Arama

Hacerü'l-Esved (Hacerü'l-Esad)

Güncelleme: 22 Eylül 2014 Gösterim: 4.028 Cevap: 2
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Haziran 2012       Mesaj #1
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hacerü'l-Esved (Hacerü'l-Esad)
Hacerü'l-Esved (Hacerü'l-Esad), Kâbe'de ünlü taş. Kâbe'nin en eski dönemlerdeki binasından kalmıştır. Kâbe'nin doğu köşesinde, 1,5 m. kadar yüksekliktedir. Çapı 30 cm. kadar, hafif kırmızı ve sarı damarlı, çok parlak siyah bir taştır. Arapça "siyah taş" demektir. İnanışa göre, yeryüzüne Âdem ile indiğinde beyazmış (Haceriebyaz). Fakat günahkârlar yüz süre süre siyahlaşmış. Başka bir söylentiye göre, İbrahim Peygamber, Kâbe'yi yaptırırken taşı buraya koydurmuş. Kâbe, her yanıp yıkılışında yeniden yapılırken, temeli bu taş çevresine atıldı. Çeşitli tarihlerde zarar gören, hatta kaçırılan bu taş, geri getirilerek eski yerine yeniden kondu ve her seferinde kırılan yerler yapıştırıldı.
Sponsorlu Bağlantılar


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Hacerü'l-Esved
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Hacerü'l-Esved (Hacerü'l-Esad), Siyah taş. Kabe'nin duvarındaki siyah, parlak taş. Rivayete göre İsmail peygamber bu taşı Kabe'nin köşesine yerleştirdi.

Asıl adı Hacerü'l-Esved (Siyah Taş) değil Hacerü'l-Esad'dır.(Saadet Taşı) İlk zamanlar bembeyaz olduğu, ancak günahkarların elleriyle yavaş yavaş karardığı söylenmekte.
Yaklaşık 50 santimetre olan bir meteor parçası olduğu iddia ediliyor. Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler.
Özgül ağırlığı sudan hafif olan bu taş hakkında çeşitli araştırmalar yapılmıştır.
Günümüzde bu taşın parçaları gümüş bir çerçeveyle tutuluyor. Bunun sebebi ise 638 Mekke savaşı, veya Emevilerin Mekkeyi ele geçirme sırasında verdikleri hasardan olabilir.
Hz. Ömer bu taş için şöyle demiştir: 'Biliyorum ki sen faydası ve zararı olmayan basit bir taşsın. Allah Resulü'nün seni öptüğünü görmeseydim seni öpmezdim." Peygamberimizin Kabe Hakemliği olayında paylaşılamayan şey de budur.
Hacer-i esved cennetten inmiştir. O sütten daha da beyaz idi. Fakat insanoğlunun hata(günah)ları onu kararttı. (Hadisi Şerif, Sünen-i Tirmizi)

Son düzenleyen nötrino; 22 Eylül 2014 18:29 Sebep: Yazım yanlışı düzeltildi!
In science we trust.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hacerü'l-Esved (Hacerü'l-Esad) (Arapça: الحجر الأسود,) Kabe'nin duvarındaki siyah ve parlak taş.

Yaklaşık 50 santimetre olan bir meteor parçası olduğu iddia ediliyor.Hac sırasında hacılar tavaf ederken her bir dönüşte bu taşı selamlar, el sürer veya öperler.Rivayete göre islam öncesi dönemde Kabe hasar görmüş ve yeniden yapılmıştır. Bu inşaat sırasında siyah taşın kimin tarafından yerine yerleştirileceği sorun edilmiş ve Hz. Muhammed (s.a.v.)'in hakemliği ile bu sorun çözülmüştür.Reşidüddin Hamedani'nin Cami’üt-Tevarih'inden bir minyatür, (yak. 1335), 605 yılında Muhammed bin Abdullah'ın Hacerü'l-Esved'i Kabe'ye yerleştirme hikayesini tasvir eder.Hacer'ül esved hakkında çeşitli araştırmalar yapılmıştır.Günümüzde bu taşın parçaları gümüş bir çerçeveyle tutuluyor. Bunun 638 de yapılan Mekke savaşı, veya Emevilerin Mekke'yi ele geçirme sırasında verdikleri hasarla ilgili olduğu düşünülmektedir.

Kaynak
Son düzenleyen nötrino; 22 Eylül 2014 18:28 Sebep: Mesaj düzeni ve kaynak bilgisi!

Benzer Konular

7 Eylül 2011 / HipHopRocK Siyaset ww
17 Aralık 2017 / Efulim Siyaset tr