Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Forumda Ara

-de -da ekleri ile ilgili test soru ve cevap örnekleri nelerdir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Misafir tarafından 8 Şubat 2013 (15:51) tarihinde açılmıştır.
6933 kez görüntülenmiş, 4 cevap yazılmış ve son mesaj 20 Aralık 2014 (16:36) tarihinde gönderilmiştir.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Eski 8 Şubat 2013, 15:51

-de -da ekleri ile ilgili test soru ve cevap örnekleri nelerdir?

#1 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Sponsorlu Bağlantılar Sponsorlu Bağlantılar
-de eki ile ilgili soru-cevap test sorusu çok acil nolurrr
En iyi cevap _EKSELANS_ tarafından gönderildi

“DE” bağlacı ile ilgili örnekler


*Eşitliksmilev gibi anlamı katar.
---O filmi ben de seyrettim.
---Bence Aslı da bu işten anlamıyor.

*Abartma anlamı katar.
---Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani.
---Aldıkları araba da araba yani.

*Küçümseme anlamı katar.
---Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim.
---Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun.
---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak.

*Sitem anlamı katar.
---Okula kadar geldin de bir selam vermedin.
---İzmir’e kadar geldin de yanıma uğramadın.

*Şaşmasmilev inatsmilev sebepsmilev korkutma anlamı katar.
---Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma)
---Ufaklıksmilev kalemi vermem de vermemsmilev diyor.(İnat)
---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti.(Sebep)
---Dışarı çık da göreyim.

*Ama fakat anlamında kullanılır.
---Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi.
---Bize gelmiş de fazla kalmamış.”

*İkinci cümlenin filinden sonra gelirsesmilev o cümleyi üstelik ilgisiyle ikinci cümleye bağlar.
---“Onu seviyorumsmilev sayıyorum da…”

*Soru cümlelerinde istek ya da emir kiplerinin olumsuz biçimlerinden sonra gelirse ancak edatının anlamını verir.
---“Ben ağlamayayım da kimler ağlasın?”

*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirsesmilev o cümleyi tarz ilgisi ile ikinci cümleye bağlar.
---“koş da gel.”
*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirsesmilev o cümlesmilev ikinci cümlenin temel yargısı olur.
---“Ne iyi ettin de geldin.”

*Dilek-şart kipinden sonra gelirsesmilev cümleleri bile anlamıyla bağlar.
---“Gelse de oturmaz.”

*Şart birleşik zamanından sonra gelincesmilev cümleleri ama ilgisi ile bağlar.
---“Okursa da anlamaz.”


Uyarı: Türkçe’de biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit “de” vardır. “de” yi cümleden çıkardığımızda cümlenin yapısı bozulursa ektir bitişik yazılırsmilev bozulmazsa bağlaçtır ayrı yazılır.
---Bakkalda sebze de satılıyormuş.
---Ayşe de okulda kalmış.(bağlaç-ek)

Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Eski 8 Şubat 2013, 16:41

-de -da ekleri ile ilgili test soru ve cevap örnekleri nelerdir?

#2 (link)
Moderatör
_EKSELANS_ - avatarı
“DE” bağlacı ile ilgili örnekler


*Eşitliksmilev gibi anlamı katar.
---O filmi ben de seyrettim.
---Bence Aslı da bu işten anlamıyor.

*Abartma anlamı katar.
---Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani.
---Aldıkları araba da araba yani.

*Küçümseme anlamı katar.
---Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim.
---Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun.
---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak.

*Sitem anlamı katar.
---Okula kadar geldin de bir selam vermedin.
---İzmir’e kadar geldin de yanıma uğramadın.

*Şaşmasmilev inatsmilev sebepsmilev korkutma anlamı katar.
---Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma)
---Ufaklıksmilev kalemi vermem de vermemsmilev diyor.(İnat)
---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti.(Sebep)
---Dışarı çık da göreyim.

*Ama fakat anlamında kullanılır.
---Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi.
---Bize gelmiş de fazla kalmamış.”

*İkinci cümlenin filinden sonra gelirsesmilev o cümleyi üstelik ilgisiyle ikinci cümleye bağlar.
---“Onu seviyorumsmilev sayıyorum da…”

*Soru cümlelerinde istek ya da emir kiplerinin olumsuz biçimlerinden sonra gelirse ancak edatının anlamını verir.
---“Ben ağlamayayım da kimler ağlasın?”

*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirsesmilev o cümleyi tarz ilgisi ile ikinci cümleye bağlar.
---“koş da gel.”
*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirsesmilev o cümlesmilev ikinci cümlenin temel yargısı olur.
---“Ne iyi ettin de geldin.”

*Dilek-şart kipinden sonra gelirsesmilev cümleleri bile anlamıyla bağlar.
---“Gelse de oturmaz.”

*Şart birleşik zamanından sonra gelincesmilev cümleleri ama ilgisi ile bağlar.
---“Okursa da anlamaz.”


Uyarı: Türkçe’de biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit “de” vardır. “de” yi cümleden çıkardığımızda cümlenin yapısı bozulursa ektir bitişik yazılırsmilev bozulmazsa bağlaçtır ayrı yazılır.
---Bakkalda sebze de satılıyormuş.
---Ayşe de okulda kalmış.(bağlaç-ek)

Rapor Et
Eski 8 Şubat 2013, 16:43

-de -da ekleri ile ilgili test soru ve cevap örnekleri nelerdir?

#3 (link)
BERAT61
Ziyaretçi
BERAT61 - avatarı
SORULAR

1. 1. Sen de onun gibi mi düşünüyorsun?
2. Ama seninde notların fena değil.
3. Elin ağzı torba değilki büzesin.
4. Herkezin çantası var, Fatma'nınki yoktu.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

2. Hangi cümlede yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Ahmet'de mi kızamık olmuş?
B) Ahmet demi gelmek istiyor?
C) Ahmet te mi okula gelmemiş?
D) Ahmet de mi sınava girmemiş?

3. Aşağıdakilerin hangisinde 'de'nin yazımı yanlıştır?

A) Cumhuriyet 29 Ekim 1923'de ilan edildi.
B) Aradığımı burada da bulamadım.
C) Ağaçta hiç meyve yoktu..
D) Alnımda koca bir lekeydi bu.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A) Ben bunları yaşayacak insan mıydım.
B) Dün beni siz mi aradınız.
C) O, senin araban mı
D) Anneni neden ara mıyorsun.

5. Aşağıdaki hangi cümlede yazım yanlışı yoktur?



A) Dün Aysun'da bize katıldı.
B) Selim daha da başarılı olacak.
C) Artvin'li gençler çalışmaya başladı.
D) Babamında İzmir'li bir arkadaşı varmış.

6. Hangi cümlede yazım yanlışı yoktur?

A) Bu merak ta nereden çıktı?
B) Haber vermedinizki bizde gelelim.
C) İnsanlar, görevlerini de bilmelidirler.
D) Bende gelmeyi düşündüm bir ara.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde 'de' ( da ) doğru yazılmıştır?

A) Ali'de gitti mi oraya?
B) Onlar da fazla kalem var mı?
C) Sanada yardım edeyim mi?
D) Bizim tarla da çok verimlidir.

8. Hangi cümlede 'de' bağlacı yoktur?

A) Bir gün gülerek 'günaydın' de.
B) Sınavda diğer şıkları da dikkatle okumalıyız.
C) Ta Ankara'dan gel de sınavı kaçır!
D) Bunu ben de bilirim sen de.

9. Hangi cümlede 'de' nin ayrı yazılması gerekirdi?



A) Söylede yanıtını al.
B) Bahçede kuyu açılacak.

C) Bu görüşmede sonuca ulaşırız.
D) Büroda arkadaşlarla buluşacağız.

10. Hangi cümlede'mi'nin kullanım amacı farklıdır?

A) Ahmet eve geldi mi
B) Baban geldi mi çıkarız
C) Yarın hava yağışlı mı
D) Büyük gün bugün mü



Doğru Cevaplar

1. a
2. d
3. a
4. d
5. b
6. c
7. d
8. a
9. a
10. b


KAYNAKÇA

SosyalDersleri.Com :: retmenler ve renciler in Web Sitesi
Rapor Et
Eski 10 Mayıs 2014, 15:08

“DE” bağlacı ile ilgili örnekler

#4 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
“DE” bağlacı ile ilgili örnekler


*Eşitliksmilev gibi anlamı katar.
---O filmi ben de seyrettim.
---Bence Aslı da bu işten anlamıyor.

*Abartma anlamı katar.
---Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani.
---Aldıkları araba da araba yani.

*Küçümseme anlamı katar.
---Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim.
---Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun.
---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak.

*Sitem anlamı katar.
---Okula kadar geldin de bir selam vermedin.
---İzmir’e kadar geldin de yanıma uğramadın.

*Şaşmasmilev inatsmilev sebepsmilev korkutma anlamı katar.
---Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma)
---Ufaklıksmilev kalemi vermem de vermemsmilev diyor.(İnat)
---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti.(Sebep)
---Dışarı çık da göreyim.

*Ama fakat anlamında kullanılır.
---Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi.
---Bize gelmiş de fazla kalmamış.”

*İkinci cümlenin filinden sonra gelirsesmilev o cümleyi üstelik ilgisiyle ikinci cümleye bağlar.
---“Onu seviyorumsmilev sayıyorum da…”

*Soru cümlelerinde istek ya da emir kiplerinin olumsuz biçimlerinden sonra gelirse ancak edatının anlamını verir.
---“Ben ağlamayayım da kimler ağlasın?”

*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirsesmilev o cümleyi tarz ilgisi ile ikinci cümleye bağlar.
---“koş da gel.”
*Birinci cümlenin fiilinden sonra gelirsesmilev o cümlesmilev ikinci cümlenin temel yargısı olur.
---“Ne iyi ettin de geldin.”

*Dilek-şart kipinden sonra gelirsesmilev cümleleri bile anlamıyla bağlar.
---“Gelse de oturmaz.”

*Şart birleşik zamanından sonra gelincesmilev cümleleri ama ilgisi ile bağlar.
---“Okursa da anlamaz.”


Uyarı: Türkçe’de biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit “de” vardır. “de” yi cümleden çıkardığımızda cümlenin yapısı bozulursa ektir bitişik yazılırsmilev bozulmazsa bağlaçtır ayrı yazılır.
---Bakkalda sebze de satılıyormuş.
---Ayşe de okulda kalmış.(bağlaç-ek)
Rapor Et
Eski 20 Aralık 2014, 16:36

de da sorusu

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
1.
A)
B)
C)
D) 1. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “de da” nın yazımı yanlıştır?
A) Kalemim ev de kalmış.
B) Çantam okulda kalmış.
C) Okulumuzda spor salonu var.
D) Topumu bahçede unuttum.
2.
A)
B)
C)
D) 2. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “de da” nın yazımı yanlıştır?
A) Sanki okula zamanında gelmiyoruz.
B) Okulumuz da bahçesi de ter temiz.
C) Meyve verdi de almadınız mı?
D) Anılarımız mazi de kaldı.
3.
A)
B)
C)
D) 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de da” nın yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Bu soruyu ben de bilirim.
B) Bu elbiseleride beğenmedim.
C) Bizim sokakta yangın çıktı.
D) Kalemim arkadaşımda kalmış.
4.
A)
B)
C)
D) 4. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “de ” nin yazımıyla ilgili hata yapılmıştır?
A) Sabahta da biraz kitap okuyacağım.
B) İlkbahar da tüm doğa canlanır.
C) Durakta dolmuş bekliyorum.
D) Sinemayı da tiyatroyu da severim.
5.
A)
B)
C)
D) 5. Aşağıdaki tümcelerden hangisinde –de durum eki almış bir kelime vardır?
A) Beril de yeni kalem almış.
B) Odamıza yeni perde aldık.
C) Yaşlı bir dede bizden yardım istedi.
D) Elde avuçta ne varsa hepsini sattı.
Rapor Et
Eski 21 Aralık 2014, 12:00
Misafir
Bu mesaj nötrino tarafından silindi.
Eski 21 Aralık 2014, 12:01
Misafir
Bu mesaj nötrino tarafından silindi.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.175 saniyede (71.77% PHP - 28.23% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 15:30
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi