Arama

Gırtlak kanseri ameliyatı olan kişinin, diyaframdan konuşabilmesi için neler yapmalı?

Güncelleme: 1 Nisan 2017 Gösterim: 36.996 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Gırtlak kanseri ameliyatı olan bir kişinin, diyaframdan konuşabilmesi için neler yapılabilir, bilgi verebilir misiniz?
Son düzenleyen _Yağmur_; 1 Nisan 2017 15:28
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
GIRTLAK KANSERİ NEDENİ İLE GIRTLAĞININ TAMAMI ALINAN BİR HASTANIN BİR DAHA KONUŞABİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR ?

Sponsorlu Bağlantılar
Sesin oluşumu sadece gırtlak etkisiyle değil aynı zamanda akciğer, yutak, ağız, geniz, dil, diş ve dudakların katkısıyla da olmaktadır.

Gırtlağının tamamı alınan bir hastanın yeniden ses çıkarabilmesi bu yapıların daha aktif kullanılmasıyla mümkün olabilir.

Elde edilen ses doğaldır ki gırtlak çıkarılmadan önceki sesten farklı olacaktır.

11. GIRTLAK KANSERİ AMELİYATINDAN SONRA YENİDEN KONUŞABİLMENİN YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Gırtlak kanserlerinde her zaman gırtlağın tamamı alınmaz bazen kanserli dokunun yaygınlık derecesine göre sesi korumak amacıyla gırtlağın bir kısmı alınabilir. Böylelikle hasta hiçbir özel yöntem ve aygıtlara gerek duymadan konuşabilir. Gırtlağın tamamının alındığı hastalarda ise:

Hiçbir proteze gerek kalmadan hasta yemek borusuyla konuşmayı öğrenebilir. Buradaki esas olan şey geğirme sesinin kontrol edilmesidir. Hasta geğirirken ses çıkarmaya çalışır, hasta bu tip egzersizleri kola ya da soda gibi gazlı içeceklerle yapar.

Bir takım elektronik aletleri boynuna değdirerek konuşabilir ( Toplumda çoğumuz bu aleti kullanan hastaları görmüşüzdür, bu sesi robot sesi gibi tanımlayabiliriz ) .

Ameliyat sırasında veya sonrasında “ konuşma protezi “ olarak adlandırılan özel aygıtlar ( küçük bir düğme gibi ) boğazdaki deliğin çeperine takılabilir ve hasta bu aygıt sayesinde konuşabilir. Bu protezlerin ömürleri sınırlıdır birkaç senede bir değiştirilmelidir.
Alıntı
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Cihazı daha verimli kullanabilmesi için nefes egzersizleri var. diyaframdan nefesini kullanarak konuşmayı öğrenmeli.yalnız psikolojik destek te şart . sonuçta derdini anlatamayacağı için agresif olmasını bekleyin sabırlı olun. ve asla eskisi gibi konuşmasının mümkün olmadığını açıklayın.geçmiş olsun
Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 14:36
Quo vadis?
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mart 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Gırtlak kanseri nedeni ile gırtlağının tamamı alınan bir hastanın bir daha konuşabilmesi mümkün mü?


Gırtlak kanserlerinde her zaman gırtlağın tamamı alınmaz bazen kanserli dokunun yaygınlık derecesine göre sesi korumak amacıyla gırtlağın bir kısmı alınabilir. Böylelikle hasta hiçbir özel yöntem ve aygıtlara gerek duymadan konuşabilir. Ancak gırtlağın tamamı alınan hastalarda da hiçbir proteze gerek kalmadan hasta
57392d1478695295 girtlak kanseri larenks kanseri girtlak kanseri
yemek borusuyla konuşmayı öğrenebilir. Buradaki esas olan şey geğirme sesinin kontrol edilmesidir. Birkaç seans terapi ile eğitim verilmelidir. En ideal yöntem budur ancak öğrenilmesi her hasta için mümkün olmamaktadır. Bunu başaramayan hastalar, özel bir elektronik aleti boynuna değdirerek konuşabilir. Başka bir yöntemde ameliyat sırasında veya sonrasında “konuşma protezi” denen özel aygıtların boğazdaki deliğin (trakeostoma) çeperine takılması ile hastaların konuşması sağlanabilir. Bu yöntemlerde cihazlarla ilgili problemler zamanla görülmektedir. Bu yöntemlerin hiçbiri ile de hastanın eski sağlıklı doğal sesini elde etmek mümkün değildir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

1 Mayıs 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
17 Mart 2017 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
22 Haziran 2019 / Yakup Kadri Tıp Bilimleri
24 Kasım 2008 / varmısın_benimle Tıp Bilimleri
6 Şubat 2011 / emine şimşek Soru-Cevap