Arama

Yahya Kaptan

Güncelleme: 14 Haziran 2015 Gösterim: 26.398 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yahya Kaptan(1891-1920)
Makedonya'nın Köprülü kasabasında doğdu. Balkanlarda Bulgar komitacılara karşı savaştı. Balkan Savaşları'nda Osmanlı Ordusuna gizli bilgiler sağladı. Teşkilât-ı Mahsusa (Gizli Örgüt)'da görev aldı. I. Dünya Savaşı'nda Balkan Yarımadası ve Irak Cephesi'nde görev yaptı. Ankara'da TBMM açılınca İstanbul'da Bekir Ağa Bölüğü'ne baskın düzenleyerek tutuklu bulunan vatansever ve aydınları kurtarıp Anadolu'ya geçmelerini sağladı. Gebze'de Kuva-yı Milliye'yi oluşturarak komutanlığını üstlendi. İstanbul Hükümetinin gönderdiği kuvvetler tarafından yakalandı. Başı kesilerek şehit edildi.

Sponsorlu Bağlantılar
Biyografi Konusu: Yahya Kaptan nereli hayatı kimdir.
iyilik_perisi - avatarı
iyilik_perisi
Ziyaretçi
21 Mayıs 2008       Mesaj #2
iyilik_perisi - avatarı
Ziyaretçi

YAHYA KAPTAN
Sponsorlu Bağlantılar

1891 yılında makedonya köprülü kasabasında doğdu,21 yaşındayken Amcasına saldıran bir bulgarı öldürüp dağa kaçtı.Müslüman Türk köylerine saldıran sırp ve bulgar çetelerine karşı kendi teşkilatını kurdu ve savaştı,her çete reisi gibi Kaptan lakabını aldı.BalkanSavaşı çarpışmalarına katıldı.1.Dünya Savaşında gizli haber alma örgütü Teşkilatı Mahsusa dan örgüte katılması için teklif geldi ve katıldı.

Arap aşiretlerinin çöl çeteciliği taktiğine karşı eylemler üretti,İttihat terakinin ünlü silahşörü Yakup cemil ile Irak cephesinden dönerken tanıştı ve yeni kabine kurmak için başlattıkları mücadelede tutuklanıp yargılandılar,Yakup Cemil idam edildi,Yahya KAPTAN ise ırak,a sürgün edildi.

Yenibahçeli Şükrü bey liderliğindeki menzil grubu Anadoluda başlaması olası mücadeleye malzeme ve insan aktarımını sağlamak için Kocaeli yarımadasını kontrol altında tutmayı amaçladı,Dağınık birlikler toplanarak başına YAHYA KAPTAN getirildi.

Kurtuluş Savaşı başlarında,MUSTAFA KEMAL ile ilişki kurdu,Gebzede Kuvayi Milliyeyi örgütlüyerek çeşitli eylemlere girdi,Bekir ağa bölüğünü basarak,Halil Paşa,Şakir bey,ve Talat beyin kaçırılmasını sağladı.Aralık 1918 de İstanbuldaki Ahırkapı cephaneliğini baskını,Darıca un deposu baskını,Rum çetecilerin imhası gibi önemli hizmetler yaptı.

İstanbul Hükümeti kuvvetleriyle Tavşancılda girdiği çarpışmada yakalandı.9 ocak 1920 de başı kesilerek öldürüldü.Mustafa Kemal,in emriyle Öldürüldüğü yer olan Kocaeli,nin Tavşancıl beldesinde anıt mezar dikildi.İzmitte 50.000 nüfuslu bir yerleşim yerine YAHYA KAPTAN ismi verilerek ölümsüzleşti.

Son düzenleyen Safi; 14 Haziran 2015 23:50
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YAHYA KAPTAN (1891 Makedonya-1920 Tavşancıl), Kurtuluş Savaşı sırasında Kocaeli yöresindeki milis kuvvetlerinin komutanı. Balkan Savaşı'ndaki çarpışmalara katıldı. Birinci Dünya Savaşı'nda gizli haber alma örgütü Teşkilatı Mahsusa'da çalıştı. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Mustafa Kemal ile ilişki kurdu.İstanbul'daki Karakol Cemiyeti'nin de yardımıyla Anadolu'ya gitmek isteyenlere yardım etti.Gebze'de Kuvayı Milliye'yi örgütleyerek İstanbul-Kocaeli yöresinde çeşitli eylemlere girişti. İstanbul hükümeti kuvvetleriyle Tavşancıl'da girdiği çarpışmada yakalandı ve 9 Ocak 1920'de başı kesilerek öldürüldü.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAHYA KAPTAN, türk milis komutanı (Köprülü, Makedonya, 1891 - Tavşancıl, Kocaeli, 1920). Bulgar komitacılarına karşı gerilla savaşları yaptı ve Balkan savaşları sırasında türk birliklerine bilgi sızdırdı, birçok türk tutsağı idamdan kurtardı (1910 -1913). Selanik yoluyla İstanbul'a gelerek Teşkilatı mahsusa'ya girdi ve bu örgüt adına Sırbistan'da gerilla savaşlarına katıldı, ingilizler'e karşı savaşan Halil Paşa'ya (Kut) yardım için Irak cephesine gönderildi. Ancak bu sıralarda Yakup Cemil’in tasarladığı Babıâli baskını nedeniyle Di- vanıharp’e verildi (1919) ve sürgün olarak yeniden Irak cephesine gönderildi. Ateşkesin imzalanmasından sonra İstanbul'a gelerek (1919) Kocaeli yöresinde faaliyet gösteren rum çetelerini dağıttı, ayrıca Anadolu'yu geçmek isteyenlere yardım etti. Bir süre sonra da Erzurum'da bulunan Mustafa Kemal’e telgraf çekip, buyruğunda olduğunu bildirdi. Bu arada gizlice İstanbul'a gelerek ingilizler'in tutukladığı kişileri kurtarmak için Bekirağa bölü- ğü'ne bir baskın düzenledi, başta Halil Paşa (Kut) olmak üzere üst rütbeli birçok subayın kurtulmasını sağladı. Bu olay, İngiliz işgal komutanlığının İstanbul hükümeti üzerinde baskılarını yoğunlaştırmasına yol açtı. Kuvayı inzibatiye birlikleri tarafından Tavşancıl'da pusuya düşürülen Yahya Kaptan, 9 ocak 1920'de öldürüldü. Nutuk t a Mustafa Kemal Atatürk de Yahya Kaptan'ın Kurtuluş savaşı sırasındaki hizmetlerini övmüş ve kendisinden takdirle söz etmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

8 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat tr
20 Ekim 2016 / buz perisi Sanat tr
15 Eylül 2013 / Heulwen Eğitim Bilimleri
24 Temmuz 2012 / buz perisi Sanat tr
9 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww