Arama

Kokoi Zehirli Ok Kurbağaları (Dendrobatidae)

Güncelleme: 17 Ağustos 2013 Gösterim: 11.222 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Mayıs 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kolombiya ve Güney Amerika'da yaşayan kokoi zehirli ok kurbağaları, ölümcül toksinlerin taşıyıcılarıdır, ama aynı zamanda onların erkekleri de yüksek ölçüde, babalara ilgi duyarlar. Parlak ve o kadar da canlı ve renkli derileri vardır ama bu deriler zehirlidir, onların sonuç olarak, yırtıcılardan saklaması için hiçbir ihtiyacı yoktur.Kokoi zehirli ok kurbağaları o kadar rahatırlar ki, cesurca parlak renklerini reklam ederler.Kokoiler orman zeminin de kolayca görülen etrafta aylak aylak dolaşan kurbağalardır.Genç kokoiler kahverengimsi veya siyahtırlar ve herhangi bir zehirleri yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar

enzehirlihayvanwj7

Kokoi zehirli ok kurbağaları yumurtalarını yaparaklar üzerinde korur.Yumurtadan çıkar çıkmaz babalarının derilerine salgıladığı sümüksü yapışkan ile babalarının sırtında yaşamaya başlarlar ve gelişimleri burada tamamlanır.Gelişim sürecini tamamlayan kurbağalara baba kurbağa sümüksü yapışkan salgıyı salgılamaz ve yaşama alanlarındaki suya yavru kurbağaları bırakır.
Bu süre zarfında masum olan kahverengi ve siyah derili genç kurbağalardan çok az kısmı yaşamayı başarır ve bu zaferden galip ayrılan genç kokoiler zamanı geldiğinde o renkli çekiçi derilere sahip olurlar.
Hepimiz, yılanlar ve örümceklerin zehirlerinin dramatik etkilerinden biliriz, akrepler ve iğneli vatozların yaban arıları ve kutu denizanası ve tehlikeli zehirlerinin vahşi iğneleri, ama unutmayalım bu parlak ve sevimli görünen kurbağaların salgıladığı bir gram zehirle hiçbir canlı veya insanın yaşama şansı yoktur onların deri-salgı bezlerinde bir zehri öyle güçlü taşır ki onun kuvvetini tanımlamak ifade edilemez.Zehirinden yalnızca 0,0001 gramının bir insanı öldürebileceği saptanmıştır.


Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
10 Mayıs 2011       Mesaj #2
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Dünyanın en zehirli hayvanı Kolombiya ve Güney Amerika'da yaşayan kokoi zehirli ok kurbağasıdır. Bunun zehirinden yalnızca 0,0001 gramının bir insanı öldürebileceği saptanmıştır. Yani bizim hesaplara göre 1g zehri 10.000 insanı öldürebiliyormuş.

Sponsorlu Bağlantılar
d5ada4b676554ce8ffdb5a0qw9

19tt1c 59248381b3a841c60abbd96vs9

enzehirlihayvanwj7

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2013       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Ok Zehiri Kurbağası
MsXLabs.org

okzehirikurbagasi

Ok zehiri kurbağaları sadece Orta ve Güney Amerika'da yaşarlar.Kızılderililer, uzun yıllardan beri, oklarının ucuna sürmek için bu hayvanların vücudundan zehir çıkarmaktadırlar.Amfibilerin çoğunun vücudunda hiç olmazsa az miktarda zehir bulunur, ya da bunlar derilerindeki bezlerden zehir salgılarlar.Birkaçı da kendilerine dokunan insanlara bir hayli azap da verirler.Sadece ok zehiri kurbağası ve daha başka bir ikisi, kısa sürede ölüme neden olacak şiddette, bir zehir çıkarırlar.Ok zehiri kurbağaları, ayak parmaklarının her birindeki tırnağa benzeyen levhacıkla ayırd edilirler.Birçok tür parlak renklidir.İki renkli ok zehiri kurbağası tuğla kırmızısıdır.Bacaklarında mavimsi siyah lekeler vardır.Üç çizgili ok zehiri kurbağasının renkleri daha da parlaktır.Bu hayvan sarıdır, başında ve sırtında enlemesine çizgiler uzanır.Bacaklarının etrafında da öyledir.Bazı türlerde birdenbire gözükenlerin, diğer hayvanlar için bir uyarı olduğu ve kurbağaların, böylece, yenilemeyecek yaratıklar olduklarını açıkladıkları düşünülmektedir.Bu familyanın Küba'da yaşayan üyesi Cüce Yaprak kurbağası, Dünyanın bu alanda en küçük örneğidir.Boyu 1.25 santimden daha kısadır.
Her dişi bir tek yumurta bırakır.Yumurta annenin vücuduna göre oldukça iridir.Karada nemli bir yere bırakılır.Larva yumurtadan çıkmadan önce gelişmesini tamamlar ve başkalaşıma uğrar.Bu kurbağa, ender bulunur bir tür değildir.Ağır üremesi, çoğalmaya çok sayıda yumurta yumurtlayarak sağlayan kurbağaların çoğunun yöntemleriyle, ilginç bir zıtlıktadır.
Çeşitli ok zehiri kurbağası türleri Orta ve Güney Amerika'nın değişik kesimlerindeki ormanlarda bulunur.Bazıları ağaçlarda, bazıları ormanın tabanında yaşar.

okzehirikurbagasi1


BESİN
Ok zehiri kurbağaları da diğer amfibiler gibi beslenirler.Ergin bütün amfibiler etoburdur.Böcekleri ve diğer küçük omurgasız hayvanları yerler.Bu avlar eski dokuları yenileyerek proteinlerle, tuzlar, yağlar, vitaminler ve ayrıca metabolizmaları için gerekli olan suyla doludur.Bu hayvanların karbonhidratlara da gereksinimleri vardır.Bu da fazla proteinden oluşturabilinir.

okzehirikurbagasi2

ÜREME
Ok zehiri kurbağasının üreme yöntemlerinin birkaç garip özelliği vardır.Kurbağaların ve karakurbağalarının arasında kur ya da kur törenleri pek enderdir.Ama altın ok zehiri kurbağası ve belki diğer türler de birlikte iki ya da üç saat gibi uzun bir süre oynarlar.Sürekli olarak birbirlerine doğru atlarlar.Bazen sanki kavga ediyorlarmış gibi birbirlerinin sırtına da düşerler.Oyundan sonra yumurtalar bırakılır.Ama anfleks yoktur.Yani adi kurbağalarda olduğu gibi erkek dişinin sırtına çıkmaz ve yumurtlanan yumurtaları döllemez.Dişi ok zehiri kurbağası yumurtalarını yere bırakır.Yakında bekleyen erkek de yaklaşarak bunları döller.
Anfleks'in bulunmayışı kur oyununa bağlanabilir.Çünkü anfleksüs uygulayan kurbağalarda yumurtaların yumurtlanmasına erkeğin dişiye sarılması sırasındaki baskı yol açar.Anfleks olmadığı zaman başka bir uyarıya gerek olabilir.Ok zehiri kurbağalarında bu durum, dişinin erkekle sıçrayıp atlamasıdır.Böylece yumurta dökümü başlatılmış olur.İki yöntem de yumurtaları döllemek için bir erkeğin bulunmasını sağlar.Zaten hayvanlardaki kurun ana amacı da budur.

okzehirikurbagasi3

Yumurtalar döllendikten sonra erkek bunları sırtında taşır.Yumurtalar kurbağanın sırtına yapışır.Ama bunun nasıl olduğu henüz öğrenilememiştir.Tetarlar yumurtadan çıktıktan sonra da babalarının sırtında kalırlar.Nemi sadece yağmurdan sağlarlar.Bir ok zehiri kurbağasının sırtında yirmiye kadar tetar bulunur.Yavrular büyürken babaları da dinlenmek için daha geniş oyuklar aramayı sürdürür.Sonunda tetarları suya götürür.Yavrular da, bağımsız bir yaşama başlamak üzere, yüzerek uzaklaşırlar.

Kaynak: discoveranimal.com

Benzer Konular

26 Mart 2008 / yüksel2 Zooloji
24 Nisan 2014 / middnight2006 Botanik
20 Nisan 2016 / Misafir Soru-Cevap
24 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular