Arama

Mehmed Şükrü Paşa

Güncelleme: 10 Mart 2010 Gösterim: 3.147 Cevap: 0
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
10 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Mehmed Şükrü Paşa
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Mehmed Şükrü Paşa
(1857 - 1916) Türk asker. Balkan Savaşları'nda 5 ay 5 gün zor koşullar altında Edirne'yi savunmuştur, Edirne Müdafii olarak da anılır.
1857 yılında Erzurum'da doğmuştur. Henüz ilkokul sıralarında iken çalışkanlığı ve kabiliyeti ile dikkati çekmiştir. Fransızca, Almanca ve İngilizce bilmektedir.
Yine genç yaşlarında Matematik dalında kabiliyetli olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda Darüşşafaka'da öğretmenlik yapmıştır. Yetiştirdiği gençler arasında Salih Zeki gibi önemli insanların da bulunduğu görülmektedir. Mesleği olan askerlikle ilğili ilmi ve fenni eserler vermiş, seçkin bir komutan olmuştur.
Şükrü Paşa Çanakkale'de görevli iken, Balkan Savaşı'nın çıkması üzerine Edirne müstahkem mevkii komutanlığına getirilmiştir.
1912'deki I. Balkan Savaşında Edirne'yi savunmuş, herkesin takdirini kazanmıştır. 1915 yılında ölen Şükrü Paşa'nın naşı, Müttefik kuvvetler komutanlarının katılmasıyla büyük bir askeri tören düzenlenerek İstanbul'da toprağa verilmiştir.

Edirne Savunması

Balkan savaşı sırasında 1913 yılında Edirne Bulgar ordusu tarafından kuşatıldı. Osmanlı devletinde siyasi iç çalkantılar sürmekteydi. 23 Ocak 1913 tarihindeki Bab-ı Âli baskınıyla İttihat ve Terakki cemiyeti sadrazam Kâmil Paşa'ya zorla istifa mektubunu imzalattı ve hükümete tamamen hakim oldu. Hükûmet darbesinin sebebi olarak Edirne ve Balkanların kaybedilmesi propaganda edilmişti. Cemiyetin önderlerinden Enver Paşa, Şükrü Paşa'ya biraz daha sabretmesini yakında yardım geleceğini bildirdi. Ancak aylarca Edirne'ye hiçbir yardım gelmedi.(İktidarın değiştirilebilmesi ve bab-ı Ali baskınına bahane oluşturması için ittihatçılar tarafından Edirne'ye kasten yardım gönderilmemesi iddiaları güçlüdür. İstanbul'a dönüşünde Şükrü Paşa'nın Cemal Paşa tarafından coşkulu halka gösterilmeden istasyondan kaçırılması bu iddiayi doğrular niteliktedir.) Kuşatmada yiyecek stokları tükenen Edirne halkı, yiyecek bulamayınca süpürge saplarındaki tohumları bile pişirip yemek zorunda kaldı. Sonunda sokaklardaki kedi köpekler dahi yenildiği yazılmıştır. Tüm sıkıntılara rağmen Bulgar Ordusu Edirne'ye sokulmadı. Yoksunluklara rağmen şehri savunmaktan vazgeçmeyen ve bunda başarı sağlayan Şükrü Paşa, hiçbir yardım alma umudu kalmayınca teslim olmak zorunda kaldı. Bulgar Kralı Ferdinand, Edirne'ye geldi ve geleneklere göre galip komutan tarafından alınmış olan Şükrü Paşa'nın kılıcını törenle kendisine geri verdi. Paris'te haftalık yayınlanan 13 Nisan 1913 tarihli Le Petit Journal dergisinde bu durum tasvir edilmiş ve resim altına Edirne Müdafî'ne Saygı yazılmıştı. Avrupada yayınlanan birçok yayında kendisinden ve yaptığı savunmadan övgüyle söz edilmiştir. Almanya'da askeri başarısı dolayısıyla kendisinin heykelleri dikilmiş, Fransız milleti adına içinde binlerce imza bulunan Altın Kitap ve bir şeref kılıcı takdim edilmiştir.
1913 yılındaki müdafayı gösteren askeri malzemelerle beraber Edirne Kalesi bugün müze olarak korunmaktadır.
Biyografi Konusu: Mehmed Şükrü Paşa nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

25 Kasım 2006 / Kral_Aslan Edebiyat tr
16 Nisan 2011 / Misafir Edebiyat tr
31 Temmuz 2012 / Efulim Siyaset tr
15 Eylül 2012 / Jumong Siyaset tr
28 Mart 2011 / Daisy-BT Siyaset tr