Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Çanak çömlek yapım aşamaları hakkında bilgi verir misiniz?

Gösterim: 20041 | Cevap: 7
  • canak comlek yapimi
  • comlek nasil yapilir
  • comlek yapimi
Misafir
Cevaplanmış   |    11 Ekim 2009 10:54   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Çanak çömlek yapım aşamaları hakkında bilgi verir misiniz?

ÇANAK ÇÖMLEK NASIL YAPILIR AŞAMALARI
En iyi cevap Misafir tarafından gönderildi

ben çömlekciyim menemende atölyede çalışıyorum yapım aşamaları teorideki kadar kolay değildir bütün teknikler sabır ister vede bir birine bağlantılıdır bence pratikten yola çıkarsanız sevinirim ... ilginize ve sanata sahip çıktığınız için teşekkür ederim

11 Ekim 2009 11:02   |   Mesaj #2   |   
ThinkerBeLL - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Istanbul TR

61417
11.454 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 18-02-2009
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ÇANAK ÇÖMLEK NASIL YAPILIR AŞAMALARI

Çanak Çömlek Yapımının Aşamaları
Kilin suyla karıştırılmasından oluşan çamura çanak çömlekçilikte hamur adı verilir. Ça­murlar kullanılan kilin yapısına ve pişirme ısılarına karşı gösterdikleri tepkilere bağlı olarak değişik özellikler taşır. Çanak çömlek yapımında ilk basamak, türü ne olursa olsun biçimlendirilecek çamurun çakıl ya da demir oksit gibi yabancı maddelerden arındırılmasıdır. Çanak çömlek hamurunun ana malzemesi kil, feldispat, kuvars, kum ve çakmaktaşıdır. Porselen hamuru ise kaolin, feldispat, çak­maktaşı ve kuvars karışımından elde edilir. Daha camsı ve parlak görünümü olan ince porselen için bu karışıma kemik külü, beyaz­latıcı olarak da kobalt oksidi eklenir. Hazırla­nan sulu karışım sık gözenekli elekten geçiri­lerek kaba taneciklerden temizlenir. Daha sonra macun kıvamına gelene kadar yoğrularak sıkıştırılır. Hamurun içine yaklaşık 1.200°C'de camlaşan başka maddeler katıla­rak fırınlanırsa, su sızdırmayan gözeneksiz seramik elde edilir.
Biçimlendirme aşamasında değişik yöntem­ler uygulanır. Çok sayıda çanak çömlek üreti­mi için tabak gibi düz parçalar, çömlekçi çarkı yerine, ona benzeyen bir makineyle biçimlen­dirilir. Hamur yassıltılarak ters duran tabak biçiminde hazırlanmış alçı kalıba bastırılır. Sonra kalıp, döner tabla üzerine düz olarak yerleştirilir; tablanın üzerinde bulunan ikinci bir kalıp, tabla döndükçe tabağın alt tarafının biçimlenmesini sağlar.
Bir başka yöntem de, Paris sıvası denilen alçıdan yapılan kalıpların kullanıldığı kalıba dökme yöntemidir. Birkaç parçadan yapılmış olan kalıp, fırınlamadan sonra çanak çömle­ğin kalıptan ayrılabilmesini sağlar. Kalıp sıvı çamurla doldurulur. Suyu sızdıran bir madde olan alçı, çamurun suyunu emerek katılaşma­sını sağlar. Katılaşan çamur kalıbın biçimini alır. Kalıbın ortasına biriken su boşaltılarak, çamurun yeterince sertleşmesi beklenir; sonra da kalıptan ayrılır.
Çanak çömlekler biçimlendirme aşamasın­dan sonra kurutma odasında iyice kurutulur. Daha sonra geniş ve derin küvetlere yerleşti­rilerek fırına verilir. Isı ayarı çamurun türüne göre yapılır. Ev eşyası olarak yapılan çanak çömlek 1.000°C'de, daha sert ve su geçirmez özelliği olanlar 1.400°C'de bir ile üç gün arasında pişirilir. Yüksek ısıda çamur zerrele­ri birbirleriyle kaynaşır; bu da hamurun sert­leşmesini sağlar. Çömlekler, fırın soğuyana kadar içinde bekletilir.
Sırlama aşamasında önce sır eriyiği hazırla­nır. Sır, çakmaktaşı, feldispat ve kurşun oksit gibi camsı maddelerden yapılır. Toz gibi inceltilen bu maddeler suyla karıştırılarak büyük teknelere boşaltılır. Pişirilmiş olar çanak çömlek bu eriyiğin içine daldırılır. Sırlama işleminde, püskürtme, fırçalama ya da eriyiğin çanak çömleğin üzerine dökülerek yapıldığı kaplama yöntemi de uygulanır. Sır­lanan parça daha özel bir fırına yerleştirilir. Sır bu fırında eriyerek ince, camsı bir tabaka­ya dönüşür.
Renklendirme işlemi önceleri kilin doğal olarak içerdiği oksitlerle sınırlıyken, zamanla değişik yollarla yeni oksitler üretilmiş ya da aynı oksite değişik ısılar uygulanarak renklen­dirme işlemi geliştirilmiştir. Örneğin bakır oksit, değişik ısılar altında mavi, yeşil, kırmızı ya da mor renge dönüşebilmektedir.
Bezeme türleri çok çeşitlidir. Boya, çanak çömleklerin bezenmesinde çok eski zamanlar­dan beri kullanılagelmiştir. Boyamadan baş­ka, kabartma, mine, kazıma, astar, oyma gibi bezemeler vardır. Bezeme sırlan­mamış, sırlanmış ama fırınlanmamış ya da sırlama ve fırınlama işlemi bitirilmiş çanak çömleğe uygulanabilir. Fırınlama sonrasında yapılırsa, üçüncü bir fırınlama işlemi daha gerekir. Renkler, fırınlama işlemi sırasında değişebildiklerinden özenle seçilmelidir.

Konu devamı için bakınız > El Sanatları - Çanak Çömlek
Misafir
28 Ekim 2009 14:16   |   Mesaj #3   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
ben çömlekciyim menemende atölyede çalışıyorum yapım aşamaları teorideki kadar kolay değildir bütün teknikler sabır ister vede bir birine bağlantılıdır bence pratikten yola çıkarsanız sevinirim ... ilginize ve sanata sahip çıktığınız için teşekkür ederim
Son düzenleyen ICE-MAN; 28 Ekim 2009 14:20. Sebep: İletişim bilgilerini paylaşmak yasaktır..
Misafir
14 Nisan 2011 20:36   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
bence çanak çömlek yapmak kolay diğil emek istiyor yapanlar gerçekten sabırlı kişiler olmalı..........
yasir
31 Ekim 2011 19:34   |   Mesaj #5   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

çanak çömlek

Kilin suyla karıştırılmasından oluşan çamura çanak çömlekçilikte hamur adı verilir. Ça­murlar kullanılan kilin yapısına ve pişirme ısılarına karşı gösterdikleri tepkilere bağlı olarak değişik özellikler taşır. Çanak çömlek yapımında ilk basamak, türü ne olursa olsun biçimlendirilecek çamurun çakıl ya da demir oksit gibi yabancı maddelerden arındırılmasıdır. Çanak çömlek hamurunun ana malzemesi kil, feldispat, kuvars, kum ve çakmaktaşıdır. Porselen hamuru ise kaolin, feldispat, çak­maktaşı ve kuvars karışımından elde edilir. Daha camsı ve parlak görünümü olan ince porselen için bu karışıma kemik külü, beyaz­latıcı olarak da kobalt oksidi eklenir. Hazırla­nan sulu karışım sık gözenekli elekten geçiri­lerek kaba taneciklerden temizlenir. Daha sonra macun kıvamına gelene kadar yoğrularak sıkıştırılır. Hamurun içine yaklaşık 1.200°C'de camlaşan başka maddeler katıla­rak fırınlanırsa, su sızdırmayan gözeneksiz seramik elde edilir.
Biçimlendirme aşamasında değişik yöntem­ler uygulanır. Çok sayıda çanak çömlek üreti­mi için tabak gibi düz parçalar, çömlekçi çarkı yerine, ona benzeyen bir makineyle biçimlen­dirilir. Hamur yassıltılarak ters duran tabak biçiminde hazırlanmış alçı kalıba bastırılır. Sonra kalıp, döner tabla üzerine düz olarak yerleştirilir; tablanın üzerinde bulunan ikinci bir kalıp, tabla döndükçe tabağın alt tarafının biçimlenmesini sağlar.
Bir başka yöntem de, Paris sıvası denilen alçıdan yapılan kalıpların kullanıldığı kalıba dökme yöntemidir. Birkaç parçadan yapılmış olan kalıp, fırınlamadan sonra çanak çömle­ğin kalıptan ayrılabilmesini sağlar. Kalıp sıvı çamurla doldurulur. Suyu sızdıran bir madde olan alçı, çamurun suyunu emerek katılaşma­sını sağlar. Katılaşan çamur kalıbın biçimini alır. Kalıbın ortasına biriken su boşaltılarak, çamurun yeterince sertleşmesi beklenir; sonra da kalıptan ayrılır.
Çanak çömlekler biçimlendirme aşamasın­dan sonra kurutma odasında iyice kurutulur. Daha sonra geniş ve derin küvetlere yerleşti­rilerek fırına verilir. Isı ayarı çamurun türüne göre yapılır. Ev eşyası olarak yapılan çanak çömlek 1.000°C'de, daha sert ve su geçirmez özelliği olanlar 1.400°C'de bir ile üç gün arasında pişirilir. Yüksek ısıda çamur zerrele­ri birbirleriyle kaynaşır; bu da hamurun sert­leşmesini sağlar. Çömlekler, fırın soğuyana kadar içinde bekletilir.
Sırlama aşamasında önce sır eriyiği hazırla­nır. Sır, çakmaktaşı, feldispat ve kurşun oksit gibi camsı maddelerden yapılır. Toz gibi inceltilen bu maddeler suyla karıştırılarak büyük teknelere boşaltılır. Pişirilmiş olar çanak çömlek bu eriyiğin içine daldırılır. Sırlama işleminde, püskürtme, fırçalama ya da eriyiğin çanak çömleğin üzerine dökülerek yapıldığı kaplama yöntemi de uygulanır. Sır­lanan parça daha özel bir fırına yerleştirilir. Sır bu fırında eriyerek ince, camsı bir tabaka­ya dönüşür.
ödev maduru
14 Kasım 2011 22:50   |   Mesaj #6   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Çömlek, çini, fayans, seramik nasıl üretilir?

çölek , çini ,fayans , seramik nasıl üretilir ?
Misafir
9 Nisan 2012 00:32   |   Mesaj #7   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

Cvp: Çanak çömlek yapım aşamaları hakkında bilgi verir misiniz?

bence çok iyi bilgi verdiniz çömlekçilik zor iş doğru ama onu yapanlar baya sabretmeyi bilen insanlar herhalde.
kamiller
22 Mayıs 2013 19:57   |   Mesaj #8   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

kolaylık

bence çini yapmak çok kolay sadece sabır ve emek ister ve ayrıca her insan çömlek yapabilir saygılar
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Çanak çömlek yapım aşamaları hakkında bilgi verir misiniz? Konusuna Benzer Konular

Etiketler:
  • canak comlek yapimi
  • comlek nasil yapilir
  • comlek yapimi
Cevap: 19
Son Mesaj: 25 Aralık 2014 22:07
Cevap: 0
Son Mesaj: 11 Aralık 2011 15:44
El Sanatları - Çanak Çömlek
Gönderen: ThinkerBeLL Forum: Güzel Sanatlar
Cevap: 1
Son Mesaj: 9 Haziran 2011 23:16
Cevap: 4
Son Mesaj: 24 Şubat 2011 18:30
Cevap: 1
Son Mesaj: 22 Nisan 2009 22:16
Sayfa 0.358 saniyede 10 sorgu ile oluşturuldu