Arama

Küçük Semender (Lissotriton vulgaris)

Güncelleme: 13 Haziran 2013 Gösterim: 1.222 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Küçük semender
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Lissotriton vulgaris 9630

Küçük semender (Lissotriton vulgaris), Salamandridae familyasından bir semender türü.

Genel Özellikleri

Erginleri 10 cm uzunluğa kadar ulaşabilirler. Kuyrukları yüzmeye elverişli olarak dikey yassıdır. Erkeklerin sırtında dişileri cezbeden sırt yüzgeci bulunur. Ayrıca erkekler dişilere oranlda daha fazla sayıda ve çeşitli renge sahiptirler. Dişiler ise daha sade görünümlüdür. Vücut renkleri açısından çeşitli varyantlara sahiptirler. Her iki cinsiyette de karın bölgesi tamamen vücut renginde olabileceği gibi genellikle kırmızı renklidir. Erkeklerde beneklerin sayısı büyüklüğü ve dağılımı bireyden bireye önemli farklılılıklar gösterir. Dişilerde ise belli belirsiz çizgiler olabileceği gibi tamamen sade de olabilirler.

Yaşam alanı

Durgun göletler ve nemli arazilerde yaşarlar. Göletlere üreme döneminde daha çok uğrarlar, çünkü yumurlama ve larva gelişimi su içinde olmaktadır. Akıntılı sularda yaşamamalarının sebebi olası yırtıcı balıklardan korunmaktır. Geçici göletler hem yeterli besin bulundurmayacağından hem de yavrular henüz larva halinde iken kuruyabileceğinden bu narin canlılar için uygun yaşam alanını sağlamamaktadır.

Beslenme

Kabuksuz omurgasızlar, küçük böcekler, solucanlar ve kendi türlerine de ait olabilen larvalarla beslenirler.

Üreme ve döllenme

Son baharda erkek semenderler kuyruklarını bir avmış gibi sallayarak muazzam bir dansla dişiyi kendine doğru çekerek çiftleşme için kur yapar, başarılı olanlar dişiyi döller. Bu kur dansları dişiyle hemen her karşılaşma sırasında gerçekleşmesine rağmen uzun gebelik dönemi ve dişinin hazır olmaması nedeni ile döllenme son baharda gerçekleşir. Böylece yumurtlama yiyecek açısından bolluğun başlangıcı olan bahara denk getirilmiş olur. Dişiler dölenmiş olan yumurtalarını çıkartırken, eğer ortamda mevcut ise kıvrılabilen canlı yaprakların arasına birer birer yapıştırmak suretiyle uzun aralıkla bırakırlar. Söz konusu yapraklar yok ise açığa bıraktıkları da görülür.

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Amphibia (Amfibyumlar)
Takım: Caudata
Familya: Salamandridae
Cins: Lissotriton
Tür: L. vulgaris
Binominal adı: Lissotriton vulgaris

Son düzenleyen iceslush; 13 Haziran 2013 11:22 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

23 Mayıs 2018 / bi quan Zooloji
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
12 Ocak 2013 / zynpky Soru-Cevap
9 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
11 Ekim 2015 / Safi X-Sözlük