyal çevrede hoş karşılanmaz. Genelde ya üst ya da alt vücut eklerinde görülür. Bu apokrin kokunun yumurtlama döneminde fazlalaştığı düşünülmektedir. Bu bezlerin sinirlilik, korku ve heyecan durumlarında da arttığı ve bu bezlerin sadece ter salgılamamakta oldukları vurgulanan noktadır. Apokrin salgı ve bakteriler buluştuğunda vücut kokusu ortaya çıkar.

Korunma
Sık sık banyo yapılması ile cilt yüzeyindeki bakteri sayısı azaltılır. Bakteriler için gereken nemi azaltan antiperspirant maddeler uygulanmalıdır. Birçok kadın için günlük duş alınması ve deodorant kullanılması, vücut kokusunun kontrolü için yeterlidir. Bunun dışında özellikle oluşan nem nedeni ile bakterilerin çok olduğu bölümleri (koltukaltı, anüs-makat, kasık bölgeleri) anti bakteriyel özellikli sabunlar ile yıkanması önerilmektedir. Bu tip sabunların, cildi kurutucu etkilerinin de olabileceğinden diğer bölgeleri daha cildi koruyucu tipte sabunlar ile yıkamak gerekebilir. Günümüzde duş jeli adı ile çıkarılan, bazı ürünler bu konuda daha yardımcı olmaktadır. Ciltteki nemi azaltmak amacı ile mısır nişastası (talk pudrası yerine) hafifçe serpilerek kullanılabilir.

Terinizde renk varsa veya aşırılıktan şüphe ediyorsanız doktorunuz ile konuşun. Bu amaçla kullanılan ürünler 2 grupta toplanabilir.

Deodorantlar: Güzel kokuları ile tazelik veren ve hafif kokuları bastıran ürünlerdir. Değişik formlarda olabilmektedir. Genellikle mum şeklinde, ucu misketli şişelerde ve sprey olarak satılmaktadırlar.

Antiperspirant: İçerdikleri alüminyum kloride ve benzeri aktif maddeler ile terlemeyi engelleyen, nemi azaltan, kokuları ile tazelik veren ürünlerdir. İçerdikleri Alüminyum klorur veya aktif madde konsantrasyonuna göre etki süre ve gücü değişir. Mum, misketli şişeler ve sprey formları vardır.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
20 Mayıs 2007       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Nedenleri
Cildinizde iki tür ter bezi bulunmaktadır: ekrin ve apokrin bezleri. Ekrin bezleri vücudunuzun büyük bölümünde görülür ve doğrudan cildinizin yüzeyine açılır. Apokrin bezleri bol miktarda kıl kesesi bulunan kafa derisi, kol altı ve üreme organı gibi bölgelerde ortaya çıkar.
Sponsorlu Bağlantılar

Vücudunuzda 2 milyon ila 5 milyon arasında ekrin terleme bezi bulunur. Vücut sıcaklığınız yükseldiğinde, otonom sinir sistemi bu bezleri cildinizin yüzeyine sıvı salgılamak üzere uyarır ve sıvı buharlaştıkça vücudunuz soğur. Bu sıvı (terleme) esas olarak su ve tuzdan (sodyum klorür) oluşur ve vücudunuzda sıvı dengesini sağlamaya yarayan maddeler olan elektrolitlerden az miktarda içerir.

Diğer taraftan apokrin bezler doğrudan salgı bezi tübülüne ter sıvısı salgılar. Duygusal stres altındayken tübül duvarı büzülerek ter cildin yüzeyine doğru atılır ve bakteriler tarafından bozulmaya başlar. Keskin koku, en çok apokrin terin bakterilerle parçalanması sonucu oluşmaktadır.

Terleme miktarınızı ve hatta terinizin kokma şeklini bir dizi faktör etkileyebilir. Bazı gıda, ilaç veya sağlık koşulları aşırı terlemeye neden olurken ilaç veya koşulların bir kısmı normal şekilde terlemenizi engelleyebilir.

Aşırı terleme (hiperhidroz)
Bazı kişiler belirli herhangi bir neden olmaksızın diğerlerinden daha fazla terler. Ancak bazı faktörler aşırı terlemenize neden olabilir. Bunlar:

' Kalıtım. Bazı insanların soyaçekim nedeni ile özellikle avuç içi ve ayak tabanları aşırı terleme eğilimi göstermektedirler.

' Bazı gıda ve içecekler. Sıcak içecekler ve kafein veya alkol içeren içecekler terlemenize neden olabilir. Baharatlı gıdaları tüketmek aynı etkiye neden olabilir.

' Bazı ilaçlar. Ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan bir kısım antipsikotik ilaçlar, morfin ve aşırı dozda tiroksin tiroit hormonu gibi ilaçlar aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Aspirin ve asetaminofen (Tylenol vs.) benzeri analjezikler aşırı dozda kullanıldığında yoğun terlemeye neden olabilmektedir.

' Menopoz. Menopoz dönemine giren kadınlarda östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak ateş basması(vücut sıcaklığında yükselme ile beraber gözlenen terleme ve aşırı ateş) görülebilmektedir. Menopoz dönemindeki kadınların bir kısmı gece aşırı terleyerek uyanmakta ve daha sonra üşümektedir.



' Düşük seviyede erkeklik hormonları. Erkeklerde testosteron hormonunun düşük seviyede bulunması veya testislerin fonksiyonunun azalmasından kaynaklanan hormon salgılanmasında yetersizlik hali (hipogonadizmi), ateş basmalarına neden olabilmektedir.



' Düşük kan şekeri (hipoglisemi). Bu durum kandaki şeker seviyesi belli bir değerin altına indiğinde ortaya çıkar. İnsülin veya insülinin etkisini arttıran oral tedavi gören diyabet hastalarında yaygın olarak görülen bir durumdur. İlk belirti ve semptomları arasında terleme, titreme, güçsüzlük, açlık hissi, baş dönmesi ve bulantı vardır. Bazı kişilerde özellikle mide veya bağırsak ameliyatı geçirdikten sonra yemek sonrasında kan şekeri düşebilmektedir. Nadiren vücudunuzda aşırı miktarda üretilen pankreas hormonu insülin kan şekerini düşürmektedir.



' Ateş. Vücudunuzun sıcaklığı normalin üzerine çıktığında ateşiniz yükselir. Grip gibi önemsiz vakalardan zatürree gibi ciddi vakalara kadar bakteri ve virüs enfeksiyonlarının birçok türünde ateşlenme ortaya çıkar. Vücut sıcaklığı normale döndüğünde vücudunuzun aşırı ısıyı dışarı atma özelliğine bağlı olarak aşırı miktarda terleyebilirsiniz. Ateşi takip eden titreme nöbetleri ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir.

' Aşırı aktif tiroit (hipertiroidizm). Bazen tiroit bezi tarafından aşırı miktarda tiroksin hormonu üretilir. Bunun sonucunda kilo kaybı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, sinirlilik ve ısıya karşı aşırı hassasiyet benzeri belirti ve semptom ortaya çıkar. Bu durum aynı zamanda normalden daha fazla terlemenize neden olur.

' Kalp krizi. Bu durum kan kaybının kalp kaslarınıza zarar vermesi veya ortadan kaldırılması sonucunda ortaya çıkar. Kalp krizi bazen ölümcül olabilmektedir. Kalp krizinin semptomları arasında bir kaç dakika boyunca devam eden göğüs üzerinde baskı, doluluk ve sıkışma hissi veya göğsünüzden omzunuza, kol ve sırtınıza kadar uzanan ağrı, nefes alamama ve yoğun terleme bulunmaktadır. Bu semptomları yaşadığınızda derhal tıbbi yardım isteyiniz. Kalp krizinden sonra geçen her dakika önemlidir.

' Tüberküloz. Akciğerleri etkileyen bu kronik bakteri enfeksiyonu Birleşik Devletlerde her yıl 25000 kişiyi etkilemektedir. Tedavi edilmediği takdirde tüberküloz ölümcüldür. Belirti ve semptomları arasında öksürük, hafif ateş ve gece terlemesi vardır.

' Sıtma. Dünya üzerinde özellikle tropik ve subtropik ülkelerde görülen bu hastalıktan 200 milyondan fazla kişi etkilenmiştir. Birleşik Devletlerde her yıl, özellikle dünyanın diğer bölgelerinden dönen kişilerde görülmek üzere, yaklaşık 1.000 yeni vaka bildirilmektedir. Bu semptomlar sıtmaya neden olan parazitin yaşam döngüsüne bağlıdır ve enfeksiyon sonrasında 8 gün ila 1 yıl içinde her yerde görülmeye başlar. İlk olarak üşüme, baş ağrısı, kusma ve bulantı oluşabilir, ancak vücudunuzun ateşi düştükçe aşırı miktarda terlersiniz. Bu döngü 48 ila 72 saat aralarla tekrar görülebilir.

' Bazı kanser türleri. Lösemi ve lenfoma anormal terleme biçimleri ortaya koyabilir.

Az terleme veya terlememe (anhidroz)
Birçok kişi aşırı terlemeden şikâyet etmektedir. Ancak bazı kişiler çok az terlemekte ve hiç terlememektedir, bu durum ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Normal terleme özelliğini etkileyebilen faktörler:

' Bazı ilaçlar. Ruhsal bozukluk tedavisinde kullanılan antipsikotik tedaviler ter bezlerinin çalışmasına etki edebilir.

' Hipohidrotik ektodermal displazi (HED). Nadir görülen bu bozuklukla doğan çocuklarda ter bezleri bulunmadığından özellikle sıcak iklimlerde aşırı ısınma (hipertermi) sonucunda ölüm riski bulunmaktadır. Bilim adamları bugüne kadar HED'den sorumlu olabilen iki geni tanımlamıştır.

' Otonom nöropati. Bu bozukluk iç organ, ter bezleri ve kan basıncını düzenleyen otonom sinir sisteminin bazı istem dışı fonksiyonlarını kontrol eden sinirlere zarar verir. Bu sinirlerin zarar görmesi ter bezlerinin aktivitesini bozabilen vücudunuzun normal sıcaklığını korumasını güçleştirir.

' Enfeksiyonlar. Ter bezlerinin hidradenit benzeri aşırı enfeksiyonu bezlerin normal fonksiyon görmesini engelleyebilir.

' Yanıklar. Yangın, kimyasal madde veya elektrikle ilgili ciddi (üçüncü derece) yanıklar, ter bezi, kas ve hatta kemiklere zarar verebilmektedir.

' Dehidrasyon. Bu durumda vücudunuzda normal fonksiyonları yerine getirmeye yetecek kadar su bulunmaz. Sıcak hava koşullarında egzersiz yaptığınızda ve terleme yolu ile kaybettiğiniz sıvıyı yerine getirecek ölçüde sıvı almadığınızda kolaylıkla dehidrate olursunuz. Su kaybının diğer bilinen nedenleri arasında inatçı kusma, ishal veya idrar akışını arttıran ilaçların (diüretikler) kullanılması yer almaktadır. Sonuç olarak daha sonra terlemeye imkân vermeyecek miktarda su kaybedebilirsiniz. Belirti ve semptomlar arasında susuzluk hissi, halsizlik ve konfüzyon vardır. Şiddetli su kaybı ölümcül olabilir. Yaşlılar ve çocuklar özellikle risk altındadır.

' Güneş çarpması. Su kaybı gibi güneş çarpması da sıcak hava koşullarında çalıştığınızda veya yorucu şekilde egzersiz yaptığınızda ve kaybettiğiniz sıvıyı yerine getirecek ölçüde sıvı almadığınızda ortaya çıkabilir. Yaşlılar, şişman kişiler ve HED'li çocuklar için güneş çarpması riski yüksektir. Güneş çarpması özellikle vücudunuzun terleme gibi ısıya bağlı stres ile normal mücadele mekanizmaları kaybedildiğinden çok ciddi sonuçlar verebilmektedir. Genellikle 40ºC'den yüksek ateş ile birlikte sıcak, kuru cilt ve zihinsel karmaşıklık ve hatta koma güneş çarpmasının temel belirtileridir.

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
16 Nisan 2008       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Aşırı Terleme İçin Ne Yapılabilir?


Aşırı terleme sorununuz varsa uzmanın cevabı size de yardımcı olabilir.

Soru: Koltuk altım çok terliyor. Sıcak olmadığı zamanlarda bile. Sınıfta bir saat oturduktan sonra gömleğimin koltuk altı sırılsıklam oluyor. Çok utandırıcı! Bir doktora görünmeli miyim? Onun yapabileceği birşey var mı? Yardım, Lütfen.

Cevap: Ter kokusunu önlemek için yiyeceklerle ilgili birçok şey yapılabilir ancak terleme çok daha zor. İlk önce, aşırı sıcak ortamlarda fiziksel hareket olmasa bile yoğun terlenir, bununla beraber bu tiroid,
adrenalin bezi ya da başka birşeylerin belirtisi olabilir. Doktora başvurarak muayene olun. Muayene bulguları olumsuzsa, daha sonra terlemenize neden olan dış faktörleri araştırın. Vücut temizlenmek için teri kullanır. Doktorunuzun tavsiyesi ile aldığınız ilaçları azlatmaya çalışın. Bazıları terlemeye neden olabilir. Losyon, sabun ve temizleyiciler ile tahriş edici deodorant ya da antibakterial kimyasallardan uzak durun. Cilt belki aşırı terleme ile bunları vücudunuzdan dışarı atmaya çalışıyor olabilir. Dahası, aliminyum içeren ter önleyiciler kullanmayın. Deodorantlarınızı sadece naturel malzemelerle üretilmiş, sağlıklı yaşam ürünlerinin satıldığı dükkanlardan alın. Senteik kumaşlardan mümkün olduğunca uzak durun, pamuk gibi nefes alan diğer kumaşları tercih edin. Çoğu zaman, mineraller de vücut kokusuna ve terlemeye neden olabilir. İyi bir vitamin desteği için günde iki kere 1000 mg C vitamini almanızı da öneririm. Umarım bunlar size yardımcı olmuştur, geçmiş olsun.

Dr. A.N. Spreen
MYNET

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
1 Ağustos 2008       Mesaj #4
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Aşırı terleme hastalık belirtisi olabilir

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vahide Baysal Akkaya, aşırı terlemenin tüberküloz, sıtma, sinir sistemi hastalıklarının habercisi olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Akkaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, terlemenin fizyolojik ve yararlı bir olay olduğunu, vücut ısısını düşürdüğünü ve vücutta bulunan zehirli atıkları attığını vurguladı.

Terlemenin olmadığı durumlarda vücudun aşırı derecede ısındığını ve bunun zararlı olduğunu belirten Akkaya, normalde vücudun egzersiz yapıldığında ve çok sıcak ortamlarda doğal olarak terlediğini dile getirdi.

Buna karşın aşırı terlemenin sağlıklı olmadığını vurgulayan Akkaya, şunları söyledi:

"Aşırı terleme, lokal olarak vücudun bazı bölgelerinde olabileceği gibi, el içleri, ayak tabanları, koltuk altları, alın gibi yerlerde de olabilir. Bizim en çok gördüğümüz durum el içi terlemesidir. Bu hastalar sosyal bir ortama ya da toplantıya gittiklerinde ellerini uzatamazlar.'' dedi

Akkaya ''Bir de tüm vücudun terlemesi var. Bazı ilaçlar terletir. Mesela ateş düşürücü ilaçlar terletir. Aşırı terleme, tüberküloz, sıtma, sinir sistemi hastalıkları ve D vitamini eksikliğinin habercisi olabilir." diye ekledi

Kendilerine en çok el ayak ve koltuk altının aşırı terlemesi şikayetiyle hastaların geldiğini kaydeden Akkaya, hastalarda öncelikle terlemeye neden olabilecek herhangi bir hastalığın olup olmadığına baktıklarını ve "iyot nişasta" adı verilen yöntemle aşırı terleme durumunu incelediklerini kaydetti.

Nedeni belli olmayan terleme

Birçok vakada aşırı terlemenin bir nedeninin bulunamadığını anlatan Akkaya, tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Aşırı terlemenin tedavisi için terlemeyi azaltıcı kremler kullanılabilir. Ayrıca İyontoforez dediğimiz bir yöntem var. İçinde sıvı olan bir cihaza el ve ayaklarınızı sokuyorsunuz ve seanslarla tedavi oluyorsunuz.''

''Ağızdan alınan ilaçlarla da tedavi mümkün ancak bu bizim tavsiye ettiğimiz bir yöntem değil. Çünkü ilaçların yan etkileri var. Ağız kuruluğu yapıyor. Botoks yöntemi de kullanılabilen bir tedavi şekli. Bu yöntemle sinirler uyarılıyor. Toksin uygulanarak ter bezlerinin ter salgılaması önleniyor."


Son düzenleyen _Yağmur_; 12 Ekim 2012 09:50 Sebep: sayfa düzeni
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
14 Kasım 2008       Mesaj #5
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Aşırı terleme botoks ile tedavi edilebiliyor


terle300


Özellikle koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde karşılaştığımız bölgesel aşırı terleme yaz sıcaklarının da etkisiyle pek çok kişinin hayatını kabusa çevirebiliyor. Olayın psikolojik ve sosyal etkileri de var.

Bölgesel aşırı terlemeler genellikle bünyeseldir ve herhangi başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmazlar. Stresle ya da sıcaklıkla terleme artar. Koltukaltı terlemeleri giysilerin ıslanması ve koku gibi problemler ortaya çıkarır. Ayak terlemeleri, mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Avuç içi terlemeleri ise yazı yazarken, bilgisayar kullanırken, tokalaşırken
sıkıntı yaratan bir durum halini alabilir.

Tedavide aluminyum tuzları içeren kremler ve iyontoforez gibi geleneksel tedaviler yanında son yıllarda botoks enjeksiyonları kullanıma girmiştir. Botoks zerkedildiği bölgede sinir iletisinin terbezine ulaşmasını engeller ve terbezleri salgı yapmaz. Özellikle koltukaltı terlemelerinde çok başarılıdır ancak el ve ayak tabanında da kullanılabilir.

Enjeksiyonlar 10-20 noktaya deri içine yapılır. Bu işlemin sonuçlarını hastalar 1-3 hafta içinde farketmeye başlarlar. Terleme tek bir enjeksiyondan sonra 7-11 ay kadar durur. İşlemin ciddi bir yan etkisi yoktur.

Botoks ile yapılan aşırı bölgesel terleme tedavisi sonuçları hastalar açısından çok yüz güldürücüdür ve yaşadıkları sosyal ve psikolojik zorluklardan geçici olarak da olsa kurtulabilirler.

Nasıl uygulanır?

Terlemenin en yoğun olduğu bölgeyi görmek için renk veren bir solüsyon sürülür. Botoks, çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulama yaklaşık yarım saat sürer. Enjeksiyon yapılan bölgede ağrı olmaması için sıklıkla lokal anestezik krem kullanılabilir veya enjeksiyon bölgesi kısmi olarak uyuşturulabilir. Uygulamadan hemen sonra kişilerin günlük aktivitesine geri dönebildikleri botoks tedavisinde, uygulamadan sonraki iki hafta içinde iyileşme gözlendiği belirtiliyor. Etkisi 8-10 ay süren botoksun etkisi geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
9 Mart 2009       Mesaj #6
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ELLER. AYAKLAR VE KOLTUK ALTLARINDA TERLEME NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Eller, ayaklar ve koltuk altlarında normalden fazla terleme öncelikle sosyal hayatı oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Çoğunlukla bölgesel terlemede altta yatan sağlık sorunu yoktur. Ancak buna karar verirken hastadan terlemenin başlangıç tarihi, çocuklukta mı daha sonra mı başladığı, ailenin diğer fertlerinde olup olmadığı, günün hangi saatlerinde olduğu, uykuda olup olmadığı, stresle ilgisi, mevsimsel değişimler, eşlik eden diğer şikayetleri öğrenilmelidir. Ayrıca altta yatan başka bir problem varlığı yapılacak kan testleri ile araştırılmalıdır.
Bu konuda 2100 hasta tedavi eden İstanbul Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Doktoru Elif Gürkan terleme tedavisinde %97 hastada başarılı olan ve en az yan etkiye sahip olan bölgesel terleme problemi ve iyontoforez tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi;


Bölgesel Terlemenin (el, ayak ve koltuk altları) Belirtileri:


• Islaklığa bağlı üşüme, şişme hissi, soğuktan sıcağa girdiklerinde ve heyecanlandıklarında, kalabalıkta eller ve ayaklarda aşırı bir terleme
• Giysiler, ayakkabılarda aşırı ıslaklığa bağlı görüntü bozulması ve erken deformasyon
2- Diğer bir rahatsız edici belirti de özellikle ayaklarda ıslak olan ciltte mantar enfeksiyonunun kolay yerleşmesi ve bunun ardından kaşıntı ve kötü koku olabilmesi


Neden Bölgesel Olarak Aşırı Terleme Oluyor?


Bölgesel olarak aşırı terlemenin sebebi sempatik sinirlerin aşırı çalışmasıdır. Bu sistem otonom sinir sisteminin bir parçası olup, uyanıklıkta aktif olan sistemdir. Bu yüzden bölgesel terlemesi olan hastaların gece terlemesi olmamaktadır.



Genel Vücut Terlemesi Nedenleri:


Tıbbi olarak genel vücut terlemesi ve bölgesel vücut terlemesinin ayrılması çok önemlidir. Çocukluk çağından daha sonra başlayan ve beraberinde başka bulguların olmadığı lokal terleme problemleri çoğunlukla yapısaldır ve genetik özellik taşıyabilir. Ancak özellikle sonradan başlayan terlemelerin tıbbi kontrolden geçmesi gerekir.
Vücutta yaygın terleme, gece terlemesi, beraberinde ateş yüksekliği bulunması altta yatan bir enfeksiyon hastalığını veya tümöral bir durumu çağrıştırabilir.
• Şişmanlık, şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, alkol kullanımı, alkolün bırakılma dönemi.
• Psikiyatrik hastalıklar, aşırı nikotin, kafein kullanımı
• Gebelik, menopoz, bazı kalp hastalıkları, sempatektomi ( yani sempatik sinirlerin ameliyatla çıkarılması) sonrası dönem, kan şekeri düşüklüğü,
• Bazı nörolojik hastalıklar örneğin Parkinson, omurilik ile ilgili hastalıklar
Uyguladığımız Terleme Tedavisi : İyontoforez Yöntemi

Eller ve Ayaklarda Terleme;


Hastanın verdiği öykü ve sistemik başka bulgularının olmaması, beraberinde bir cilt hastalığının bulunmaması durumunda hastada çok etkili bir yöntem olan su içi iyontoforez yöntemiyle tedaviye başlanabilir.
Uzun süredir bilinen bir yöntem olmakla beraber tedaviye uygun pratik makinelerin üretimi son yıllarda tedavinin yaygınlaşmasını sağlamıştır.
%97 oranında etkili olan bu yöntem, su içinde el ve ayak bölgesine doğru akım verilmesini sağlayan bir makine ile uygulanır. Koltuk altlarına uygulamada aynı makinenin koltuk altı aparatı kullanılır. Tedavinin bir seansı 30 dakika sürer, ağrı hissi yoktur ve 3 hafta haftada 5 kez olmak üzere yapılan 15 seansdan sonra terleme azalmaya başlar. Daha sonra seansların sıklığı giderek azaltılır ve haftada bir kez gelene kadar tedaviye hastanede devam eder. Burada amaç haftada bir veya 10 günde bir geldiğinde ara günlerde terleme olmamasıdır. Bu aşamaya yaklaşık 15-20 seans tedavi ile erişilir.Devam tedavisinde ise hasta haftada bir evde alacağı cihazla veya hastaneye gelip giderek tedaviye sürekli devam etmelidir. Hastanın tedaviye kendisine haftada bir kez uygulaması terlemenin devamlı olrak kontrolünü sağlayacaktır. Tedavi %97 oranında başarılıdır. Yani bizim deneyimimize göre eller ve ayaklarda en yan etkisiz ve etkin çözümdür.
Tedavi Nasıl Etki Ediyor : Tam bilinmemekle beraber elektrik akımının ter bezlerinin cilde açılım yerlerinde devam eden seanslarda hafif bir keratoz yani dıştan görülemeyen bir kalınlaşma yaptığı veya iyon akımının ter bezlerinin salgılayıcı hücrelerinin fonksiyonlarını geçici bloke edici etkisi olduğu düşünülmektedir.


Koltuk Altlarında Terleme;


Koltuk altlarında iyontoforez yöntemi %60 başarıya sahiptir. İlk uygulamaların ciltte problem yapma riski ve akım dozunu ayarlama açısından mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Hasta daha sonra evde uygulama için aldığı terleme cihazını eğer terleme varsa ellere ve ayaklara uygularken, ayrı ve kolay uygulanan başka bir aparat ile koltuk altlarına aynı cihazı uygulayabilir. Bu tedavide de seanslarla yapılır. Seanslar 20 dakika sürer ve doktorun önerisiyle kişiye özel bir tedavi programı hazırlanır.
Koltuk altı terlemesinde diğer tedavi yöntemi de oldukça etkili ve özellikle sadece koltuk altı terlemesi olanlarda ilk tercih edilecek yöntem olan BOTOX YÖNTEMİ'dir. Bu yöntem enjeksiyon şeklinde uygulanır ve 9-12 aya kadar etkilidir. Kozmetik olarak hastaları son derece rahatlatmaktadır.



Tedavinin Uygulanmaması Gereken Durumlar:


• Hamilelik
• Kalp pili olması
• Vücutta ortopedik metal bulunması.



Uzm.Dr. Elif Gürkan
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #7
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Koltuk altı terlemesi

Aşırı derecede terleme sorunu sizi, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatsız eder. Çünkü aşırı terleme sonucu elbiselerde meydana gelen ıslak görüntü, istemsiz ve rahatsız edici ter kokusu sizi toplum içersinde huzursuz etmeye yeter. Bu sebeple aşırı terleme sorunu yaşayanlar sürekli sabit renkli kıyafetleri seçmek zorunda kalır. Siyah ya da beyaz gibi ter izini belli etmeyen kıyafetler tercih etmek durumunda kalırlar. Bunun yanında aşırı terleyen kişilerin elbiseleri sık sık ıslandığı için daha çabuk deforme olur ve eskir. Özellikle yaz aylar aşırı terleyen kişiler için tam bir kâbusa dönüşür. Kişi özelikle sırt bölgesinde, koltuk altı bölgesinde meydana gelen aşırı terleme ile elbiselerinde ıslak görüntüden utanç duyar ve rahatsız olur.

Özellikle koltuk altı terlemesi kadın erkek birçok kişinin, gerek sosyal hayatını, gerek iş hayatını son derece olumsuz etkilemektedir. Kişi koltuk altı bölgesinde aşırı terlemeye bağlı büyük bir ıslak görüntüyü saklamak için kollarını kaldırmaktan, rahat hareket emekten sakınır hale gelir. Buda kişi üzerinde son derece huzursuzluk yaratır.

Özellikle koltuk altı terlemesi kişiyi hem görüntü açıdan hem de koltuk altında bulunabilecek bakterilerden kaynaklanan kötü koku açısından oldukça rahatsız edici bir hal alır. Koltuk altı terlemesinin yarattığı kötü görüntü ve kötü kokuyu yok etmek için öncelikle koltuk altı bakteri oluşumu engellemelisiniz. Buda koltuk altı bölgesinde gerekli hijeni sağlamakla olacaktır. Epilasyon günlerini kaçırmamak koltuk altı terlemesi sonucu ortaya çıkacak kötü kokuyu engelleyecektir. Asla koltuk altı bölgesine parfüm sıkılmamalıdır. Zira koltuk altı terlemesi ile parfüm karıştığı an ortaya daha kötü bir koku çıkar. Buda son derece rahatsız edici bir durumdur.

Koltuk altı terlemesi sonucu oluşan kötü kokuyu önlemek için yapılabilecekler:

Koltuk altı terlemesini engelleyemiyorsanız (ki birazdan koltuk altı terlemesini durduracak yöntemlerden söz edeceğiz) en azından terlemediğiniz zaman kötü bir ter kokusu olmasını engelleyebilirsiniz.

Ter kokusunu engellemek için size

1) Doğal yöntemlerle ter koksunu engelleme

2) Kremlerle ter kokusunu engelleme

Birincisi doğal yöntemlerle ter kokusuna çözüm bulmak istiyorsanız, yapacağınız çok kolay bir işlem var. Sabah uyandığınız zaman duş alıp veya koltuk altı bölgesini yıkayıp nemli koltuk altınıza, sadece bir kaşık karbonat sürerek ovmanız sizi bütün gün ne kadar terlerseniz terleyin ter kokusundan kurtaracaktır. Yani ter kokusundan kurtulmak için yapacağınız şey çok basit. Her iki koltuk altınızı yıkıyorsunuz ve nemli iken bir çay kaşığı bir koltuk altına, bir çay kaşığı diğer koltuk altına sürüyorsunuz ve ovuyorsunuz. Böylece bütün gün terleseniz bile asla ter kokusu olmayacak. Ter koksunuz önlemek için son derece ekonomik ve bitkisel bir çözüm arıyorsanız, bunu kesinlikle denemelisiniz.


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #8
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TER
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Deri altdokusu içindeki terbezleri tarafından salgılanan ve derinin gözeneklerinden sızan, kendine özgü bir kokusu olan, yapışkan, renksiz, tuzlu sıvı. İnsan vücudunun bir günde çıkardığı ter, 700-900 cm3 arasında değişir. Aşırı hareket, ısı, sıcak içkiler ve kimi ilâçlar bu miktarı artırıcı etkenlerdir. Terin büyük bir kısmı (%99) sudan oluşur. Bileşiminde ayrıca mineral tuzlar, yağlı asitler, amonyak ve üre vardır. Hastalık hâlinde bileşimi değişir. Vücuttaki zehirli maddeler ter aracılığıyla vücuttan atılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
talebe - avatarı
talebe
Ziyaretçi
22 Ağustos 2013       Mesaj #9
talebe - avatarı
Ziyaretçi
El terlemesine karşı ellerinizi önce sıcak suda ardından soğuk tuzlu ve borakslı suyun içerisinde bekletin.

2 yemek kaşığı bebe pudrası, 1 yemek kaşığı öğütülmüş kuru nane ve 1 limon kabuğu rendesini ayrı bir kabın içinde karıştırın.

Ellerinizi bu karışım ile iyice bulayın ve pamuklu bir eldiven giyerek 20 dakika bekletin. Bu uygulamayı her gün sabah-akşam yapın.

Tekrar doktora görünmeyi de ihmal etmeyin.

Elma Sirkesi İle Bitkisel Formul

Elma sirkesi terlemeyi önlüyor. Günde 2 kez elinizi ve ayağınızı elma sirkesi veya üzüm sirkesi ile yıkayarak sonra normal su ile elinizi, ayağınızı durulayabilirsiniz. Gün boyu etkisini gösterecektir. Düzenli kullanıldığı takdirde terleme sorununuzu tamamen ortadan zamanla kaldırabilirsiniz

Benzer Konular

12 Ekim 2016 / HANİFE Soru-Cevap
12 Ekim 2012 / _KleopatrA_ X-Sözlük
9 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük
6 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük