Arama

Bileşikler - Tanen

Güncelleme: 23 Aralık 2011 Gösterim: 1.619 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Aralık 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TANENLER

Bitkilerde, özellikle palamut kozalağında, mazıda, meşe, ceviz ve nar kabuğunda, sumakta ve çay yapraklarında bulunan karmaşık organik maddeler.

Bileşimlerinde gallik asit, öteki poli oksiasitler, floroglusin gibi fenoller ve glikoz bulunur. İlgili bitki bölümünün suda kaynatılmasıyla elde edilirler, ancak sıcak suda çözünmeyen tanenler de vardır. Suda çözünenler buruk bir tat verirler.

Çoğunlukla renksiz ya da açık sarı renkli, amorf, katı maddelerdir. Suda çözünen proteinleri pıhtılaştırdıkları için sepi maddesi olarak, bazik boyalarla suda çözünmeyen tuzlar yaptıklarından mordan olarak, tıpta da yanıkları iyileştirmede ve büzüştürücü etkisi nedeniyle ishale karşı kullanılırlar.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Aralık 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tanen
Vikipedi, özgür ansiklopedi

200px Bottle of tannic acid

Bir şişe tanik asit

Tanen, tannik asit (Fransızca: tanin - sepi maddesi) olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (amorf) maddelere verilen addır.

Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur. Başlıca kullanım alanı olan dericilik ve boyacılık dışında tanenler şarap ve biranın berraklaştırılmasında, petrol kuyularındaki sondaj çamurunun akışkanlığının artırılmasında ve buhar kazanlarının çeperlerinde birikinti oluşumunun engellenmesinde kullanılır. Tıpta damarları ve mukozayı büzücü etkilerinden ötürü bademcik, farenjit, basur ve bazı deri hastalıkları ilaçlarının bileşimine girer.

Tanenler kimyasal açıdan, hidroliz olabilen tanenler ve kondanse tanenler olmak üzere iki ana grupta incelenir. Birinci grupta yer alan tanenler bir asit ya da enzim eşliğinde hidroliz olarak gallik asit, pirokateşik asit ve şeker gibi, suda çözünebilen bileşikler verir. Suda az, alkolle asetonda iyi çözünür. Hidroliz olabilen tanenlerin en iyi bilinen örneklerinden biri gallotanenlerdir. Çok daha geniş bir grup olan kondanse tanenler ise hidroliz olamazlar. Bunlar ısı karşısında kuvvetli asitlerle ya da bazı yükseltgeyici maddelerle flobafen denen koyu kırmızı renkli çözünmez bileşikler oluşturur.

Tanenler, aynca tripsin ile a-amilazların sindirimdeki aktivitesini, substratlarla kompleks teşkil ederek önlerler veya onlara bağlanarak protein ve nişasta sindiriminin aksamasına yol açarlar. Tanenler vitamin B ile de kompleks oluşturarak emilimini önlerler.

Tannik asit çayda vardır. Ticari ölçüde elde edildiği en mühim kaynak mazı meşesidir. Meşe palamudunda da bol miktarda bulunan tanenler aynı zamanda; antiseptik bileşiklerdir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabi tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir.

Sentetik tannik asitler egzama tedavisi kapsamında çeşitli preparatlar içinde bulunurlar.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Haziran 2011 / _Yağmur_ Kimya
24 Mart 2018 / ener Kimya
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
18 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük