Arama

Türkiye'de Kaplıcalar ve İçmeler

Güncelleme: 8 Ekim 2013 Gösterim: 56.061 Cevap: 5
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
23 Eylül 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
1. Afyon-gazlıgöl Termal Turizm Merkezi

Sponsorlu Bağlantılar

Afyon-Eskişehir karayolu ve demiryolu güzergahları üzerinde olup Afyon’a 22 km. mesafede. Suyun sıcaklığı: 40-71 derece. Romatizmal, kalp ve dolaşım sistemi, böbrek ve idrar yolları, karaciğer-safrakesesi, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, kemik ve kireçlenme ve cilt hastalıklarına karşı iyi geldiği belirtiliyor.



2. Afyon-ömer Ve Gecek Termal Turizm Merkezi


Afyon-Kütahya karayolu üzerinde bulunan merkezin Afyon’a uzaklığı 15 km. Suyun sıcaklığı 51-98 derece. Romatizmal, deri, kalp ve kan dolaşımı, sindirim, eklem ve kireçlenme, karaciğer, safrakesesi, beslenme bozukluğu, sinirsel ve kadın hastalıklarını tedavi amacıyla tercih ediliyor.





3. Afyon-sandıklı-hüdai Termal Turizm Merkezi


Ege Bölgesinde yer alan merkez, Sandıklı İlçesi’ne 7 km. ve Afyon’a 66 km. mesafede. Suyun sıcaklığı 70 derece. Romatizmal hastalıklar, ağrılı sendromlar, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, eklem-kireçlenme rahatsızlığı, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, kadın hastalıkları tedavileri için gidiliyor.





4. Ankara-kızılcahamam Termal Turizm Merkezi

Ankara’nın Kızılcahamam İlçesi’ndedir. Suyun sıcaklığı büyük kaplıca kaynağında 47 derecedir. İçme kürleri: Karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve metabolizma hastalıkları. Banyo kürleri: Kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma.





5. Balıkesir-gönen Termal Turizm Merkezi


Balıkesir’in Gönen İlçesi’nin hemen yanında, Gönen çayı kenarındadır. Suyun ısısı 52 derecedir. İçme kürleri: Karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyonları. Banyo kürleri: romatizma, kırık sekelleri, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları, kalın bağırsakların ağrılı, spastik iltihapları, damar sertliği, nörolojik ve vasküler komplikasyon sekelleleri ve nekahet dönemleri.






6. Bursa-çekirge Termal Turizm Merkezi

Bursa’nın Çekirge mevkiindedir. Suyun ısısı 47-78 derece. Banyo kürleri: Romatizmal sendromlar, hareket sisteminin diğer ağrılı hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, damar tıkanıkları. İçme-banyo kompoze kürleri: Karaciğer, safra yolları, hafif diabet, kriz devrelerinin dışında gut hastalığı, kanda fazla miktarda yağ birikintileri görülen şişmanlıklar.





7. Bursa-inegöl Oylat Termal Turizm Merkezi

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nin 27 km. güneyindedir. Suyun ısısı 40 derecedir. Şişmanlıkta etkili olduğu belirtiliyor.






8. Çanakkale-ezine-kestanbol Termal Turizm Merkezi

Çanakkale’nin Ezine İlçesi’ne 15 km. Marmara Denizi’ne ise 2 km. uzaklıktadır. Suyun ısısı ana kaynakta 67 derece, çamur suyunda 68 derecedir. Banyo, çamur banyosu, inhalasyon, serpinti kürleri ile ltihaplı kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, kireçlenme, bazı kemik tüberkülozlarında etkili olduğu belirtiliyor.






9. Denizli-pamukkale Termal Turizm Merkezi

Ege Bölgesinde, Denizli ilinin 20 km. kuzeyinde, tarihi Hierapolis harabelerinin yanındadır. Suyun Isısı: 33-35,5 derece. İçme kürleri: Sindirim sistemi, özellikle mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları fonksiyon bozuklukları, safra kesesi ve safra yollarının kronik iltihapları, taşları, şişmanlık, diyabet, gut. Banyo kürleri: Dolaşım sistemine ait hastalıklar, kalp, beyin ve atar damarlardaki iskemik sendromlar, damar sertliği, tansiyon değişimi, bronşiyal astım vakaları.






10. Eskişehir-sarıcakaya-sakar Termal Turizm Merkezi

Eskişehir’in Sarıcakaya İlçesi’nde olup Eskişehir’e 33 km. uzaklıktadır. Suyun Isısı: 35 derece. Diyabet, şişmanlık, gut gibi hastalıklarda kanda birikmiş unsurları, bu arada şeker ve yağları temizlediği, asit ürik fazlalığının idrarla atılmasını sağladığı, böbrek taşlarının büyümesine engel olduğu ileri sürülüyor.






11. Izmir Balçova Termal Turizm Merkezi (agamemnon Termal Tesisleri)

İzmir Adnan Menderes Havalimanına 25 km., kent merkezine ise 8 km. uzaklıktadır. Kaplıcaların bulunduğu sırtlara kurulan bir teleferik ile çıkılan Balçova tepelerinin hem çam ormanları ile kaplı olması hem de rekreatif tesislerinin bulunması çekicilik unsuru yaratmaktadır. Kaynak ve kuyu sularının sıcaklığı 45-140 derece arasında değişmektedir. Romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi, göz hastalıkları, metabolizma bozuklukları, karaciğer-safra kesesi hastalıkları, dolaşım ve kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor.



12. Izmir-çeşme-şifne Ilıca Ve İçmeleri

İzmir’in Çeşme İlçesi’nin yaklaşık 5-7 km doğusundadır. Suyun ısısı 42 derecedir. Banyo ve çamur kürlerinin romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları üzerinde etkili olduğu, içme kürlerinin müshil etkisi yaptığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreasın salgı faaliyetini hızlandırdığı belirtiliyor.






13. Konya-ılgın Termal Turizm Merkezi

Konya’ya 88 km. uzaklıktaki Ilgın İlçesi’nde, Ilgın-Akşehir yolunun 2. kilometresinde bulunmaktadır. Suyun Isısı: 42 derece. Romatizmal sendromlar, karaciğer, safra yolları, metabolizma hastalıklarının tedavisinde yararlanılıyor.






14. Kütahya-harlek (ılıcaköy) Termal Turizm Merkezi

Kütahya-Eskişehir yolu üzerinde ve Kütahya’ya 27 km. uzaklıktadır. Suyun Isısı: 25,2 - 43 derece. Romatizmal hastalıklar, karaciğer, safra yolları ve cilt üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.






15. Manisa-demirci Belediyesi Hisar Kaplıcaları Ve Termal Tesisleri

Demirci çevresinde bulunan Manisa’ya 165, Balıkesir’e 185, Uşak’a 145, Kütahya’ya 180 ve İzmir’e 200 km. mesafede bulunmaktadır. Adnan Menderes Havaalanına 200 km. mesafededir.Demirci Belediyesi Hisar Kaplıcaları Termal Tesisleri’nin kimyasal özelliği Sodyum ve Kalsiyum içeren Bikarbonatlı - Alkalik su yapısındadır.
Demirci Belediyesi Hisar Kaplıcaları Termal Tesislerinde bulunan bu termomineral kaynak, çeşitli romatizma hastalıklarda,Metabolizma hastalıklarında ve Mide Bağırsak hastalıklarında içme türleri tarzında şifa etkinliğinin bulunduğu İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-klimatoloji Araştırma ve Uygulama merkezinin 11.05.1994 gün ve 59-94 sayılı raporuyla belgelenmiştir.



16. Muğla-köyceğiz-sultaniye Termal Turizm Merkezi

Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nin batısındaki Köyceğiz Gölü’nün batı sahilinde ve Ölemez Dağı’nın eteklerindedir. Suyun Isısı: 41,9 derece. Romatizmal hastalıklar, cilt, kan dolaşımı, kalp hastalıkları, solunum yolu, sinir sistemi böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve nekahet dönemlerinde etkili olduğu belirtiliyor.






17. Samsun - Havza Aslan Ağzı - Kız Gözü Kaplıcaları

Samsun Ankara karayolu üzerinde, 85 ci kilometrede bulunan bir ilçe Havza. Ankara yı Karadeniz e bağlayan karayolunun üzerinde bulunmasına rağmen, kaplıcalarının özellikleri çoğu kimse tarafından bilinmemektedir.Havza kaplıcalarının şifalı suları; çeşitli romatizma, kırık-çıkık sekelleri ve mevzi ağrıları, sinir, mide, bağırsak, metabolizma, kansızlık gibi hastalıklara iyileştirici etki yapmaktadır.




18. Sivas-kangal Balıklı (yılanlı) Çermik

Sivas’a bağlı Kangal İlçesi’nin 17 km. kuzeydoğusundadır. Suyun Isısı: 36 derece. Yararlanma Şekilleri: Sabahları aç karnına 3-5 bardak şifalı su içilecek, günde en az 6-8 saat havuza girilecek, tedavi sırasında alkol alınmayacak, tedavi sırasında yaralı bölgelere ilaç sürülmeyecek, havuzlara aralıklı olarak girilecek. Tedavi müddeti asgari 21 gündür. Vücuttaki yara, sivilce, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına karşı tercih ediliyor.






19. Tuzla Kaplıcaları Sağlık Ve Turizm Tesisleri

E-5 Karayolu’nun 400 m güneyinde, sahil yolu üzerindedir. Sabiha Gökçen Havalimanına 17 km’dir.
Tuzla Termal Tesisleri’nin termal havuzu romatizmal hastalıklar (romatoid artrid), kireçlenmeler, kadın hastalıklarından fonksiyonel kısırlık ve iltihabi hastalıklar, ortopedik ameliyatlar sonrası iş ve normal yaşantıya sağlıklı dönebilme gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir.



20. Yalova Termal Turizm Merkezi

Yalova İlinin 11 km. batısında, ormanlık bir boğaz içindedir. Suyun Isısı: 55-60 derece. Banyo kürleri: Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, hareket sisteminin ağrılı hastalıkları, ameliyat geçirmiş ağrılı batın hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, bacaklardaki bazı damar tıkanıkları. İçme ve banyo kürleri: Diyabet, gut, şişmanlık gibi metabolizma hastalıkları, kanda biriken kolesterin, lipid gibi yağ cisimlerinin temizlenmesi ve asit ürik birikiminin idrar yoluyla atılması.



DrAm3vLH - avatarı
DrAm3vLH
Ziyaretçi
28 Temmuz 2007       Mesaj #2
DrAm3vLH - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye’ deki Kaplıcalar ve Maden Suları
· Kaplıcalar Hakkında Genel Bilgi:
Sponsorlu Bağlantılar
Ilıca olarak da bilinir, maden sularından yararlanma amacıyla kaynarcaların çevresinde kurulan tesislere verilen genel addır.
Araştırmalar sonucunda çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı oldu-
ğu anlaşılan mineral iyonlarıyla yüklü maden sularının oluşumuna ilişkin değişik görüşler vardır. Bu görüşlerden biri, çatlaklardan sızan yerüstü sularının, yolu üzerindeki minarelleri eriterek derinlerdeki ısınmış katmanlara ulaştığı ve buradaki sıcaklığın etkisiyle buharlaşıp yoğunlaşarak yeryüzüne geri döndüğü biçimindedir. Magmaya yakın katmanlarda bazı minarelleri eritmiş durumda bulunan suların buhar-
laşıp yoğunlaşarak tektonik olaylarla yeryüzüne çıktığı görüşü ise baş-
ka bir yaklaşımdır. Maden suları fiziksel özellikleri bakımından çok sıcak, sıcak ve soğuk sular olarak sınıflandırılır. Kimyasal özellikleri bakımından ise bikarbonatlı, sülfatlı, tuzlu, kükürtlü, karbon dioksitli,
demirli, arsenikli, iyotlu, karışık ve radyoaktif madensuları vardır.
Maden suyunun yeryüzüne çıktığı kaynağa kaynarca denir. Bir kaynarca suyunun fiziksel ve kimyasal özelliği bir başkasına, hatta çok yakındaki bir kaynaktan çıkan maden suyunun özelliğine benze-
mez. Bu nedenle tıbbi tedaviye yardım amacıyla kullanımında özenli olmak gerekir. Öte yandan kaplıca sularının hastalıkların iyileştirilme-
sine katkıda bulunma ölçüsü hakkında ayrıntılı ve kesin bilimsel açık-
lama yoktur.
Kaplıca sözcüğü, ılıcanın üstüne bir hamam yapılması sonucunda or-
taya çıkan tesisin “kaplı ılıca” biçiminde tanımlanmasından türemiştir.
Kaplıcalar, özellikleri nedeniyle şifalı sular olarak da bilinen maden sularının yeryüzüne çıktığı kaynarcalar ile bunların çevresinde kurulan
hamam, havuz, klinik, otel gibi tedavi ve konaklama tesislerinden olu-
şur. Tesisler, kaplıca suyundan banyo ve içme kürleriyle yararlanılma-
sına göre farklılıklar gösterir. Üç haftayı bulan banyo kürleriyle hekim
denetiminde fizik tedavi yapılan hidroterapi aygıtlarıyla donatılmış
kaplıcalarda daha geniş tesisler kurulur.
Kaplıcalar sağlık açısından olduğu kadar turizm açısından da önem taşır. İnsanlığın eski çağlardan beri sağlık amacıyla şifalı sulardan ya-
rarlandıkları bilinmektedir. Anadolu’ nun çeşitli yörelerindeki kaplıcaların Yunan ve Roma dönemlerinden beri işletildiğini gösteren
yapı kalıntılarına rastlanır.
· Türkiye Kaplıcaları:
Türkiye’ de özellikle kaplıca turizmi bakımından önem taşıyan
başlıca kaplıcalar Yalova, Çekirge, Oylat, Pamukkale, Bolu, Kızılca-
hamam, Gönen ve Haymana kaplıcalarıdır.

1. Pamukkale
Ege Bölgesi’ nde sıcak maden suyu kaynaklarıdır. Denizli ilinin
Merkez ilçesine bağlı Pamukkale köyünün kuzeydoğusuna düşer.Yak-
laşık 400 m yükseklikteki Pamukkale travertenleri yakınında bulunan antik Hierapolis kenti kalıntılarının çevresinde yer alır.
Doğu-batı doğrultusunda uzanan bir kırık (fay) boyunca breşler ara-sından çıkan kaplıca suyu bikarbonatlı acı maden sularındandır. Sülfat
kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbon de dioksit içeren bu şifalı suların sıcaklığı 33-35.5 derece arasında değişir. Eskiden Hierapolis
kentinin içinde bulunduğu anlaşılan kaynarcalardan çıkan maden sula-
rının sıcaklığının 19. yy başlarında 80 derece olduğuna ilişkin tarihsel
kayıtlar vardır. Daha sonra oluşan bazı tektonik olaylar sonucunda kaynarcaların yer değiştirdiği sanılmaktadır. Toplam debileri yaklaşık
330 lt/sn’ dir.

Pamukkale maden sularından sindirim sistemi, solunum, dolaşım
ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yaralanılır.




2- Kızılcahamam Kaplıcaları
Kızılcahamam turizm yönünden Ankara'nın en hareketli ilçelerinden biridir.Hititlere, Friglere, Lidyalılara, Rumlara ait tarihi kalıntılar, mağaralar ve tarihi eserlerden de anlaşılacağı üzere Kızılcahamam değişik medeniyetlere sahne olmuştur.
İlçenin genel özelliklerini Kaplıcaları ve Milli Parkı belirlemektedir. İçinde bulunan şifalı kaplıcalarıyla Kaplıcalar Diyarı adını haketmiştir. Doğal güzellikleri,ormanları çamur banyoları, tarihi eserleri maden ve memba suları ile meşhurdur. Kaplıcalar ile maden suları dünya çapında üne sahiptir.
Tatil yapmak,dinlenmek,tedavi olmak amacıyla yurt içi ve dışından özellikle Ankara’dan gelen konuklar için yakın olması nedeniyle tercih sebebidir. Kızılcahamam'da konaklama tesislerinin yatak kapasitesi yaklaşık 2500 civarındadır.
Festivalleri, kültürel ve sanatsal programları gezinti yerleri,ormanları piknik alanları, insanının cana yakınlığı,termal tesisleri ve ulaşım kolaylığı ile önemli bir turizm merkezidir.
İlçe ekonomisine büyük katkısı olan kaplıcaların Romatizmal, Dermatolojik, Ortopedik, Nörolojik ve Alerjik bazı hastalıkları tedavi ettiği bilinmektedir.
Genel Turizm Açısından:
- Meşhur soğuksu milli parkı,
- Her derde deva termal ve memba suları
- Kurtboğazı Barajı, Eğrekkaya ve Çamlıdere Barajları,
Aydos Yaylası,
-40 kilometre yakınında Karagöl
-Tarihi yapılar,hamamlar,
-Eski çağlara ait mağaralar
-Kız Kalesi, Gelin Kayası,
-Avcılık, olta balıkçılığı,binicilik
-Kamp ve piknik alanları
-Tertemiz hava, nefis bir tabiat



ÜYÜK KAPLICA :
Büyük Kaplıca
İlçe merkezindedir, modern bir görünümde olup, içmeden ziyade banyo kürleri için kullanılır. Derinden gelen, volkanik sulardandır. Kaplıca bölümü, Türk hamamı bölümü ve kadın ve erkeklere ait havuzlardan oluşur. Sodyum bikarbonatlı, hafif klorürlü bir sudur. Kızılcahamam Belediyesi'nin yönetiminde işletilmektedir. Romatizma,egzama, kırık çıkık tedavi sonucu çıkan ağrılarda, kadın hastalıkları, dolaşım yolları, çocuk hastalıklarına iyi gelir. Suyunun sıcaklığı 50 derecedir.
rKüçük Kaplıca
Büyük Kaplıca kaynağının üst tepelerindedir. Suyun geldiği yerdeki kaya oyularak kubbeli bir hamam halini almıştır. Kaya aralığından çıktığı yerdeki sıcaklığı 51 derecedir. Kurnalı hamamdaki sıcaklığı ise 43 dereceye düşer. Tedavi yönünden Büyük Kaplıca'nın şifa değerini taşır.
,Sey Hamamı Kaplıcası
KIZILCAHAMAM' a 14 km uzakta Güvem bucağı' na 3 km uzakta bir dere kenarında kaynar. Sıcaklık 43 derecedir. Meşe ve çam ağaçlarının süslediği bir yerdedir. Su, bir değirmen döndürecek kadar bol akar. Erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı hamamları ve havuzları vardır. Sular, havuzların dibinden kaynar. Havuzlara, soğuk su katılmadan girilebilir. Kalsiyum bikarbonatlı olan su içilir. Hazmı kolaylaştırır. Romatizma, nevralji, nevrit, kadın hastalıklarında faydalıdır. Geç tutan kırıklar ve mafsal tutukluklarında iyi sonuç alınır.
Maden Suları:
Çamlık Maden Suları.
Mide,karaciğer ,safrayolları, dolaşım sistemi bozokluklarına , bronşiti olan hastalara kalp yorgunluğu ve yetersizliğine ve iç organları hastalıklarına iyi gelmekte ve hazmı kolaylaştırmaktadır.
· Kuruluşu 1957
· Nitrit mg/lt yok- 100ml'de kaliform bakteri sayısı 0 olup madensuları yönetmeliğine uygundur.
· Tüm işlemler eldeğmeden yapılmaktadır.
As-Koop Maden Suları
· Mide,karaciğer ,safrayolları, dolaşım sistemi bozukluklarına , bronşiti olan hastalara kalp yorgunluğu ve yetersizliğine ve iç organları hastalıklarına iyi gelmekte ve hazmı kolaylaştırmaktadır.
· Kuruluş 1976
· Tüm işlemler el değmeden yapılmaktadır.

Altın Memba Suları
· Soğuksu Milli Parkı içerisinde ormanın içinde bulunan su kaynağından beslenmektedir. Bu suya ''ALTINSU'' adını 17/7/1934 tarihinde ilçeye gelen ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK vermiştir.
· Kuruluş 1950 'li yıllar
· Üretim otomatik makinelerde el değmeden yapılmaktadır
· Berrak, renksiz PH=6,5 tortu yoktur.

3- Gönen Kaplıcaları
Marmara Bölgesi’ nde, Balıkesir’ in Gönen ilçesinde yer alan sıcak su kaynaklarıdır. Gönen kent merkezinin kuzey kesiminde bulunan kaplıcalara gelen sıcak sular, yöreden geçen kırık (fay) hattını örten ve geniş bir alan yayılan alüvyon katmanlarının gözeneklerine yerleşmiş durumdadır. Buradaki sıcak su kaynakları Eski kaynak, Çemberli kaynak ve Büyük Kanal adıyla da anılan Mermerli Kuyu’ dur.
Kaynaklar, kaplıca tesislerinin ortasındaki geniş bir parktadır. Eski kaynak suyu 52 derece, Çemberli kaynak suyu 75 derece, Mermerli
Kuyu’ nun suyu da 77 derecedir. Sodyum, sülfat, bikarbonat ve klorür bakımından zengin olan bu kaynak suları, magmatik ve hipotonik su-
lar grubundadır.
Gönen kentine 10 km kadar uzaklıkta Ekşidere Dağ Ilıcası ve Ekşidere Gençlik Suyu kaynakları vardır. Öteki sulardan daha soğuk olan bu kaynaklardan çıkan suların radyoaktivitesi yüksektir. Dağ Ilıcası’ nın suyu 44 derece, Gençlik Suyu ise 18 derecedir.




Gönen Maden sularının banyo olarak romatizma, bağırsak, kan ve kadın hastalıklarında, içme kürleriyle kullanıldığında da sindirim sistemi hastalıklarında olumlu etkisi olduğu bilinir. Gelişmiş ulaşım olanakları ve modern tesisleri olan Gönen Kaplıcaları, kaplıca turizmi
bakımından Türkiye çapında önem taşır ve ilgi görür.


4- Haymana Kaplıcaları
İç Anadolu Bölgesi’ nde maden suyu kaynağıdır. Ankara’ nın
güneydoğusunda, Haymana kasabasındaki tepelik bir alanda yer alır.
Bikarbonatlı ve karbondioksitli sulardandır. Kalker yapılı bir tepecik-
ten kaynaklanır. Yöredeki çöküntü alanında yüzeyden görülmeyen kırıklardan sızan suların geçirimsiz kayaçlar arasından kaynak noktasına doğru çıktığı sanılır.






KAPLICAYA GİDEN HASTALARIN İSTATİSTİKİ DÖKÜMÜ
Hastalıklar
Adet
İstifa eden
İstifa Edemeyen
Menfi
Romatizma
4.556
4.326
230
Yok
Lumbago
136
98
38
0
Siyatik
813
735
79
0
Kadın hastalıkları
326
221
105
0
Varis
21
3
2
16
Filebit
4
3
1

Hypertantion
378
268
110

Polinevrit
4
2
2
0
Litilbast
1
1
0
0
Çocuk felci
4
1
3
Az istifade
Osteomiyalit
2
2
0
0
Astım Bronşit
14
14
0
0
Guatr
4
0
4
0
Kilye rahatsızlığı
6
2
4
0
Hemoroit
3
1
0
0
Safra-Karaciğer
20
9
11
Yok
Ankilos
1
1
0
0
Ekzama ve Cilt
58
49
9
0

Sıcaklığı 44 derece olan Haymana kaplıcası’ nın suyu oldukça boldur. İçildiğinde sindirim sistemine yaptığı olumlu etki nedeniyle sofra suyu olarak şişelenmesi önerilmiştir. Banyo için kullanıldığın- da dolaşım ve solunum sistemlerini olumlu yönde etkilediğine inanılır.
Roma ve Selçuklu dönemlerinde de işletilen Haymana Kaplıcası’ nda
bir fizik tedavi kuruluşu vardır.

Kaplıca Suyunun Terkibi ve Özellikleri

Sıcaklığı
Kaynakta 44,havuzda 42-43,küvetlerde 41 derecedir.
Radyoaktivitesi
0,155*10-9 gr/lt
Tuz miktarı
1,2211796 gr/lt
Yoğunluğu
15 derecede 1,00017 gr/cm küp


5-Bolu Büyük Kaplıca
Karasu Ilıcaları olarak da bilinir, Bolu kentinin 5 km kadar
güneyinde kaplıcadır. Bolu Ovasının güney kesiminden geçen Kuzey Anadolu fay çizgisinin uzantıları üzerindedir.
Kaynak kesiminde birbirinden bölmelerle ayrılmış, ısısı farklı üç havuzdan oluşan Büyük Kaplıca’ da su sıcaklığı 42-46 derece arasında
değişir. Bu su kalsiyum bikarbonat ve kalsiyum sülfat bakımından ol-
dukça zengindir. Kalsiyum dışında içinde sodyum, magnezyum, po-
tasyum , klor, fosfor ve amonyum iyonları da vardır. Bileşiminde az miktarda da olsa radyoaktif özellikte maddeler bulunduğu ve romatiz-
mal hastalıklara iyi geldiği için aranılan bir kaplıcadır. Suyunun içimi
sert olmakla birlikte çeşitli mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
6-Çekirge Kaplıcaları
Marmara Bölgesi’ nde, Bursa kent merkezin kuzeybatısında bir dizi kaplıcadır. Nilüfer Çayı ile Uludağ etekleri arasında
yer alır. Batıdan kuzeydoğuya doğru uzanan kırık hattından aldığı sıcak su kaynaklarının en önemlisi, Yukarı Çekirge’ den çıkan Vakıfbahçe kaynağıdır. Sıcaklığı 47 derece olan yüksek debili bu su yöredeki otellere verilir. Diğer kaynaklar; Bademlibahçe, Karamustafa, Kaynarca, Yenikaplıca, Kükürtlü’ dür. Bu kaynakların suları daha sıcaktır.
İstanbul’ a yakınlık, ulaşım ve konaklama kolaylıkları gibi etkenler yörede canlı bir kaplıca turizminin gelişmesini sağlamıştır. Bizans döneminde Pythia olarak bilinen kaplıcalar, bugünkü adını Çekirge Sultan’ dan söz edilen bir halk öyküsünden almıştır.
7-Oylat Kaplıcası
Marmara Bölgesi’ nin Güney Marmara Bölümü’ nde sıcak maden suyu kaynağıdır. İnegöl ilçesinin Tahatköprü bucağına bağlı Saadet köyü yakınındaki Oylat yöresindedir. İnegöl çöküntü ovasının güne-
yindeki dağlık alanda yer alır.
Sıcaklığı 40 dereceyi, debisi 40 lt/sn’ yi bulur. Kaplıca çevresinde
kaynarcaya gelen maden sularının sızmasıyla yeryüzüne çıkmış bazı,
kaçak kaynaklar da vardır. Yörede göz hastalıklarına iyi geldiğine ina-
nılan Göz Suyu bunlardan biridir. İnegöl kentinden 19 km’ lik düzgün bir yolla ulaşılan Oylat Kaplıcası’ nda konaklama ve hizmet tesisleri vardır.

Ghostlover - avatarı
Ghostlover
Kayıtlı Üye
30 Ağustos 2007       Mesaj #3
Ghostlover - avatarı
Kayıtlı Üye
Kaplıcaları rehberi olarak size bildiklerimi paylaşıcam Msn Happy

Kaplıca suyu : Yeryüzü sularının , yer kabuğundaki çatlaklarla mağma tabakasına yakın boşluklarla birikip buradaki yüksek ısının etkisiyle bulunduğu bölgedeki maden ve minarelleri bünyesine katıp farklı çatlaklardan tekrar yeryüzüne çıkmasıyla oluşan sulara kaplıca suyu denir.Kaplıca suyunun ısısı düşürülür ve bu ısı 38C olur.

Kaplıca sularından 3 şekilde yararlanabilirsiniz.
1.Banyo kürü ile
2.İçme yolu ile
3.Solunum yolu ile


Şimdide bu kaplıcaların hangi hastalıklara iyi geldiğini anlatıcam

1.Banyo kürü ile Kaplıca hangi rahatsızlıklara iyi gelir :

-Kireçlenme
-Kemik erimesi
-Romatizma
-bel fıtığı
-boyun fıtığı
-kas hastalıkları
-sinir hastalıkları
-hücrelerin yenilenmesi
-felç hastalıkları , yüz felci
-gut hastalığı ( ayak eklemlerindeki şişlikler )

2.İçme yolu ile Kaplıca hangi rahatsızlıklara iyi gelir:

-Sindirim sistemi hastalığı
-idrar yolu rahatsızlıkları
-böbrek taşları ve böbrek iltihabı
-safra kesesi rahatsızlıkları
-hazımsızlık
-bağırsak fonksiyonları rahatsızlıkları
-kabızlık ve ishal gibi kalın bağırsak rahatsızlıkları
-mide asitine bağlı şişkinlik
-sindirim bozukluğu

3.Solunum yolu ile Kaplıca hangi rahatsızlıklara iyi gelir

-Astım hastalığı
-Üst solunum yollarının temizlenmesi
-Kandaki akyuvarların çoğalması
Türkiye'de Hiphop Kültürü
Bessonnitsa - avatarı
Bessonnitsa
VIP VIP Üye
22 Haziran 2011       Mesaj #4
Bessonnitsa - avatarı
VIP VIP Üye
SARIKAYA KAPLICALARI

Yozgat'ın 80 km. güneydoğusundaki Sarıkaya İlçesinde bulunan kaplıca suları Florür içeren Oligometalik sular grubundan olup, 48 C sıcaklığa ve 28 lt/sn. debiye sahiptir.


Türkiye'de Kaplıcalar ve İçmeler

Tıp Otoriteleri tarafından ise,


- Romatizmal ağrılar,
- Artroz (Eklem Kireçlenmeleri)
- Kalça-Eklemi Kireçlenmeleri,
- Deyeneratif Romatizmalar,

- Bel fıtıkları ve buna bağlı Siyatik ağrıları,
- Ağrılı kadın hastalıkları,

- Kadınların enfeksiyon sekeline bağlı olarak süregelen akıntılar,
- Spastik ağrılar
- Spastik kolitler,
- Böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmalitik etki,
- Karaciğer ve Safra kesesi taşları,
-
Cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği saptanmıştır.



sarikaya kaplica oteli resim image 1551 01

Söz konusu kaplıca alanı Turizm Bakanlığının çalışmaları sonucunda, Bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm merkezi ilan edilmiş ve imar planı hazırlanarak yatırımcıların ilgisine sunulmuştur.
Sarıkaya ilçesi 600 yatak kapasitesiyle Yozgat İlinin en çok yatak kapasitesine sahip ilçedir. Mehmetoğulları Pansiyon Turizm Bakanlığından Deneme İşletme Belgesi ile hizmet vermektedir.İlçeye ulaşım oldukça kolaydır. Yozgat'tan olduğu gibi Ankara'dan da her saat otobüs vardır
.




Türkiye'de Kaplıcalar ve İçmeler
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Eylül 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kestanbolu Kaplıcası
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Çanakkale'nin Ezine ilçesi sınırları içinde kaplıca. Sıcaklıkları 62,5°C - 73°C arasında değişen üç kaynağı vardır. Radyoaktif şifalı suları romatizma, nefrit vb. bazı hastalıkların tedavisi için elverişlidir. I. Dünya Savaşı sırasında yıkılan Kestanbolu Kaplıcası, 1933'te yeniden hizmete açıldı.
In science we trust.
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
8 Ekim 2013       Mesaj #6
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Güre Kaplıcası
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güre Kaplıcası, Balıkesir’in Edremit ilçesine 12 km uzaklıktaki Güre'de bulunan kaplıca.
Güzellik tanrıçası Afrodit'in, güzelliğini borçlu olduğu söylenen kaplıcadır. Sıcaklığı 65 derecedir. Kadın hastalıkları romatizmalar, cilt, sedef, böbrek taşı ve kumları ile karaciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Benzer Konular

1 Mart 2012 / berzan Soru-Cevap
17 Mayıs 2017 / ThinkerBeLL Tarih
15 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
15 Ocak 2015 / ThinkerBeLL Türkiye Cumhuriyeti