Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Kasım 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

ÖZEL


1. Bir kimsenin kendisini, kişisel yaşamını ilgilendiren şey için kullanılır; kişisel: Bir kimsenin özel yaşamı, özel mektupları.
2. Özellikle bir kimseye, bir şeye ait olan, ona ayrılmış bulunan bir şey için kullanılır; hususi: Şirketin arabasını değil, kendi özel arabasını kullanır.
3. Herkesi ilgilendirmeyen, tanıksız, her türlü resmi ortam dışında yapılan bir şey için kullanılır: Özel bir görüşme.
4. Herkese açık olmayan, birkaç kişiye ya da bir gruba özgü şey için kullanılır: Özel bir toplantı yapmak. Bir filmin özel gösterimi.
5. Özellikle bir kimseye, bir gruba ait olan, onları ilgilendiren bir şey için kullanılır: Özel mülk. Özel yol. Özel giriş.
6. Doğrudan devlete, devlet yönetimine, bütçesine bağlı olmayan bir şey için, KAMUSAL ya da RESMİ ye karşıt olarak kullanılır: Özel sektörde çalışmak. Özel okul, özel klinik.
7. Topluluk ve devlete karşıt olarak bireye ilişkin olan şey için kullanılır: Özel çıkarları korumak.
8. Kamu sektörü dışında ya da ona karşıt olarak, kişilerce sürdürülen ve serbest meslekler çerçevesinde yer alan bir etkinlik, bir iş; bu etkinliğe bağlı şey için kullanılır: Bir doktorun özel hastaları. Özel dedektif.

DEVAMI Özel Nedir?

tüzel kişi


hukukta, kendine özgü bir varlığı ya da belirli bir amacı bulunan dernek, ortaklık ya da kurumlara verilen ad.

Toplumsal gelişmeye bağlı olarak ortaya çıkan örgütlenmeler, gerçek kişilerin yanında tüzel kişilerin de doğmasına yol açmıştır. Yasayla ya da yasanın verdiği yetkiye dayanılarak kurulabilen kamu tüzel kişileri, devletin yanı sıra il özel idaresi, belediye ve köy gibi kamu idareleri ile kamu kurumlan ve kamu iktisadi teşebbüslerinden oluşur.

Bunlar görevleri bakımından kamu otoritelerini temsil ederler. Kaynağını özel hukuktan alan özel tüzel kişiler izledikleri amaç bakımından iki gruba ayrılır. Kazanç paylaşma amacı güden özel tüzel kişiler ortaklık, kazanç paylaşma amacı gütmeyenler ise dernek ya da vakıf tipinde örgütlerdir. Dernekle vakıf arasındaki fark, ilkinin ekonomik amaç gütmeyen kişi topluluğu ötekinin belli bir amaca özgülenmiş mal topluluğu oluşudur.

DEVAMI Tüzel Kişi Nedir?
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2019 03:11