Arama

Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Güncelleme: 22 Ocak 2013 Gösterim: 6.286 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
10 Mart 2007       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Nesli tükenmekte olan sevimli Panda
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


Panda deyince herkesin aklına beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan sevimli, iri yarı ve bir o kadar da tembel bir hayvan gelir.

O, siyah kulak, ayak ve gözleri ile küçük büyük herkeste sempati uyandıran iri bir çocuk gibi.

imperiaflex 0 5 0

"Bambu ayısı"
Diğer bir adı bambu ayısı olan çocuğun ağırlığı neredeyse 120 kilo civarında. Panda gününün büyük bir bölümünü bambu yemekle geçirir. Panda bu oburluğun ve seçiciliğin kurbanı sayılır: Çok sevdiği bambuyu yiyebilmek için Çin’den başka bir yere gitmediklerinden, ne yazık ki nesilleri tükenmek üzere. Bugün dünyada halen yaklaşık 1000 adet panda var.
Pandalar çok tembel hayvanlardır. Panda karnını doyurmak için günde 40 kg kadar bambu yemek zorunda. Dişleri bambunun sert kabuklarına uygun olarak sağlam ve keskin. Yine de bu uğraş yaklaşık 14, hatta 15-16 saatini alıyor. Hayvanat bahçelerinde yaşayan pandalar, doğal ortamlarında yaşayan pandalara göre çok daha farklı beslenebiliyorlar. Örneğin çikolata, meyve ve hatta tavuk bile yiyebiliyorlar.
Yemek yemediği zamanlar panda sürekli uyur. Uyumadığında ise hiç acelesi yoktur ve çok yavaş hareket eder. Düşmanları kovaladığında bile paçasını kurtarır kurtarmaz ilk gördüğü ağaca atlar ve uykusuna veya yemeğine kaldığı yerden devam eder.

imperiaflex 0 6 0

Pandalar yalnızlığı sever
Pandalar çiftleşme dönemi dışında tamamen yalnız yaşar. Bu durum sadece Nisan-Mayıs aylarında değişir. Bu dönemlerde düne kadar yalnızlıktan memnun olan panda sesler ve hırıltılar çıkartır, sesini duyurmak için çığlıklar atar. Baharın gelişiyle birlikte pandanın aklı fikri uygun bir eş bulmaktadır.
Fakat bu o kadar kolay değil, çünkü aynı bölgede yaşayan pandalar bile birbirinden çok uzakta bulunurlar. Dişi pandaların eş konusunda çok seçici olmaları erkeklerin işini daha da zorlaştırır. Eş adaylarının az olmasına rağmen yine de karşılarına çıkan her "yakışıklıyı" beğenmiyorlar.
Dişi panda, erkek pandayı ancak çok beğenirse yanına yaklaştırıyor. Diğer bir engel ise erkeklerin fazla flört edecek zamanlarının olmaması, çünkü dişi pandaların çiftleşmek için uygun dönemleri yılda en fazla 5 gün sürüyor.

imperiaflex 0 7 0

Hayvanlar aleminin en şefkatli annesi

Erkek panda dişi pandanın kalbini kazanır ve çiftleşme başarılı olursa yaklaşık dört ay sonra minik bir panda bebeği dünyaya gelir. Minik kelimesinin seçimi keyfi değil, yeni doğan panda ancak bir fare büyüklüğünde ve 100 gr ağırlığındadır.
Bebek panda küçük ve savunmasız olur. Doğduğunda gözleri kapalıdır ve uzun süre öyle kalır. Birkaç hafta sonra gözleri açılır fakat bebek panda hala göremez. Bununla birlikte, yetişkin pandalardan daha iyi işitir. Gözleri açıldıktan sonra bu durum değişir ve dengelenir. Bu dönemle ilgili en önemli ayrıntı pandanın çok şefkatli ve sevecen bir anne olmasıdır.
Anne panda bebeğine çok düşkündür, onu kolların arasında insanların bebeklerini salladıkları gibi sallar ve sabırla emzirir. Zaten hayvanlar aleminde de yavrularına karşı en sevecen hayvan pandalardır.
Bebek pandanın gözlerinin açılması 6 hafta sürer. 3 aylık olduğunda tek başına yürümeye, 5 aylık olduğunda ise koşmaya ve bambunun tadına bakmaya başlar. Bebek panda bir buçuk seneden uzun bir süre annesinin yanında kalır. Ancak bu uzun dönemin sonunda tek başına yaşamaya hazırdır.

imperiaflex 0 8 0

Araştırmalar yetersiz
Pandalar üzerinde araştırma yapmak çok zor.
Dolayısıyla onlar hakkında çok az bilgi var. Kış uykusuna yatıp yatmadıkları bile bugün kesin olarak bilinmiyor. Nesilleri tükenmek üzere olduğundan bu değerli hayvanlar koruma altında. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) pandaların nesillerinin tükenmesini engellemek için çalışmalarına devam ediyor.


Son düzenleyen Mira; 22 Ocak 2013 00:07 Sebep: Düzenlendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
PANDA, Asya'nın doğusunda yaşayan iki memeli hayvan türünün adıdır. Dev panda (Ailuropoda melanoleuca) akrabası olan kü­çük pandadan (Ailurus fulgens) çok, ayıya benzer .
Daha çok bilinen dev panda, Çin'in orta kesiminde yer alan Sichuan (Seçvan) eyaletin­deki bambu ormanlarının yetiştiği dağlarda yaşar. Kalın ve kısa kuyruğuyla birlikte uzun­luğu yaklaşık 1,5 metredir. Sık tüylü, siyah ve beyaz postu dev pandanın en tanıtıcı özelliği­dir. Omuzları, bacakları, kulakları ve gözleri­nin çevresi siyah, öbür bölümleri beyazdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Dev pandalar büyük ölçüde bambu sürgün­lerini yer. Ayrıca yapraklar ve saplarla da beslenir. Genellikle tek başlarına yaşamakla birlikte, bazen çiftler halinde de görülürler. Çok sessiz olmakla birlikte ağlamaya ve homurdamaya benzer sesler çıkarabilirler. Dev pandalar sık bambu ormanlarında bulu­nan kaya çıkıntılarının altında barınır, bura­larda kırılmış bambu saplarından yuva ya­parlar.

244pxberlinerzoobaobao1lf4

Dişi panda genellikle ocak ayında tek bir yavru doğurur. Yavru 4-5 yıl içinde büyür. Yavrunun bir yılı aşkın süre annesiyle birlikte kaldığı sanılmaktadır. Uysal ve güzel olduklarından, hayvanat bahçelerinin en sevilen hay­vanları arasında yer alırlar. Büyük ölçüde bambuyla beslenmeleri nedeniyle, doğal ya­şama ortamları Çin'in orta kesimindeki göre­ce küçük alanları kaplayan soğuk ve nemli bambu ormanlarıyla sınırlanmıştır. Bu durum ve üreme dönemlerinin çok kısa sürmesi dev pandaları yok olmanın eşiğine getiren temel etkenlerdir. Pandaların bakım altında üretil­mesi de son derece zordur. Ama 1980'lerin başından beri Meksiko, Madrid, Tokyo ve Çin'deki hayvanat bahçelerinde panda üret­me çalışmaları bir ölçüde başarılı olmuştur. Üretme temel olarak yapay dölleme yoluyla gerçekleşmekte, erkekten alınan spermalar şırıngayla dişiye verilmektedir.
Kızıl panda adıyla da tanınan küçük panda Hindistan'dan Çin'in batısına kadar, Himalayalar'ın alçak yamaçlarında yaşar. Yaklaşık iri bir kedi büyüklüğündedir. Gövdesinin üst bölümleri pas kızılı; bacakları ve alt bölümleri siyah; açık ve koyu kızıl kahverengi halka­lardan oluşan kuyruğu siyah uçludur. Bur­nunun yanlarında, kulaklarının içinde, göz­lerinin altında ve üstünde beyaz benekler bulunur.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

Küçük pandalar bambu sürgünleri, yaprak­lar, meyveler ve kabuklu yemişlerle beslenir. Arada sırada küçük kuşları ve memelileri de avlayıp yerler. Keskin ve kıvrık tırnakları sayesinde kolaylıkla tırmandıkları yüksek ağaçlarda uyur, geceleri dolaşmaya başlarlar. Kızdırıldıklarında tükürür, kedi gibi tıslar, homurdanır, arka ayaklarının üzerine kalkıp pençelerini sağa sola savururlar.
Dişi genellikle iki yavru doğurur. Yeni do­ğan yavruların gözleri kapalıdır. Kü­çük pandalar, dev pandalara oranla hayvanat bahçelerinde daha kolay beslenebilmektedir.

Ayrıca Bknz : Panda Resimleri

MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Panda
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Küçükayıgiller familyasından iki ayrı memeli türünün ortak adıdır.
pandamr
Bunlardan küçük panda (Ailurus fulgens), uzunluğu 45, kuyruğu 34 cm. boyunda, tüyleri sık ve pas kırmızısı renginde, karnı ve bacakları kara bir hayvandır. Kürkü beğenilir. Nepal'den Batı Çin'e kadar uzanan dağlık bölgede, ormanlarda yaşar. Kedi büyüklüğünde ve yüzü daha çok tilkiyi andıran küçük panda, ağaç gövdelerindeki oyuklarda barınır, çok iyi tırmanır, kuş yumurtaları, böcekler ve bitkisel besinlerle beslenir. Büyük panda (Ailoropoda melanoleuca), 1,5 m.ye kadar boylanır. Postu kesin olarak birbirinden ayrılmış siyah ve beyaz bölümlerden oluşur. Bacakları, ön omuz bölgesi, kulakları ve gözlerinin çevresi siyah, vücudunun geri kalan kısmı beyazdır. Ağır vücutlu, ayıya benzeyen hayvanlardır. Bambu sürgünleri ve diğer bitkilerle beslenir. Soyu tükenmekte olduğundan koruma altına alınmıştır. Büyük panda aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın da simgesidir.
theMira

Benzer Konular

16 Ekim 2014 / Pollyanna Genel Galeri
27 Mayıs 2011 / pesimist Zooloji
31 Mayıs 2012 / bi quan Taslak Konular