Arama

Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu (IMSI)

Güncelleme: 4 Şubat 2012 Gösterim: 1.983 Cevap: 1
SaglikON2 - avatarı
SaglikON2
Ziyaretçi
17 Ocak 2012       Mesaj #1
SaglikON2 - avatarı
Ziyaretçi
Artık "Seçilmiş Sperm"le Çocuk Sahibi Olabilirsiniz!
Yakın bir dönemde uygulanmaya başlayan ve ‘Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu’ olarak da tanımlanan IMSI, özellikle erkek infertilitesi yaşayan aileler için umut ışığı oldu.

imsi

Spermlerin 6000-8000 kat büyütüldüğü ve morfolojik olarak en iyi spermlerin seçilmesine imkân sağlayan IMSI aynı zamanda spermde DNA hasarı konusunda fikir veren en yeni tekniklerden biri…
Bebek sahibi olmaya çalışan yaklaşık 5 milyon çift içinde özellikle erkek infertilitesi problemi yaşayanlar için IMSI yöntemi yeni umutları da beraberinde getirdi. IMSI spermde DNA hasarı konusunda fikir veren en yeni tekniklerden biri. DNA hasarlı sperm kullanıldığında; iyi kalitede embriyo oluşturamama, tüp bebek başarısızlıkları, düşükler, genetik bozukluğu olan bebeklerle karşılaşmak mümkündür. Erkek infertilitesi olan hastalara IMSI tekniği uygulayan merkezleri seçmeleri önerilmelidir. IMSI tekniğini diğer tekniklerden ayıran en önemli özellik sadece sperm morfolojisinin derecesini söylemekle yetinmeyip morfolojisi sağlam spermin seçilip tüp bebek işleminin yapılmasına imkân vermesidir.

IMSI Nedir?
‘Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu’ olarak tanımlanabilecek IMSI; spermde DNA hasarı olup olmadığını gösteren en yeni tekniktir. Yardımcı üreme tekniklerinde erkek faktörü (sperm) olumlu sonuca ulaşmakta önemlidir. Bu nedenle özellikle mikroenjeksiyon uygulamalarında en hareketli ve en iyi görünümlü (morfolojik) spermler seçilerek kullanılır.
Tüp bebek laboratuarlarında konvansiyonel IVF mikroskopları ile spermler 60-100 kat büyütülüp, görünümleri değerlendirildikten sonra seçilir. Sperm DNA’sında hasar olup olmadığı bilinememektedir. Oysa ıntra-sitoplazmik morfolojiye göre seçilmiş sperm enjeksiyonu (IMSI) ile konvansiyonel IVF mikroskopları ile karşılaştırıldığında IMSI dijital büyütme teknikleri kullanarak spermlerin incelemesine imkan sağlayan bir yöntemdir. Bu teknikle, spermler 6000-8000 kat büyütülebilmekte ve morfolojik olarak en iyi spermlerin seçilmesine imkân sağlamaktadır. Bu gelişmiş yöntem sayesinde özellikle genetik materyalin taşındığı sperm çekirdeği ve morfolojisi, DNA hasarının göstergesi olduğu bilinen vakuol (etrafı zarla çevrili boşluklar) oluşumu gibi bazı hücre içi yapıların tespit edilmesine olanak sağlayarak, bu yapısal bozuklukları göstermeyen ya da en az gösteren spermler ile ICSI (mikroenjeksiyor) yapılır. IMSI yöntemi bize hareketlilik ve şekli iyi olsa dahi DNA hasarı olmayan veya en az olan spermleri seçme imkânı sağlamaktadır. Bu yöntemle sperm seçimi yapıldığında daha sağlıklı embriyolar elde edilebilmekte, gebelik oranları artmakta ve düşük oranları azalmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalara bakıldığında IMSI uygulanan gruplarda %20-%30 gebelik oranlarında artış ,%25 düşük oranlarında azalma ve sağlıklı doğumlar görülmüştür.

IMSI kimlere kullanılmalıdır?
-Genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörler de DNA hasarına yol açmaktadır. Bu nedenle 35 yaş üzerinde erkek faktörü vakalarında (sperm sayısı az, hareketliliği zayıf ve morfolojisi bozuk-oligoastenoteratospermi)
-Spermin embriyo gelişimine katkısı insanda 2 veya 3. günden itibaren artmaktadır. Sperm ile yumurtanın birleşmesiyle oluşan yeni genetik yapı bu dönemden sonra tam olarak faaliyete geçer. Bu nedenle önceki denemelerde 2 ya da 3. günden sonra embriyo gelişimi yavaşlıyor veya duruyorsa.(Blastokist-embriyonun 5. gün ulaşması gereken evresi) gelişimi olmamışsa)
-Önceki denemelerde embriyo morfolojisi iyi görülmesine rağmen gebelik oluşmamışsa
-Gebelik oluşmasına rağmen düşük ile sonuçlanmış ise
IMSI tekniği uygulanması bu çiftlerde gebelik oranlarının artması, düşük riskinin azalmasını sağlayabilir.

Sıcak Spermin ‘Düşmanıdır’
-Spermin yapısı nasıl bozulur?
Günümüzde sperm yapısını bozan en önemli faktörler çevresel ve genetik faktörlerdir. Baba adaylarına şu uyarılarda bulunabiliriz;
Sperm kalitesini bozan çevresel faktörlere yaşam tarzı, beslenme, sigara alkol kullanımı, stres örnek verebiliriz. Bazı meslek gruplarında sperm yapısının daha çok bozulduğu görülmüştür. Çok sıcak ortamlarda çalışan fırıncılar, sauna veya hamam çalışanları gibi. Özetle; yüksek sıcaklık spermin DNA hasarının artırmaktadır. Ayrıca ağır metaller, toksik maddelere maruz kalanlar, kemoterapi veya radyoterapi almak zorunda kalanlarda şiddetli sperm bozuklukları görülmektedir. Mevsimsel değişikler, kullanılan ilaçlar da spermin sayısını ve kalitesini bozabilir.

-DNA hasarlı sperm tüp bebek tedavisinde nelere sebep olur?

Tüp bebek tedavilerinde DNA hasarlı sperm kullanıldığı takdirde, iyi kalitede embriyo oluşturamama, artan tüp bebek başarısızlıkları, düşükler, genetik bozukluğu olan bebeklerle karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle şiddetli erkek infertilitesi olan hastalarda IMSI tekniğinin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Erkek infertilitesi olan hastaların kliniklerinde IMSI tekniği uygulayan merkezleri seçmelerini öneriyoruz. IMSI tekniğini diğer tekniklerden ayıran en önemli özellik sadece sperm morfolojisinin derecesini söylemekle yetinmeyip morfolojisi sağlam spermin seçilip tüp bebek işleminin yapılmasına imkan vermesidir.


Op. Dr. Süleyman Tosun
Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Şubat 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu (IMSI)

imsi1

Mikroenjeksiyon (ICSI), normal yollarla dölleme özelliğine sahip olmayan spermin yumurta içine direkt enjekte edilerek döllenmenin sağlandığı yöntemdir. Bu işlemler, 200-400 kat büyütme yapabilen özel ekipmanlı mikromanüplatör denilen mikroskoplar aracılığıyla yapılmaktadır. Burada, erkekten alınan her bir sperm kadından alınan her bir yumurtanın içine enjekte edilmektedir.

Mikroenjeksiyon, özellikle şiddetli erkek faktörü olan hastaların tedavisi için geliştirilmiş bir yöntemdir. Hareket ve şekil (morfoloji) bakımından normal olan spermler seçilerek işlem yapılmaktadır. Ancak, 200-400 kat büyütme; spermin yumurtayı döllemesi, oluşan embriyonun gelişimi ve gebelik için önem taşıyan anomalilerin tanımlanmasına olanak vermemektedir.

Tanı amaçlı morfolojisinin değerlendirilmesi için boyanarak gözlemlenen spermler mikroenjeksiyon için seçilerek kullanılamadığından; 200-400 kat büyütme ile yapılan mikroenjeksiyon işlemi tamamen normal olan spermleri seçmeye olanak vermemektedir.

Üremeye yardımcı teknikler alanındaki en son gelişmelerden biri IMSI’ dir. IMSI (Yüksek Mikroskobik Büyütmeyle Sperm Mikroenjeksiyonu) tekniği ile yüksek büyütmeli objektifler ve özel görüntüleme sistemleri kullanılarak oluşturulan mikromaniplatörler kullanılarak spermler 8050 kata kadar büyütülebilmekte ve spermin üst düzey morfolojik analizi yapılabilmektedir. Bu analiz ile canlı olan spermlere hiçbir zarar verilmemektedir.

1380-8050 kat büyütme yapılarak spermlerde hücre içi yapıları, boyun anomalileri rahatlıkla tespit edilip görülebilmektedir. IMSI yöntemiyle, normal yada normale en yakın spermler seçilip kullanılarak yapılan mikroenjeksiyon işlemiyle %25-40 oranında daha yüksek başarı sağlanabilmektedir.

Böylece, IMSI yöntemiyle DNA hasarı olmayan spermler seçilmekte ve daha iyi kalitede embriyolar elde edilmektedir. Düşük oranı azalmakta ve genetik anomalili bebek doğurma oranı düşmektedir.



Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

26 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
4 Haziran 2013 / Efulim Biyoloji
6 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük
7 Ekim 2015 / Safi X-Sözlük