ÖZEL

1. Bir kimsenin kendisini, kişisel yaşamını ilgilendiren şey için kullanılır; kişisel: Bir kimsenin özel yaşamı, özel mektupları.
Sponsorlu Bağlantılar
3. Herkesi ilgilendirmeyen, tanıksız, her türlü resmi ortam dışında yapılan bir şey için kullanılır: Özel bir görüşme.
4. Herkese açık olmayan, birkaç kişiye ya da bir gruba özgü şey için kullanılır: Özel bir toplantı yapmak. Bir filmin özel gösterimi.
5. Özellikle bir kimseye, bir gruba ait olan, onları ilgilendiren bir şey için kullanılır: Özel mülk. Özel yol. Özel giriş.
6. Doğrudan devlete, devlet yönetimine, bütçesine bağlı olmayan bir şey için, KAMUSAL ya da RESMİ ye karşıt olarak kullanılır: Özel sektörde çalışmak. Özel okul, özel klinik.
7. Topluluk ve devlete karşıt olarak bireye ilişkin olan şey için kullanılır: Özel çıkarları korumak.
8. Kamu sektörü dışında ya da ona karşıt olarak, kişilerce sürdürülen ve serbest meslekler çerçevesinde yer alan bir etkinlik, bir iş; bu etkinliğe bağlı şey için kullanılır: Bir doktorun özel hastaları. Özel dedektif.
9. Herhangi bir özelliğiyle ayırt edilen, kendine özgü birtakım özellikleri bulunan bir şey, bir kimse için kullanılır: Bu çok özel bir durum.
10. En üst dereceye vardırılan bir çaba için kullanılır: Bir ayrıntıya özel bir dikkat göstermek.
11. GENEL'e karşıt olarak, belirlenmiş, kesinlik kazanmış, sınırları çizilmiş bir şey için kullanılır: Özel anlamlı sözcükler.
12. Bir kimseye, bir şeye özgü, özellikle o kimsede, o şeyde görülen, gözlenen bir şey için kullanılır: Bu çiçeğin özel bir kokusu var.
13. Belli bir kategoriye özgü, belirli bir amaca, sonuca yönelik şey için kullanılır: Özel bir eğitim gerektiren çalışmalar.
14. Apayrı bir nitelik taşıyan, olağandışı koşullara uygun olan şey için kullanılır: Özel yetkiler islemek. Özel bir lütuf görmek.
15. Ortak olmayan, ölçülerin dışına çıkan, sıradan sayılmayan şey için kullanılır: Çok özel bir seyirci topluluğuna seslenen bir tiyatro.
16. Özel ders, öğretmen tarafından tek bir öğrenciye ya da küçük bir gruba verilen ders. || Özel sayı, bir süreli yayının herhangi bir konuya ayrılan sayısı: Türk dili dergisi halk edebiyatı özel sayısı.
—Anayas. huk. Özel hayatın gizliliği, her insanın özel hayatını gizli tutma konusunda hak sahibi olması.
—Askerlik
- Özel çağrı, özel harekât planlarına dahil birlik ve kurumların sefer kadrolarını bütünlemek üzere yedek personelin hizmete alınması amacıyla yapılan çağrı.
- Özel emir, yalnızca bir kişiyi ya da bir birliği ilgilendiren emir.
- Özel görev, silahlı kuvvetlerde özel olarak oluşturulmuş birlik ve kuruluşlarca yapılabilecek taktik ve teknik görevler için kullanılan deyim.
- Özel görev birliği, Birinci Dünya savaşı’nda ve ikinci Dünya savaşı’nın başında, genellikle serbest birlikler olarak toplanan ve daha sonra komandolara verilen çok tehlikeli ya da özel görevleri üstlenen hafif savaş birlikleri.
- özel görev kuvveti, belirli bir taktik görevin yerine getirilmesi amacıyla tek bir komutanın emri altına giren, farklı müfreze, birlik ya da sınıflara mensup elemanların bir araya gelmesiyle oluşan kuvvet.
- Özel hallerde muharebe, harekât bölgesi koşulla rina (doğal ya da yapay) göre uygulanacak özel yöntemler ve birlikler kullanılarak girişilen harekât. (Yerleşim bölgelerinde, tahkimli yerlerde, nehir boylarında, ormanlık bölgelerde, çöllerde, dağlık yerlerde, karla kaplı bölgelerde yürütülen muharebeler bu tür harekâta örnektir. Bu harekâtın yürütülmesinde özel olarak donatılmış ve eğitilmiş birliklere gereksinim duyulur.)
- Özel harekât, bölgenin koşullarına uygun olarak donatılmış birlikler tarafından yapılacak harekâta verilen ad.
- Özet harp, gayri nizami harp de dahil olmak üzere, psikolojik harp ve ayaklanmaya karşı koyma (istikrar harekâtı) ile ilgili askeri ya da askeri olmayan çeşitli etkinliklerin tümüne verilen ad.
- Özel-karargâh, bir komutanlık karargâhının, genel karargâh çalışmaları dışındaki hizmetleri yürütmek amacıyla görevlendirilmiş özel bölümüne verilen ad.
—Basın. Yayın hakkı, belli bir süre için tek bir yayın organına ait olan bir haber, bir metin için söylenir. || Özel muhabir, hesabına çalıştığı gazete tarafından, önemli bir olayın meydana geldiği yere gönderilerek, yerinde haber toplamakla görevlendirilmiş gazeteci. || Özel sayı, bir derginin belirli bir konudaki yazıların derlendiği sayısı. Önemli olaylar (Çanakkale savaşı), yıl-dönümleri (Namık Kemal'in ölümünün 100. yıldönümü), çalışma alanları (eğitim), kurumlar, kuruluşlar (ordu) vb., özel sayıların içeriğini oluşturur. (Eskiden nüshai mümlaze denirdi.)
—Dilbil. Özel ad, cins adının tersine, bir tek varlık ya da nesneyi belirten adın alt- kategorisi (örn. Ali, Ankara). || Özel dil, bireyin içinde bulunduğu sınıf, yaş, meslek tarafından belirlenen dil. (Örn.; gemici dili [alabanda, siya, baştan kara vb. sözcükleri], basın dili [kadrat, kolon, prova, basıla vb. sözcükleri].) [Eşanl. GRUP DİLİ ]
—Eğit. Özel eğitim - EĞİTİM || Özel eğitim sınıfı - EĞİTİM. || Özel okul, özel olarak öğrenim yapan okul.
—Hematol. Özel antijen, bazı ailelerde bulunan ve bilinen alyuvar kan grupları sisteminden tamamen bağımsız olan alyuvar antijeni. (Özel antijenler pek çoktur)
—Huk. Özel af — AF. || Özel hukuk - HUKUK. || Özel idare — İL ÖZEL İDARESİ. || Özel kalem müdürlüğü, bir bakanlıkta, bakanın resmi ve özel yazışmalarını her türlü protokol ve tören işlerini düzenleyen ve öteki kuruluşlarla işbirliğini sağlayan müdürlük. || Özel mahkeme, belirli dava ve uyuşmazlıkların çözümü için özel yasayla kurulmuş mahkeme. (Özel mahkemelerin baktıkları işler, kişiler ya da konular bakımından sınırlandırılmıştır. Çocuk mahkemeleri, iş mahkemeleri, tapulama mahkemeleri gibi.) || Özel mülkiyet, özel hukuk kişilerinin (tüzel ya da gerçek kişi) bir eşya üzerindeki mülkiyeti. ( MÜLKİYET.)
—ikt. Özel dış kredi, hükümetlerin, gerçek ve tüzel kişilerin kısa ya da uzun vadeli sermaye gereksinimlerini karşılamak amacıyla uluslararası sermaye piyasalarından sağladıkları ticari nitelikli kredi. (Bu tür borçlanmalar, genellikle hükümetlere yardım niteliğinde verilen düşük faizli, uzun vadeli kredilerden farklı olarak normal faiz oranları üzerinden yapılmakta ve geri ödeme süreleri sıkı bir plana bağlanmaktadır.) || Özel girişim, özel kesim tarafından mal ya da hizmet üretmek ve kâr sağlamak amacıyla emek ve sermaye gibi üretim etmenlerini bir araya getirerek örgütleyen ekonomik amaçlı kuruluşlara verilen ad. ( İŞLETME) || Özel sektör — ÖZEL KESİM || Özel ticaret, iç tüketime yönelik dışalımla yabancı ülkelere yapılan ulusal kökenli dışsatımın tümü. (Böylece, transit mallar, özel ticaretin dışında kalır. Gümrükler, yalnızca özel ticaret üzerinde çalışırlar, ama birçok ülkenin mevzuatı, özel ticaret ile genel ticaret arasında ayrım yapılmasını çoğu zaman güçleştirir.) || Özel yatırım, belirli bir ülkede ve dönemde, özel mülkiyete ait üretim araçlarına, konut ve sanayi yapılarına, mal stokuna, yapılan ilaveler.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2019 02:55
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!