Arama

Bit Nedir? Nasıl Bulaşır?

Güncelleme: 23 Mayıs 2017 Gösterim: 685.179 Cevap: 9
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
17 Eylül 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

bit

Ad:  bit1.jpg
Gösterim: 79999
Boyut:  32.4 KB

Phthiraptera takımından, 3.300’ü aşkın kanatsız, küçük asalak böcek türünün ortak adı.
Sponsorlu Bağlantılar

Bitler, ağız parçalarının özelliklerine göre, Mallophaga ve Anoplura adlı iki büyük alttakıma ayrılır. Isırıcı bitler olarak adlandırılan Mallophaga alttakımmın üyeleri kuşlarda ve çeşitli memelilerde asalak yaşayan telek, tüy, kıl, yapağı, pul ve derinin yumuşak bölümleriyle, ara sıra da kurumuş kan ve doku sıvılarıyla beslenen bitleri kapsar. Emici bitler adıyla bilinen Anoplura alttakımmın üyeleri, insan da dahil olmak üzere yalnız memelilerde asalak yaşayan ve yalnızca kan emerek beslenen gerçek bitlerdir. Üçüncü alttakım olan Rhynchophthirina ise, tek bir cins içinde sınıflandırılan iki türü, Afrika ve Asya fillerinin asalağı olan Haematomyaus elephantis ile Afrika yaban domuzunun asalağı olan H. hopkinsVyi içerir. Ayrıca, yarımkanatlılar, kınkanatlılar ve eşkanatlılar takımının, hayvanlarda ve bitkilerde asalak yaşayan birçok türüne de bit denir (örn. bitkibıtleri, tahtabitleri).

Uzunlukları 0,3-11 mm arasında değişen, renkleri de genellikle kirli beyaz, sarı, kahverengi ve kara olan bitlerin vücudu yassıdır ve baş, göğüs, karın olmak üzere üç bölümden oluşur. Gözler, duyargalar ve ağız parçaları baş bölümünde yer alır. Bazı türlerde göz bulunmaz; bulunanlarda da bu organ yalnızca ışığa ve karanlığa duyarlıdır. Duyargalar kısa ve üç-beş parçalıdır; bazı türlerin erkeğinde, çiftleşme sırasında dişiyi sıkıca kavramaya uyarlanmıştır. Ağız yapısı, bağlı olduğu alttakıma göre değişir. Isırıcı bitlerin ağız parçalan ısırmaya ve çiğnemeye elverişliyken, emicEya da gerçek bitlerde deriyi delebilen ve hayvan beslenmezken başın içine çekilebilen üç tane ince ağız parçası bulunur; bu bitler, kanı emmeden önce içine pıhtılaşmayı önleyici özel bir tükürük salgısı karıştırırlar. Göğüs bölümü küçüktür; bu bölümde, bitin konağa sıkıca tutunmasını sağlayan birer tırnak ya da çengelle sonlanan üç çift kısa bacak bulunur. Sekiz-on halkadan oluşan karın bölümü yassı ve yarı saydamdır.

Giysi kıvrımlarında barınan insan vücut biti dışındaki bitlerin tümü, yumurtadan erişkin hale gelinceye değin bütün yaşam çevrimini konağın vücudunda geçirir. Dişiler genellikle erkeklerden daha iridir ve konaktaki dişi bitlerin sayısı çoğu kez erkeklerden daha fazladır; erkeklerin sayıca az olduğu bazı türler döllenmesiz çoğalmayla ürer. Dişi bit, sirke denen yumurtalarını tek tek ya da topaklar halinde genellikle konağın kıl ve tüylerine yapıştırır. Bırakılan yumurta sayısı çok fazladır ve koşullar elverişli olduğunda üreme hızı çok yüksektir; tek bir dişi sekiz haftada 5 bin yavru üretebilir. Sirkeler bir-iki hafta içinde çatlar. Üç kez deri değiştiren ve basit bir başkalaşma geçirerek her evrede biraz daha irileşip, erişkin biçimine biraz daha yaklaşan nemflerin gelişme süresi türe ve çevre sıcaklığına göre değişir. İnsan biti yumurta evresini 6-14 gün, erişkin duruma gelinceye değin geçirdiği her gelişme evresini de 8-16 gün arasında tamamlar.

Bit türlerinin hemen hepsi belirli türden konakların üzerinde asalak yaşar ve konak türünü çok ender olarak değiştirir. Doğada, konak canlılar arasında bit salgınlarına çok sık rastlanır. Aşın derecede bitlenen evcil hayvanlar da bu asalaklardan son derece rahatsız olur ve kaşınma ya da sürtünme sonucunda derilerinde açılan yaralar hastalık yapıcı mikroorganizmaların bulaşmasına ortam hazırlar. Aynca, bir konaktan öbür konağa geçen bitler de çeşitli hastalıkların yayılmasına neden olur; örneğin köpek biti köpek tenyasının arakonağı, fare biti ise farelerden insana bulaşan tifüs etkeninin taşıyıcısıdır.
Evcil hayvanlara dadanan bitlerin büyük bir bölümü gerçek bitler, bir bölümü de ısırıcı bitlerdir. Kuşların çoğunda, vücudun değişik bölgelerinde yaşamaya uyum sağlamış en az dört ya da beş tür bit aynı anda asalak olarak yaşamını sürdürür.

İnsanda en çok görülen bit türü, genellikle insan biti adıyla bilinen Pediculus huma- nus'tur; bu tür, yaşadığı vücut bölgesine göre baş biti (P.h. capitis) ve vücut biti {P.h. corporis ya da P.h. humanus) olarak adlandırılan alttürlere ya da çeşitlere ayrılır. Kasık biti ya da kıl biti de (Phthirus pubis) insanlarda asalak yaşayan bit türlerindendir. Bit salgınları en çok aşırı kalabalık yerleşmelerde ve temizlik koşullarına yeterince uyulmayan yerlerde görülür. Baş ve vücut biti doğrudan temasla ya da tarak, şapka, giysi, yatak gibi kişisel eşyaların ortaklaşa kullanılmasıyla insandan insana geçer; kasık bitinin bulaşması ise daha çok cinsel ilişkiyle olur. Bitlenme, şiddetli kaşıntı ve derinin tahrişi sonucunda, açılan yaralardan bulaşan ikincil enfeksiyonlara, özellikle çocuklarda impetigo denen iltihaplı deri hastalığına yol açar. Ayrıca vücut biti, tifüs, siper humması, dönüşlü humma gibi bulaşıcı hastalıklardan sorumlu olan mikroorganizmaların başlıca taşıyıcısıdır. Bit salgınlarını önlemenin en etkili yolu temizlik koşullarına dikkat etmek, lindan gibi böcek ilaçlarıyla bitlerin çoğalmasını denetim altına almak, benzen heksaklorürlü şampuanlar, sabunlar ve vücut losyonlarıyla bulaşmış bitleri temizlemektir; asalağın yayılmasını önlemek için elbise, yatak ve öbür eşyaların da dezenfekte edilmesi gerekir.
Saç bitleri insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük , kanatsız, günde 2-8 kez kan emerek beslenen gri böceklerdir. Sirke denilen yumurtaları görmek bitin kendisini görmekten daha kolaydır ve genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Sirkeler kir veya kepek gibi yıkanarak temizlenemezler. Önce etkili bir ürün ile öldürülmeli, sonra bu amaç için yapılmış ürünün kutusundan çıkacak olan özel bir tarak ile saçtan temizlenmelidir.

Saç biti insan vücudu dışında yalnızca 48 saat yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz. Sirkeler ise insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10-15 gün canlı kalabilirler.

Nasıl Bulaşır?


Bitlenmenin yaygın olarak düşünüldüğü gibi pislikle bir ilgisi yoktur; aslında bit temiz, sağlıklı saçı, kirli saça tercih eder. Yetişkin ya da çocuk, herkes bitlenebilir. En yaygın belirtisi, başın ve ensenin şiddetle kaşınmasıdır. Saç biti son derece bulaşıcıdır. Tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalar ile yayılırlar. Tekrarlanan salgın riskini azaltmak için bu eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır.

Bitlendiğimizi Nasıl Anlarız?


Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti tespit etmek ve yayılmasını engellemek amacıyla, ensenin arka kısmındaki ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçtıkları için, yalnızca saç kılına yapışmış küçük beyazımsı, oval yumurtaları (sirkeleri) görebilirsiniz.

İdeal Bir Bitlenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

  • Tek uygulama ile kısa sürede etki göstermeli.
  • Güzel kokulu, saçları dolaştırmayan, taramayı zorlaştırmayan, etrafa bulaşmayan, boyalı ve permalı saçlarda problem yaratmayan özelliklere sahip olmalı.
  • Kalıcı etkisiyle bitlerin saça tekrar yerleşmesini engellemeli.
  • Sadece bitleri değil,sirkeleri de yok etmeli.
  • Kullanıcı tarafından iyi tolere edilmeli, yan etkileri olmamalı.
  • Kullanıcıya toksik etkisi olmamalı
  • Bugüne kadar pek çok yolu kullanarak insanoğlu bitle mücadele etmeye çalışmıştır. Kötü kokulu gaz ve kimi zehirli maddeler içeren ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Daha çok çocuklarda rastlandığı için tedavinin çocuklar için güvenli, yüksek oranda etkili, sadece bitleri değil yumurtalarını da öldüren bir bit ilacı ile yapılması gerekir.

Oysa günümüzde artık bu alanda kullanılan madde ve ilaçlarda büyük gelişmeler kaydedilmiş, hatta koruyucu etkili permetrin etken maddesi içeren ilaçlar geliştirilmiştir. Saç biti tedavisinin bitleri olduğu kadar yumurtaları da öldürmesi ve tekrar bulaşmayı önlemesi gerekir. Piyasada birkaç bit öldürücü ilaç vardır ve değişik şekillerde bulunmaktadır; şampuan, saç kremi gibi. Fakat bunların hepsi bit tedavisinde istenen etkiyi göstermez!!!

Bitlenme tedavisinde kullanılan çeşitli maddeler şunlardır:


Gamma Benzen Hekzaklorid
Böceğin sinir sistemini felç ederek etki gösterir. Ülkemizde yasaklanmıştır.

Benzil Benzoat
Deri ve mukozayı tahriş ettiği için bit tedavisinde pek tercih edilmez.

Fenotrin (Sumitrin)
Işıkta stabilitesini koruyamaz. Uygulamadan sonra güneş ışığı altında etkinliğini yitirir. Bu nedenle kalıcı etkisi yoktur.

Piretroidler 1. Jenerasyon
Krizantem çiçeğinin böcek öldürücü etkisi Farslar zamanında fark edilmiştir. Eski Yugoslavya toprakları üzerinde olan Dalmaçyadaki bir halk hikayesine göre, yaşlı bir kadın beyaz papatyalara benzeyen bir çiçeği toplar. Çiçek solduğunda bir köşeye atar, daha sonra dönüp baktığında solmuş çiçeklerin çevresinde ölü böcekleri fark eder ve krizantem ailesinden olan bu çiçek çeşidinin böcekler üzerinde öldürücü etkisi bu şekilde fark edilir. 1800lü yıllardan başlayarak kuru çiçekler böcek öldürücü olarak ABDye ihraç edilir. 1900lü yıllarda piretroid olarak adlandırılan bu madde bit tedavisinde kullanılmıştır, ancak ışıkta bozulması sorun oluşturmuştur.

Permetrin 2. Jenerasyon 1973de ışığa dayanıklı piretroid olan permetrin İngilterede geliştirilmiştir. Permetrin aynı zamanda bit tedavisinde en az iki haftadan altı haftaya kadar koruyucu etkiye de sahiptir. Günümüzde permetrin koruyucu özelliği, kullanım kolaylığı, yan etkilerinin az olması ve güvenilir olması nedeniyle en çok tercih edilen ilaçlardandır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 17:51
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
18 Eylül 2006       Mesaj #2
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi

BİT NEDİR

Ad:  sac-biti.jpg
Gösterim: 22966
Boyut:  25.0 KB

BİT
Sponsorlu Bağlantılar
1. insan ya da hayvanların vücudunda asalak olarak yaşayan bir tür böcek. (Bitleri içeren Pediculus cinsi, bitler takımının insanbitigiller familyasına girer.) [Bk. ansikl. böl ]
2. Hayvanların kıl ya da tüylerinde asalak yaşayan her çeşit böcek.
3. Bit kadar, bir şeyin çok küçük olduğunu belirtmek için kullanılır. ll Bitpazarı-> BİTPAZARI. ll Bityeniği, bir işte, bir konuda gizli kaldığı düşünülen eksik, kusurlu yan; kuşkulu nokta: Evin satış işinde bir bit yeniği olduğunu sezmiştim.

—Böcbil. Tahta ya da odun biti. Lachesilla cinsinden böceklere halk arasında verilen genel adı. ll Sera biti, koşnile bazen verilen ad. ll Kitap biti, Psocoptera öbeğinden, kütüphanelerde yaşayan bir böceğe, verilen ad. (Bil. a. Atropos pulsatoria.)

—Patol. Bit hastalıkları, insan bitlerinin vücutta ya da saçlı deride neden olduğu hastalık belirtilerinin tümü. (Eşanl. PEDİKÜLOZ, FTİRİYAZ. )

—ANSİKL. Bitler, kanatsız ve yassı bedenli olur; ağız parçaları dikenlerden oluşur ve hayvan bunlarla konağının derisini delerek kan emer. Bitler başkalaşım geçirmezler, yalnızca konaklarının derisine tutunarak yaşarlar. Yumurtaları ya da sirkeleri, yapışkan bir maddeyle kılların dibine tutturulur; sirkelerin olgunlaşma dönemi 6-8 gündür. Bit, üç kez kabuk değiştirir, 3 hafta sonra üreyebilecek hale gelir.

—Asalakbıl. insana özgü üç bit türü vardır: baş biti (Pediculus humanus capitis) saçlara ve sakala yerleşir; beden biti ya da elbise biti (P. humanus corporis) insan bedenindeki kıllara ve elbiselere tutunur (bu iki tür de beden yapısı bakımından birbirinin aynıdır ve pediküloz hastalığına yol açar); utançbiti, kılbiti, ambiti, kırkayak adlarıyla da bilinen kasık biti (Phtirius inguinalis ya da Phtirius pulis) ftiriyazis hastalığına neden olur.

Bitler, delici ve emici ağız parçaları sayesinde beslenirler ve salyaları çok kaşındırıcıdır. Bitler, tarsus'larındaki tırnaklarıyla tutunur ve yer değiştirir (altı ayakları vardır). Yol açtıkları dayanılmaz kaşıntı, genellikle aşırı iltihaplı pediküloz deri dokusu bozuklukları dışında bitler, iltihaplı hastalıklar (döküntülü tifüs ve riketsiyoz, borreliyoz gibi başka hastalıklar) da bulaştırabilir: yüksek ateş ya da ölüm halinde konaklarının bedeninden ayrıldıklarından hastalıkları bulaştırmaları kolaylaşır. Bitlerle mücadelede birçok etkili ilaç vardır: DDT HCH, lindan, malatiyon, vb.; ama mücadelenin gerçekten etkili olabilmesi için, sirkelerin kutikulalarını eritebilecek bir gerilimetkin maddenin kullanılması ve öte yandan da, asalak çevrimi göz önüne alınarak sekiz gün ve on sekiz gün sonra yeni bir mücadelenin yapılması gerekir; toplu yaşanan yerlerde beden sağlığı önlemleri de mutlaka alınmalıdır.

—Patol. Vücuttaki bit hastalığı, vücut bitinin (Pediculus corporis) sokmasından ileri gelir. Kaşıntılı kabarcıklarla ve kaşıntı lezyonlarıyla ortaya çıkar. Serserilerde deride esmerleşmeye (melanodermi) neden olabilir.
Saçlı derideki bit hastalığı baş bitinin (Pediculus capitis) sokmasından ileri gelir. Hortumun deriye girmesi şiddetli bir kaşıntıya neden olur. Çocuklarda çoğu zaman impetigo ile birlikte görülür Bitin bulaşması genellikle okullarda olur. Tedavi için DDT kullanılır. Kasıkta ya da vücuttaki kıllı yerlerde olan bit hastalığı (ftiriyaz) temizliğe uymamanın kolaylaştırdığı ve yaygınlaştırdığı her yerde görülen bir dış asalak hastalığıdır. Asalak (Phtirius inguinalis) ya da doğrudan doğruya giyim eşyasıyla ya da yatak yorgan aracılığıyla geçer. Kasıktaki kılların içinde, bazen de vücudun kıllı bölgelerinde (koltukaltı, kaş, kirpik) yaşar, saçlarda hiç bulunmaz. Kaşıntılar dayanılmaz olabilir. Benzil benzoat sürmek, hekzaklorosik- loheksan tozuyla pudralamak yararlıdır; sirkeler ksilollu vazelin sürülerek yok edilir.

Bitlendiğim izi Nasıl Anlarız?
Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti tespit etmek ve yayılmasını engellemek amacıyla, ensenin arka kısmındaki ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçtıkları için, yalnızca saç kılına yapışmış küçük beyazımsı, oval yumurtaları (sirkeleri) görebilirsiniz.

Kimyasal tedaviler
Kafa biti için bir kimyasal tedavi seçmeden önce şunları göz önüne alın: Tedavi ettiğiniz kafalarda gerçekten kafa biti olduğundan emin olun ve yoksa tedavi etmeyin. Mevcut olan önleyici bir tedavi yoktur; bu durumda, kafasında bit olmayan ve tedavi uygulayan aile üyelerinde bir etkisi olmaz ancak kimyasal tedaviye karşı direnç geliştirteceklerinden bit sorununa katkıda bulunurlar.

Oniki aylıktan küçük bebekler, gebe veya emziren kadınlar ya da kafa derisi tahriş olmuş veya iltihaplı kişiler tedavi görmemelidir. Tavsiye için bir sağlık profesyoneline danışın.

Ürün gözlerinize girmesin.
Birçok ürünün çok ağır bir kokusu vardır. Herhangi bir süre için saçta bırakılan ağır kokulu bir madde çocuğunuzun sinirlerini bozabilir.

Ticari bir kafa biti ilacı denerken kesinlikle önce etiketi okuyun ve belirtildiği şekilde uygulayın. Çaresiz durumlarda, bitleri öldürmek çabasıyla ürünü, önerildiğinden daha fazla kullanmak çekici gelebilir. Ancak, dozu artırmanın tedavinin ne kadar iyi sonuç verdiği üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Çocuğunuzun başında haşarat ilaçları, eter veya gazyağı kullanmayın.

Isı ürünü etkisizleştirebileceğinden tedaviden sonra saçınızı kurutma makinesi ile kurutmayın.

Tedaviden sonra saçınızı 1-2 gün yıkamayın.

Ürünü saçın her teline, baştan sona uygulayın, 20 dakika bırakın ve iyi kaliteli bir bit tarağı ile tarayarak ürünü bir kağıt havluya silip çıkarın.

Ölü bitler bulunmuşsa, ürün işe yaramış demektir. Ancak, hiç bir ürünün yumurtaları öldürdüğü görülmediğinden, ilk tedaviden sonra yumurtadan çıkmış olan bitleri öldürmek için, yedi gün sonra kimyasal tedavinin yeniden uygulanması gerektiğini anımsamak önemlidir.

Canlı bitler bulursanız, tedavi herhalde işe yaramamış olmalıdır. Ya içeriğinin farklı etkisi olan başka bir ürün kullanın (etiketi okuyun) veya tarak ve saç kremi yöntemini kullanın.

Tarak ve saç kremi yöntemi
Kafa bitleri, karınlarının altında bulunan küçük açıklıktan nefes alırlar. Saçın ve böylece bitlerin kalın ve yapışkan bir madde ile kaplanmasıyla bu açıklıklar kapanarak bitin nefes almasını yaklaşık 20 dakika durdurur. Bu yöntemin kullanılmasıyla bitler ne yazık ki ölmezse de yavaşlarlar, böylece onları yakalayabilirsiniz.

Nitbusting, kafa bitlerinin denetlenmesi için tarak ve saç kreminin (veya başka bir yapışkan ürünün) kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanılması bitleri veya yumurtalarını öldürmez ama iyi kaliteli bir takım taraklar onları temizleyecektir.

Evde çocuğunuzla Nitbusting yapıyorsanız, şunları yerine getirin:
  • Çocuğunuzu bacaklarınızın arasına yerleştireceğiniz alçak bir tabureye oturtmayı ve siz işi yaparken bir saat süreyle bir video seyrettirmeyi deneyin.
  • Akan saç kremini tutmak için çocuğun omuzlarına bir havlu veya mutfak kağıdı örtün.
  • Saçtaki tüm maddeleri çıkartın ve örgülerle bağları çözün.
  • Kafa derisine bolca saç kremi dökün ve tüm saç tellerini baştan başa bununla masaj yapın. Çok miktarda saç kremi kullanacaksınız. Bitlere ulaşmasını sağlamak için her saç telinin kaplanması gerekmektedir.
  • Bitler kafa derisine yakın yaşar, o nedenle kafa derisine yakın saç tellerini kapladığınızdan emin olun. Saç kremini saçın tüm uzunluğuna sürmeniz gerekmez. Taramak onu yeterince yayacaktır. Uygulamanın amacı, onları tarakla yakalayana kadar kafa bitlerinin hareketlerini kısıtlamanızdır.
  • Saç kremini uyguladıktan sonra, büyük bir tarak kullanarak saçtan enseden başlayıp tepeye doğru küçük bölümler ayırarak çalışın. Yumurtalar sıklıkla kulakların arkasında ve başın arkasına doğru olan yerlerde bulunur. Bu yöntemi
  • kullanarak kafa bitlerini büyük bir olasılıkla başın tepesinde ve ön tarafında bulacaksınız.
  • Saç çözülüp düzeltilebilecek hale geldiğinde her bölümü birkaç kez taramak için ince bir bit tarağı kullanın.
  • Her taramadan sonra saç kremini kağıt havluya silin. Çocukta kafa biti varsa, bunları havluda göreceksiniz.
  • Kağıt havluda daha başka bit, kurtçuk (yeni yumurtlanmış bit) veya yumurta kalmayana kadar her bölümü taramayı sürdürün. Sık sık, yok etmenin uzun zaman aldığı birçok eski yumurta zarı göreceksiniz.
  • Her saç bölümünü taramayı ve yeniden taramayı bitirdiğinizde, ya yeniden örün veya arkaya bağlayın. Çok kısa ise, çocuğa ilginç bir saç biçimi önerin! Oğlanlar saçlarının dik kalmasınından hoşlanırlar.
Tarak ve saç kremi yöntemi hakkında bilmeniz gereken diğer şeyler
Saçın uzunluğuna ve türüne bağlı olarak, saçın düğümlenmemesi için, saç kremini sürmeden önce uzun ve kalın saçları düzgün bir şekilde bölümlere ayırmak daha kolaydır.

Kafa bitleri çoklukta başın tepesinde toplandıklarından saçın bu son bölümlerine ulaşana değin yetişkin bitleri bulamayabilirsiniz. Ancak, iyice bitlenmiş olan kafaların her tarafından bir vardır. İyi bir kafa biti tarağı kurtçukları da ortadan kaldırmalıdır. Bunları çıplak gözle görmek güç olabilir, ama kağıt havluya küçük haşarat gibi çıkarlar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Temmuz 2016 17:57
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
18 Eylül 2006       Mesaj #3
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  bit.jpg
Gösterim: 18398
Boyut:  18.3 KB
Biyolojisi

Çok küçük sarı renkte 2-5 mm boyunda dış parazittir. memelilerin ve insanların vücudunda kanlarını günde 2-3 kez emerek yaşarlar. Erişkinler uzun süre gıdasız yaşayabilir. Baş, vücut ve kasık biti şeklinde çeşidi vardır. Saç ve çamaşırlara yumurtasını (sirkesini) kuvvetlice yapıştırır. Kasık biti kasık arasında deri içine girip yerleşir.Yaşanılan ortamdaki eşya ve kişinin şahsi eşyası ile de yayılırlar. Ev içi ve okul gibi toplu yaşama alanları da kolay bit yayılma yerleridir. Kış ve temizliğin yetersiz olduğu ortamlarda sıkça görülür.

Bitlerin ısırdığı yerlerde şiddetli kaşıntı olur.Deri koyu esmerleşir, leke ve papuller oluşur. Buralarda bakteriler yerleşirse fronkülosis impetigo gibi enjeksiyonlar oluşur. Tifüs ve hummalar gibi önemli hastalıkların da etkenidir.
İdeal Bir Bitlenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Tek uygulama ile kısa sürede etki göstermeli.
Güzel kokulu, saçları dolaştırmayan, taramayı zorlaştırmayan, etrafa bulaşmayan, boyalı ve permalı saçlarda problem yaratmayan özelliklere sahip olmalı.
Kalıcı etkisiyle bitlerin saça tekrar yerleşmesini engellemeli.
Sadece bitleri değil,sirkeleri de yok etmeli.
Kullanıcı tarafından iyi tolere edilmeli, yan etkileri olmamalı.
Kullanıcıya toksik etkisi olmamalı
Bugüne kadar pek çok yolu kullanarak insanoğlu bitle mücadele etmeye çalışmıştır. Kötü kokulu gaz ve kimi zehirli maddeler içeren ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Daha çok çocuklarda rastlandığı için tedavinin çocuklar için güvenli, yüksek oranda etkili, sadece bitleri değil yumurtalarını da öldüren bir bit ilacı ile yapılması gerekir.

Kontrol Önlemleri
Bireyin ve yaşadığı ortamın hijyene önem verilmelidir.
  • - Tüm çamaşırların yıkanması
  • - İnsanın temizlenmesi ve vücudunun ilaçlanması
  • - Hayvanların ilaçlanması ve temizlenmesi
  • - Evdeki eşyaların komple ilaçlanması gerekir.
  • - Bu işlemlerin hepsi aynı günde tamamlanmalıdır.
  • - Yayılma durumunda acilen profesyonel uygulama gerekir.
Oysa günümüzde artık bu alanda kullanılan madde ve ilaçlarda büyük gelişmeler kaydedilmiş, hatta koruyucu etkili permetrin etken maddesi içeren ilaçlar geliştirilmiştir. Saç biti tedavisinin bitleri olduğu kadar yumurtaları da öldürmesi ve tekrar bulaşmayı önlemesi gerekir. Piyasada birkaç bit öldürücü ilaç vardır ve değişik şekillerde bulunmaktadır; şampuan, saç kremi gibi. Fakat bunların hepsi bit tedavisinde istenen etkiyi göstermez!!!
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:34
DILEMIN - avatarı
DILEMIN
Ziyaretçi
6 Mart 2007       Mesaj #4
DILEMIN - avatarı
Ziyaretçi
Bitlenme
İnsanda bitlenme üç şekilde görülür.
  • - Baş bitlenmesi
  • - Vücut bitlenmesi
  • - Kasık bitlenmesi
Bunlar insana özgü parazitler olup, hayvanlarda yerleşmeleri çok zordur. Erişkin bir bit konak dışında iken, en uygun koşullarda altı gün kadar canlı kalabilir. Baş bitlenmesinde ense ve kulak arkası sık tutulan yerlerdir. Larvanın kurtçuk salgıları, bu alanın sulanmasına neden olur. Kaşıntının olmadığı başlangıç dönemlerinde etkenin görülmesi genellikle rastlantısaldır.Kaşıntının bitlerin tükürüğüne karşı alerjik bir reaksiyon sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Tanısı kolaydır, bitin kendisinin kendisinin ve yumurtasının görülmesiyle konur. yumurta kıla yapışık ve üzeri kitin le örtülüdür. Gri renklidir. Kepekten farkı kolay dökülmesidir.
Ad:  bit1.Jpeg
Gösterim: 25486
Boyut:  43.9 KB


Bitlenme tedavisinde sıcak su ile yıkanabilen tüm giysilerin (çarşaf, yastık kılıfı) yıkanması, yıkanamayan eşyaların ise hava almayacak biçimde bir torbaya koyulup, sıkıca kapatılıp iki hafta süre ile bekletilmesi gerekir.
Gövde bitlenmesi daha çok yetişkinlerde görülür. Bulaşma genellikle aynı yatağı paylaşmaktan ya da aynı çamaşır ve giysilerin kullanımından olur. Bitler elbiselerin kıvrım yerlerindeki dikiş yerlerinde bulunur. Yumurtalarını da buralara bırakırlar. Kan emerek beslenmek için vücuda geçerler. Deride ilk belirtiler pembe nokta biçiminde kaşıntılı döküntülerdir. Özellikle sırt ortası bölgede bunlar tipiktir. Kronik olgularda deri kuru, kalın kabuklu ve bronz renkli bir görünüm alır. Boyun, kürek kemikleri üzeri, bel kuşağı lezyonların sık görüldüğü yerlerdir.

Tedavisinde elbiseler kaynatılır. Vücutta genellikle bit olmadığı için belirtilere yönelik tedavi yeterlidir.
Kasık bitlenmesinde bulaşma genellikle cinsel ilişkiyle olur. Pubik bölgedeki kıllar başta olmak üzere vücudun kıl bulunan her bölgesinde yerleşebilir. Bitler kıl diplerine ağızlarıyla sıkıca tutunmuş olup, siyah bir nokta gibi görülürler.
Yumurtaları kıllara sıkıca yapışıktır. Kaşıntı azdır. Bitin olduğu yerlerde gri-mavi lekeler görülür. Bu lekelerin, bitin tükürüğündeki bir maddenin hemoglobin (Kanda O2 bağlayan madde ) üzerindeki etkisinden olduğu düşünülmektedir.
Tanı klinik belirtiler ve etkenin görülmesiyle konur. Tedavisinde o bölgedeki kıllar traş edilir.
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:34
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
7 Şubat 2008       Mesaj #5
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
BİT
Yaşadığı yerler Kuş, memeli hayvan ve insanların derileri üzerinde parazit olarak
Özellikleri 2-3 mm boyunda, yassı vücutlu kanatsız böcekler. Ağız yapıları delici, emici yapıda. Kıllara tutunmak için ayak uçları çengel tırnaklı
Ömrü1 ay kadardır
Bit Çeşitleri

Baş, kıl, elbise, at, köpek biti en çok bilinenleridir. Eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin, böcekler (Insecta) sınıfının bir takımı. Bitlerde metamorfoz (biçim ve yapı değişmeleri) bulunmaz. Yumurtadan çıkan yavrular, ergine benzerler. Onlar gibi kan emerler. Kuşlarda yaşayanlara ısıran bitlermaymunlar, toynaklı memeliler (at, koyun, sığır vs.), kemiriciler (tavşanlar, fareler vs.), etçil memelilerden bazıları (köpek, kurt, morslar) üzerinde barınırlar.

İnsanlar üzerinde yaşayan bitler üç türlüdür: denir. Her kuş türüne musallat olan bir iki bit türü vardır. Memelilerde asalak olarak yaşayanlar; insanlar,

Baş biti (Pediculus humanus capitis)2-3 mm boyunda olup, insanların başında yaşar. Dişisi halk arasında sirke denilen yumurtalarını özellikle ense ve kulak arkası saç kıllarının diplerine kitin kılıfı ile tek tek yapıştırır. Yavrular 2-3 haftada ergin hale gelirler. Fazla yaygın bir türdür.

Kıl biti (Phthirius pubis)Baş hariç, vücudun sakal, göğüs gibi diğer kıllı yerlerinde barınır. Kıl diplerine gömülü olarak görülür. Fazla kaşınmaya sebeb olur. 1-1,5 mm uzunluktadır.

Elbise biti (Pediculus vestimenti)Vücudun tüysüz veya az tüylü yerlerinde yaşadığından vücut biti de denir. 3-4 mm boyundadır. Yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine yapıştırır. Tifüs hastalığını yaydığından çok tehlikeli bir asalaktır. Tifüs mikrobu bitin barsağında çoğalıp dışkısı ile insana bulaşır.
Ad:  bit2.jpg
Gösterim: 27600
Boyut:  72.3 KB
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:33 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
21 Eylül 2008       Mesaj #6
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİT.
Bitler insanın ve bazı hayvanların vücu­dunda asalak yaşayan, kanatsız, yassı gövdeli, çok küçük böceklerdir. Ayrı bir takım oluştu­ran bu böceklerin 3.300'den çok türü tanım­lanmıştır. Hepsi asalak olan bu türler ağız yapılarına ve beslenme biçimlerine göre emici bitler ve ısırıcı bitler adıyla iki büyük gruba ayrılır. Her iki gruptaki bitlerin yumurtaları­na sirke, yavrularına ya vsak denir.Emici bitler, başta insan olmak üzere me­melilerin dış asalağı olan ve yalnızca kan emerek beslenen gerçek bitlerdir.

Bu grubunen bilinen örneği olan insan biti (Pediculus humanus), temizlik koşullarına özen gösteril­mediğinde hızla çoğalarak büyük bit salgınla­rına yol açabilen çok tehlikeli bir asalaktır. İnsanı kaşındırarak ve derisinde yaralar aça­rak rahatsız etmekle kalmaz, çeşitli mikropla­rın taşıyıcısı olduğu için özellikle tifüs, dönüş­lü humma ve siper humması gibi ağır hastalık­lara da yol açabilir. Savaş zamanlarında ya da askeri birlikler, hapishaneler, yatılı okullar gibi çok sayıda insanın bir arada yaşadığı yerlerde, insandan insana kolayca geçen bit­ler aracılığıyla pek çok tifüs salgını çıkmıştır.

İnsan bitinin, yaşadığı yere göre adlandırı­lan iki alttürü vardır. Kirli beyaz ya da açık sarı renkteki vücut biti (elbise biti), daha çok giysilerin, özellikle iç çamaşırlarının dikiş yerlerine gizlenerek yaşar. Bu yüzden, vücut bitinden ve yumurtalarından kurtulmak için bitlenmiş çamaşırları kaynatarak yıkamak ve çok sıcak bir ütüyle ütülemek gerekir. Vücut bitinden daha küçük yapılı ve kahverengi ya da siyah gibi koyu renkli olan baş bitiyle savaşmanın en etkili yolu da, eczanelerde satılan özel şampuanlarla saçları yıkayıp sık dişli bir tarakla taramaktır. Gene insanın asalağı olan kasık biti (Phthirus pubis) de koltuk altları ile kasıklardaki kılların arasında yaşar, sirkelerini kıllara yapıştırır ve temizliğe dikkat edilmezse hızla çoğalarak deride kaşın­tılı, iltihaplı yaralar açar.

Kuşların, kümes hayvanlarının ve bazı me­melilerin vücudunda asalak yaşayan ısırıcı bitler, gerçek bitler gibi kan emmez. Üzerin­de yaşadıkları konağın tüy, kıl ve derisinden parçalar kopararak beslenirler. Çünkü ağız yapıları emmeye değil, ısırarak çiğnemeye elverişlidir. Hemen her memelinin ya da kuşun kendi türüne özgü ayrı bir biti vardır. Bu asalaklar, hangi türe özgüyse o türün adıyla anılır: Koyun biti, köpek biti, sığır biti, sıçan biti, tavşan biti, kuş biti, tavuk biti, güvercin biti gibi. Bitler konak türlerini kolay kolay değiştirmezler. Örneğin köpek bitinin koyunlara ya da sığır bitinin insanlara geçme olasılığı pek azdır.

Uzunlukları 0,3 ile 11 mm arasında değişen bitlerin gövdesi yassı ve genellikle yarı say­damdır. Göğüs bölümlerinde üç çift kısa bacak, bu bacakların ucunda da konağın derisine tutunmalarını sağlayan birer kanca bulunur.

Bitlerle aynı takımdan olmayan bazı küçük böceklere de yalnızca bu benzerlikleri nede­niyle bit adı verilmiştir. Gerçek birer bit olmadıklarını belirtmek için adlarındaki "bit" sözcüğü ile sıfat ya da tanım sözcüğü bitişik yazılan bu böceklerin çoğu eşkanatlılardan-dır. Örneğin bitki özsuyuyla beslendikleri için çok önemli bitki ve tarım zararlıları olan yaprakbitleri, kabuklubitler (koşniller), unlu­bitler (pamuklubitler) ve üzüm bağlarının en amansız düşmanı olan asmabiti (filoksera) bitlerle hiçbir akrabalığı olmayan eşkanatlı-lardır. Ayrıca, gene bitkilerden özsu emerek beslenen şeytantükürüklerinin bir adı da saly-alıbittir . Bu böceklerin hepsine birden bitkibitleri denir. Fındık içlerini yiyerek bes­lenen larvasına fındıkkurdu dediğimiz fındık-biti, önemli tahıl zararlıları olan buğdaybiti ve pirinçbiti gibi kınkanatlılar da gene bitlerle akraba olmadıkları halde bit adıyla anılır. Eşkanatlılar ile kınkanatlılardan ayrı bir ta­kım oluşturan odunbitleri (tahtabitleri) ve kitapbiti gibi küçük böcekler de bit adını taşıyan başka bir böcek grubudur.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:15
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
6 Ekim 2008       Mesaj #7
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
Çok küçük sarı renkte 2-5 mm boyunda dış parazittir. memelilerin ve insanların vücudunda kanlarını günde 2-3 kez emerek yaşarlar. Erişkinler uzun süre gıdasız yaşayabilir. Baş, vücut ve kasık biti şeklinde çeşidi vardır. Saç ve çamaşırlara yumurtasını (sirkesini) kuvvetlice yapıştırır. Kasık biti kasık arasında deri içine girip yerleşir.Yaşanılan ortamdaki eşya ve kişinin şahsi eşyası ile de yayılırlar. Ev içi ve okul gibi toplu yaşama alanları da kolay bit yayılma yerleridir. Kış ve temizliğin yetersiz olduğu ortamlarda sıkça görülür.
Bitlerin ısırdığı yerlerde şiddetli kaşıntı olur.Deri koyu esmerleşir, leke ve papuller oluşur. Buralarda bakteriler yerleşirse fronkülosis impetigo gibi enjeksiyonlar oluşur. Tifüs ve hummalar gibi önemli hastalıkların da etkenidir.


Kontrol Önlemleri

Bireyin ve yaşadığı ortamın hijyenine önem verilmelidir.
-Tüm çamaşırların yıkanması
-İnsanın temizlenmesi ve vücudunun ilaçlanması
-Hayvanların ilaçlanması ve temizlenmesi
-Evdeki eşyaların komple ilaçlanması gerekir.
- Bu işlemlerin hepsi aynı günde tamamlanmalıdır.
-Yayılma durumunda acilen profesyonel uygulama gerekir.
ht bit001
Son düzenleyen Safi; 19 Nisan 2016 20:16
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
30 Ağustos 2009       Mesaj #8
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Saç bitleri insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük , kanatsız, günde 2-8 kez kan emerek beslenen gri böceklerdir. Sirke denilen yumurtaları görmek bitin kendisini görmekten daha kolaydır ve genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Sirkeler kir veya kepek gibi yıkanarak temizlenemezler. Önce etkili bir ürün ile öldürülmeli, sonra bu amaç için yapılmış ürünün kutusundan çıkacak olan özel bir tarak ile saçtan temizlenmelidir.

Saç biti insan vücudu dışında yalnızca 48 saat yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz. Sirkeler ise insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10-15 gün canlı kalabilirler.
devamı için
Girişbit1
Büyük ihtimalle siz de daha önce hiç bit görmeyenlerdensiniz. Bu makalenin amacı, herhangi bir bitlenme durumunda, bununla nasıl mücadele edeceğinizle ilgili bilgi vermektir. Şunu unutmayın ki bitlenme yüzünden büyük huzursuzluklar yaşamanıza hiç gerek yoktur. Çünkü bitlenmek sizin pis veya ailenize dikkat etmeyen birisi olduğunuzu göstermez. Bit insanlarda konaklayan bir parazittir ve temiz-sağlıklı insanlarda da görülebilir.

Ön Bilgi
Bitlerin derideki küçük ısırıkları aşırı kaşıntıya neden olan küçük yaralar meydana getirir. Aşırı kaşıntının bir nedeni de bitin tükürüğünün bu yaralara nüfuz etmesidir. Aşırı kaşıma isteği, deride zedelenmeye yol açarken, lenf düğümlerinde de şişme meydana gelebilir.

Bitler nasıl fark edilir?
Başın veya vücudun belli bölgelerinin aşırı kaşınması, bir bitlenmenin ilk belirtileri olabilir. Saçlar çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Dikkat edilmesi gereken sadece bitler değildir. Saçı incelerken saçlara sıkı bir şekilde yapışan bit sirkelerinin (bit yumurtası) olup olmadığı da incelenmelidir. Bitlerin en sevdiği bölgeler, başın üst, yan ve kulak arkası bölümleridir. Bit sirkelerini ve bitler gözle kolayca görülebilirler; fakat bir büyüteç kullanmanız teşhisi kolaylaştıracaktır.

Bit Sirkesi Hakkında.
bit2Bit sirkesi dediğimiz küçük gri-beyaz kabukçuklar bitlerin yumurtalarıdır. Yumurtaların büyüklüğü yaklaşık 0,8-1 mm’dir. Larvaların boyutları biraz daha küçüktür. Bilinmesi gereken önemli bir unsur da, bitlerin 3 farklı aşamada üredikleridir. Her bir nesil arasında en az 18 gün bulunmaktadır. Bit sirkelerinin larvaya dönüşmesi 7 ila 10 gün ve yine larvaların bite dönüşmesi de 7 ila 10 gün sürmektedir. Son deri değişiminden yaklaşık 1 ila 2 gün sonra larvalar artık birer erişkin bit halini almıştır ve üreme süreci tekrar başından başlamaktadır.
Bit sirkeleri saça diplerine yakın bir yerden çok güçlü bir madde sayesinde sıkı bir şekilde yapışıktırlarından normal bir saç yıkamasıyla bunlardan kurtulmak mümkün değildir. Bit sirkelerini kepekten veya diğer küçük maddelerden ayıran en önemli özellik, saça sıkı bir şekilde yapışık olmaları nedeniyle saçtan kolayca ayrılmamalarıdır.
Bit sirkeleri, başın dışında vücudun üst bölümündeki kaş, sakal veya koltuk altı gibi kıllı bölümlerine de yerleşebilirler. Bitlenme çok güçlü bir şekilde yayıldığında, bit sirkeleri başörtüsü, şapka, atkı veya saç bandı gibi giyim eşyalarının kumaş dokularının arasına da yerleşebilmektedir.

Nasıl bulaşır?
Bitler insandan insana, bir kafadan diğer kafaya kolayca geçerler. Başında bit bulunan bir kişiyle yakın temas, oyun oynarken veya okulda başların birbirine yaslanması veya yüze düşen saçların hızlı bir şekilde arkaya atılması dahi bitlerin bulaşması için yeterli olabilmektedir. Başörtüsü, yastık, örtü, tarak, saç fırçası veya tüylü küçük oyuncaklar gibi eşyaların ortak kullanımı da bitlerin yayılmasını kolaylaştıran etmenlerdendir. Dolapların içinde yan yana asılmış durumdaki giyim eşyaları (örneğin, başörtüsü, şapka vs.) aracılığıyla da bitler kolayca bu eşyaları kullanan kişilere geçerler.

Bitlerden nasıl kurtulunur?
1-Bitlerden kurtulmak için bitleri öldüren bir madde kullanmak gereklidir.
2-Bunun için gerekli maddeleri doktorunuz veya doğrudan eczane aracılığıyla edinebilirsiniz.
3-Bitten arındırma müdahalesi küçük bir bebek veya çocuk üzerinde veya hamilelik ve emzirme döneminde yapılacaksa mutlak suretle bir doktora danışılmalıdır.
4-Doktordan veya eczaneden edindiğiniz ilaçlı maddeyi kullanmadan önce paket içeriğindeki prospektüsü baştan sona mutlaka okuyunuz ve talimatları birebir uygulayınız. Ancak bu şekilde etkili bir sonuç almak mümkün olacaktır.
5-Saç ne kadar kısa olursa müdahale de o denli kolay ve sonuç da o kadar başarılı olacaktır.
6-Baş yıkanırken son durulama suyuna mutlaka belli miktarda sirke karıştırılmış olmalıdır. Karışım 5 birim suya karşılık bir birim % 6’lık yemeklik sirkeden oluşmalıdır. Sirkenin, bit yumurtalarının (bit sirkesi) saça tutundukları maddeyi yumuşatma özelliği bulunmaktadır. Şifalı Bitkiler
7-Baş yıkandıktan sonra saçlar tırnak aralıkları çok dar olan özel bir tarak ile defalarca ve dikkatli bir şekilde taranarak sirkeler ayıklanmalıdır.
8-Bu işlemlerden sonra saçlar bit sirkesi açısından dikkatle incelenmelidir. Anti-bit ilaçlarının yanlış kullanımı, bit sirkelerinin hayatta kalması anlamına gelebileceğinden bitlerin bir iki hafta sonra tekrar ortaya çıkması söz konusu olabilir.
9-Tüm parazitlerden tam olarak kurtulabilmek için, ensenden başlayarak saçlar öne doğru küçük demetler halinde bağlanmalı ve diplerinde bit sirkesi olan kesimler dibe yakın yerden olacak şekilde kesilmelidir. Bu yöntem çok zaman alıcı olsa da, oldukça işe yarar.

Uygulama Hataları Nelerdir?
1-Yağlı durumdaki saça ilaçlı maddeyi kullanmayınız, etkisi yetersiz kalacaktır.
2-Uygulamadan önce saçı yağlandıracak şampuan veya solüsyon kullanarak saçı yıkamayınız.
3-Saçı iyice kurulayınız. Islak saç ilaçlı maddeyi incelterek etkisinin azalmasına neden olmaktadır.
4-Kalıcı ve güvenli bir uygulama olması açısından tüm prosedür 8 gün sonra tekrar edilmelidir. Çünkü hayatta kalmış olabilecek bit sirkeleri bu zaman zarfında larvaya dönüşmeye başlamaktadır.
5-Bitleri yok etmeye yönelik bu uygulama, bitin gelme ihtimali olan tüm ev halkı gibi yakın çevresindekileri de kapsayacak şekilde ve mümkünse aynı zamanda yapılmalıdır.
6-Başarılı bir müdahalenin ardından, özellikle çocuklar belirli bir zaman boyunca düzenli olarak kontrol edilmelidirler. Çünkü yapılan bu uygulama yeniden bit bulaşmasını önlememektedir.
7-Bit bulaşmış veya bitlerden tam olarak arındırılmamış kişilerle yakın temas kurulması, bitlerin tekrar bulaşmasına neden olacaktır. Bitlerin tekrar bulaştığının tespit edilmesi halinde, bitten arındırma uygulaması tekrar yapılmalıdır.
8-İşin en önemli kısmı, bitlerin kaynağının tespit edilmesidir. Öğretmenin veya velilerin bilgilendirilmesi oldukça önemli bir adım olacaktır.

Kullanım eşyaları ve çamaşırlar
Çoğunlukla bitlerin geldiği yerle doğrudan teması olan eşyalar ve çamaşırlar bitleri veya bit sirkelerinin barındırmaktadır.
Tarak, saç ve elbise fırçası, toka, saç lastiği gibi saç süsleri: İyi bir şekilde temizlenmelidir (örneğin, bit şampuanı ile).
El bezleri, çamaşırlar ve nevresimler, giyim eşyaları, tüylü küçük oyuncaklar birer potansiyel taşıyıcı olabilirler.

En uygun bitten arındırma yöntemleri:
1-Çamaşırlar ya kaynatılarak veya en az 60 °C’de yıkanarak
2--10 °C ila -15 °C’de bir günden fazla tutarak
3-Ağzını iyi bir şekilde kapatma imkanı olan bir naylon poşetin içinde dört hafta boyunca kapalı tutmak. Bu şekilde bitlerin ölmeleri ve sonradan çıkacak olan larvaların da açlıktan ölmeleri sağlanmaktadır.
4-Odaların, mobilyaların, kitap veya defterlerin bitlerden arındırılmaya çalışılması boşuna bir çabadır ve gereksizdir. Genel olarak bu tür bitlerin her 2 ila 3 saate bir kan emmeye ve aynı zamanda insan vücudunun yaydığı sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle bitlerin kendi istekleriyle insan dışında bir yere gitmeleri mümkün değildir. Ancak çok güçlü bir bit salgını söz konusu olduğunda yerlerin ve kumaş kaplı koltukların dökülmüş saçlardan iyice temizlenmesi yararlı olacaktır.

Bitlerle Mücadelede Lütfen Şu Hususlara Dikkat Ediniz:
1-Bitler temiz insanlara da geçmektedir. Bundan dolayı gereksiz yere utanmayın!
2-Bit tespit etmeniz halinde derhal bitten arındırma işlemine başlayınız, Mutlak suretle nereden bulaştığını tespit edip okula veya çocuk yuvasına bilgi veriniz! saç biti
3-Bit tespit edilmesi halinde tüm aile fertleri tek tek kontrol edilmeli ve bitten arındırma işlemi tüm aile fertlerine uygulanmalıdır. Aynı durum okul, çocuk yuvası gibi topluca bulunulan yerdeki kişiler için de geçerlidir.
Bitlerle mücadelede en önemli unsur belirlenen kurallara ve alınan tedbirlere harfiyen uymaktır.
4-Yukarıda anlatılan kurallara uymanız ve verilen önerileri uygulamanız halinde, siz veya çocuğunuz bit istilasında en yakın sürede kurtulacak ve bundan sonrası için biraz daha dikkat göstererek böyle bir sorunla bir daha karşılaşmayacaksınız.
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 02:11
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
11 Eylül 2011       Mesaj #9
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
toz veya kitap biti gibi bitlerin çoğu kılda tutunmak için özel bacaklıdırlar.
toz veya kitap aralarında bulunurlar. ama kıl görünce dayanamazlar.

onun için bitin saçlara musallat olması normaldir.

salgıladığı ve saç kıllarına yapışan tükürüğü mikrobik faaliyete dönüşür.


bitler 1 hafta yaşar. maksimum seviyede acil tedaviye yeltenmeli.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2017       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bana kuş biti larvaları nefes yoluyla bulaştı 5 aydır kurtulamiyorum doktor doktor gezdim bir türlü çare bulamadım

Benzer Konular

5 Temmuz 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
6 Kasım 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
20 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Kasım 2014 / trade28 Cevaplanmış