Arama

Hollanda (Netherlands) ve Hollanda Tarihi - Sayfa 2

Güncelleme: 18 Temmuz 2012 Gösterim: 99.912 Cevap: 13
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
29 Eylül 2008       Mesaj #11
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Hollanda'da Eğitim Sistemi

Sponsorlu Bağlantılar
Devlet, kamusal eğitimden sorumludur. Bu nedenle, kamuya ait okullar belediye meclisi tarafından yönetilir.

Herkes, belli bir dine veya hayat görüşüne dayanan bir okul açmakta ya da eğitim vermekte özgürdür.

5 ila 16 yaş arası çocukların tam günlük eğitime katılmaları zorunludur. Buna eğitim zorunluluğu denir.

18 yaşında veya 18 yaşından büyük olan herkes, yetişkinler eğitimini izleyebilir. Yetişkinler eğitiminden belediyeler sorumludur ve çeşitli eğitimleri sunmaları gerekir.




Hollanda'da Sağlık Sigorta Sistemi

Yetişkinlerin prim ödeyerek sağlık bakımı ve yardımı için kendilerini sigorta ettirmeleri gerekir. Örneğin bir doktorda, diş doktorunda veya uzman doktorda muayene ya da hastanede yatılı tedavi için. Çocuklar ve 18 yaşından küçük gençler, yetişkinlerle birlikte sigortalı olurlar ve prim ödemezler.

Hangi masrafların tam olarak karşılanacağı, seçtiğiniz sigorta paketinin türüne bağlıdır. Her zaman bir temel paket bulunur. Temel paketin yanı sıra, ek sigorta yaptırabilirsiniz.

Olağandışı Hastalık Masrafları Genel Yasası (AWBZ ), uzun süren hastalıklarda, özür veya yaşlılık durumunda gerekli bakım için yapılan sigortadır. AWBZ, zorunlu bir halk sigortasıdır.




Entegrasyon

Hollanda’da bir yaşam kurabilmeniz için devlet, Hollanda’ya yeni gelen göçmen olarak Hollanda dili ve toplumu hakkında yeterince bilgiye sahip olmanızı gerekli görmektedir.

Bu nedenle ikamet edeceğiniz belediye size bir entegrasyon programı sunar. Bir programın seçilip oluşturulabilmesi için Hollanda’ya yeni gelen göçmen olarak bir entegrasyon araştırmasına katılmaya yükümlüsünüz. Özel durumlarda belediye sizi bu yükümlülükten muaf tutabilir. Araştırmadan sonra gördüğünüz eğitim ve/veya iş tecrübenize en uygun olan eğitim ve/veya işin hangisi olduğu belirlenir. İş ve Gelir Merkezi (CWI) bu araştırmaya katılır.

Birçok belediyede uzun süredir Hollanda’da ikamet eden yabancılara (Hollanda’ya daha önce gelen göçmenler) da bir entegrasyon programı sunulur. Hollanda’ya daha önce gelen göçmen olarak bu programı takip etmeye yükümlü değilsiniz. Ancak belediye sizinle bir anlaşma yapar.

Entegrasyon programı hakkında görüşmede bulunmak için ikamet ettiğiniz belediyedeki Entegrasyon Bürosu (Bureau Inburgering) veya Hollanda’ya Yeni Gelen Göçmenler Bürosuyla (Bureau Nieuwkomers) irtibata geçmeniz gerekir.




Oturma İzni

Bir Hollanda oturumu başvurusunda bulunabilmek için, size genelde önce bir “Machtiging tot Voorlopig Verblijf” (MVV) gerekli. Bu, başka hususlar dışında uyruğunuz ve Hollanda’da kalmanızdaki hedefe bağlıdır.

Hollanda’da kalan her yabancının kendine ait bir oturum belgesi vardır. Her biri başka bir oturum statüsü olan beş çeşit yabancılar belgesi bulunmaktadır.

Immigratie- en Naturalisatiedienst, üç ayı aşan izin koşullarına uyup uymadığınızı belirler. Olumlu bir görüş halinde, Hollanda büyükelçiliğinde veya Hollanda konsolosluğunda kendiniz bir izin başvurusunda bulunmanız gerekir. Hollanda’ya vardığınızda, oturum almak için kaldığınız belediyenin “migratieloket”ine veya Nüfus dairesine müracaat etmeniz gerekir.

Hollanda’da iltica talebinde bulunan bir kişi, iltica oturum koşullarına uyabilir. Hollanda’da kısa bir süre kalmak için size - uyruğunuza bağlı olarak - bir vize lazım.




Hollanda:Yurt dışında yerleşim temel bilgi sınavı

Yurt dışında yerleşim temel sınavı 15 Mart 2006 tarihinden itibaren Hollanda’ya uzun bir süre için gelmek isteyen ve geçici oturum müsaadesine (MVV) ihtiyacı olan yabancıların bir kısmının, yerleşim temel bilgi sınavına girmesi gerekecektir. Bu durum Hollanda’daki bir şahısla aile oluşturmak isteyen veya Hollanda’da yaşayan aile fertleri ile yeniden birleşmek isteyen yabancılar için geçerlidir. Aynı zamanda din ile ilgili bir mesleği olup, imam veya papaz olarak Hollanda’da çalışmak isteyen şahıslar da yerleşim temel bilgi sınavına tabi tutulacaklardır.

Yerleşim temel bilgi sınavı 15 Mart 2006 tarihinden önce, Elçiliğe/Başkonsolosluğa veya Hollanda’daki IND’ ye (referansın başlatmış olduğu oturum işlemi) yapılmış olan MVV başvuruları için söz konusu değildir. Temel bilgi sınavı için başvuru 15 Mart 2006 tarihinden itibaren yapılabilir.

Yerleşim temel bilgi sınavı nedir?

Yerleşim temel bilgi sınavı bulunduğunuz ülkedeki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğunda yapılması gereken bir sınavdır. Yani Hollanda’ya gelmeden önce. Geçici oturum müsaadesi (MVV) alabilmek için temel bilgi sınavını geçmiş olduğunuza dair bir kanıt niteliğindedir. Hollanda’da oturum izni müracaatı için bu MVV gerekmektedir. Üç aydan fazla Hollanda’da kalabilmek için oturum izni gerekmektedir. Temel bilgi sınavı sözlü olarak, Hollanda dilinde yapılmaktadır. Bu sınavda Hollanda dili ile ilgili ve Hollanda toplumu hakkında temel sorular sorulacaktır. İyi bir şekilde hazırlanmış olan herkes sınavı geçebilir.


Fahri Konsolosluklarda yerleşim temel bilgi sınavına girmek mümkün değildir. Sınavı geçtikten sonra da aile birleşimi için veya oluşturmak için Fahri Konsoloslukta MVV başvurusunda bulunmanız veya oradan MVV almaK mümkün değildir.


Yerleşim temel bilgi sınavına girmek için Elçilikten/Başkonsolosluktan randevu almanız gerekmektedir.

Randevu alabilmeniz için 350,00 Euro sınav ücretini Hollanda’daki Dışişleri Bakanlığı’na ait bir banka hesap numarasına yatırmanız gerekmektedir. Ödeme işlemini için önce başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunu aşağıdaki internet adresinde bulabilirsiniz: www.minbuza.nl/inburgering-aanmeldingsformulier .


Yerleşim temel bilgi sınavının sizin için de zorunlu olup olmadığını öğrenmek istiyor musunuz? Bu durumda www.ind.nl “Verblijfswijzer” başlığı altındaki bilgiye bakınız.


Yerleşim temel bilgi sınavı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, 0031 20 889 30 45 telefon numarasını arayarak broşür isteyebilir veya www.ind.nl adresine bakabilirsiniz.



Elçilik, ders veya hazırlık malzemesi tedarik etmez. Şayet sınav, sınav programı ve ders malzemesi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki internet sitesine bakınız:
www.naarnederland.nl ve www.ind.nl




Hollanda dışında çalışmak

Yurtdışında çalışmaya başladığınız zaman prensipte Hollanda'da sosyal sigortalar çerçevesinde zorunlu olarak sigortalı değilsinizdir. Ancak bazı durumlarda ve bazı koşullar altında Hollanda'da sigortalı bulunursunuz, örneğin uluslararası ülkelere tayin edilme veya uluslararası taşımacılık gibi durumlarda.

* Uluslararası tayin: işvereniniz tarafından geçici bir süre için yurtdışına tayin edildiniz veya yurtdışında geçici bir süre için serbest olarak çalışacaksınız.
* Uluslararası taşımacılık: Hollanda'da kurulu bulunan bir şirketin uluslararası taşımacılığında görevli işçisiniz.
* Sınır işçisi: iki veya ikiden fazla AB-ülkesinde çalışmanız durumunda daha farklı kurallar geçerlidir.

Yurtdışında Hollanda mevzuatı kapsamında sigortalı kalacağınızı ispatlamanız için (E)101 no’lu belgeye ihtiyacınız vardır. Bu belge için SVB' ye başvurabilirsiniz.
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
6 Mart 2009       Mesaj #12
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
Hollanda (Netherlands) ve Hollanda Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar
Hollanda (Netherlands) ve Hollanda Tarihi

Hollanda (Netherlands) ve Hollanda Tarihi

Son düzenleyen asla_asla_deme; 2 Eylül 2010 14:49
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
26 Nisan 2009       Mesaj #13
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
hollanda
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #14
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hollanda

(Hol.: Nederland-Holland, Fr.: Pays-bas, İng.: Netherlands), Batı Avrupa'da, Kuzey Denizi kıyısında ülke. Doğuda Federal Almanya, güneyde Belçika ile sınırlanır. Ülkede, İngilizce ve Almancaya yakınlık taşıyan bir dil olan Hollandaca konuşulur. Hollanda'nın en göze çarpan coğrafî özelliği, güneydoğuda Limburg tepeleri hariç (burada ülkenin en yüksek yeri yalnızca 321 m.dir), hemen hemen deniz düzeyinde ya da bu düzeyin daha altında düz adalar ve alüvyonlu ovalardan oluşmasıdır. Batı dillerindeki "alçak ülke" anlamına gelen adı, bu özelliği dolayısıyla verilmiştir. Bu nedenle toplumsal yaşamının en ilginç yanı, burada yaşayan insanların, yüzyıllardan beri deniz ve iç sularla durmadan uğraşmaları, onlarla âdeta savaşmalarıdır. Alçak yerleri deniz basmasından kurtarmak için yapılmış olan setlerin onarılması, korunması, denizden yeni topraklar kazanmak amacıyla girişilen kurutma, üzerinde yaşanılabilen kara hâline getirme çabaları (denizden kazanılmış bu topraklara "polder" denir) ve Ren, Meuse, Escaut gibi büyük akarsuların ortak bir deltası durumunda olan hemen bütün Batı Hollanda topraklarında bu suların ve yüzlerce kanaldan oluşan ağın kontrolü ve hemen hemen hiç eğimi olmadığı için akışlarının sağlanması, bu uğraşların başlıcalarıdır. 13. yüzyıldan 19. yüzyılın sonlarına kadar 5.000 km2ye yakın "polder" yaratılmıştır. Büyük bir sanayi ve ticaret ülkesi olan Hollanda'da tarım ve hayvancılık son derece teknolojik yöntemlerle yapılır; verim rekor derecede yüksektir. Örneğin, buğdayda 4500 kg/hektar, şekerpancarında 40 ton/hektardır. Dünyanın en iyi tür inekleri beslenir. Bir inekten yılda alınan süt 4250 kg.ı bulabilir. Tarlalar küçük parseller hâlindedir. Öyle ki, tarımsal toprakların % 60'ı 10 hektardan küçük parsellerdir. Fakat dünyanın en yoğun nüfusuna sahip bir ülke olması nedeniyle, tarımsal üretimler gereksinimi karşılamaktan çok uzaktır. Başlıca ürünler; buğday, şekerpancarı, patates, arpa; büyük bölümü seralarda üretilen sebze, meyve ve çiçektir. Hayvancılık, özellikle süt sanayii ve balıkçılık (en çok ringa-tirsi, uskumru ve yılanbalığı) ekonominin en önemli kollarından birini oluşturur. Bütün bu işler için 5.000 kadar kooperatif kurulmuştur. Yeraltı kaynakları bakımından fakir bir ülkedir. Her ne kadar madenkömürü, petrol, doğal gaz gibi bazı enerji kaynaklarına sahipse de, diğer madenler hemen hemen yoktur. Fakat, nüfusu ve alanıyla küçük bir ülke olan Hollanda, sanayi ve genel ekonomik koşullarıyla dünyanın en ileri devletlerinden biridir. Bir yandan okyanusların ve denizyollarının keşfinde en büyük rolü oynamış uluslardan biri olan Hollandalıların, yüzyıllardan beri sömürgelerinden ve denizaşırı ticaretten büyük sermaye sağlamış olmaları, öte yandan da ülkenin Ren ağzında ve Kuzey Denizi kıyısındaki coğrafî yerinin son derece elverişli olması bugünkü zenginliklerinin başlıca kaynağı olmuştur. Bazı geleneksel sanayi kolları yanında (Delft fayansları, Amsterdam elmas tıraşçılığı vb.), çeşitli makineler, demir-çelik (her birinin ortalama üretimi 5'er milyon ton), elektronik, otomobil ve uçak sanayileri ve petrol rafinerileri önemlidir. Hollanda'nın yıllık petrol ürünleri üretimi 65.000.000 ton kadardır; kimyasal maddeler, dokumacılık gibi sanayiler de gelişmiştir. Doğal koşulları hidroelektrik enerjisi üretimine elverişli değildir. Ancak yıllık elektrik üretimi (1985) yaklaşık 62,95 milyar kw/saati bulur. Ulaşımda, her çeşit yolun meydana getirdiği ağın yoğunluğu bakımından dünyada başta gelen birkaç ülkeden biridir. Karayollarının uzunluğu, 1.500 km.si ekspres yol almak üzere 83.000 km.; demiryolları 1.650 km.si elektrikli olmak üzere 2.800 km.dir. Çok etkin bir uluslararası havayolu şirketine sahiptir. Ticaret gemilerinin tonajı 5.000.000 grostondan fazladır. İç suyollarının uzunluğu ise 4.800 km.yi bulur. Ren Irmağı üzerindeki yoğun eşya trafiğinin % 50'si Hollanda tarafından gerçekleştirilir. Sanayi ve ticaretin bu derece gelişmiş olmasının doğal bir sonucu olarak, kentsel nüfus dikkati çekecek derecede fazladır. Öyle ki, Batı Hollanda'da kentler artık birbiriyle birleşmiş,kırsal bölgeleri içine almıştır. Burada yer alan başlıca merkezler; Amsterdam, Haarlem, Leiden Den Haag, Delft Rotterdam, Dordrecht, Utrecht, Hilversum ve Eindhoven'dir. Bölgenin ilk halkı Keltlerdi. İsa'dan kısa bir süre önce Cermen kökenli Batavlar tarafından sürüldüler. Batavlar İ.S. 8. yüzyıla kadar bağımsız ve çoktanrılı kaldılar. Ancak bu yüzyılda Hristiyanlaştılar. 922'de Fransa kralına bağlı Hollanda Kontluğu kuruldu. Kontluk 1477'de bir evlenme olayıyla Avusturya hanedanına bağlandı. 1579'da Hollanda, Federatif Aristokratik Birleşik Eyaletler Cumhuriyeti'ne katıldı. Merkezi La Haye, cumhuriyetin başkenti oldu. 1795'te Birleşik Eyaletler Fransa'ya yenilerek onun müttefiki oldular ve cumhuriyet merkezîleşti. Napoléon Bonaparte 1801 ve 1805'te cumhuriyetin statüsünü değiştirdi, sonra krallık hâline getirerek yönetimini kardeşi Louis'ye verdi (1806). Bütün bu süre içinde Hollandalılar ticaretle zenginleştiler. Önemli kentler kurdular. Denizaşırı ülkelere gidecek bir deniz gücü oluşturdular. Özellikle Asya'da birçok sömürge elde ettiler. Bilim ve sanatta ilerlediler. 1830'da Belçika bağımsızlığını ilân ederek Hollanda'dan ayrıldı. 19. yüzyılın sonuna doğru Hollanda ticarî alanda dünyada ön plâna geçti, sömürgelerle ticaret son derece gelişti. I. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kaldı. Savaş süresince ve sonraki yıllarda iç siyasal sorunlarla uğraşıldı, birtakım yenilikler ve düzenlemeler yapıldı. Hitler, Hollanda halkının Cermen ırkının bir kolu olduğunu iddia ettiyse de bu fikir Hollanda'da fazla taraftar bulmadı. Ülke, Almanya'dan kovulan Yahudileri ve birçok siyasî mülteciyi kabul etti. 10 Mayıs 1940'ta Naziler Hollanda'yı işgal ettiler. Kraliyet ailesi ve hükümet İngiltere'ye sığındı. Hollanda çok ağır şartlarda bir işgal dönemi yaşadı. 1945 baharında Alman işgalinden kurtuldu. 1945'te, 1940'tan beri Londra'ya sığınmış olan kraliyet ailesi, ülkesine döndü. 1949'da Endonezya bağımsızlık kazandı ve bu eski sömürge topraklarındaki Hollanda yönetimi son buldu. 1935'te, "polderleri" koruyan setlerdeki yıkılma sonunda 160 bin hektar arazi sular altında kaldı ve 2.000'e yakın insan öldü. 1962'de Hollanda, Yeni Gine Adası'nın batı yarısındaki egemenlik haklarını Endonezya'ya bıraktı. 1980'de Kraliçe Juliana (annesinin de yaptığı gibi), kraliçelik görevini kızı Beatrix'e bırakarak tahttan çekildi. Hollanda Krallığı parlamenter sistemle yönetilen meşruti bir monarşidir. Eylül 1982'de iktidara gelen Hristiyan Demokrat-Muhafazakar Liberal koalisyon, ekonominin 1984'ten sonra yeniden canlanmasını sağlayan sıkı bir kemer sıkma politikası uyguladı. Başbakan Ruud Lubbers (Hıristiyan-Demokrat) Mayıs 1984'te çevre kirliliğini önleme projesinin koalisyon partileri tarafından reddedilmesini protesto etmek için görevinden istifa etti. Hazirandaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokratların ve Çevrecilerin elde ettiği başarı, seçmenlerin çevre koruma plânını onayladıklarını gösterdi; Ruud Lubbers, Kasım 1989'da bu kez Sosyalistler'le ittifak yaparak yeni bir hükümet kurdu. 1994'te İşçi Partisi'nden Wim Kok başbakanlığa getirildi.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

11 Temmuz 2007 / Misafir Taslak Konular
12 Mayıs 2011 / Alvarez Ocean Tarih