Arama

Tarık bin Ziyad

Güncelleme: 11 Ekim 2015 Gösterim: 3.637 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tarık bin Ziyad (?-720 Şam),

Sponsorlu Bağlantılar
Berberî asıllı Arap komutan.

Kuzey Afrika Genel Valisi Musa bin Nusayr'ın emrine girdi. Az bir kuvvetle gizlice İspanya'ya çıkarak bilgi topladı (710). Bu başarısı üzerine kendisine Musa bin Nusayr tarafından, Berberîlerden oluşan 7.000 kişilik bir orduyla İspanya'yı ele geçirme görevi verildi. 711'de bugün kendi adıyla anılan Cebelitarık Boğazı'nı aşarak İspanya'ya çıktı ve geri dönüşü engellemek için tüm gemileri yaktırttı. Boğaz bölgesini ele geçirdikten sonra İspanya içlerine doğru ilerledi.

Algeziras ve Carteya kentlerini aldı. İspanya'ya egemen olan Got Kralı Rodriguez'in 90.000 kişilik ordusunu, Musa bin Nusayr'ın gönderdiği 5.000 kişilik kuvvetin de katılmasıyla Bekka Vadisi (Rio Barbate) denilen yerde bozguna uğrattı ve Rodriguez'i öldürdü. Başkent Tuleytule'yi (Toledo) ve pek çok kenti ele geçirdi. Bu başarılarını çekemeyen Musa bin Nusayr, kendisi gelinceye dek fetihleri durdurmasını istedi. Ancak Tarık ilerlemeyi sürdürdü.

712'de İspanya'ya geçen Musa bin Nusayr, Tarık'ı görevden aldı ve tutuklattı. Emevî Halifesi Velit'in buyruğuyla hapisten çıktı ve Musa bin Nusayr ile birlikte Kuzey ispanya'nın fethine girişti. Zaragosa, Aragon ve Leon kentleri ele geçirildi. İki kumandanın arası yeniden açılınca halife tarafından Şam'a çağrıldılar. Halifenin önünde yapılan yüzleştirme sonunda, gerçek fatihin Tarık olduğu anlaşıldı. Musa bin Nusayr görevden alındı, ancak Tarık'a yeniden kumandanlık verilmedi. Ölünceye dek Suriye'de kaldı.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Biyografi Konusu: Tarık bin Ziyad nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tarık bin Ziyad
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tarık Bin Ziyad (Arapça: طارق بن زياد‎, d. ? - ö. 720), Berberi kökenli Arap askeri.

İspanya'daki Vizigot Krallığı'nın son kalıntılarının arasındaki karışıklık, çekişme ortamında ispanyol yahudileri ve bazı vizigot yöneticilerinin daveti üzerine İspanya'ya 711 yılında çıkarak önemli birçok şehri fetheden komutandır. Kuzey Afrika'da yaşayan bir berberi ailesindendir. Kuzey Afrika'nın fethi döneminde İslam Orduları komutanı Musa bin Nusayr'ın hizmetine girdi.

İspanya'daki karışıklıklardan istifade etmek isteyen Musa bin Nusayr, Tarık bin Ziyat'ı 7000 kişilik bir kuvvetle İspanya üzerine görevlendirdi. 7000 kişilik ordusu ile Cebelitarık Boğazı'nı (ki boğaz Cebelitarık adını Tarık Bin Ziyad'dan almıştır) geçen Tarık bin Ziyad İspanya'ya çıkar çıkmaz ilk iş olarak gemilerini yaktırarak askerlerinin geri dönme umudunu kırdı. Askerlerine şu tarihi sözleri söyledi: “—Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman. Nereye kaçacaksınız? Vallahi sizin için ancak sadakat ve sabır kalmıştır. Düşmanın silahı, teçhizatı ve erzakı boldur. Sizin silah olarak ancak kılıçlarınız, erzak olarak da düşmanın elinden sahip olabileceğiniz vardır.” Daha sonra Carteya ve Algeziras kentlerini aldıktan sonra Vizigot kralı Rodriguez'in asker toplayıp üzerine geldiğini haber alınca Musa bin Nusayr'dan yardım istedi. Gelen 5000 kişilik yardım kuvveti ile birlikte Rio Barbeta'da Rodriguez ile karşılaştı. Tarık bin Ziyad Vizigot kralını ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu başarının ardından Musa bin Nusayr da 10.000 kişilik bir kuvvetle İspanya'ya geçti. Onun başarılarını da kıskandığı için daha fazla ilerlememesini buyurdu. Ancak Tarık bin Ziyad ortamın müsait olduğunu düşünerek harekatına devam etti. Toledo'yu ele geçirdi. Ardından Kurtuba, Archidor ve Libire kentlerini ele geçirdi. Bu arada orduyla buluşan Musa bin Nusayr buyruğunu dinlemediği gerekçesiyle Tarık bin Ziyad'a askerin önünde büyük hakaretlerde bulundu ve onu kırbaçlattı. Bundan sonra İslam orduları Saragossa, Aragon, Leon kentlerini ele geçirdi.

İspanya'nın fethinden sonra Musa bin Nusayr burada bazı komutanlar ve askeri birlikler bıraktı ve Şam'a döndü. Yanında götürdüğü Tarık Bin Ziyad'ı Halife Hişam'a şikayet etti. Halife yaptığı araştırmada İspanya'nın gerçek fatihinin Tarık bin Ziyad olduğunu öğrendi onu cezalandırmadı ama ülkesine de geri göndermedi. Tarık Bin Ziyad ölümüne kadar Suriye'de yaşadı.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Tarık bin Ziyad

Ad:  Tarik_ibn_Ziyad_-.jpg
Gösterim: 287
Boyut:  179.7 KB

Benzer Konular

20 Aralık 2015 / The Unique Siyaset ww
31 Aralık 2012 / nötrino Dinler Tarihi
27 Mayıs 2015 / ahmetseydi Dinler Tarihi
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww
10 Haziran 2015 / Safi Siyaset ww