Arama

Şablon Nedir?

Güncelleme: 5 Eylül 2015 Gösterim: 22.472 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Ocak 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şablon - Şablon Nedir - Şablon Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
Şablon

Almanca; Schablone

Üzerindeki harf ve şekillerin çevre çizgileri kalem ucu girecek biçimde oyuk olan, bu çizgilerden kalemle istenilen biçim elde edilen, metal veya plastikten cetvel.

Değişik alanlarda düzeltme, belirleme, ölçme, denetleme işlerinde kullanılan ve yaptığı işe göre yapısı değişen araç.

(mecazi) Çok kez tekrarlandığından kanıksanmış basmakalıp örnek.
Kalıp


TDK


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
12 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şablon
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Genellikle mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde kullanılan metal ya da plastik cetveldir. Üzerinde harfler, şekiller ya da simgeler bulunur. Standart yazı yazmaya ve çeşitli şekiller çizmeye yarar. Harf ve şekillerin çevre çizgileri kalem ucu girecek biçimde oyuk olduğu için, kalem bu çizgilerde gezdirilerek istenilen şekil düzgün olarak kâğıda geçirilebilir.

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞABLON a. (alm. sehablone, örnek, modelden).
1. Belli bir kalıba, bir resme göre içi oyulmuş olan ve üzerinden basit bir fırça darbesi geçirmekle bu resmin boyanmasını sağlayan levha.
2. Bir tekstil, bir duvar kâğıdı vb. üzerine bir motif basmakta kullanılan kalıp.
3. Sandık, balya vb üzerine boyayla harf yazımında kullanılan, bakır ya da mukavva levhalara oyulmuş harf.
4. Gözü kapalı, üzerinde hiç düşünmeden kabul edilen, öykünülen, çok kez yinelendiği için kanıksanmış, eskimiş basmakalıp model: Ruhsal bunalımları belli şablonlarla açıklamaya kalkmak. Bir filmde şablonlarla verilmek istenen mesajlar.

—Bür. ger Üzerine çeşitli boyutlarda harfler, rakamlar ya da simgesel biçimler oyulmuş saydam plastik levha; çizilmek istenen biçim, projede uygun yerin üstüne gelecek biçimde yerleştirildikten sonra, genellikle rapidoyla oyuğun kenarları boyunca çizilir. Mimari çizimlerde en çok kullanılan şablonlar, harf, daire ve tefriş şablonudur.

—Ciltç. Giyotinde kırpma sırasında, sırtın ezilmesini önlemek için kitabın üzerine konulan karton blok. || KALIP'ın eşanlamlısı.

—inş. Taşlan kesmede, çıkıntılı ve oyuk bölümleri ayarlamada ve profiller çizmede kullanılan, üzerine çeşitli eğriler ve biçimler oyulmuş, karton, ahşap ya da metal levha. || Alçı silmeleri çekmede kullanılan ahşap ya da metal profil. || Çatı kaplama ve döşeme ustalarının kullandığı, çeşitli biçimlerde kalıplar.

—Mak. san. Kopya şablonu, kopya MASTARi'nın eşanlamlısı.

—Marangl. Eğmeçli mobilya parçalarını (ayak, kayıt vb.) kesim sırasında markalamada kullanılan, karton ya da ahşap levhadan kesilmiş model.

—Matbaac. Harf şablonu, harfleri çizmeye yarayan plastik ya da metal kalıp.

—Teknol. Çeşitli makinelerin, gofreleme, delme, grenleme, markalama işlemlerinde kullanılan takımlarına verilen ad. || Markalama şablonu, ambalajları markalamada kullanılan şablon.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Mart 2010 / Misafir Cevaplanmış
3 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
16 Şubat 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap