Arama

Sultan Sencer

Güncelleme: 20 Eylül 2012 Gösterim: 6.912 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
26 Nisan 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Ahmed Sencer

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Müizzeddin Ahmed Sencer ya da sadece Sultan Sencer (d. 1086- ö. 1157), Büyük Selçuklu sultânı. Melikşah’ın oğludur. Babasının bir seferi sırasında, 1086 yılında Sincar’da doğdu. Babası öldüğünde henüz küçüktü. Daha sonra 3 kardeşi ile savaştı ancak ortanca kardeşi Mehmed Tapar hükümdar oldu. Daha sonra yeğeni II. Mahmud ile savaştı. 1118'de hükümdar oldu. Dağılmakta olan devleti yeniden toparladı. Ancak 1141'de Karahitaylılara yapılan Katvan Savaşı'nda yenildi. 1153'te baş kaldırmış olan Oğuz boylarıyla savaş yaptı ve esir düştü. 1157'de vefat etti.Ölümünden sonra Selçuklu Devleti yıkıldı.


Büyük Selçuklu Sultanları

Hanedan Atası Selçuk Bey

Hükümdarlar Tuğrul Bey · Alp Arslan · Melikşah · I. Mahmud · Berkyaruk · Müizzeddin Melikşah · Muhammed Tapar · II. Mahmud · Ahmed Sencer


Önce gelen:
II. Mahmud Büyük Selçuklu Sultanı
1131-1157 Sonra gelen: -
Biyografi Konusu: Sultan Sencer nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
20 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sultan Sencer (1086 Sincar-1157 Merv)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı. Melikşah'ın oğludur. Babası öldüğünde henüz çocuk yaştaydı. Önce kardeşi Berkyaruk ile birleşti ve Berkyaruk tarafından Horasan'a melik olarak atandı. Bir süre sonra Harizm'i de egemenliğine aldı (1098). Diğer kardeşi Muhammet Tapar ile, Berkyaruk'a karşı birleşti. Sencer, bu arada Karahanlılar ve Gazneliler ile mücadele etmekten de geri durmadı. Berkyaruk'un ve arkasından Muhammet Tapar'ın ölümü üzerine, Büyük Selçuklu İmparatorluğu tahtına geçen Muhammet Tapar'ın küçük oğlu Mahmut'un sultanlığını tanımadı ve Horasan'da kendini Büyük Selçuklu İmparatorluğu sultanı ilân etti (1118). Yeğeni Sultan Mahmut'u yenerek (1119) sultanlık tahtından indirmeyi başardı; ancak onu Irak Selçuklularının başına geçirdi, kendisi de en büyük sultan (sultanıazam) unvanını aldı. Ancak bütün saltanatı boyunca imparatorluğun batı bölgelerini kesin olarak egemenliği altına almakta zorluklarla karşılaştı, bu uğurda uzun ve yıpratıcı mücadelelere girişti. Sencer doğuda Gaznelilere, Karahanlılara ve Harizmşahlara karşı başarılı oldu ve bunları kendine bağladı. Ancak 1141 yılında Katavan Savaşı'nda Karahıtaylara yenildi. Bu yenilgiyle Amuderya ötesindeki toprakları kaybetti. Bir süre sonra bir vergi meselesinden dolayı ayaklanmış olan göçebe Oğuz kabileleriyle yaptığı bir savaşta yenildi (1153) ve Oğuzların elinde üç yıl tutsak kaldı. Tutsaklıktan kurtulduktan kısa bir süre sonra öldü.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Eylül 2011 / KisukE UraharA Edebiyat ww
31 Temmuz 2012 / Mira Siyaset tr
10 Ağustos 2011 / ThinkerBeLL Türkiye'den
9 Haziran 2012 / Jumong Siyaset tr
17 Ağustos 2015 / Safi Siyaset ww