Arama

Hastalık Hastalığı

Güncelleme: 22 Ağustos 2016 Gösterim: 1.185 Cevap: 0
kenan23 - avatarı
kenan23
Kayıtlı Üye
22 Ağustos 2016       Mesaj #1
kenan23 - avatarı
Kayıtlı Üye
Hastalık hastası günümüzde çok kullanılan bir kavram olup, kişinin kendine fiziksel rahatsızlar atfedip kendini hasta olduğuna inandırması durumudur. Bu tür kişiler en ufak bir sorunu olduklarını düşündüklerinde doktora giderler, çeşitli testler yaptırırlar ve sonuçlarda bir hastalık çıkmasa bile yanlış çıkmıştır diyerek tekrar tekrar doktorlara gidip test yaptırırlar. Kişiler vucüt semptomlarını yanlış yorumlarlar ve ciddi bir sorunları oldukları düşüncesinden bir türlü kurtulamazlar. Bunun yanında kişiler tıbbi ilaç ve gelişmeleri çok iyi takip ederler ve doktorlara güvenmezler. Belki kısa bi süre için doktorların söylediklerine inanmış gibi görünürler, fakat sonra hasta oldukları düşüncesine tekrar kapılırlar. Psikolojik yardım aldıklarında ise danıştıkları kişiyi hasta olduklarına ikna etmeye çalışırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Hastalık hastalığı bulunan kişiler aynı zamanda depresyona yatkındır. Çünkü sürekli hastalıklarını düşünmekten bunalırlar ve hasta oldukları düşüncesiyle daha çok yatma-dinlenme eğilimindedirler.

Bu rahatsızlığın temelinde bedensel bir uğraşa başmalamadan önce uzun süren sıkıntılı bir dönem görülür. Aile içi sorunlar, ekonomik sıkıntılar nedeniyle kişi büyük sıkıntı duyar ve bunun sonucunda sorunları bedenine atfetmeye başlar. Ya da bazı kişilerin fiziksel rahatsızlık eşiklerinin düşük olması da bu rahatsızlığın sebebi olabilir. Kişilerin sosyal öğrenme modeliyle hasta rölünü benimsemelerinin yanında hastalık hastalığının belirtileri düşük özgüven ve suçluluk duygularının bir yansıması olarak da önesürülür. Aynı zamanda kişilerin yakınlarının ağır bir hastalık döneminden geçmesi veya bir hastalık yüzünden vefat etmesi durumunda kişide kendine aşırı dikkat etme ve önlem alma arzusuyla oluşan hastalık hastalığı da görülebilir.

Bu hastalığı olan kişilerin yakınları hastaları şikayetleri konusunda eleştirmemeli veya şikayetlerden sıkılıp gözmezden gelmemeli, yoksa kişiler yalnızlaşıp sıkıntıları konusunda daha fazla endişeye kapılacaklardır. En iyisi kişiyi psikolojik yardım almaya teşvik etmeli ve doktor değiştirmemesi konusunda kesin fikir birliğine varılmalıdır. Tedavi sonucunda doktor hastaya ilgilenmesi için başka iş veya başka meşgalelere yönlendirecek ve kişilerin rahatsızları konusunda daha az düşünmesi sağlanacaktır. Ayrıca doktorun uyguladığı tedaviyle ve hastaların sürekli doktor değişimine girmedikleri taktirde çoğu hastanın iyileştiği görülmektedir.

Yazan: Deniz Dirin
Sorularla Psikolojim

Benzer Konular

10 Ekim 2013 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
25 Eylül 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
15 Mayıs 2011 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
1 Aralık 2008 / semazen Taslak Konular
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri