Arama

Önemli İcatlar - Termos

Güncelleme: 2 Kasım 2012 Gösterim: 27.654 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
1 Mayıs 2008       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Termos Nedir Termosun icadı

Sponsorlu Bağlantılar
Tek sebebi var vakum yani boşluk. Bir termosta iç içe geçmiş iki kap vardır. Dıştaki metal bir kap olup içteki genellikle bir cam şişedir. İkisinin arasındaki hava ise boşaltılmıştır. Tam olmasa da üreticiler tarafından elde edilebilen tama yakın bir boşluk vardır.

Vakumlu bir ortamda hava molekülleri de olmadığından ısı ilet ilemez. Cismin ısısı başlangıçta ne ise o halde kalır. İçerden dışarıya dışardan içeriye ısı geçişi olmaz. Termosun içine kahve konulursa ısısı dışarı kaçamayacağı için kahve sıcak kalır soğuk su koyarsanız dışarıdan içeriye ısı giremeyeceği için su ısınmaz soğukluğunu muhafaza eder.

Vakumlu yani havasız ortamın izolasyon özelliği 1643 yılından Toricelli'nin bugünkü termometrelerin atası olan civalı barometreyi icadından beri biliniyordu. Ne var ki yaratılan vakumu muhafaza edebilecek aynı zamanda da ısıyı iletmeyecek lastik türü malzemelerden o zamanlar kimsenin haberi yoktu.

Termos başlangıçta kahve veya soğuk suyun sıcaklığını muhafaza etmek için değil bir laboratuar aleti olarak sıvı ve gazları muhafaza etmek amacı ile tasarlandı. İngiliz fizikçi Sir James Dewar 1890′lı yıllardaki bu buluşunun patentini hiç bir zaman almadı ve bilimsel kuruluşlara bağışladı.

Dewar'ın Alman asistanı Reinhold Burger bu cihazdaki ticari geleceği iyi gördü ve 1903′de Almanya'da patentini aldı. Hatta ismi için ödüllü bir yarışma dahi açtı. Kazanan isim Yunanca ‘ısı' anlamına gelen ‘Thermos' oldu. Bu isim 1970 yılına kadar ticari bir marka olarak kaldı. Sonraları bu tip cihazların genel ismi olarak herkes tarafından kullanılması kabul edildi.

Termosun daha çok tanınmasını ve evlerde yaygın olarak kullanılmasını sağlayanlar kuzey ve güney kutbuna giden kaşifler Everest'in tepesine çıkan dağcılar ve zeplin yolcuları oldu. Dünyanın bir ucuna giderken bile kahveyi sıcak tutabilen termosa karşı insanların güven duyguları arttı. Termos piknik çantasında unutulmaması gerekenlerin içinde en baştaki yerini aldı.

termos1cp6

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
1 Mayıs 2008       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Basit Bir Termos Yapımı:

Sponsorlu Bağlantılar
Temelde termos; Havanın iletkenliğini asgari düzeye indirme amaçlanmış bir yapıya sahiptir. Hava ile temasını hangi yüzeyde olursa olsun engellenen madde konumundaki sıcaklığını daha uzun süre muhafaza eder. Benzer özelliğe örnek çift camlarda (ısıcam) da faydalanarak kullanmaktayız.

Yukardaki anlatımdan yola çıkarak bizde kendimize bir basit termos yapabiliriz:

Bunun için;
1 adet poliüretan köpük (Sıvı tüp 500 ml)
2 adet kola pet şisesi ( Biri 1,5 lt biride ufak su ebatında)
bant
1 çift ameliyat eldiveni
1 adet maket bıçağı
1 adet 8 lik inşaat çivisi

termos2hl0

yukardaki resimdeki yeşil pet şişenin kapak kısmı ile ile alt kısmını düzgün bir şekilde kesip çıkarıyoruz kapak kısmı artık işimize yaramıyacak onun yerini içene yerleştireceğimiz ufak pet şişe alıcak.

termos3jp7

Şimdi ufak su şisesini kestiğimiz yeşil pet şisenin içine sokup kapak kısmı dışarı gelecek bir şekilde bantlarla tutturuyoruz...

Daha sonra yeşil pet pette polüritan köpüğün taşmasını sağlıyacak delikler açıyoruz burda dikkat edilecek husus fazla buyuk deilk ve çok sayıda açmamak .

Şimdi yeşil pet şiş örneğimizin alt kısmı ana gövdeye içine tekrar geçirerek bantlarla tutturalım.
Bunları yaptıktan sonra , poliüretan köpüğü 5 dakka kadar çalkalayıp ucuna tetikli borusunu takalım. Ve önemli husus bu köpükler sıkılırken normal spreylerin tersine baş aşağı tutulmalıdır. .

Şimdi yaptığımız yeşil pet şişeyi kapak kısmı alta gelecek bir şekilde dengede sabitleyip şişenin alt tarafı bölelikle üst tarafta kalmasını sağlıyalım ve bu üst tarafta kalan yerden köpüğün hortumunu sokabileceğimiz bir delik açalım. köpüğün hortumunu bu delikten içeri sokarak sıkmaya başlayındoldukca cubuğu geri cekerek içinin olduğu gibi köpük doldurup ve üstüne açtığımız ufak deliklerden dışarı fışkırana dek uygulayın. Burda dikkat edilecek diğer husu ameliyat eldivenlerini takmanız. Çünkü tene değen bu köpük zararlı madde içerdiğinden tahriş eder. Buyuzden ameliyat eldiveni kullanın ve dökülüp damlaması kuvvetle muhetemel köpük artıkları için bu işlemi bir musaşba yada gazete kağının üstünde yapmanızı öneririm.

Köpük havadaki nemle birlikte şişmeye başlıyacaktır. İlk sıkıldığı konumdandaha fazla yer kaplamaya başlar taşmalar olabilir. Köpüğün bir özelliği budur. kendi hacminden 3-4 kat büyüklükte alanı şişerek kaplıcayacaktır bu yüzden fazla sıkmamaya itina gösterin.

Artan taşan köpükleri silmeyin bırakın kurusun kuruduktan sonra ayırmak daha kolaydır.

Tüm bunları gerçekleştirdiğimizde yeşil pet şisenin içine s oktuğumuz ufak su şişesi artık köpükle kaplanmış dış hava şartlarının iletimine engel izalasyon sağlanmış olucaktır. Tam kuruma için 1 gün beklenebilir. Kuruma süresi havadaki nemle orantılıdır. İster yeşil pet şişeyi dikkatli bir şekilde köpüğün kuruduğundan emin olduktan sonra keserek çıkartabilir ve üzerini kaplıyabirsiniz. bu sizie kalmış tavsiyem hiç dokunmadan deliklerden cıkıp kuruyan köpükleri temizleyip yseşil pet şişenin üzerini kaplamanız daha uygun olur.

Artık kendi imalatımız olan basit bir termos sahibisiniz.
Kolay gelsin..
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Kasım 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Termos
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Sıcak ya da soğuk sıvıları, uzun süre sıcaklık değişimine uğramadan muhafaza etmeye yarayan kap. İlk kez İngiliz bilim adamı James Dewar tarafından, sıvılaştırılmış gazları muhafaza etmek amacıyla bulunup kullanıldı (1885). Bugün daha değişik biçimde yapılarak laboratuvarlarda "dewar kabı" adıyla anılan bu kabı James Dewar, piyasaya "termos" adıyla sürdü. Termos esas olarak çift çeperli bir cam silindirden oluşur. Isının taşınım yoluyla yayılmasını önlemek için çeperler arasındaki hava kısmen boşaltılmıştır. İç çeperse ısının ışınım yoluyla yayılmasını önlemek için gümüşle sırlanır. Cam silindirle termosun metal ya da plastik dış bölümü arasına da ısının iletim yoluyla yayılmasını önlemek için mantar vb. uygun bir yalıtkan madde yerleştirilir. Termosun tepesinde mantarlı bir kapak bulunur. Termos, günlük yaşamda çay, kahve gibi sıcak ya da buzlu su vb. soğuk içecekleri muhafaza etmek amacıyla kullanılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
28 Kasım 2012 / evo Mühendislik Bilimleri
17 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
2 Haziran 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular