Arama

Hint Astrolojisi

Güncelleme: 30 Mayıs 2008 Gösterim: 7.442 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
30 Mayıs 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Hint astrolojisi nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar
Bugüne kadar Türkiye'de daha çok Batı astrolojisi dediğimiz tropikal burçlar kuşağına dayanan astroloji tanınmaktaydı. Batı astrolojisinin temel aldığı zodyağa yani burçlar kuşağına göre Koç burcu her zaman o yılın 21 Mart'ında başlatmaktadır. Koç burcunun 21 Mart'ta başlaması demek Güneş'in her yıl aynı tarihte 0 dereceyle Koç burcuna girmesi demektir. Batı astrolojinin burçlar kuşağı bu başlangıç noktasını esas alır. Gezegenler bu sisteme göre burçlara dağılırlar. Biz de Dünya'da bulunduğumuza göre gezegenlerin burç kuşağındaki yerlerinin izdüşümlerine göre yıldız haritası çıkartırız.

Ancak bugün için 21 Mart tarihinde gökyüzünde Güneş'in yerini bulmaya çalıştığımızda Koç burcuna girmediğini, yaklaşık 6 derece ile Balık burcunda yer aldığını görürüz. Bu yaklaşık 24 derecelik fark iki zodyak sistemlerinin arasındaki farktır ve Dünya'nın kendi ekseni etrafında yaptığı salınım sonucu oluşur. Zodyaklar arasınnda her 72 yılda 1 derecelik fark oluşur. Yani günümüzde 24 derecelik fark olduğuna göre M.S. tarihinde 285 ( 24 x 72 yıl önce) iki astrolojik sistemler arasında fark yokmuş, bu yüzden herhangi bir sorunda yokmuş. Bugün, eğer buna sorun demek uygun olursa, iki sisteme göre harita çıkardığımızda batı astrolojisine göre derecesi 24 dereceden büyük gezegenler hint astrolojisinde yine aynı evlere düşmekte, ama 24 dereceden küçük olduğunda hint astrolojisinde bir önceki eve gidebilmektedir.

Dünya'nın salınımdan kaynaklanan bu derece farkına ayanamsa denir. Hindistan'da günümüzde çeşitli bölgelerde değişik ayanamsa değerleri kullanılmakla beraber, bunlar içinde en yaygın olanı Lahiri'dir. Hindistan hükümeti Lahiri ayanamsa değerini her yıl hesaplatmak için özel bir fon oluşturmuştur.

Batı astrolojisiyle hint astrolojinin diğer farklarına geçmeden önce bu astrolojik sisteme neden hint astrolojisi dendiğini tartışalım. Hint astrolojisi Hindistan'da yaklaşık M. Ö. 4000 yıl öncesine dayanan veda yazıtlarına dayanıyor. O çağlardan günümüze usta çırak ilişkisi geleneğiyle bilginin aktarımıyla gelmiş. Bu bilgiyi öğrenen ve öğreten kişilere pandit adı verilmekte. Panditlik hindistan bölgesine ait, hayatını veda bilimini öğrenmekle geçiren, sinir sistemleri de bu yoğun bilgiyi taşımaya alışmış kişilere deniyor. Yani aslında bu astrolojinin adı vedik astrolojidir. Biz günümüzde Hindistan'da bu astrolojinin en yaygın uygulamalarının yapıldığı için hint astrolojisi adını da kullanıyoruz.


Hint astrolojisinin diğer bir adı da ciyotiş. İngilizce astroloji kitaplarını okuyanlar bu terimi jyotish olarak hatırlayacaklar. Ciyotiş kelime anlamı olarak ışık demek. Yani astroloji burda hayatımızı aydınlatan ışık anlamına geliyor.

Hint astrolojisi , gerek batı astrolojisinde rastlanmayan hayat devreleri ya da astrolojik ifadesiyle dasa sistemleriyle, öngörülerindeki kesin ifade tarzıyla, yorumlarda kullanılan yogalarla, kişi hakkında alt haritalarla detaylı bilgilere ulaşılabilmesiyle son yıllarda batı ülkelerinde de yoğun ilgi görmekte.

Metin Özenbaş

Benzer Konular

15 Haziran 2013 / kambis Astroloji/Fallar
15 Temmuz 2008 / volture Astroloji/Fallar
7 Mart 2015 / _AERYU_ Astroloji/Fallar
4 Kasım 2008 / HerHangiBiri Astroloji/Fallar