Arama

Susurluk - Balıkesir

Güncelleme: 14 Eylül 2012 Gösterim: 2.055 Cevap: 3
Chelsea_Eny - avatarı
Chelsea_Eny
Ziyaretçi
29 Ocak 2012       Mesaj #1
Chelsea_Eny - avatarı
Ziyaretçi
tarihce
Susurluk, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin doğusunda Bursa'ın Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzeyinde yine Bursa'nın Karacabey ve Balıkesir'in Bandırma ilçeleri, batısında Manyas, güney ve güney doğusunda Kepsut ilçesi yer almaktadır. Ayranı ve tostu ile bilinir. 1996'daki trafik kazası ise dünyaca tanınmasına neden olmuştur.


Tarihçe:


İlçe Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar ve Selçukluların egemenliklerinden sonra, Karesi Beyliği’nin idaresine geçmiştir. Osmanlı idaresine geçmesi Orhan Gazi zamanında gerçekleşmiştir.
Susurluk'un bulunduğu yer, Karesi Beylerinden İne Bey Vakfına ait ormanlık ve bataklık boş bir alan iken İne Bey’in torunları burasını Susığırlık adı altında bir çiftlik halinde idare etmiştir. Daha sonra 1634'te Karaman tarafından gelen akıncılar, Hacı Hatip Oğulları buraya yerleşmişlerdir.
Susığırlık çiftlik halinde iken, Bursa ve İstanbul’a geçen kervanların konaklama yeri olmuştur. 1858 ve 1878 Türk-Rus savaşında Anadolu’ya göç eden Bulgaristan ve Kafkas Göçmenleri ve sonraları Ahmet Vefik Paşa tarafından iskan ettirilen Türkmen aşiretleriyle kalabalıklaşmıştır.
Susurluk 1892'de bucak, 1926'da ilçe olmuştur. 5 Eylül 1922 Susurluk’un düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Her yıl 5 Eylül'de “Kurtuluş Bayramı” törenlerle kutlanmaktadır.

Coğrafi Yapı:

Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin doğusunda Bursa Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzeyinde Karacabey ve Bandırma ilçesi, batısında Manyas ve güney ve güney doğusunda Kepsut ilçesi yer almaktadır.

Susurluk ilçesi deniz seviyesinden ortalama olarak 63 m yüksekliktedir. Fazla yüksek olmayan engebeli arazilerden oluşan ilçe toprakları,ilin kuzey doğusunda yer almaktadır.Doğu kesimini Çataldağ’ın batı uzantıları, batı kesimlerini Sularya dağlarının uzantısı olan Keltepe engebelendirir. Dağlık alanlar ormanlarla kaplıdır.

Ulaştırma ve Alt Yapı Durumu :

Ulaşım imkânları bakımından ilçe merkezi çok elverişli bir konumda olup, İstanbul, İzmir, Balıkesir ve Bandırma (Hızlı Feribot) karayolu üzerindedir. İlçe merkezi etrafında bulunan dinlenme tesisleri birçok vatandaşa istihdam sağlamaktadır. İlçenin Balıkesir’e uzaklığı 45 km, Bursa iline uzaklığı 110 km'dir. Susurluk merkezinden çevre il, ilçe ve köylerin hepsine ulaşım imkânı vardır. 9 köyün ulaşımı stabilize yol, 35 köyün ulaşımı asfalt yol ile sağlanmaktadır. İzmir-Bandırma demiryolu ilçeden geçmekte olup, en yakın sivil hava alanı ise 110 Km. uzaklıktaki Bursa hava alanıdır. Bandırma’dan her gün karşılıklı olarak düzenlenen Bandırma-İstanbul Hızlı Feribot seferleri ilçe için de ayrı bir yarar sağlamaktadır.

İlçe elektrik bakımından “Ulusal Enterkonnekte” şebekeye bağlı olup; şehir içi şebekesi yeterlidir. Balıkesir ile Susurluk arasına ikinci bir enerji nakil hattının istimlak çalışmaları devam etmektedir. Şehrin içme suyu miktar olarak yetersiz olup, dağıtım şebekesi eskidir. Mevcut suyun fazlalaştırılması için Çataldağ İçme ve Sulama Göleti programa alınarak, 13.11.2001 günü temeli atılmış, 2008 yılı içinde tamamlanacaktır. İlçeye bağlı 44 köyün içme suyu şebekelidir. İlçe merkezinde 9.216, köylerimizde 6.241 olmak üzere toplam 15.457 abonelik otomatik telefon santralleri mevcut olup, merkezde 1, köylerde ise 14 santral bulunmaktadır. Bütün köylerde telefon hattı mevcuttur.
Susurluk - Mustafakemalpaşa 25 km
Susurluk - Balıkesir 45 km
Susurluk - Bandırma 45 km
Susurluk - Erdek 62 km
Susurluk - Bursa 110 km

Nüfus:

2000 yılı genel nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre toplam 44.130 olan ilçe nüfusu 2010 yılı ADKS'ye göre 41.504 olmuştur.

Eğitim:

İlçe merkezinde 6 İlköğretim Okulu, 5 Ortaöğretim Okulu, 1 Genel Lise, 1 Anadolu Lisesi, 1 Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, 1 İmam-Hatip Lisesi, 1 Kız Meslek Lisesi bulunmaktadır. Ayrıca Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü 2001-2002 Öğretim yılında eğitim öğretime açılmıştır. Balıkesir Üniversitesine bağlı Susurluk Meslek Yüksek Okulu mevcut olup; bünyesinde Süt Ürünleri Programı ve Et Ürünleri Programlarını bulundurmaktadır.

Ekonomi:

Susurluk, ayranı ile meşhurdur. İlçe sınırlarında, Bursa-İzmir karayolunda olması sebebiyle, pek çok dinlenme tesisi bulunur. Dinlenme tesisleri ve beraberindeki fabrika satış mağazaları ilçe ekonomisine ve istihdama çok büyük katkılar sağlamaktadır.

İlçe topraklarının engebeli yapısı hayvancılıkta yol alınmasına neden olmuştur. İlçe ekonomisi büyük oranda küçük ve büyük baş hayvancılığa ve ondan elde edilenlerin işlenmesine dayanır. Yörsan Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası ile Susurluk Şeker Fabrikası ilçe merkezinde bulunur. İlçe köylerinde ise Assan Aş ve Fide Aş Konserve Fabrikaları, Ümiteli Köyünde Ahi Güven ve Uçar Donmuş Gıda Fabrikaları ile Askon Meyve Suyu Fabrikası bulunmaktadır. Dört Mevsim Et Aş Entegre Tesisi, Göbel Belediye Mezbahası ve Bozkan sakadat İşletmesi, ülkemizin en önemli hijyenik et ve et ürünleri üretim tesisleri arasında
bulunmaktadır.

İlçede Tarım faaliyetleri, oldukça çeşitli ve yoğundur. En önemli Tarım ürünleri; Şekerpancarı, Domates, Biber, Ayçiçeği, Buğday ve diğer tarım ürünleridir. İlçe sanayisi de; potansiyelimiz olan Tarım ürünlerimize dayalı olarak çalışmaktadır. İlçemizde bolca, Salça ve Konserve, hazır yemek ve dondurulmuş gıda, konsantre fabrikaları bulunmaktadır.
Alıntı

Tarım arazilerinin % 92'si tarım arazisi, %6'sı Sebze - Meyve alanı, %0,5'i Bağlık arazi, geriye kalan %1,5'i nadas alanı olarak kullanılmaktadır.


Spor:


Susurluk Belediyespor futbol kulübü bu ilçededir.
Türkiye şampiyonlukları olan Susurluklu bazı sporcuların isimleri:
İsmail Çaylak - serbest güreşçi,
Enver Karahan - serbest güreşçi,
Onur ve Oktay Akdeniz kardeşler - Karate.
Ali Kayan Balıkesir bölge şampiyonu,
Mesut Kayan Boks (Yıldızlar Türkiye 3.sü)
Uğur Cura - karate

Turizm:

İlçede 2 adet kaplıca vardır. Biri Bandırma yolundaki Ilıcaboğazı Kaplıcaları (şehir merkezinden yaklaşık 23 Km.) diğeri ise Yıldız Köyü Kaplıcaları Balıkesir yolunda şehir merkezine yaklaşık 17 Km. mesafededir. Ayrıca Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden Ulusoy Outlet Park Balıkesir karayolunda Susurluk'a 10 Km. mesafede yer almaktadır.

Chelsea_Eny - avatarı
Chelsea_Eny
Ziyaretçi
29 Ocak 2012       Mesaj #2
Chelsea_Eny - avatarı
Ziyaretçi
susurluk resmi 02 11 08 72674

susurluk resmi 17 12 08 48337

susurluk resmi 17 12 08 8966

susurluk resmi 02 11 08 87880

Susurluk - Balıkesir
Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
29 Ocak 2012       Mesaj #3
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
Susurluk, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
14 Eylül 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Susurluk - Balıkesir
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Balıkesir iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları Susurluk Irmağı çevresindeki düzlükleri kaplar. Tahıl tarımı yapılır, şekerpancarı, pamuk, tütün, susam ekilir. Şeker fabrikası vardır. Ayrıca boraks cevheri çıkarılır. Yüzölçümü 601 km2, ilçe nüfusu 42.421, merkez nüfusu 20.806 (1997).
theMira

Benzer Konular

10 Şubat 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
26 Aralık 2011 / Chelsea_Eny Soru-Cevap