Arama

Kolloidal Dağılım

Güncelleme: 3 Temmuz 2012 Gösterim: 3.124 Cevap: 1
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
19 Aralık 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Kolloidal Dağılım

Sponsorlu Bağlantılar
Kolloidal tam anlamiyla çözelti degildirler. Iyon veya moleküllerden daha büyük l nm ile 1000 nm arasinda parçaciklar içerirler. Bu parçaciklara kolloid adi verilir. Bir kolloidal dagilim isik gönderilerek aydinlatildigi zaman mikroskopla incelenirse her bir parçacigin isik saçan bir parçacik seklinde sivi içinde saga sola hareketler yaptigi gözlenir. Kolloidal dagilma kuvvetli bir isik gönderildiginde dagilmis parçaciklardan yansiyan isik nedeniyle isigin geçtigi yol görünür, fakat çözeltide gönderilen isigin geçtigi yol görünmez. Buna TyndalI olayi denir ve çözeltilerle kolloidal dagilimi ayirdetmede kullanilir. Tyndall olayi sabunlu bir çözeltiye veya tozlu bir havaya günes isigi vurdugunda da kolayca farkedilir. Kolloidal dagilim degisik yollarla elde edilebilir. Laboratuarda seyrelfik AgNO3 çözeltisini çesme suyu üzerine döktügümüzde beyaz bir bulaniklik görürsünüz. Bu çökmeye firsat bulamamis AgCI kolloidal dagilimidir. Beklenirse veya santrifüj lenirse beyaz AgCI dibe çöker üstte berrak sivi kalir. Büyük parçalarin ögütülmesiyle siddetli karistirma ile de kolloidal dagilimlar elde edilebilir.

Kolloidal dagilim çesitleri.

Dagilma ortami
Dagilan madde
Kolloidal dagilimin adi
Örnek madde
Sivi
gaz
köpük
bira köpügü, sabun köpügü
sivi
emülsiyon
süt, mayonez, krem
kati
soller ve jeller
nisasta, jelatin, kilin suda dagilimi
Gaz
sivi
sivi aerosol
sis, aerosol sprey
kati
kati aerosol
duman
Kati
gaz
kati köpük
yatak süngeri
sivi
kati emülsiyonlar
peynir
bazi jeller

kati
kati sol
yakut cam, bazi alasimlar
Emülsiyon, bir sivinin parçaciklarinin diger bir sivida asili hali; sis , su damlaciklarinin havada asili hali ve genel olarak aerosol, herhangi bir gaz içindeki kolloidal dagilim halidir. Jel, kolloidin çökmüs halidir. Kolloidal dagilim, siddetli karistirilarak, elektrik nötraliteyi bozarak asit veya baz ilave ederek degisik sekillerde çöktürülebilir ve jel haline getirilebilir..
Kolloidal bir dagilimin bir zarla temas eden saf çözücü ile yikanarak çözünmüs maddelerden temizlenmesine diyaliz denir. Bu, kanin yapay olarak üre gibi çözünmüs maddelerden temizlenmesini saglar ve suni böbrek cihazi olarak da kullanilir.
Yagli kirleri sabunla temizlemede kolloidal dagilim olusumunun önemli bir yeri vardir.
Kolloidal Dağılım
Sulu ortamda kolloidal dagilimi sürükler götürür.



Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Temmuz 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Dünyanın En İnce Ekranı Sabun Köpüğünden

Sponsorlu Bağlantılar
120703soapbubblescreenh

Araştırmacılar sabun köpüğünden yapılan bir ekrana görüntü yansıtmayı mümkün kılan bir teknoloji geliştirdi.

Uluslararası bir araştırma grubunun ürettiği ekran, ses dalgalarını kullanarak filmin niteliğini değiştirerek 2 veya 3 boyutlu görüntüler elde edebiliyor.Köpüğün bileşenleri oyuncakçı dükkanlarında satılanlardan daha karmaşık, ancak esas maddesi sabun.Ekip, ekranın dünyanın en ince şeffaf ekranı olduğunu söylüyor.

Araştırmayı yöneten Tokyo Üniversitesi profesörü Yoiçi Oçiay, internet sayfasına "Sabun köpüğünün yüzeyinin bir mikro zar olduğu bilinen bir gerçek. Işığın içinden geçmesine ve rengini üzerine yansıtmasına izin veren bir yapı" yorumunu yazdı.Oçiay, "İki kolloidal sıvının karışımını kullanarak ultra-ince ve esnek bir ekran geliştirdik" dedi.

Geleneksel olarak kullanılan ekranlar opak, ancak Dr Oçiay, Sukuba Üniversitesi'nden Keysuke Toyoşima ve ekibinin, ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Alexis Oyama ile birlikte oluşturduğu ekran, şeffaflık ve yansıma oranı açısından farklılık gösteriyor.

Sesi Kullanıyor

Araştırma grubu, köpük zarını ultrasonik ses dalgalarına maruz bırakarak söz konusu özellikleri test edebildi.Sonik dalgalar, yansıtılan bir görüntünün yapısını değiştirerek daha yumuşak veya sert görünmesini sağlayabiliyor.

Dalgaların frekansını değiştirmek ise ekranın yansıtıcı özelliğini değiştiriyor.Bu da ekranın şeffaflığının değiştirilebildiği anlamına geliyor.Dr. Oçiay, "Zar ekranımız ultrasonik titreşimlerle kontrol edilebiliyor. Ultrasonik dalgaların ölçeğine bağlı olarak zarın şeffaflığı ve yüzeyinin yapısı değiştirilebiliyor. Ultrasonik dalgalar ve inanılmaz ince zarların kombinasyonu daha gerçekçi, belirgin ve canlı görüntülerin ekrana yansıtılmasını sağlıyor." diye yazdı.

Birkaç köpük ekranın bir araya getirilmesi durumunda 3D efekti, hatta holografik yansımalar oluşturulabiliyor.Bileşenin içerdiği özel koloidlerden dolayı, köpükleri patlatmak daha zor.Objeler köpüğün içinden köpüğü patlatmadan geçebiliyor.Bundan önce üretilen yenilikçi ekranlar arasında sudan yapılan bir bilgisayar ekranı ve buzdan yapılan bir dokunmatik ekran bulunuyor.



Kaynak : BBC (03 Temmuz 2012,09:35)


Benzer Konular

14 Ağustos 2011 / HipHopRocK Matematik
13 Mart 2009 / HipHopRocK Matematik
19 Haziran 2009 / ener X-Sözlük