Arama

Pabuç Gagalı Leylek (Balaeniceps rex)

Güncelleme: 17 Ağustos 2013 Gösterim: 5.245 Cevap: 4
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
2 Temmuz 2008       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
PABUÇ GAGALI LEYLEK
veya öbür adıyla BALİNA BAŞLI LEYLEK
Sponsorlu Bağlantılar
(Balaeniceps rex)

Pabuç gagalı leylek, yaklaşık olarak 100 santim uzunluğunda iri bir gri leylektir. Kancalı muazzam gagası sebebiyle normalin dışı bir görünüşü vardır. Afrika da Yukarı Nil ile komşu bölgelerdeki papirüs bataklıklarında yaşar.
Bu leylek küçük balıklarla, kurbağalarla, hatta yavru timsahlarla karnım doyurur. Pabuç biçimindeki muazzam gagasını nasıl kullandığını henüz bilmiyorsak da, bununla su kaplumbağalarının kabuğunu yardığı duyulmuştur.
Bir de Afrika ile Madagaskar da yaşayan bir Çekiç kafalı leylek (Scopus umbrettus) vardır. Bu erguvani kahverengi tür, çok kere ayrı bir aile olarak ele alınır.

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
1136557408zn1
Pabuç Gagalı Leylek (Balaeniceps rex)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
2 Temmuz 2010       Mesaj #3
kyle - avatarı
VIP katekolamin
176580135rs3
My one regret in life is that I am not someone else.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #4
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Shoebill (Ayakkabı gagalı ) - Balaeniceps rex

n6dg76

Erişkinleri 1-1.5 metre boyundadırlar.Kanat genişliği ise 7 metreyi bulmaktadır.Yetişkinler çoğunlukla gridir. Afrikanın büyük bataklıklarında Sudan ve Zambiya 'da yaşarlar.

Shoebill 19.yy'da keşfedilebilmiştir.Yırtıcı olan Shoebiller kurbağalar , bebek sürüngenler ,timsahlar , balık ve küçük memelilerle beslenirler.Ama ördek avladıkları bile görülmüştür.

Tarih öncesinden kalan hayvanlara benzeyen etkileyici Shoebill kuşları Afrika’da bulunmuşlardır. Bataklıklarda çok rahat yürüyen hayvanlardan bir tanesidir. Shoebill kuşlarının mavimsi-gri tüyleri, geniş kanatları, uzun siyah bacakları ve çok ilginç eşsiz bir ayakları vardır.

Shoebill kuşlarının 23 cm uzunluğunda ve 10 cm genişliğinde vahşi keskin tırnakları vardır. Başlarının arkasında küçük tüyler vardır ve gözleri soluk sarı rengindedirler. Shoebill kuşları balık yakalamalarda çok başarılıdırlar. saldırı esnasında oldukça hızlı ve güçlüdürler.

Sayıları gün geçtikçe azalmaktadır ve koruma altındadırlar.Yaklaşık 3 ay önce eklendi ·

Kaynak: facebook.com
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2013       Mesaj #5
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
PABUÇ GAGALI LEYLEK (BALAENİCEPS REX)
MsXLabs.org

Çoğu zaman uzunluğu ile eni hemen hemen eşit olan 20 santim boyundaki hantal gagası yüzünden Balina kafalı leylek diye de tanımlanan Pabuç gagalı leylek sadece Doğu Afrika'nın orta bölgesinde yukarı beyaz Nil ve kollarının etrafındaki papirüs bataklıklarında yaşar.Kederli yüzlü, ürkek bir kuştur.Boyu 105-120 santimdir.Genellikle insanlara yaklaşmaz.Çoğu zaman tek bireylerin ya da çiftlerin sığ sularda dolaştıkları, ya da gagalarını göğüslerine dayayarak durdukları görülür.Kuş bazen Sudan, Uganda ve Kongo'nun tropik bataklıklarının çok yukarılarında süzülür.Pabuç gagalı leylek uçarken başını ve boynunu, balıkçıllar gibi geriye doğru büker.Orta parmağında küçük çentikler bulunması bakımından da balıkçıllara benzer.Aynı şekilde arka parmağı, öndeki perdesiz üç parmağıyla aynı hizadadır.Kuşun butlarında bir çift toz tüylü kısım vardır.Ama o hantal ve biçimsiz gagasıyla tozları nasıl dağıttığı bilinmemektedir.Kuşun diğer anatomi özellikleri balıkçıllardan çok leyleklerinkine benzer.Yerlilerin açıkladıklarına göre kuş uçarken yüksek ve tiz bir sesle öter.Ama bu iddia kanıtlanmamıştır.Kuşun duygularını belirtmek için gagasını leyleklerin yaptığı gibi takırdattığı bilinmektedir.
Bu kuşun potine benzeyen gagasının akciğerli balık ve zargana bulmak için çamurlu suları karıştırmasını sağlayacak şekilde gelişmiş olduğu bellidir.Pabuç gagalı leyleğin en sevdiği besinler de bunlardır.Ama kuş, kurbağaları, belki kaplumbağa yavrularını, timsahları ve küçük memelileri de yer.Suda yüzen leşle beslenmekten kaçınmadığı da bildirilmiştir.Pabuç Gagalı leylek yere yuva yapar.Bataklıkta yüksek, kuru bir yere, ezilmiş otların üzerine iki yumurta bırakır.Yumurtalar önce tebeşirimsi beyazdır ama sonra lekelenir ve kirli bir kahverengine dönüşürler.

Benzer Konular

27 Kasım 2015 / VerSchL@GeN X-Sözlük
20 Eylül 2015 / Safi Bilim ww