Arama

Nejat Uygur

Güncelleme: 18 Kasım 2016 Gösterim: 32.841 Cevap: 7
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
2 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ad:  nejat uygur33.jpg
Gösterim: 876
Boyut:  35.0 KB

Nejat Uygur

, 1927'de Kilis'te doğdu.Ölümü 2013 İstanbul. 1938 yılında daha ilkokul öğrencisiyken tiyatroya başladı. 1949 yılında Nejat Uygur tiyatrosunu kurdu. Amatör ve profesyonel olarak 60 yıldan uzun süredir tiyatro yapın Nejat Uygur'un 50'den fazla ödülü var. 2 kez ABD, 4 kez Avrupa ve 35 yıla yakın da Anadolu turnesi yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar

HAKKINDA YAZILANLAR


Nejat Uygur 78 yaşına bastı
10 Ağustos 2005

Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği 3. Kadıköy Tiyatro Festivali'nde sevilen oyunu Cibali Karakolu'nu sahneye koyan Uygur'a Kadıköy Belediyesi sürpriz yaparak doğum günü pastası hazırladı.78.yaşını seyircileriyle birlikte kutlayan Uygur'a Kadıköy Belediye Başkan Vekili Gürsel Tekin, çiçek, sahne arkadaşları ise kavuk hediye etti. 62 Yıldır sahnede olduğunu ve yaşıyla övündüğünü kaydeden Uygur, "Yaşımı ispat edercesine çalışıyorum. Ölümden değil ama Azrail'den korkuyorum" dedi. Uygur şunları söyledi:

"Ben kahkaha ile doyuyor, alkışla yaşıyorum. Yüce Allahım onları benden esirgediği anda şoka girerim. Halk çok mühim. Sevdi mi tam seviyor, kolay kolay bırakmıyor. Onların sevgisi bana yetiyor. Büyüğü, küçüğü herkes beni Nejat Abi, Nejat baba diye çağırıyor. Bazı arkadaşlarım çok seviliyorum diye beni kıskanıyor. Turnelerle yaşımı hesaplıyorum. Şimdi Nasrettin Hoca Avrupa Birliği'nde adlı bir oyun yazıyorum. Bu oyunu da sahneye koyacağım. Bundan sonra ne olur ne olmaz bilemiyorum. İzmir de bir mezartaşı yaptırmıştım, çalındı. Üzerinde Hastayım, hastayım dedim kimse inanmadı yazıyordu. O çalındı."

Arkadaşlarının kendisine kavuk hediye etmesi ile ilgili düşüncelerini de söyleyen Uygur, şunları söyledi:"Biraz da bizi atışa getirdiler. Aslında Ferhan Şensoy'u çok severim. Kavuğun sahibi Ferhan da olabilir başkası da. Ama bir keresinde İsmail Dümbüllü benim Ayar Hamza adlı oyunumu izlemeye gelmişti. Oyun sonunda Nejat, eğer seni Münir'den önce seyretseydim kavuğu sana verirdim dedi. Bu olayı Dümbüllü'nün kızları, torunları da bilir."

Uygur, oyunlarını izleyen ve kendisini seven bazı ünlü kişilere isimler taktığını da söyleyerek "Başbakan'a sabırtaşı, Maliye Bakanı'na kerpeten diyorum. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de seçimi hep aldığı, onu kimse yıkamadığı için Beton Başkan adını taktım" dedi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 18 Kasım 2016 12:22
Biyografi Konusu: Nejat Uygur nereli hayatı kimdir.
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
10 Eylül 2007       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Nejat Uygur yoğun bakımda


Ünlü tiyatro sanatçısı Nejat Uygur Ankara'da yoğun bakıma alındı. 10 Eylül 2007, 13:55
Sponsorlu Bağlantılar

Bu sabah Ankara'dan istanbul'a dönerken yolda rahatsızlanan Uygur'un Hastaneye kaldırılan yüksek tansiyon sonucu sol tarafının felç olduğu ve hayati tehlikesi bulunduğu bildirildi.

Haftasonunda Yenimahalle Belediyesi'nin etkinlikleri kapsamında sahneye çıkan 81 yaşındaki Nejat Uygur bu sabah karayolu ile İstanbul'a dönerken yolda rahatsızlandı.

Tansiyonu yükselen Uygur, Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Nöroloji Bölümüne yatırıldı. Yapılan ilk tetkiklerde, Uygur'un yüksek tansiyona bağlı olarak sol tarafının felç olduğu belirlendi.

Uygur yoğum bakım ünitesine bağlandı. Daha önce kalbinden de rahatsızlık geçiren Uygur'a kalp pili takılmıştı. Hastahane yetkilileri, ünlü sanatçının yaşı ve geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayati tehlikesi bulunduğunu bildirdiler.

MsXLabs Ailesi olarak acil şifalar dileriz.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 18 Kasım 2016 12:01
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
14 Eylül 2007       Mesaj #3
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Nejat Uygur'un durumu düzeliyor



14 Eylül, 2007 17:24:00 (TSİ)
Uygur 10 Eylül'de hastaneye kaldırılmıştı

İLGİLİ HABERLER


• Nejat Uygur'un genel durumu iyi
• Nejat Uygur kısmi felç geçirdi

Tiyatrocu Nejat Uygur'un hayati fonksiyonlarının normale dönmeye başladığı ve bugün normal yataklı bölüme alındığı açıklandı.

Nejat Uygur 10 Eylül 2007'de temsil dönüşü Ankara çıkışında yüksek tansiyona bağlı beyin damar tıkanıklığı geçirerek, Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Ege, "Hastanemize acilen getirilişinden itibaren yoğun bakıma yatırılan ve uzman öğretim üyelerince yoğun bakım tedavisi uygulanan Sayın Uygur'un hayati fonksiyonları normale dönmeye başlamıştır. Bugün saat 15.00'ten itibaren normal yataklı bölüme alınarak, tedavisine titizlikle devam edilmektedir" açıklamasında bulundu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 18 Kasım 2016 12:01
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Temmuz 2010       Mesaj #4
kyle - avatarı
VIP katekolamin
ad nejat uygur b 008
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
My one regret in life is that I am not someone else.
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Temmuz 2010       Mesaj #5
kyle - avatarı
VIP katekolamin
29 595DSC 7566
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
My one regret in life is that I am not someone else.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Ekim 2011       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Nejat Uygur (1927 Kilis),

Tiyatro oyuncusu ve yönetmeni.

Güzel Sanatlar Akadamesi'nde öğrenim gördü.Avni Dilligil Tiyatrosu'nda sahneye çıktı (1957).İki yıl sonra kendi topluluğunu kurdu.Çocuksu bir tiplemeye ve söz oyunlarına dayanan bir oyunculuk sergiledi; siyasal olaylardan esinlenen komedileriyle tanındı. Kendisinin de rol aldığı "Cibali Karakolu", "Damdaki Zurnacı" (1970), "Ümit mi Simit mi?" (1973), "Orası Tımarhane mi?" (1980), "Hadi Eyvallah Çarli Efendi" (1984), "Aman Özal Duymasın" (1985) gibi oyunlar sahneye koydu. Sinemada "Cafer Bey" tipiyle tanındığı filmlerde rol aldı.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
19 Kasım 2013       Mesaj #7
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ad:  29-595-7566-640x360.jpg
Gösterim: 406
Boyut:  25.2 KB
Ünlü tiyatro sanatçısı Nejat Uygur öldü

Msxlabs.org Ailesi ve tüm sevenlerinin başı sağolsun, mekanın cennet olsun "Minti minti".

Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Uygur, rahatsızlığı sebebiyle Medistate Kavacık Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Ünlü tiyatro duayeni Devlet Sanatçısı Nejat Uygur, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
DAHA ÖNCEDEN DE 'ÖLDÜ' HABERLERİ ÇIKMIŞTI

Nejat Uygur, 10 Eylül 2007'de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç geçirmişti. Sağlık durumuna ilişkin yapılan basın toplantısında Uygur'un sol kolunu hareket ettiremediği, yüzünde kayma olduğu, bacağında biraz hareket olduğu, konuşmasının ise düzgün olduğu ifade edilmişti. Bunun üzerine bir çok kez ünlü duayenin yaşamını yitirdiğine dair asılsız haberler çıkmıştı. Bu haberleri ise oğulları Süheyl ve Behzat Uygur yalanlamıştı.

NEJAT UYGUR KİMDİR?


Nejat Uygur, 10 Ağustos 1927 Kilis - Gaziantep'te doğmuştur.
Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir. Eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamlamıştır. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okumuş ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başlamıştır. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel bölümüne girmiş; fakat mezun olamamıştır.
1943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi artmıştır. Atletizm ve su topu dışında iyi de bir atbinicisidir. Nejat Uygur 1950 yılında Necla Uygur ile evlenmiştir.
Tiyatroya profesyonel anlamda 1949'da "Nejat Uygur Tiyatrosu" ile adım atmıştır.
Nejat Uygur, uzun Anadolu turlatıyla Türkiye'de basılmadık yer bırakmamıştı. Uygur, Cibali Karakolu, Kaynanatör, Hastane mi kestane mi, Miğferine çiçek eken asker, Minti minti, Sizin ki can da bizimki patlıcan mı, Son umudum milli piyango, Şeyini şey ettiğimin şeyi, Şeytandan 29 gün evvel doğan çocuk, Zamsalak, Alo orası Tımarhane mi, Aman Özal duymasın, Benim annem evden neden kaçtı gibi unutulmaz eserlere imza attı.
Uygur, önemli tiyatro eserlerinin yanı sıra başta Cafer Bey serisi olmak üzere önemli sinema filmlerine de imza attı. Uygur, son yıllarda Beyaz Melek ve Vizontele Tuuba ile beyaz perdede yer almıştı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

'BİR DEVİ DAHA KAYBETTİK'


Sanatçılar, Nejat Uygur'un ölümü üzerine yasa boğuldu. Ferhan Şensoy, "Hepimizin başı sağolsun. Nejat Uygur Türk tiyatrosunda çok önemli bir yere sahipti. Ustam Haldun Taner, Nejat Uygur'un çok ciddiye alınmadığı zamanlarda 'Oyunları videoya alınmalı' demişti. Ben kendisinden çok şey öğrendim. Muhalif, kendine özgü bir isimdi. Muhalif tiyatronun direniş günlerinde buradan kendisine selam veriyorum" ifadesini kullandı.
Rasim Öztekin de Uygur için "Üst üste devleri kaybediyoruz. Nejat ağabey, geleneksel Türk tiyatrosu için bir devdi. Ondan çok şey öğrendik. Türk tiyatrosu için çok büyük bir kayıptır. Oğullarının onun yolunda devam etmesi bizim için teselli. Çok büyük kayıplar veriyoruz" dedi

kaynak
Son düzenleyen Jumong; 18 Kasım 2016 12:03
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
18 Kasım 2016       Mesaj #8
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  nejat uygur22.jpg
Gösterim: 810
Boyut:  35.4 KB

Nejat Uygur

, (d. 1927, Kilis, Gaziantep), tiyatro ve sinema oyuncusu ve yönetmeni. Çoğunu kendi yazdığı ya da uyarladığı ve sahneye koyduğu bulvar komedileriyle tanınır.

Manisa Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Heykel Bölümü’nde öğrenim gördü.

1956’da Sarıyer Halkevi’nin Tiyatro Bölümü’nde amatör, ertesi yıl da Avni Dilligil Tiyatrosu’nda profesyonel olarak sahneye çıktı. Daha sonra 1959’da kendi adına kurduğu tiyatroda çalışmalarını sürdürdü. Çocuksu bir tipleme ve söze dayanan bir oyunculukla, güncel siyasal olaylardan esinlenerek oluşturduğu hafif komedilerde oynamayı yeğledi.

Sahnelediği başlıca oyunlar arasında


  • Damdaki Zurnacı (1970)
  • Ümit mi Simit mi? (1973)
  • Mihracenin Nargilesi (1975)
  • Alo Orası Tımarhane mi? (1980)
  • Mara- dona (1983)
  • Hadi Eyvallah Çarli Efendi (1984)
  • Aman Özal Duymasın (1985)
  • Muammer Karaca’nın Demirel’e Söylerim?i (1986) vardır.
Uygur sinemada yarattığı “Cafer Bey” tipiyle tanınmış, ayrıca çeşitli televizyon programlarında da görünmüştür.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica
🌘 🚀

Benzer Konular

8 Ağustos 2006 / Misafir Tiyatro tr
9 Eylül 2016 / HipHopRocK Asker tr
16 Ağustos 2011 / Daisy-BT Spor tr
5 Ocak 2011 / ener Tiyatro tr