Arama

Karbon Fiber Nedir?

Güncelleme: 5 Mart 2009 Gösterim: 36.008 Cevap: 2
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
29 Kasım 2007       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Karbon fiber, yüzde doksandan fazla oranda karbon atomlarından oluşur. PAN (Poli Akrilo Nitril) den elde edilir. PAN'ın karbon fibere dönüşmesi için birkaç işlem gerekir. Bu işlemleri başlıklar halinde sayacak olursak;

Sponsorlu Bağlantılar
1)Yükseltgenme Adımı: Öncelikle PAN 3000 °C'ye kadar ısıtılır ve böylece moleküler yapısı değişir. Rengi de beyazdan siyaha döner.
2)Karbonlama (+ grafitleme): Bu adımda, karbon dışında, polimerde bulunan tüm elementler malzemeden uzaklaştırılır. Bu işlem, polimeri 10000 °C ile 30000 °C arasında ısıtarak gerçekleştirirlir. Sıcaklığın yüksek olması sonuçta oluşacak fiberin de kalitesini belirler. Başka bir deyişle, ne kadar yüksek sıcaklık, o kadar kaliteli fiber.
3)Yüzey Kaplama: Son olarak fiberlerin yüzeyi, epoksi reçine ile kaplanır ve böylece diğer işlemler sırasında, polimerle temastan korunmuş olur.

Güçlü fakat hafif bir yapıya sahiptir. Bunun sebebi, grafit ve elmas konusunda anlattığım gibi, karbon atomlarının bileşiği oluştururken meydana getirdiği geometridir. Elmasın üç boyutlu bir geometrisi varken; karbon fiberi iki boyutlu gibi düşünebiliriz. Burada iki boyut ile anlatmak istediğim şekil tel örgülerinki gibi bir geometridir. Hem elastik hem de güçlü yapılarından ötürü birçok alanda (örneğin arabaların lastikleri ve bazı parçaları, ev ve ofislerde kullanılan çeşitli araçlar, lityum pillerin kaplanmasında vs.) kullanılır olmuşlardır. Genelde plastik malzemelerle karıştırılarak kullanılır. Karbon fiberlerin geri dönüşümü ile ilgili olarak da son zamanlarda önemli gelişmeler kaydedildi.
Karbon Fiber
cfrealblackcarbonfibergsw1

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
player1_mtn - avatarı
player1_mtn
Ziyaretçi
5 Mart 2009       Mesaj #2
player1_mtn - avatarı
Ziyaretçi
kısa olmus cok ıstedıgmız kadar acıklayıcı degıl lutfen ısınızı dogru yapın
Sponsorlu Bağlantılar
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
5 Mart 2009       Mesaj #3
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
player1_mtn adlı kullanıcıdan alıntı

kısa olmus cok ıstedıgmız kadar acıklayıcı degıl lutfen ısınızı dogru yapın

Ne işi belli bi ücret verdiğinizi görmedim ayrıca detaylı bi anlatım daha ne olucak? Bu birazda sizin anlama kapasitenize bağlı...

Benzer Konular

23 Ocak 2012 / alikocaman75 Soru-Cevap
16 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Ocak 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Kasım 2008 / Gabriella Mühendislik Bilimleri
25 Ekim 2010 / _Yağmur_ Zooloji