Arama

Orman Tırmaşık Kuşu (Certhia familiaris)

Güncelleme: 31 Ağustos 2009 Gösterim: 2.348 Cevap: 0
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
31 Ağustos 2009       Mesaj #1
reyan - avatarı
Ziyaretçi
ORMAN TIRMAŞIK KUŞU
(Certhia familiaris)

Sponsorlu Bağlantılar

W407 0718 osa2
Bu kuş ailenin tipik üyesidir. Kuzey enlemlerinde yaşayan bu tırmaşık kuşunun sırtı açık tütün kahverengi, başı ile boynu daha koyu fon üzerinde beyaz lekeli, karnı beyazdır, kanatlarının ortasında beyazımsı sarı bir yol dikkati çeker. Uçuşu kuvvetsiz olup bir ağacın tepesinden komşu bir ağacın dibine inmesine, böylece ağaç kabuğundaki yarıklardan topladığı böcekleri, yumurtalarını ve sürfelerini aramaya devam etmesine yarar. Orman tırmaşık kuşu bir ağacın gövdesinin üzerinde helezonlar çevirerek yukarı koşarken yumuşak ve peltekçe bir ses çıkarır. Uzunluğu 13 santimdir.

Kuzey Yarımküresi bu türün birçok çeşitlerini barındırır: Bunların hepsi «Certhiidae» ailesini meydana getirir. Serçeden daha ufak ve daha ince yapılıdırlar. İnce ve kademeli kuyruk tüyleri, ağaç gövdelerine tırmanmalarına yardımcı ağaçkakanımsı dikenlerle son bulur. Kuşun uzun ve keskin pençeleri, ağaçlara tırmanırken gövdeye sıkı tutunmasını sağlar. Kuzey Amerika'nın biricik gerçek tırmaşık kuşu odur.

Orman tırmaşık kuşu ağaç kabuğu, yün, yosun ve çalı çırpıdan meydana gelen yuvasını gevşek bir ağaç kabuğunun altına yerleştirir. Mayıs sonunda kralıma kahverengi kumlu ve halkalı 5 - 8 beyaz yumurtasını buraya yumurtlar.


Benzer Konular

21 Eylül 2018 / asla_asla_deme Coğrafya
12 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Zooloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
23 Haziran 2016 / perlina Zooloji
7 Aralık 2012 / bi quan Zooloji