Arama

Aşı Nedir? (Sözlük)

Güncelleme: 26 Mayıs 2016 Gösterim: 27.529 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
1 . Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik.
2 . Bu eriyiğin uygulanması:
Sponsorlu Bağlantılar
"Çiçek aşısı. Kolera aşısı. Tifo aşısı."- .
3 . Bir ağacın dalı veya gövdesi üzerine, aynı familyanın daha iyi bir türünden alınan dal, göz, tomurcuk vb. parçaları kaynaştırma işi.
4 . Bu yolla eklenen parça.
5 . sıfat Aşılı (kimse veya bitki):
"Sana yeni aşı güllerimi göstereceğim."- A. Gündüz.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Nisan 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
AŞI, Bir insana ya da hayvana şırınga edildiğinde, hatta ağızdan verildiğinde, elde edildiği mikropların yaptığı hastalıklara ve bazı hallerde başka hastalıklara karşı bağışıklık sağlayan mikrop kökenli madde (zayıflatılmış ya da öldürülmüş mikroplar, suda eriyebilen maddeler). Bu maddelerin, gerek olası bir enfeksiyona karşı bağışıklık oluşturmak (önleyici aşı), gerekse var olan bir enfeksiyona karşı organizmanın savunmasını güçlendirmek amacıyla (aşı tedavisi) canlılara uygulanması.
  • Aşı tedavisi, İyileştirici aşıları tedavi aracı olarak kullanan yöntemlerin tümü (Aşı tedavisi, bazen tedavi edilen hastadan alınıp üretilen mikroplardan yapılan öz aşılarla gerçekleştirilir).
  • Ağızdan aşı, bağırsak enfeksiyonlarına karşı bağışıklık oluşturmak üzere ağız yoluyla yapılan aşı.
  • Aşı olmak, bir kimse söz konusu ise, aşılanmak. (Bir kimseye) aşı vurmak, aşılamak, aşı yapmak. (Bir kimseye) aşı yapmak, onun, bulaşıcı bir hastalığa karşı, bu hastalığın özel aşısıyla bağışıklık kazanmasını sağlamak, aşılamak.
  • Bir bitkiye aşı yapmak, ona aşılama işlemi uygulamak, aşılamak: Bir ağaca aşı yapmak.
  • Aşı çakısı, aşı yapmak için kullanılan küçük bıçak.
  • Bir eş polimerin ana zincirine bağlı yanal zincir.
  • Başlıbaşına yeni bir bitki elde etmek için, bir bitkinin bir parçası (tomurcuk ya da göz, sürgün parçası ya da kalem) ile başka bir bitkinin bir parçasını (gövde, dal ya da kök) birleştirerek gerçekleştirilen bitki çoğaltma yöntemi.

Kaynak: Büyük Larousse

Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
attachmentphp?attachmentid49361&ampd

Aşı
Organizmada belli bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için kana verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik ve bu eriyiğin uygulanması.

Bu eriyik, hastalık yapma gücü yok edilmiş bir mikrop maddesinden oluşur. İnsanların kullandığı ilk aşı, çiçek aşısıdır. Bu aşıyı Çinliler çok eski dönemlerde kullanırlardı. O dönemlerde aşı, çiçekli hastanın akıntısından yapılırdı. İrin, dışarda bekletilerek içindeki mikrobun hastalık yapma gücü azaltılırdı. Kullanılması pek güvenli değildi. 1796'da İngiltere'de Berkeley'de doktorluk yapan Jenner, çiçek hastası sığırların akıntısının aşılandığı insanlarda, çiçek hastalığına karşı bağışıklık elde edileceğini kanıtladı.
Aşı, herhangi bir mikrobun salgıladığı ve vücutta o mikroba karşı bağışıklık doğurabilecek antikorların yapımına yol açan antijenlerin çok bulunduğu bir maddedir.

DEVAMI Aşılar
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Mart 2006 / Misafir Bilgisayar
10 Kasım 2015 / Miriel Edebiyat
26 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri