Arama

Salih Reis

Güncelleme: 2 Ağustos 2012 Gösterim: 2.450 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Salih Reis (1488, ?-1566 Cezayir)
MsXLabs.Org &MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı denizcisi. Oruç Reis'in yanında yetişti. Onun ölümünden sonra Hızır Reis'in maiyetine geçti. Onunla birlikte Osmanlı devleti'nin hizmetine girdi. Korsika Adası'ndaki küçük bir limanda Andrea Doria'nın baskınına uğradı, tutsak düştü. Üç yıl sonra kurtuldu. Preveze Deniz Savaşı'na katıldı. 1566'da Cezayir eyaleti beylerbeyliğine getirildi. Beylerbeyliği sırasında Afrika'da Osmanlı egemenliğini genişletti ve sağlamlaştırdı.

Biga'da doğmuştur. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Tunus'un fethinde ün kazanmış bir Osmanlı Amiralidir.Yıllardır Akdeniz'de korsanlık yapan Salih Reis, Korsika adasının bir limanında Andre Dorya'nın ani baskını sonucu Turgut Reis ile birlikte esir düşmüş ve 3 yıl düşman kadırgalarında kürek mahkumu (forsa) olmuştur.

Turgut Reis ile birlikte, Barbaros Hayreddin Paşa tarafından kurtarılan Salih Reis daha sonraları birçok savaşta yer almıştır. Turgut Reis ile birlikte Tunus muharebesinde başarılı olmuş, 1553'te Fas şehrini ele geçirmiştir. 1556 yılında bu başarılarının bir ödülü olarak Cezayir Beylerbeyi olmuş ve Paşa ünvanını almıştır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Salih Reis nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

8 Ekim 2011 / ThinkerBeLL Hayali Karakterler
21 Kasım 2015 / _KleopatrA_ X-Sözlük
4 Ekim 2010 / Misafir Asker tr
18 Şubat 2017 / buz perisi Asker tr
13 Ağustos 2016 / Baturalp Bilim tr