Arama

İyi Bir Bilgisayar Operatörü Nasıl Olur? - Sayfa 2

Güncelleme: 17 Haziran 2011 Gösterim: 116.406 Cevap: 34
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
2 Şubat 2006       Mesaj #11
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Arızalı donanım bileşenlerini nasıl bulabilirim?

Sponsorlu Bağlantılar
Eğer hangi donanım bileşeninin hataya neden olduğunu bilemiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayın.

DİKKAT! Ekstra bir güç düğmesine sahip olmayan bir ATX karta sahipseniz, bilgisayarınızın içini açmadan elektrik fişini mutlaka çekmelisiniz. Çünkü, kapalı durumdayken de anakart üzerinde gerilim bulunur. Bu, insanlar için zararlı değildir, ancak ek kartların ve anakartın zarar görmesine neden olabilir.

1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.

2. Anakart üzerindeki tüm ek kartları, ekran kartı haricinde çıkartın. Disket ve sabitdisk kontrolörlerinin de çıkartılması gereklidir. Onboard bileşenleri ise, anakarta bağlı olarak ya bir jumper yardımıyla ya da BIOS’daki kontrolör ayarlarını kullanarak devre dışı bırakmalısınız. Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi anakartın kullanım kitapçığından temin edebilirsiniz.

3. şimdi bilgisayar açılacak, ancak CMOS Setup’ındaki ayarlar, varolan donanımlar ile uyumlu olmayacağı için hata mesajı verecektir. Bilgisayar, bu ana kadar sorunsuz bir şekilde çalıştı.

4. Ancak ekran siyah kalıyorsa, 2.3 numaralı bölümden devam edin. Eğer bilgisayar bir beep kodu veriyorsa, okumaya 2.3.2 numaralı bölümden devam edebilirsiniz.

5. Bilgisayar açılıyor ise şanslısınız. Çünkü güç kaynağı, anakart, ekran kartı ve monitör arızalı değildir.

6. şimdi bilgisayarı kapatın, sürücü kontrolörlerini takın ve sabitdisk sürücüsünü bağlayın.



7. Eğer bilgisayar sorunsuz bir şekilde açılırsa, bir sonraki adımda disket sürücüyü de takın.

8. Bilgisayar açıldığı sürece geri kalan ek kartları arka arkaya, tek tek takabilir ve kontrol etmek için bilgisayarı her seferinden yeniden çalıştırabilirsiniz. Ancak tüm bileşenleri bilgisayar tamamen kapalı durumdayken takmaya veya çıkartmaya dikkat etmelisiniz.

Eğer bilgisayar bu sırada açılmayacak olursa, arıza hemen öncesinde takılan donanım bileşeninden kaynaklanıyor demektir. Bu yöntemi kullanarak hangi kart veya sürücünün arızalı olduğunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Sorunun çözümünü, arızalı donanıma bağlı olarak kitabın ilgili bölümünde arayabilirsiniz.

Bilgisayar, bileşenlerin tümü çıkarılmış durumdayken de çalışmıyorsa ve güç kaynağının gerilim değerlerinde de bir sorun yoksa, arıza anakarttadır.

Arızalı anakartı nasıl anlayabilirim?

Eğer hata anakarttan kaynaklanıyorsa, BIOS bunu POST esnasında muhtemelen fark eder ve gerekirse uygun beep kodu ile kullanıcıya bildirir. Aksi takdirde hatanın tespit edilmesi için sadece POST kod kartı yardımcı olabilir. Bu tür bir durumda anakartın hangi parçasının arızalı olabileceği beep kodu veya POST kodu listesi yardımıyla tespit edilebilir. Farklı BIOS tipleri için tabii ki farklı hata kodları da mevcut. Yaygın olarak kullanılan beep kodlarının açıklamalarını da kitabın sonundaki ekte bulabilirsiniz.

Anakartın birçok yapı taşı lehimlenmiştir. Bu nedenle arızalı parçanın, bu işin eğitimini almamış kullanıcılar tarafından değiştirilmesi mümkün değildir. Arızalı olduğunu düşündüğünüz parçayı lehim tabancası kullanarak sökmeye hiçbir şekilde çalışmamalısınız. Bir anakartın SMD chip’leri sıcağa karşı oldukça duyarlıdırlar. Sökülmeye çalışılan bileşenin yakınlarındaki bir chip zarar görebilir. Lehimin sökülmesi ancak özel bir araç yardımıyla mümkündür. Anakart üzerindeki değiştirilebilir tek parça genellikle merkezi işlemci (CPU) ve birçok durumda BIOS’tur. Bu tür bir sorunla karşılaştığınız zaman ilgili bir teknik servise başvurun ve fiyat isteyin. Birçok arızanın tamiri mümkün ve fiyatı da genellikle uygundur. Ancak, bazı durumlarda yeni bir anakart satn almanız çok daha iyi olacaktır.

Bu durumda bilgisayarınızı modern bir anakart ile donatma fırsatını kullanıp kullanmaya karar vermek size kalıyor. Sahip olduğunuz ek kartlar ve sürücüler gibi tüm bileşenleri, almayı düşündüğünü anakart eskisi ile aynı Bus sistemine sahip olduğu sürece yeni anakartınızda da kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ekran kartını kontrol etmek

şu ana kadar yaptığınız işlemlerden olumlu bir sonuç alamadıysanız, artık bilgisayarın içerisinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.

2. Ekran kartının yuvasına tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin. Muhtemelen tam olarak yerleşmemiştir. Özellikle yeni AGP grafik kartları dar ve kademeli bağlantı yapıları nedeniyle sorun çıkartabilirler.

3. Eğer bir şey tespit edemiyorsanız, kartı kasaya sabitleyen vidayı sökün ve kartı yuvasından çıkartın. Daha sonra kartı yuvasına tekrar yerleştirin ve tam olarak oturduğundan emin olduktan sonra vidalayın.

4. Sonucu kontrol etmek için bilgisayarı yeniden başlatın.



Hafıza mı arızalı?

Bilgisayarınız tek bir PS/2 veya SDRAM hafızası ile donatılmış ise, ve yukarıda tasvir hatalar ile şu ana kadar karşılaşmadıysanız büyük bir ihtimalle sistem hafızası arızalanmıştır.

1. İlk olarak sorunsuz çalıştığından emin olduğunuz, örneğin bir tanıdığınızdan hafıza birimi temin edin.

2. Bu hafızayı kendi sisteminizdeki ile değiştirin.

3. Sonucu kontrol etmek için bilgisayarı yeniden başlatın.

4. Bu sırada bir Parity Error, yani karşılaştırma hatası mesajı verebilir. Bu çok önemli bir hata değil, çünkü monitörünüz artık çalışıyor ve hata kaynağını tespit etmiş bulunuyorsunuz.

Sisteminizi ödünç aldığınız hafıza modülü ile açarken, bir Parity Error mesajının ekrana gelmesinin nedeni, anakartınızın hafızanın Parity kontrolünü desteklemesine rağmen aldığınız modülün Parity Chip’ine sahip olamamasıdır. Bu nedenle satın alacağınız yeni hafızanın Parity Chip’ine sahip olması gereklidir. Aksi takdirde Parity kontrolünü BIOS’tan kapatmanız gerekecektir. Eğer böyle bir seçenek yoksa, Parity Chip’ine sahip bir hafıza satın almaktan başka bir şansınız kalmıyor.

Ekran kartını kontrol etmek

Ekran kartının arızalı olup olmadığını kontrol etmek için geçici olarak başka bir kart kullanmalısınız. Eğer ikinci bir kartınız yoksa, bir tanıdığınızın ekran kartını ödünç alabilirsiniz.

1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.

2. Yeni ekran kartını, bilgisayarınızdaki eski kartın yerine takın.

3. Ancak bilgisayarınızda anakarta entegre olarak bulunan bir Onboard ekran kartı mevcutsa, ilk olarak bunu kapatmalısınız. Bunun için anakart üzerinde bir Jumper veya DIP şalteri bulunabilir. Eğer Jumper veya DIP şalteri bulamadıysanız, Onboard ekran kartını BIOS’tan kapatmalısınız. Bunun için anakart ile beraber sunulan kitapçığa bakabilirsiniz.

4. Son olarak bilgisayarı yeniden başlatın.

54 Bilgisayarınız yeni ekran kartıyla sorunsuz bir şekilde açılır ve monitöre görüntü gelirse, gerçekten de ekran kartınızda sorun var demektir. Aksi takdirde monitör arızalıdır. Bu durumda yapmanız gerekenleri ilerleyen sayfalarda okuyabilirsiniz.



Onboard ekran kartı arızalı ise ne olacak?

Birçok modern anakart üzerinde entegre ekran kartları bulunur. şayet bu Onboard ekran kartı arızalanırsa, yeni bir anakart satın almak zorunda kalmazsınız.

Bir bilgisayarda normalde birden fazla ekran kartı aynı anda kullanılamaz. Ancak Windows 98’den itibaren sistemde birden fazla ekran kartı kullanılmasını mümkün kılan çoklu monitör çözümleri mevcut. Ancak bunlar da uygun şartlar altında bağlanabiliyorlar. Bu nedenle yeni bir ekran kartı takılrken, Onboard kartın mutlaka kapatılması gerekmektedir.

DİKKAT! Sahip olunan chipsete bağlı olarak sadece bir PCI ekran kartının kullanılması mümkündür. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi donanımınızın el kitapçığından temin edebilirsiniz.

Onboard ekran kartını anakart üzerindeki bir jumper veya DIP şalteri yardımıyla devre dışı bırakabilirsiniz. Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgi için kullanım kitapçığına göz atın.

Yeni ekran kartı boş bir yuvaya yerleştirilebilir. Başka bir şey yapmaya gerek yoktur. Ekran kartı çalışırsa, onboard kart arızalı demektir. Onboard kartın tamir edilmesi mümkün olsa bile pahalı olacağı için işlemciyi değiştirmeden yeni bir anakart almak daha akılcı bir çözüm olacaktır.

Onboard grafik kartının arızasının boyutlarına bağlı olarak, devre dışı bırakmanıza rağmen takılan yeni ekran kartının çalışmasında sorunlar olabilir veya hiç çalışmayabilir. Bu durumda yeni bir anakart satın almaktan başka bir çözüm yolu yoktur. Ancak bu tür bir sorunla çok sık karşılaşılmaz.



Monitör mü arızalı?

şu ana kadar kontrol ettiğiniz tüm cihazlar ve kablolarda bir sorun bulamadıysanız, sorun monitörün kendisinden de kaynaklanıyor olabilir.

HAYATİ TEHLİKE, DİKKAT! Monitörün içinde, görüntü tüpündeki gerilim 25.000 volta kadar çıkabilir. Bu nedenle cihazın fişi takılı olduğu sürece monitörü asla açmamalısınız. Monitörün 220 voltluk şebeke elektriği kesildikten sonra da kondansatörler, normalde özel bir devre ile boşaltılması gereken, sahip oldukları yüksek gerilimi bir arıza nedeniyle günlerce saklayabilirler. Her şeye rağmen sorunun kaynağını tespit edebilmek için monitörün içini incelemek istiyorsanız, çok dikkatli bir şekilde çalışmalısınız. Monitörlerin genellikle bir veya iki tane, rahatlıkla çıkartılabilen sigortaları bulunur.

Monitörün vidalarını sökmeye başlamadan önce ilk olarak yere, üzerinde çalışabileceğiniz iletken olmayan bir örtü sermelisiniz. Kuru kağıt (Örneğin eski gazeteler) bunun için çok uygun araçlardır. Monitörün elektrik kablosunu çıkartın ve kasasının vidalarını sökmeye başlayın.

Her iki elinizi birden monitörün içerisine sokmayın. Bir elinizi pantolon cebinde tutmanız daha iyi olacaktır. Bu sayede indüksiyon gerilimine maruz kalmak tehlikesini en aza indirebilirsiniz. Sigorta(lar), bazen ulaşılması zor ve gizli yerlerde bulunabilirler. Bunları sökmek ve takmak için izole araçlar kullanmalısınız. Bir sigortayı ohmmetre veya kısa devre kontrolörü yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Eğer arızalı bir sigortayı yenisi ile değiştirmek isterseniz, yenisindeki tanımlama bilgilerinin eskisindekilerle aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Sigorta, cihaz yeniden açıldığında tekrar atarsa, monitörünüzün ciddi bir arızası var demektir.

Bu tür bir durumda yetkili servise başvurmalısınız. Yeterli bilgiye ve ekipmana sahip olmadan monitörü tamir etmeye çalışmanız kesinlikle tavsiye edilmez.

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
2 Şubat 2006       Mesaj #12
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Uyarı seslerinin ve hata mesajlarının açıklaması çok kolaydır. Bilgisayarın açılışı sırasında çalıştırılan BIOS’un POST (Power On Self Test) fonksiyonu hataları tespit eder ve buna uygun olarak mesaj verir. Video sisteminden kaynaklanan hataların ise görsel uyarı mesajları ile bildirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle PC hoparlörlerinden, genel olarak beep code olarak adlandırılan uyarı sesleri çıkartılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Örneğin, bilgisayar açıldıktan kısa bir süre sonra PC hoparlöründen dokuz kısa uyarı sesinin çıkarılması, AMI BIOS’lar için BIOS’un kontrol toplamının doğru olmadığı anlamına gelir. Bunun sonucunda bilgisayarın açılma işlemi kesilecektir. Bu hata BIOS’un arızalandığı veya BIOS güncellemesinin başarısız olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Bilgisayarı, kapatıp tekrar çalıştırarak yeniden başlatın ve uyarı seslerini dikkatli bir şekilde dinleyin. Farklı Beep Code’larının anlamlarını kitabın sonundaki ekte bulabilirsiniz. Uyarı sesleri, bu konuda herhangi bir standart bulunmadığı için bilgisayarda kullanılan BIOS’un üreticisine bağlı olarak farklı anlamlara sahip olabilir.

BIOS üreticinizin ismini bilmiyorsanız, anakartının el kitapçığına bakmalısınız. Eğer bu kitapçıkta da açıklayıcı bir bilgi bulamazsanız, ürünü satın aldığınız bayie başvurabilirsiniz. Eğer bayi de yardımcı olamazsa, son çare olarak kendiniz kontrol etmelisiniz.

1. Bilgisayarı kapatın ve kasasını açın.

2. Tüm anakart kitapçıklarında, farklı yapıtaşlarının kart üzerindeki yerlerini gösteren bir plan bulunur. Bu planda, üzerinde BIOS yazan bir bileşeni arayın.

3. Eğer BIOS’un yerini planda tespit ettiyseniz, anakart üzerinde arayın. Bu sırada BIOS’un görünmesini engelleyen ek kartları da sökmek zorunda kalabilirsiniz.

4. Bu parçada her zaman, üzerinde üreticinin isminin bulunduğu bir telif hakları yapışkanı bulunur. BIOS üreticisinin ismini buradan öğrenebilirsiniz.

Beep code’larının anlamlarını kitabın sonundaki ekte bulabilirsiniz. Hata mesajı bilgisayarın belirli bir donanım bileşenine karşılık gelecektir. Buna bağlı olarak kitaptan uygun bölüme göz atarak, karşılaştığınız sorunu çözmek için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

2.3.3 Hatayı bulamadım. Daha ne yapayım?

Eğer yukarıda bahsedilen sorunlarla karşılaşmadıysanız, teknik servis yardımı olmadan hatayı tespit etmek için bir şansınız daha var. Hata tespiti için POST Code kartı kullanmalısınız. Bu tür bir kartın maliyeti nispeten daha fazla olacağı ve normal bir kullanıcının böyle bir karta sahip olması gerekmediği için kitabın geri kalan kısmında POST Code kartına daha fazla değinmeyeceğiz. Eğer çevrenizde POST Code kartına sahip birileri mevcutsa, bilgisayarınızdaki hatayı söz konusu kartı kullanarak tespit edebilmek için yardım isteyebilirsiniz. Ancak bu tür bir imkanınız da yoksa karşılaştığınız sorunu çözüme kavuşturmak için teknik servise girmekten başka çare kalmıyor.

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
4 Şubat 2006       Mesaj #13
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Virüsler her bilgisayar kullanıcısının korkulu rüyasıdır. Bunun birinci sebebi virüslerin kendi isteğiniz dışında sizin bilgisayarınızda büyük zararlar verebilen eylemlere girebilmeleridir. İkinci sebebi de virüsler hakkında fazla bilgiye sahip olmamaktır. Nedir? Ne yapar? Nasıl korunulur? Bulaştığında ne yapılmalıdır? gibi soruların cevapları hakkında size elimizden geldiğince bilgi vereceğiz.

Bu yazıda son zamanların en hızlı yayılan Worm Virüsleri hakkında bilgi verilecektir. Diğer virüslerle ilgili genel bilgiyi bir başka yazıya bırakıyoruz.



Virüs Nedir?

Virüs; kendi amaçlarını sizden izinsiz olarak sizin bilgisayarınızı kullanarak gerçekleştiren ufak ama etkili bilgisayar programlarıdır. Bu amaçların çoğu kötü olduğu, bilgisayarınızı tabiri yerindeyse "hasta" ettiği ve kendini kopyalama vasıtasıyla giderek yayıldığı için "virüs" olarak adlandırılırlar.

Tek başlarına değil başka programların içine gizlenerek faaliyete geçerler ve bilgisayarınızı tamamen kullanılmaz hale getirmekten tutun basit bir mesajı ekranınıza getirmeye kadar değişik etkileri olabilir.



Worm Virüsü Nedir?
Worm Virüsü; mesaj (e-mail) yoluyla kendini bir bilgisayardan diğerine kopyalayan. Daha sonra da bulaştığı bilgisayarın olanaklarını kullanarak kendini kopyalamaya ve varsa diğer amaçlarını gerçekleştirmeye devam eden virüslerdir.



Worm Virüsü Nasıl Bulaşır?
Bilgisayarınıza virüslü bir kişinin bilgisayarından gönderilen bir e-mail mesajı gelir.

Oysa bu mesaj o kişinin isteği dışında gönderilmiştir ama siz güvendiğiniz bir isimle karşılaştığınız için virüsten şüphelenmezsiniz.

Mesajın içinde dikkatinizi çekecek bir yazı ve bu mesajın ekinde (attachment) bir dosya vardır.

Ekteki bu dosyayı açtığınız anda virüs siteminize bulaşır.



Ekteki Dosyayı Açmasak Dahi Bulaşabilen Worm Virüsleri Varmış. Doğru Mu?
Maalesef EVET ! Sadece ve sadece gelen mesajı mail programınızın önizleme (preview) penceresinde görmeniz dahi son zamanlarda yayılan virüslerin bulaşmaları için yeterlidir.

Bazı virüsler ise ziyaret ettiğiniz sitelerde bulunmaktadır. Bu siteyi görmeniz dahi virüsün bulaşması için yeterli olmaktadır. Bu yüzden hack, crack, virüs yazımı, warez gibi genelde illegal konular içeren sitelere girerken bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederiz.

Bunlar için ne yapabileceğinizi birazdan anlatacağız.



Bulaştıktan Sonra Ne Yapar?
Virüs bulaştıktan sonra hafızada aktif hale geçer ve bundan sonra çalıştırdığınız neredeyse her programa kendini bulaştırır. Böylece hem o bilgisayarda uzun süre kalacağını garanti eder hem de temizlenmesini zorlaştırır.

Antivirüs programı kullanıyorsanız bunu tespit eder ve işlemez hale getirir.

Kullandığınız mail programının (Outlook, Outlook Express gibi) adres defterindeki (address book) kişilere (yani tüm arkadaş, tanıdık ve iş arkadaşlarınıza), ziyaret ettiğiniz sitelerde yazılı olan mail adreslerine, ICQ listenizde bulunan kişilerin mail adreslerine, size mesaj atmış ama adres defterinizde dahi bulunmayan kişilere vs. sizin adınızı kullanarak mesaj atmaya başlar. Mesajın içeriği tamamen uydurma olabilir. Sizin daha önceden göndermiş olduğunuz bir mesaj olabilir. Sonuçta bu mesaja bulaşmış olan virüs sizin bilgisayarınızı kullanarak etrafa yayılır ve korumasız olan herkese bulaşır.

Ve tabi en korkuncu, varsa kötü niyetini gerçekleştirir.

- Bilgisayarınızı kitleyebilir, yavaşlatabilir.

- Programlarınızı, dosyalarınızı silebilir.

- Kullanmış olduğunuz şifreleri, bilgileri bilgisayarınızdan çalarak bir başkasına gönderebilir.

- Hard diskinizi çalışmaz hale getirebilir.

- BIOS'unuzu kullanılmaz hale getirebilir.

- Ekrana garip mesajlar çıkmasına neden olabilir.

- vs. vs. vs.



Klez Diye Bir Virüsten Çok Bahsediliyor. Nedir Bunun Farkı?
Klez virüsünün en önemli farkı; kendini e-mail yoluyla gönderirken nasıl rastgele bir gönderilen (TO) kişi ismi belirleyebiliyorsa yine aynı şekilde rastgele bir gönderen (FROM) de belirleyebiliyor olmasıdır.

Kendi içinde SMTP server özelliğine sahip olan bu virüs, sanki başlı başına bir mail programıymış gibi sizin bilgisayarınızdan bir sürü kişiye, başka başka insanların isimlerini kullanarak mesaj atar. Böylece virüsün asıl kaynağı belirlenemez. Hiç ilginiz olmamasına rağmen bir arkadaşınız size "Bana virüslü mesaj göndermişsin" diyebilir.



ÖNEMLİ NOT: Virüs tarama programınız varsa ve bu program size gelen bir mesajda Klez virüsü olduğunu tespit ederse direkt olarak mesajı gönderen kişiyi suçlamayın! Virüs ile hiçbir bağlantısı olmayabilir. Hatta ilginiz olmamasına rağmen sizin adınızla birçok kişiye virüslü mesaj gitmiş olabileceğini de unutmayın! (Yeni çıkan ve Klez ile aynı özellikleri taşıyabilen başka isimli virüsler de olabileceğini hatırlayın)



Worm Virüslerinden En Etkili Korunma Yolları Nelerdir?
Worm Virüsleri'nin yayılma yolu internet olduğu için buna bağlı olan her şeyi iyice kontrol etmeniz gerekir. En etkili yollar aşağıda listelenmiştir.

Internet Explorer 5.0, 5.01, 5.01 SP 1, 5.5 veya 5.5 SP 1 (Service Pack 1) sürümlerinden birini kullanıyorsanız mutlaka bunu upgrade etmelisiniz! Worm virüslerinin bulaşmak için kullanmış olduğu açığı Internet Explorer 5.5 SP 2 (tavsiye ederiz) ve 6.0 kapatmaktadır. Explorer sürümünü öğrenebilmek için "Help" (Yardım) menüsünden "About" (Hakkında) 'yı seçin.

Eğer Microsoft Office Kullanıyorsanız en son Service Pack (SP) ve Service Release (SR) paketlerini (yamalarını) internetten yükleyin. Örneğin Office 2000 için SP2 ve SR-1a şu anda yükleyebileceğiniz en son paketlerdir ve virüsler açısından oldukça iyi bir koruma sağlarlar.

Yukarıda bahsedilen yamaları, güncellemeleri aşağıdaki internet adresinden yükleyebilirsiniz. Ancak lütfen açıklamaları dikkatlice okuyun çünkü bazı yamalar bir önceki yama yüklenmeden işe yaramıyorlar. Ayrıca orijinal install CD'niz yanınızda değilse yükleyememe ihtimaliniz de var.

http://www.microsoft.com/downloads/

Bunları yüklemeniz ne işe yarayacak? Virüslerin kendi kendilerini sizin izniniz olmadan çalıştırmalarına sebep olan güvenlik açıkları kapanmış olacak. Böylece virüslü mesajlara mail programınızın preview ekranından bakmış dahi olsanız işlev görmeyecekler. Ayrıca mail adresinize tehlikeli bir uzantısı olan dosya gönderildiğinde otomatik olarak filtrelenecek. Böylece daha virüs size gelemeden yok edilmiş olacak. Ayrıca virüs koruması haricinde ekstra birçok yenilik de yapılmış olacak.

İyi bir virüs koruma programı edinin ve bunun en son virüs tanımlama dosyalarını internetten yükleyin. Böylece hem herhangi bir virüs geldiğinde uyarılacaksınız hem de bunun bilgisayarınıza bulaşması engellenmiş olacak. Eğer sisteminize daha önceden bulaşmış bir virüs varsa da bunu tespit edip temizleyebileceksiniz.

Virüs tarama programları üreticilerinin linklerini aşağıda listeliyoruz. Bunlardan bazıları ücretsiz olarak belirli bir süre kullanabileceğiniz deneme sürümleri de veriyorlar. Ayrıca bu adreslerde tüm virüsler hakkında ayrıntılı bilgiler ve bazı özel temizleme araçları da veriliyor.



Symantec (Norton AntiVirus)

Sophos (Sophos Anti-Virus)

McAffee (Viruscan)

Frisk (F-Prot)

Trend Micro (PC-cillin)

Panda Software (Panda Antivirus)



Diğer Korunma Yolları Nelerdir?

Gelen e-mail mesajlarının eklerine çok dikkat edin. Uzantısı .EXE .COM .BAT .VBS .PIF .SCR olan dosyaların hepsi virüs içerebilir. Hatta büyük ihtimalle virüs içeriyordur çünkü bu dosya uzantıları (.EXE hariç) mail ile gönderilmesi pek mantıklı olmayan dosyalardır.

En çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de; uzantıların sizi kandırabilmek için .GIF.EXE , .JPG.PIF şekillerinde değiştirilmiş olan dosyalardır. .GIF ya da .JPG uzantısını görerek bir resim olduğunu sandığınız dosya aslında .EXE ya da .PIF uzantılı bir virüstür!

Nereden geldiğini bilmediğiniz, Konu (Subject) kısmında garip, sizinle ilgisinin olmadığını düşündüğünüz bir yazı olan mesajları açmayın. Virüs olduğundan emin olduğunuz mesajları tamamen silin. Outlook'da Delete tuşu, mesajları geçici olarak siler ve bir yerde kopyasını saklar. Shift + Delete tuşlarına beraber basarsanız mesaj geri dönülemeyecek şekilde silinir.

Virüs koruma programınızı mümkünse haftada bir güncelleyin. Sakın 1 ayı geciktirmeyin. Arada bir sisteminizin tamamını virüs taramasından geçirin.

Güvenilir olmayan sitelerden dosya indirip çalıştırmayın.

Virüssüz olduğundan emin olmadığınız dosyaları bir başkasına göndermeyin.



Virüs Bulaştı! Ne Yapmalıyım?

Öncelikle bilgisayarınızı kesinlikle kullanmamalısınız. Mümkünse hemen kapatın. Yoksa virüs sürekli bilgisayarınızın içinde yayılır ve geri dönülemeyecek bir hasar verebilir.

Daha sonra yukarıda verdiğimiz adreslerdeki virüs tarama programlarından hangisini kullanıyorsanız onun açıklamalarını iyice okuyun. Kullanma kılavuzunuz yoksa temiz bir bilgisayardan internete girerek bunu yapmanız en sağlıklısıdır.

Her virüs programı ve virüs için değişik temizleme aşamaları mevcut olmakla beraber size önerilecek olan sistem aşağı yukarı şöyle olacaktır.

- Sisteminizi temiz bir sistem disketiyle açın.

- Virüs tarama programınızın acil durum disketini disket sürücüsüne yerleştirin ve programı çalıştırın.

Tarama esnasında ekrana gelen mesajları lütfen çok iyi okuyun. Çünkü bazıları "Virüs bulundu, temizlenmesi mümkün değil, dosyayı silmemi ister misiniz?" şeklinde olacaktır. Eğer dosya mutlaka kurtarmanız gereken bir dosyaysa bilgisayarınızı hemen güvenilir bir bilgisayarcıya götürün.

Tarama ve temizleme işlemi bittikten sonra aynı programla bir kez daha tarama yapın ve ardından bir başka programla daha aynı tarama işlemini yapın. Bunları yapmamızın nedeni; bazen bir programın tarama işlemi sırasında virüsün kendini gizleyebilmesi ve bir programın bir başka programın bulamadığı virüsleri bulabilmesidir.



ÖNEMLİ NOT : Virüs temizleme ciddi bir iştir. Ne yaptığınızdan emin değilseniz yapmayın ve bir bilene ya da güvenilir bir bilgisayarcıya başvurun. Önemli şirket bilgileri içeren bilgisayarlara virüs bulaşması durumunda çok daha dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Aylarca çalışılarak hazırlanmış bilgilerinizi birkaç dakika içinde kaybedebilirsiniz.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
9 Şubat 2006       Mesaj #14
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Sürüm : (December 2005)
Boyut : 206 Mb
Kullanım İzni : Ücretsiz (Freeware)
Dil : Ingilizce
İşletim Sistemi : Windows XP
Üretici Firma : Jason Kelley


Tanıtım:
Servis paketi 1, servis paketi 1a, servis paketi 2 derken Windows XP sistemimizin her geçen gün innDirilmesi gereken güncellemeleri daha da artarak devam ediyor. Bu servis paketlerinin yanında bir de windows Update sayfasındaki güncellemeleri de eklersek yaklaşık 1 Windows XP CD'Si kadar veriyi bilgisayarımıza innDirmek ve kurmak zorunda kalıyoruz.

Ne yazık ki ülkemizde internet hızımız hala oldukça düşük ve hala oldukça da sorunlu olabiliyor. Windows Update sayfasındaki güncellemeler ise ne yazık ki bir İnnDirme Yardımcısı program (Getright, DAP, FlashGet, vb...) ile alınamıyor. Eğer siz de Windows XP'yi her kuruşunuzda bu güncelleme sayfasını ziyaret etmekten bıkanlardansanız ve Windows XP'nin tüm güncellemelerini tek bir paket altında kolaylıkla innDirip otomatik olarak kurulmalarını isteyenlerdenseniz, bu ücretsiz Dev güncelleme paketi oldukça işinize yarayacaktır.

Bu otomatik kurulumlu paketin boyutu 270MB civarındadır. Ancak pakette Windows Update sayfasındaki tüm Windows güncellemeleri ve altta yazılı olan birçok ekstra güncelleme ve program yer almaktadır. Alttaki paket içeriğine gözattığınızda bu dev paketin içindekilere göre oldukça az boyutlu olduğunu göreceksiniz. Bir daha Windows Update ve Windows Programları sayfalarını ziyaret etmek zorunda kalmayacaksınız.

- Bu ücretsiz ve dev paketin içeriğine bir gözatacak olursak:

* Windows XP SP2 Kritik güncelleştirmeleri
* Windows XP SP2 önerilen güncelleştirmeleri
* Internet Explorer güncelleştirmeleri
* Outlook Express güncelleştirmeleri
* Bootvis aracı (Sürüm 1.3.37 ile yeni ve oldukça gelişmiş bir açılış menüsü)
* Euro Dönüştürücü aracı
* MSN Messenger 7.5.0299 ve Messenger'ı sistemden kaldırabilme seçeneği
* Yeni Microsoft Sanal Makinesi
* Sun Java 1.5.0.04 (SP1 ve SP1a kullananlar için)
* Microsoft Baseline Güvenlik Analizcisi 1.2.1
* Yeni Microsoft Data Access Components 2.8
* Yeni Microsoft DirectX 9.0c ve Kontrol Paneli (DirectX'in gizli özelliklerine erişebilmek için)
* Microsoft Jet 4.0 Servis Paketi 8 ve Güncellemesi
* Microsoft .NET Framework 1.1 SP1
* Microsoft SharePoint Migration aracı
* Microsoft Windows Journal görüntüleyicisi
* Windows XP PowerToys (Orjinal pakete ek olarak 8 araç daha)
* Microsoft XML 3.0 SP4
* Microsoft XML 4.0 SP2
* Yeni Windows Media Player 10.0.3802 ve eski oynatıcıların tüm codec eklentileri ve düzeltmeleri
* Yeni Windows Movie Maker 2.0
* Windows Hakları Yönetim Konsolu 1.0
* 3D Windows XP Ekran Koruyucusu
* Windows XP için Adaptec ASPI Layer
* Bliss Ekran koruyucusu
* Amerikan bayrağı ekran koruyucusu
* Aygıt yöneticisi kısayolu
* Masaüstü simgesi geri getiricisi aracı
* Yeni Windows Media Player Classic 6.4.8.4
* Otomatik oynatma düzeltmesi aracı
* Yeni Microsoft Sanal CD aracı
* Yeni Google Araç çubuğu
* Ink dağıtımı
* Port Görüntüleyicisi aracı
* Euro yazı tipleri güncellemesi
* Hive Temizleme aracı
* ASP.Net kullanıcı hesabı silebilme özelliği
* Tüm Windows sürümlerinin ekran koruyucu ve arka planlarını silebilme özelliği
* Yeni IE Spy/Adware zararlı progrAmklarını engelleyebilme ve bu programları temizleyebilme özelliği
* IE dil denetimi aracı
* Yeni Macromedia Flash Player
* Yeni Macromedia Shockwave Player
* Neowin ekran koruyucusu (XP logon ekranı değişikliği)
* Microsoft NZ bliss arka planı
* Windows klasik temasındaki simgeleri değiştirebilme özelliği
* Başlangıç Monitörü
* Başlangıç CPL'si
* Yeni UxTheme.dll güncelleyici (Tüm özel temaları böylelikle Windows XP içinde de başka bir programa gerek olmadan kullanabilirsiniz)
* 60'tan fazla Windows Registry (Kaydı) değişiklikleri (Bu değişiklikler ile sisteminiz eskisinden çok daha hızlı ve çok daha güvenli çalışacaktır)

Not: Bu birçok program ve güncelleştirmeyi içeren yamayı kullanabilmek için SP1 veya SP1a yüklü bir Windows XP kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca progrAmlar tarafından İngilizce sürüm Windows XP önerilmektedir. (Windows XP Türkçe sistemlerinde bu programın çoğunlukla otomatik güncelleme seçeneği bir uyarı verip kapanmaktadır. İstediğiniz güncellemeleri elle yapmanız gerekmektedir. Herhangi bir sistem sorunu ile karşılaşmamanız için lütfen bu yamayı İngilizce bir Windows XP üzerinde çalıştırınız.)

Ve artık bu paketle saatlerce uğrtaşmaya beklemeye son tek link hızlı ftp dir indir kur bu kadar


http://ftp.teol.net/dload/updates/ap/Au … U_Full.exe

Son düzenleyen ahmetseydi; 9 Şubat 2006 15:45
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
19 Şubat 2006       Mesaj #15
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayarınızdaki
Klavye KısayoLu > kl8xf Windows ile R tuşu
olan BaşLat > ÇaLıştır Menüsünden verebilceğiniz komutlar ve işlevleri..

compmgmt.msc Bilgisayar yönetimini açar.

clipbrd.exe Pano işlemcisini açar.

cleanmgr.exe Disk temizleyiciyi açar.

ciadv.msc Dizin yöneticisini açar.

charmap.exe Karakterleri ayarlamanızı sağlar.

calc.exe Hesap makinesini açar.

diskmgmt.msc Disk yönetimini açar.

devmgmt.msc Aygıt yöneticisini açar.

dfrg.msc Disk birleştiriciyi açar.

eudcedit.exe Karakter imal edebilirsiniz.

appwiz.cpl Program ekle kaldırı açar.

access.cpl Erişebilirlik seçeneklerini açar.

accwiz.exe Erişebilirlik sihirbazını açar.

desk.cpl Görüntü özelliklerini açar.

eventvwr.exe Olay görüntüleyicisini açar.

freecell.exe İskambil oyununu açar.

fsmgmt.msc Paylaşılan klasörler menüsünü açar.

hdwwiz.cpl Donanım ekleme sihirbazını açar.

iexpress.exe Setup programını açar.

inetcpl.cpl İnternet özelliklerini açar.

intl.cpl Bölge ve dil ayarlarını açar.

joy.cpl Oyun kontrollerini açar.

magnify.exe Büyüteçi açar.

main.cpl Fare özelliklerini açar.

mmsys.cpl Ses ayarlarını açar.

mspaint.exe Paint programını açar.

narrator.exe İngilizce ekran okuyucusunu açar.

ntbackup.exe Yedekleme sihirbazını açar.

nusrmgr.cpl Kullanıcı hesaplarını açar.

osk.exe Ekran klavyesi açar.

telnet.exe Telnet’i açar.

spider.exe Kağıt oyunu açar.

gpedit.msc Grup poliçesi açar.

msconfig.exe Sistem ayarlarını açar.

verifier.exe Sürücü monitörünü açar.

drwtsn32.exe Sorun tanıma aracını açar.

dxdiag.exe DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.

mobsync.exe Senkronizasyon sağlar.

mplay32.exe Media Player’ın çok basit bir halini açar.

odbcad32.exe Database işleme sağlar.

packager.exe Obje paketleyiciyi açar.

perfmon.exe Sistem monitörünü açar.

progman.exe Masaüstü yöneticisini açar.

rasphone.exe Erişim defterini açar.

shrpubw.exe Network paylaşımı bilgisini açar.

sigverif.exe İmza denetleyicisini açar.

sysedit.exe Sistem yöneticisini açar.

syskey.exe Şifre databaseini açar.

sndrec32.exe Ses kaydedicisini açar.

timedate.cpl Tarih ayarlama penceresini açar.

tourstart.exe Windows XP turu başlatır.

winchat.exe Windows içinde bulunan chat programını açar.

winmine.exe Mayın Tarlası oyununu açar.

write.exe WordPad’i açar.

wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresini açar.

explorer.exe Windows Gezgini’ni açar.

powercfg.cpl Güç seçeneklerini açar.

rasphone.exe Ağ bağlantılarını açar.

regedt32.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi’ni açar.

regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi’ni açar.

sndvol32.exe Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.

notepad.exe Not defterini açar.

taskmgr.exe Görev yöneticisini açar.


Tigin - avatarı
Tigin
Ziyaretçi
28 Şubat 2006       Mesaj #16
Tigin - avatarı
Ziyaretçi
Gerçi bu konu forumda cevaplanmıştır.ancak bir kez daha etkinleştirme yöntemini anlatayım :

Ekteki dosyayı indirin ve uygun bir yere çıkartın.

Makinenizde administrator veya yönetici bir hesapla oturumunuzu açın ( bu önemli , konuk veya guest hesaplarla işlemi yapamazsınız) .

Saat simgesinin yanına ekranın sağ alt köşesine gelen anahtar şeklindeki etkinleştirme uyarısını tıklayın.

Daha sonra anımsat deyin ve simgenin kaybolmasını bekleyin .

Simge ekrandan gittikten sonra indirdiğiniz zipte bulunan ( zipi açmıştık bir yere unutmayın) wpa_kill.exe yi tıklayıp çalıştırıyorsunuz ve sonuna kadar bütün işlemlere onay veriyorsunuz.

İşlem sırasında eğer windows şu şekilde uyarırsa : makinenizdeki bazı dosyalar uygun olmayan sürümlerle değiştirildi , windows şimdi bunları geri yükleyecek
bu uyarıyı dikkate almayın ve windowsun kendi dosyalarını yüklemesine izin vermeyin.Değiştirilmiş dosyaların kalmasını temin edin.

Daha sonra makinenize reset atın , tekrar başlattıktan sonra aktivasyon işleimi sorunsuz olarak tamamlanmış olacaktır.

*** Bu işlem sırasında herhangi bir ürün anahtarı değişimi vb. işlem yapılmayacaktır. Sadece wpa_kill.exeyi çalıştıracaksınız.
Eklenmiş Dosyalar
Dosya Türü: zip Generic Antiwpa-2.1.5-WinXP-2k3.zip (56.4 KB, 478 gösterim)
Son düzenleyen Tigin; 28 Şubat 2006 16:08
merve93 - avatarı
merve93
Ziyaretçi
14 Mart 2006       Mesaj #17
merve93 - avatarı
Ziyaretçi
FAT 32

Sabit diski 2 GB'ın üstünde olanlar, dikkat!

Her şeyi ile mükemmel, yeni bir PC aldınız. Tabii günümüz programlarının, Web'de sörf yaparken diskinize kopyalanan geçici dosyaların veya Internet'ten download ettiğiniz yüzlerce shareware ve freeware programın 1-2 GB'lık sabit diskleri bile kısa sürede dolduracağını düşünerek 3-4GB'lık bir sabit disk almayı da unutmadınız. Veya performansını yeterli bulduğunuz eski sisteminiz sadece daha büyük bir sabit diske ihtiyaç duyuyor; işte bu yüzden yüksek kapasiteli bir disk alacaksınız. Peki, 3-4GB'lık bir sabit disk alarak tüm depolama problemleriniz bir günde sona erecek mi? Pek öyle söylenemez. Daha büyük bir disk daha büyük ' cluster'lar anlamına gelir; daha büyük cluster'lar ise bu büyük kapasitenin daha verimsiz kullanılacağı anlamına...

SABİT disk fiyatları her yıl %50 oranında düşer. Bu düşüşün, şu iki teknoloji sayesinde gelecek 3-4 yıl boyunca aynı oranda devam edeceği bekleniyor: alan yoğunluğu (areal density) ve MR (magnetoresistive) okuma kafası. Alan yoğunluğu disk yüzeyinde belirli bir alana sığabilen bilgi miktarı anlamına geliyor. 1990'dan beri alan yoğunluğu yılda %60 arttı. Yeni sabit disklerin alan yoğunluğu 600-700 MB/inç civarında. Bu rakam daha bir yıl önce 200 MB/inç'ti. 2000 yılına kadar 10GB/inç yoğunluğa ulaşılması bekleniyor. MR okuma kafası teknolojisi ise okuma ve yazmayı iki ayrı işleve ayırıyor ve manyetik enerjiyi odaklamak için iki geçirgen manyetik alan kullanıyor.

Bu iki teknoloji üretim teknolojisindeki gelişmelerle birleştiğinde günümüzün 1.6GB kapasiteli ortalam bir sabit diskinin 2000 yılında aynı fiyata 12GB'lık bir kapasiteye karşılık geleceğini söyleyebiliriz. Tabii o zamana kadar kibrit kutusundan küçük, çok ucuz 1-2 GB'lık sabit diskler de çıkabilir. Hatta bunların bir düzinesi bir baskılı devre üzerine monte edilerek, aynı ekran kartı gibi anakartımıza takabileceğimiz şekilde satışa sunulabilir.Hele hele 16 bitlik bir FAT sisteminiz varsa 2GB'ın üstündeki sabit diskleri olduğu gibi kullanmanız mümkün değildir: diskinizi mutlaka iki veya daha fazla parçaya bölmeniz gerekir. 32 bitlik FAT32 dosya sistemi ise 2 terabayt (2048GB) büyüklüğe kadar sabit diskleri destekler. FAT 32, daha küçük cluster'lar kullandığından diskinizi de daha verimli kullanabilmenizi sağlar. Bu hızlı girişten sonra isterseniz FAT kavramını biraz daha açarak, bugün değilse bile gelecekte - yani daha büyük kapasiteli sabit diskler kullandığınızda - mutlaka ihtiyaç duyacağınız bilgileri açıklayalım.

NEDİR ŞU FAT DEDİKLERİ?

BİRAZ eski bir kullanıcıysanız FAT'in (File Allocation Table - Dosya Atama Tablosu) ne anlama geldiğini bilirsiniz. Hani şu dosyalarla ilgili tüm bilgileri barındıran, ara sıra bozulduğunda veya dosya adreslerini karıştırdığında sistemimizi çökerten, Norton Disk Doctor ile boğuşarak düzeltmeye çalıştığımız meşhur FAT. İşte bu FAT, yakın zamanlara kadar 16 bitlik bir sisteme dayanıyordu. DOS, Windows 3.x ve ' Klasik' Windows 95 sürümü hala bu sistemi kullanıyor. Windows 95, 32 bit'lik bir işletim sistemi olmasına karşın 16 bitlik kodlar barındırır ve uzun dosya isimleri için VFAT (Virtual FAT) adı verilen bir sistem kullanır. Evet, çeşitli nedenlerle oluşan VFAT hataları bizim de başımıza geldi ve oldukça tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Örneğin Windows dizini altındaki pek çok önemli klasörü iz bırakmadan yok ediyor ve Windows'u tekrar yüklemenizi gerektiriyor.

Microsoft'un bu tür sorunları gidereceği düşünülen yeni FAT sistemi ise ilk kez Windows 95'in OSR2 (OEM Service Release 2) sürümünde yer aldı. Ekim 96 yılında çıkan bu sürüm bilgisayar mağazalarında satılmadı, Microsoft'un Web sitesinde yer almadı, ancak bu tarihten itibaren Microsoft ile OEM anlaşması olan PC firmaları sattıkları sistemlerle birlikte Windows'un bu sürümünü vermeye başladılar. Bu ay geniş yer ayırdığımız Windows 98 de elbette FAT32'yi kullanacak. Buraya kadar her şey yolunda gibi görünüyor. Ancak her güzelin bir kusuru var: FAT32'yi kullanacaksanız disk yönetim araçlarınızı ve anti-virüs yazılımlarınızı da FAT32 uyumlu sürümleri ile değiştirmeniz gerekecek. Office 95 ve Office 4.3 dahil bazı eski uygulamaların OSR2 sürüm Windows 95'te uyum sorunları çıkardığı da gözlendi. Dahası, OSR2 altında yaratılan FAT32 disk bölümleri eski DOS sürümleri, ' klasik' Windows 95 ve Windows NT altında görülemiyor. Ayrıca OSR2, FAT16 disk bölümleriniz olsa bile, Windows'un çok kullanılan dual-boot (F4 tuşu ile DOS'a geçme) özelliğini ortadan kaldırıyor.

Kısacası, FAT32'ye akıllıca yaklaşmanız gerekli. İşte bu yazının devamında FAT32'nin nasıl çalıştığını ve FAT32'den nasıl maksimum fayda elde edeceğini açıklıyoruz. Windows'un yeni sürümünde de yer alması kesinleşen OSR2, ilk kez Ekim 96'da çıkarıldı ve PC üreticileri Microsoft ile yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde bu sürümü sattıkları PC'lere ' bundle' etmeye başladılar. OSR2 Türkiye'ye biraz daha geç girdi ancak, şu sıralar yanında Windows 95 verilen yeni bir PC aldıysanız OSR2 sürümü olması büyük ihtimal. Hangi Windows sürümünü ve hangi dosya sistemini kullandığınızdan emin değilseniz şu yöntemlerle bulabilirsiniz: Bilgisayarım (My Computer) simgesine sağ tıklayıp menüden Özellikler'i (Properties) seçin. OSR2 sürümüyse, açılan ileti kutusunun Sistem bölümünde Microsoft Windows 95 4.00.950B kodunu göreceksiniz. Sürücü olarak tanımlanmış bir disk bölmesinin dosya sistemini kontrol etmek içinse Bilgisayarım (My Computer) penceresinde ilgili sürücü harfinin üzerine sağ tıklayıp menüden Özellikler'i seçin. Tür (Type) kısmında Yerel Disk (Local Disk) yazıyorsa FAT16, bunun yanında parantez içinde FAT32 yazıyorsa FAT32 dosya sistemi kullanılıyordur.
FAT32 NASIL ÇALIŞIR?
FAT32 büyük sabit diskleri desteklediği gibi, cluster'ları FAT16'deki kadar verimsiz de kullanmıyor FAT16 dosya sisteminde 1 ila 2 GB'lık bir sabit disk 32KB'lik cluster'lara ayrılır. 1 cluster'a normalde birden fazla dosya yerleşemez. Dolayısıyla 1KB'lik küçük bir dosya 32KB'nin tümünü işgal eder. Aynı şekilde 33KB'lik bir dosya bir cluster'ı doldurup ikincisine taşar ve bu sefer 64KB'lik bir alan işgal eder. Bu şekilde yüzlerce hatta binlerce dosyanız olduğunu varsayarsak sabit diskinizde boşa harcanan alanı düşünebiliyor musunuz? İşte FAT32'nin marifeti burada ortaya çıkıyor: 260MB ile 8GB arasındaki diskler FAT32 dosya sistemi altında 4KB'lik cluster'lara bölünüyor. (260MB'nın altındaki disklerde veya disk bölümlerinde 0.5KB.) FAT32 kullanılıyorsa bu boyut 8GB ile 16GB arasında 8KB, 16 ile 32GB arasında 16KB, 32GB'ın üzerinde ise 32KB. (FAT16 ve FAT32 dosya sistemi, sabit disk kapasitesi ve cluster boyutları arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için ' Cluster Boyutları' başlıklı çizelgemize bakabilirsiniz.) FAT32'nin getirdiği başka avantajlar da var. FAT32'de kök dizin (root directory) sıradan bir cluster zincirinden farksız; yani disk üzerinde herhangi bir yere yerleştirilebiliyor. Bu FAT16'da böyle olmadığı için, FAT16 dosya sistemini kullanan sabit disklerde kök dizinde 512'den fazla dizin ve dosya yer alamıyordu. Ayrıca FAT32 sürücülerde boot kaydı (boot record) genişletildiğinden kritik veri yapılarının yedeklenmesine izin veriyor.

Böylece FAT32 sistemine dayanan sürücüler hatalara karşı daha dayanıklı oluyor. FAT32 sistemini içeren OSR2 sürümünün sadece yeni PC'lerle birlikte geldiğini söylemiştik. Ancak bir şekilde bir OSR2 sürümünü elde ettiyseniz - örneğin yeni aldığınız anakartla veya sabit diskle birlikte geldiyse - aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda var: PC'niz ile birlikte gelmemiş bir OSR2'yi yüklemek teknik destek hakkınızı ortadan kaldırabilir. PC'niz işletim sisteminden kaynaklanan bir sorun çıkarırsa Microsoft veya PC'nizin satıcısı destek vermeyebilir. OSR2 daha önce kurulmuş Windows 3.x veya Windows 95 sürümlerini terfi etmek için kullanılamaz. Boş ve temiz bir sabit diskle işe başlamazsanız normalde program kurulmayı reddedecektir. Silindir sayısı 1024'ü geçen (512MB'tan büyük) bir IDE sabit diskte FAT32 dosya sistemini kullanmak için anakartınızın BIOS'u LBA (Logical Block Addressing - Mantıksal Blok Adresleme) modunu tümüyle desteklemelidir. SCSI arabirimli çoğu sistemde ise tek bir disk bölmesi için üst limit 8GB'tır. Henüz bu kapasitede sabit diskler yeni çıkmaya başladı ama, 8GB'ı aşan bir IDE veya SCSI sabit disk 8GB'dan küçük bölmelere ayrılmamışsa, BIOS'un INT 13 eklentilerini desteklemesi gerekir.

FAT32 İLE NASIL ÇALIŞACAĞIZ?
UYUMLULUK ile ilgili tüm bu sorunlar sizi korkutmadıysa FAT32 ile çalışmaya hazırsınız demektir. Donanımınız FAT32'yi destekliyorsa, bir OSR2 başlangıç disketi yaratıp bu disketten FDISK'i çalıştırarak sabit diskiniz üzerinde en az 512MB'lık bir FAT32 bölmesi oluşturabilirsiniz. Başlangıç disketi yaratmak için OSR2'yi CD-ROM'undan boş bir disk bölmesi (partition) üzerine kurmaya başlayın. Kurulumun başlarında bir başlangıç disketi (start-up disk) yaratmak isteyip istemediğiniz sorulunca disket sürücünüze formatlı, boş bir disket takarak ' Evet' (Yes) diye cevaplayın ve başlangıç disketini yaratın. Bunun ardından Windows 95 OSR2 kurulumunu iptal edebilirsiniz. Daha sonra sisteminizi başlangıç disketi ile açın ve disketten FDISK'i çalıştırın. ' Large disk support' (' büyük disk desteği' ) özelliğinin aktif hale getirilmesini isteyip istemediğiniz sorulduğunda ' Evet' (Yes) diye cevaplayın.

OSR2 CD-ROM'unuz varsa ve sisteminizde zaten ' klasik' Windows 95 yüklüyse, OSR2 başlangıç disketini buradan da yaratabilirsiniz: Denetim Masası*Program Ekle/Kaldır'ı (Control Panel*Add/Remove Programs) çalıştırın, Başlangıç Disketi (Startup Disk) bölmesine geçip Başlangıç Disketi Yarat (Create Startup Disk) düğmesine tıklayın. Sizden Windows 95 CD-ROM'u istendiğinde ise OSR2 CD'sini takıp disketinizi yaratın. Windows 95 OSR2'yi DOS/Windows 3.x veya diğer işletim sistemleri ile birlikte çalıştırmak için, C: sürücüsünde FAT32 olarak tanımlanmış bir bölme yerine FAT16 olarak tanımlanmış bir bölmeye kurun. (Tüm disk zaten FAT32 olarak tanımlanmışsa, FDISK ile tekrar bölümlendirmeniz gerekir; bu da diskinizdeki verilerin kaybolmasına yol açar. PowerQuest firmasının Partition Magic 3.03 yazılımı verileri kaybetmeden herhangi bir FAT32 bölmeyi FAT16'ya çevirebilmektedir; ancak bu yazılım henüz Türkiye'de satışa sunulmamıştır.) OSR2 yüklü bir sistemi DOS ile dual-boot edebilecek (hem OSR2'yi hem DOS'u çalıştırabilecek) şekilde düzenlemek için şu adımları takip etmeniz gerekir:

Eski DOS sistem dosyalarınızın ve başlangıç dosyalarınızın FAT16 olarak tanımlanmış C: sürücüsü üzerinde bulunduğundan emin olun veya buraya taşıyın. Bir DOS disketinden COMMAND.COM, IO.SYS ve MSDOS.SYS dosyalarını C: sürücüsünün kök dizinine COMMAND.DOS, IO. DOS ve MSDOS. DOS adları ile kopyalayın. C: kök dizinindeki MSDOS.SYS dosyasını bir metin editörü ile açıp [Options] bölmesi altında BootMulti parametresinin değerinin 1 olmasına dikkat edin. Bu girdi yoksa buraya BootMulti=1 satırını ekleyin.
FAT32 disk bölmesi üzerindeki OSR2 ile FAT16 üzerindeki DOS'u dual-boot olarak bir arada kullanmak istiyorsanız, D: veya daha üstü bir sürücü harfi vererek bir FAT32 bölmesi yaratmış olmanız gerekir. Bu sürücüye OSR2'yi yükleyin. Ortak bir FAT16 bölmesi yani FAT16 olarak tanımlanmış C: sürücüsü üzerinde DOS ve OSR2'yi birlikte kullanabilirsiniz, ancak bu durumda FAT32'nin avantajlarından yararlanamazsınız. C: kök dizinindeki MSDOS.SYS dosyasına BootMulti=1 satırını ekledikten sonra, sisteminiz açılırken F4 tuşuna basarak eski DOS oturumunuza geçebilirsiniz.

OSR2'nin problemi, Windows 95/OSR2 açılış (boot) dosyalarını kilitlemesidir. İşte bu yüzden, dual-boot'a göre ayarlanmış bir sistemde ilk seferde DOS'a geçiş yapabilirken, ondan sonraki denemelerde C: sürücüsünden hiçbir şey boot etmeyecektir. Bu problemi çözmek için, ilk kez açtığınız DOS oturumunu kapatmadan DOS 6x altında aşağıdaki BOOT95.BAT adlı yığın dosyasını (batch file) yaratmanız ve çalıştırmanız gerekir:

REN CONFIG.SYS CONFIG.DOS
REN AUTOEXEC.BAT AUTOEXEC.DOS
ATTRIB -R -H -S MSDOS.SYS
ATTRIB -R -H -S IO.SYS
ATTRIB -R -H -S WINBOOT.SYS
ATTRIB -R -H -S MSDOS.W40
REN IO.SYS IO.DOS
REN MSDOS.SYS MSDOS.DOS
REN MSDOS.W40 MSDOS.SYS
REN WINBOOT.SYS IO.SYS
REN AUTOEXEC.W40 AUTOEXEC.BAT
REN CONFIG.W40 CONFIG.SYS

Bu dosyayı çalıştırdıktan sonra Ctrl+Alt+Del tuşlarına basın; sistem OSR2'den boot edecektir. Artık F4 ile DOS'a geçebilirsiniz, ancak DOS oturumundan çıkarken mutlaka BOOT95.BAT dosyasını çalıştırmalısınız. Bazı program geliştiricileri bu işlemin bir benzerini, C: sürücüsünde FAT16 üzerine yüklenmiş klasik Windows 95 ile D: sürücüsünde FAT32 veya FAT16 üzerine yüklenmiş Windows 95 OSR2 sürümünü veya FAT16 ya da NTFS üzerine yüklenmiş Windows NT'yi dual-boot çalıştırmak için uygulayabilirler. Tüm bu uyum problemlerine ve sorunlara bakarak FAT32'inin hayatınızı pek fazla değiştirmeyeceğini düşünebilirsiniz

Microsoft FAT32'nin disk alanını FAT16'dan %10-15 daha verimli kullandığını söylüyor; bu da size pek önemli gelmeyebilir. Ancak pek de uzak olmayan bir gelecekte her gün kullandığımız sabit disk kapasiteleri terabaytlarla ifade edildiğinde, yeni bir dosya sisteminin gerekli olduğunu kavrayacaksınız. Hele hele FAT16'nın izin verdiğinden daha büyük disklere ihtiyaç duyduğunuzda mutlaka FAT32'yi denemek isteyeceksiniz.
alintidir....
merve93 - avatarı
merve93
Ziyaretçi
14 Mart 2006       Mesaj #18
merve93 - avatarı
Ziyaretçi
1-Boş Access veritabanı :İçine tablolar, formlar, raporlar ve başka nesneler ekleyebileceğiniz boş bir veritabanı oluşturmak için, Boş Access Veritabanı seçeneğini seçin.

2- Access Veritabanı Sihirbazı, sayfaları ve projeleri : Seçtiğiniz Microsoft Access veritabanı türü için gerekli tabloları, formları ve raporları oluşturmak ve bir veri erişim sayfası ya da Microsoft Access projesi oluşturmak için Access Veritabanı Sihirbazı'nı seçin.

3- Varolan bir dosyayı aç : Bilgisayarınızda veya ağ üzerinde bulunan bir Microsoft Access veritabanını veya Microsoft Access projesini açmak için Varolan Dosyayı Açı seçin. Daha önce açtığınız son veritabanlarından birini veya örnek bir veritabanını açmak için, listedeki dosya adını çift tıklatın. Listelenmeyen bir veritabanını açmak için Tüm Dosyaları çift tıklatın.
Burada o kadar geniş bir çözüm listesi var ki, hemen hemen bütün alanlara hitap edebilecek kapasitede.
Örnek olarak Öğrenciler ve Sınıflar şablonu ele alarak bir okulun öğrenci işlerini nasıl kolayca rahata kavuşturabileceğini görelim. Diğer şablonlarında oluşturulma ve kullanım mantığı aynı olduğundan bu örneği takip ederek diğer şablonları rahatça kullanabiliriz.
Öğrenciler ve Sınıflar şablonunu seçtikten sonra, bir sonraki adıma geçelim.

1-Tablo : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur.
2-Sorgu : Yeni Sorgu iletişim kutusunu görüntüler, böylece sorgu sihirbazlarından birini veya sorgu Tasarım görünümünü kullanarak yeni bir sorgu oluşturabilirsiniz.
3-Form : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
4-Rapor : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
5-Sayfa : Sayfa Sihirbazı’nı, sayfa Tasarım görünümünü veya varolan bir Web sayfasını kullanarak yeni bir veri erişim sayfası oluşturur.
6-Makro : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
7-Modül : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz

MICROSOFT ACCESS MENÜLERİ

1-Yeni : Yeni bir Creates Microsoft Access veritabanı, veri erişim sayfası veya Access projesi oluşturur.
2-Aç : Varolan bir Microsoft Access veritabanını, Access projesini veya başka türde bir dosyayı açar.
3-Kapat : Geçerli pencereyi kapatır.
4-Kaydet : Veri sayfasının yerleşimini; tablo, sorgu, görünüm, saklı yordam, SQL deyimi, form, rapor veya veri erişim sayfası tasarımını; makro yapısını ve içeriğini kaydeder.
5-Farklı Kaydet :
• Geçerli veritabanındaki nesnenin bir kopyasını farklı bir adla ve/veya farklı bir nesne türüyle kaydeder.
• Seçili bir makroyu yeni bir Microsoft Visual Basic modülüne dönüştürür.
6-Sayfa Yapısı : Kenar boşluğu ayarlarını (kenar boşluğu genişliği gibi), sayfa ayarlarını (yönlendirme ve kağıt boyutu gibi) ve formlar ve raporlar için yerleşim seçeneklerini (yazdırılacak sütun sayısı gibi) denetler.
7-Baskı Önizleme : Tablo, form veya rapor gibi etkin nesneyi, basıldığında alacağı görünümle görüntüler (önce Belgeleyicinin görüntülendiği Makro penceresi dışında). Sayfayı yaklaştırıp uzaklaştırabilirsiniz veya bir anda birden çok sayfa görebilirsiniz.
8-Yazdır : Bir veritabanı nesnesini yazdırır. Yazıcı ayarlarını ve özelliklerini değiştirebilmeniz için önce Yazdır iletişim kutusunu görüntüler. Makro penceresinde, bir veya daha fazla rapor bölümünü yazdırmayı seçebilmeniz için Belgeleyici' yi görüntüler. Böylece, makro raporunu varsayılan yazıcıdan yazdırır.
9- Gönder : Posta aşıcısına veya faks alıcısına göndermeyi sağlar.
10- Veritabanı Özellikleri : Veritabanı özelliklerini, görmeniz ve değiştirmeniz için görüntüler.
__________________
alintidir...
merve93 - avatarı
merve93
Ziyaretçi
14 Mart 2006       Mesaj #19
merve93 - avatarı
Ziyaretçi
2- DÜZEN MENÜSÜ
1- Geri Al : Son yapılan ve geri alınabilir eylemi geri alır. Komut adı, geri almak istediğiniz eyleme bağlı olarak değişir (örneğin, Kesmeyi Geri Al veya Taşımayı Geri Al). Bir eylem geri alınamıyorsa, komut adı Geri Alınamaz olarak değişir.
2- Kes : Seçili öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) keser ve Panoya koyar, böylece öğeyi herhangi başka bir yere ekleyebilirsiniz. Son yapılan kesme işlemini geri almak için, Düzen menüsünden Kesmeyi Geri Al'ı seçin.
3- Kopyala : Seçili öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) ya Office Panosu'na kopyalar ya da Windows Panosu'na kopyalar, böylece öğeyi herhangi başka bir yere ekleyebilirsiniz.
4- Yapıştır : Bir öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) Panodan etkin veritabanı nesnesine kopyalar. Bir öğeyi kopyalamak veya taşımak için, Yapıştır
ile birlikte Kes ve Kopyala komutlarını kullanın. Yapıştırma işleminizi geri almak için, Düzen menüsünden Yapıştırmayı Geri Al'ı seçin.
5- Kısayol Oluştur komutu : Kısayol oluşturur ve bir simgeyi tıklatarak bir veritabanı nesnesini hızlı biçimde açmanızı sağlar. Kendi bilgisayarınızda, ağ dosya sunucusunda veya paylaşılan bir dizinde saklanmış bulunan bir veritabanının nesnelerini açabilirsiniz. Kısayol simgelerini masaüstüne, klasöre veya Başlat menüsüne yerleştirebilirsiniz.
6- Sil : Seçili öğeyi siler.
7- Yeniden Adlandır komutu : Seçili veritabanı nesnesinin adını değiştirir. Yeni adı yazın ve ENTER'a basın. Özgün adı, bir başka komut çalıştırmadan önce Düzen
3- GÖRÜNÜM MENÜSÜ
1-Veritabanı Nesneleri : Microsoft Access programına ait veri tabanlarını aktif hale getirilmesini sağlar.
2-Büyük Simgeler : Seçili nesne türü için veritabanı nesnelerini büyük simgelerle gösterir.
3-Küçük Simgeler : Seçili nesne türü için veritabanı nesnelerini küçük simgelerle listeler.
4-Liste : Seçili nesne türü için veritabanı nesnelerini küçük simgelerle gösterir. Simgeler, Veritabanı penceresi içinde dikey olarak alfabetik sırada bulunurlar.
5-Ayrıntılar : Seçili nesne türü için veritabanı nesnelerini listeler ve şu ayrıntıları verir: ad, tanım, son değiştirilme tarihi, oluşturulma tarihi, tür ve sahip.
6-Simgeleri Düzenle : Simgeleri ada, türe, boyuta, tarihe göre düzenler.
7-Simgeleri Hizalama : Veritabanı penceresinde, simgeleri, üzerinde bulundukları kılavuzlardan kendilerine en yakın olana hizalar.
8-Özellikler : Tablo alanı veya form denetimi gibi, seçili durumda olan nesnenin genel özelliklerini görüntüler. Seçili öğe yoksa, etkin nesnenin özellik sayfasını görüntüler.
9-Araç Çubukları : Araç çubuklarını getirmeyi veya kaldırmayı sağlar.
4- EKLE MENÜSÜ

1-Tablo : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur.
2-Sorgu : Yeni Sorgu iletişim kutusunu görüntüler, böylece sorgu sihirbazlarından birini veya sorgu Tasarım görünümünü kullanarak yeni bir sorgu oluşturabilirsiniz.
3-Form : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
4-Rapor : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
5-Sayfa : Sayfa Sihirbazı’nı, sayfa Tasarım görünümünü veya varolan bir Web sayfasını kullanarak yeni bir veri erişim sayfası oluşturur.
6-Makro : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
7-Modül : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
8-Sınıf Modülü : Geçerli veritabanına bir form veya rapor ile ilişkilendirilmemiş bir sınıf modülü ekler ve Modül penceresinde Bildirim bölümünü görüntüler.
9-Otomatik Form : Seçili tablo, sorgu, görünüm veya saklı yordamı temel alan bir form oluşturur.
10-Otomatik Rapor : Seçili tablo, sorgu, görünüm veya saklı yordamı temel alan bir rapor
5- ARAÇLAR MENÜSÜ
1-Yazım Kılavuzu : Tablo, sorgu veya formun Veri Sayfası görünümünde metin girdilerinin veya Form görünümünde metin kutusunun içinde bulunan seçili metnin yazımlarını denetler.
2-Otomatik Düzelt : Metin yazılırken otomatik olarak hataların düzeltilmesinde kullanılan ayarları özelleştirir ve yazılırken düzeltilecek sözcüklerin listesini oluşturmanızı ve değiştirmenizi sağlar.
3-Office Bağlantıları :
a)Ms-Word İle Birleştir : Microsoft Access verileri ile Microsoft Word belgesini, birleştiren, Microsoft Word Adres Mektup Birleştirme Sihirbazı'nı başlatır.
b)Ms-Word İle Yayımla : Seçili nesnenin (tablo, rapor veya veri sayfası parçası) zengin metin biçimini (.rtf) yaratır ve Microsoft Word'de yükler.
4-Çevrimci İşbirliği : Microsoft Access veritabanı veya Microsoft Access projesi içinde bir Internet veya Internet üzerinden gerçek zamanda diğer kişilerle birlikte çalışabileceğiniz şekilde Microsoft Netmeeting'i açar.
5-İlişkiler : Tablo ve sorgular arasındaki ilişkileri görüntülemek, düzenlemek veya tanımlamak için kullanacağını İlişkiler penceresini görüntüler.
6-Çözümle
a)Tablo : Tabloyu çözümleyen ve gerekliyse tabloyu ilgili tablolara bölen ve daha verimli tablo tasarımı oluşturan Tablo Çözümleyicisi Sihirbazı'nı başlatır.
b)Başarım : Veritabanınızın ve veritabanı nesnelerinin başarımını çözümleyen Başarım Çözümleyicisi'ni başlatır.
c)Belgeleyici : Bir veya daha fazla veritabanı nesnesinin ayrıntılı bilgilerini veren Veritabanı Belgeleyicisi'ni başlatır.
7- Veritabanı Hizmet programları : a)Veritabanını Geçerli Access Veritabanı Sürümüne Dönüştür : Önceki bir Microsoft Access veritabanı sürümünü bir Access 2000 veritabanına dönüştürür. b)Veritabanını Önceki Access Veritabanı Sürümüne Dönüştür : Access 97 veritabanı bir yineleme kümesinin üyesi değilse,bir Microsoft Access 2000 veritabanını, Access 97 veritabanına dönüştürür. c)Veritabanını Düzenle ve Onar : Diskte bulunan parçalanmış veritabanının yeniden düzenlenme şeklini belirler. d)Bağlı Tablo Yöneticisi : Tablolara olan bağlantıları görüntüler ve yeniler. Bunu örneğin, bağlı bir tablonun yapısı veya konumu değiştiğinde bağlantıları yenilemek için kullanın. e)Veritabanı Bölücüsü : Geçerli veritabanını iki veritabanına böler: Tüm tabloları içeren bir arka alan veritabanı ve tüm diğer nesneleri ve arka plan veritabanına bağlı olan tabloları içeren ön plan veritabanı. f)Denetim Panosu Yöneticisi : Bir uygulama için denetim masası formları oluşturur, düzenler ve siler.
g)Yükseltme Sihirbazları : Verilerin ve veri tanımlarının boyutunu büyüterek ve veritabanı nesnelerini taşıyarak Microsoft Access veritabanını yeni veya var olan bir Microsoft SQL Sunucusu sürüm 6.5 veya 7.0 veritabanına veya yeni bir Microsoft Access projesine büyütür. h)MDE Dosyası Yap : Açık olmayan bir veritabanını (.mdb) bir MDE veritabanına (.mde) kopyalar. İçinden VBA kaynak kodlarının kaldırılmış olduğu böylece kullanıcıların düzenleme yapamayacakları, derlenmiş, düzenlenmiş ve belleği etkin biçimde kullanan bir veritabanı uygulaması oluşturmak için kullanın.
8) Güvenlik :
a)Veritabanı Parolasını Belirle : Geçerli veritabanını açmakta kullanılan parolayı koyar veya kaldırır. Veritabanı parolasını sadece, Yönetici yetkisine sahip olan ve geçerli veritabanının parolasını bilen kullanıcılar koyup kaldırabilirler.
b)Kullanıcı ve Grup İzinleri : Geçerli veritabanı ve nesneleri için kullanıcı ve grup hesapları yetkilerini görüntüler, atar ve kaldırır.
c)Kullanıcı ve Grup Hesapları : Kullanıcı ve grup hesaplarını görüntüler, yazdırır, ekler, kaldırır ve değiştirir. Ayrıca, varsayılan kullanıcı hesabı olan Yönetici' nin parolasını değiştirir.
d)Kullanıcı Düzeyi Güvenlik Sihirbazı : Geçerli veritabanının yeni ve güvenli bir kopyasını oluşturan Kullanıcı Düzeyi Güvenlik Sihirbazı'nı başlatır.
e)Veritabanını Şifrele/Şifre Çöz : Veritabanının şifreli veya şifresiz bir kopyasını oluşturur. Veritabanını şifrelemek, veritabanındaki bilgilerin, hizmet programları veya sözcük işlem programları ile okunmasını önler, ancak başarımı az da olsa düşürür.
9-Başlangıç : Uygulama başlığı, uygulama simgesi ve görüntülenecek başlangıç formu veya veri erişim sayfası gibi, değişik veritabanı başlangıç özelliklerini ve eylemlerini denetler ve özelleştirir.
10-Makro :
alıntı
merve93 - avatarı
merve93
Ziyaretçi
14 Mart 2006       Mesaj #20
merve93 - avatarı
Ziyaretçi
6-PENCERE MENÜSÜ
1-Yatay Döşe : Microsoft Access'teki pencereleri yatay bölmeler olarak düzenler.
2-Dikey Döşe : Microsoft Access'teki pencereleri dikey bölmeler olarak düzenler.
3-Basamakla : Microsoft Access'teki pencereleri basamaklı bölmeler olarak düzenler.
4-Simgeleri Yerleştir : Simge durumuna getirilmiş veritabanı nesnelerinin simgelerini, Microsoft Access penceresinin altında satırlar şeklinde düzenler.
5-Gizler : Etkin pencereyi gizler. Gizli iken pencere açık kalır.
6-Göster : Gizli pencereyi yeniden görüntülemek için kullanılır.

7-YARDIM MENÜSÜ
1-Microsoft Access Yardımı F1: Yardım konuları ve ipuçları sunar.
2-Office Yardımcısını Gizle : Office Yardımcısı'nı görüntüler veya görünümden kaldırır.
3-Bu Nedir? :
4- Web’de Office : Office programlarında güncel bilgiler ve yardım alabileceğiniz Microsoft Office Web sitesine bağlanır.
5-Algılama ve Onarma : Microsoft Access 2000 ile ilişkili sorunları algılar ve onarır (örneğin, kayıp dosyalar ve kayıp kayıt ayarları).
6-Microsoft Access Hakkında : Microsoft Access 2000 ve bilgisayarınıza yüklü olan işletim sistemi hakkında bilgi verir ve Microsoft Teknik Destek Hizmetleri'ne ulaşma yolunu gösterir.

MICROSOFT ACCESS GİRİŞ ARAÇ ÇUBUKLARI
1-Yeni : Yeni bir Creates Microsoft Access veritabanı, veri erişim sayfası veya Access projesi oluşturur.

2-Aç : Varolan bir Microsoft Access veritabanını, Access projesini veya başka türde bir dosyayı açar.

3-Kaydet: Veri sayfasının yerleşimini; tablo, sorgu, görünüm, saklı yordam, SQL deyimi, form, rapor veya veri erişim sayfası tasarımını; makro yapısını ve içeriğini kaydeder.

4-Yazdır : Seçili formu, raporu, veri sayfasını veya veri erişim sayfasını, Yazdır iletişim kutusunu görüntülemeden hemen yazdırır.

5-Baskı Önizleme : Tablo, form veya rapor gibi etkin nesneyi, basıldığında alacağı görünümle görüntüler (önce Belgeleyici' nin görüntülendiği Makro penceresi dışında). Sayfayı yaklaştırıp uzaklaştırabilirsiniz veya bir anda birden çok sayfa görebilirsiniz.

6-Yazım kılavuzu : Tablo, sorgu veya formun Veri Sayfası görünümünde metin girdilerinin veya Form görünümünde metin kutusunun içinde bulunan seçili metnin yazımlarını denetler.

7-Kes : Seçili öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) keser ve Pano' ya koyar, böylece öğeyi herhangi başka bir yere ekleyebilirsiniz. Son yapılan kesme işlemini geri almak için, Düzen menüsünden Kesmeyi Geri Al' ı seçin.

8-Kopyala : Seçili öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) ya Office Panosu'na kopyalar ya da Windows Panosu'na kopyalar, böylece öğeyi herhangi başka bir yere ekleyebilirsiniz.

9-Yapıştır : Bir öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) Pano' dan etkin veritabanı nesnesine kopyalar. Bir öğeyi kopyalamak veya taşımak için, yapıştır ile birlikte Kes ve Kopyala komutlarını kullanın. Yapıştırma işleminizi geri almak için, Düzen menüsünden Yapıştırmayı Geri Al' ı seçin.

10-Biçim Boyacısı : Bir denetimden diğerine, renk, çizgi biçemi ve yazı tipi özelliği gibi biçimlendirmeleri kopyalar. Biçimi bir tek denetime kopyalamak için Biçim Boyacısı'nı bir kere tıklatın; biçimi pek çok denetime kopyalamak için Biçim Boyacısı'nı çift tıklatın; işiniz bittiğinde ESC tuşuna basın.

11-Geri Al : Son yapılan ve geri alınabilir eylemi geri alır. Komut adı, geri almak istediğiniz eyleme bağlı olarak değişir (örneğin, Kesmeyi Geri Al veya Taşımayı Geri Al). Bir eylem geri alınamıyorsa, komut adı Geri Alınamaz olarak değişir.

12-Office Bağlantıları MS Word ile Birleştir : Microsoft Access verileri ile Microsoft Word belgesini, örneğin mektup formları veya posta etiketleri oluşturabilmeniz için birleştiren, Microsoft Word Adres Mektup Birleştirme Sihirbazı'nı başlatır.
13-Çözümle Tablo : Tabloyu çözümleyen ve gerekliyse tabloyu ilgili tablolara bölen ve daha verimli tablo tasarımı oluşturan Tablo Çözümleyicisi Sihirbazı'nı başlatır.
14-Kod : Visual Basic Düzenleyicisi'ni açar ve Kod penceresinde seçili form veya raporun arkasındaki kodları görüntüler.
15-Özellikler : Tablo alanı veya form denetimi gibi, seçili durumda olan nesnenin genel özelliklerini görüntüler. Seçili öğe yoksa, etkin nesnenin özellik sayfasını görüntüler.
16-İlişkiler : Tablo ve sorgular arasındaki ilişkileri görüntülemek, düzenlemek veya tanımlamak için kullanacağını İlişkiler penceresini görüntüler.
17-Otomatik Form: Seçili tablo, sorgu, görünüm veya saklı yordamı temel alan bir form oluşturur.
18-Office Yardımcısı: Office Yardımcısı, görevlerinizi yerine getirmeniz için Yardım konuları ve ipuçları sunar.
MICROSOFT ACCESS TASARLA ARAÇ ÇUBUKLARI
1-Göster düğmesi : Geçerli pencere için kullanılabilir görünümleri görüntüler. İstenen görünümü görüntülüyorsa düğmeyi tıklatın veya önce düğmenin yanındaki oku sonra da istenen görünümü tıklatın.(Form, Tasarla gibi)
2-Kaydet: Veri sayfasının yerleşimini; tablo, sorgu, görünüm, saklı yordam, SQL deyimi, form, rapor veya veri erişim sayfası tasarımını; makro yapısını ve içeriğini kaydeder.
3-Yazdır : Seçili formu, raporu, veri sayfasını veya veri erişim sayfasını, Yazdır iletişim kutusunu görüntülemeden hemen yazdırır.
4-Baskı Önizleme : Tablo, form veya rapor gibi etkin nesneyi, basıldığında alacağı görünümle görüntüler (önce Belgeleyici' nin görüntülendiği Makro penceresi dışında). Sayfayı yaklaştırıp uzaklaştırabilirsiniz veya bir anda birden çok sayfa görebilirsiniz.
5-Yazım kılavuzu : Tablo, sorgu veya formun Veri Sayfası görünümünde metin girdilerinin veya Form görünümünde metin kutusunun içinde bulunan seçili metnin yazımlarını denetler.
6-Kes : Seçili öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) keser ve Pano' ya koyar, böylece öğeyi herhangi başka bir yere ekleyebilirsiniz. Son yapılan kesme işlemini geri almak için, Düzen menüsünden Kesmeyi Geri Al' ı seçin.
7-Kopyala : Seçili öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) ya Office Panosu'na kopyalar ya da Windows Panosu'na kopyalar, böylece öğeyi herhangi başka bir yere ekleyebilirsiniz.
8-Yapıştır : Bir öğeyi (örneğin bir denetim veya bir kayıt) Pano' dan etkin veritabanı nesnesine kopyalar. Bir öğeyi kopyalamak veya taşımak için, yapıştır ile birlikte Kes ve Kopyala komutlarını kullanın. Yapıştırma işleminizi geri almak için, Düzen menüsünden Yapıştırmayı Geri Al' ı seçin.
9-Biçim Boyacısı : Bir denetimden diğerine, renk, çizgi biçemi ve yazı tipi özelliği gibi biçimlendirmeleri kopyalar. Biçimi bir tek denetime kopyalamak için Biçim Boyacısı'nı bir kere tıklatın; biçimi pek çok denetime kopyalamak için Biçim Boyacısı'nı çift tıklatın; işiniz bittiğinde ESC tuşuna basın.
10-Geri Al : Son yapılan ve geri alınabilir eylemi geri alır. Komut adı, geri almak istediğiniz eyleme bağlı olarak değişir (örneğin, Kesmeyi Geri Al veya Taşımayı Geri Al). Bir eylem geri alınamıyorsa, komut adı Geri Alınamaz olarak değişir.
11-Köprü : Köprü adresini veya Uniform Resource Locator (URL) bilgisini ekler veya değiştirir. Veri sayfası ve form görünümünde, köprü adresi alanı seçili olmalıdır.
12-Alan Listesi : Form veya raporun temel aldığı kayıt kaynağında bulunan alanların listesini görüntüler. Kayıt kaynağına otomatik olarak ilişkilendirilecek denetimleri oluşturmak için listeden alanlar sürükleyebilirsiniz.
13-Araç Kutusu : Araç kutusunu gösterir veya gizler. Araç kutusunu, form, rapor veya veri erişim sayfası üzerinde denetimler oluşturmak için kullanın.
14-Otomatik Biçim : Artalan resmi ve denetimler için yazı tipleri gibi önceden tanımlı biçimlerden seçtiklerinizi, form veya rapora uygular.
15-Kod : Visual Basic Düzenleyicisi'ni açar ve Kod penceresinde seçili form veya raporun arkasındaki kodları görüntüler.
16-Özellikler : Tablo alanı veya form denetimi gibi, seçili durumda olan nesnenin genel özelliklerini görüntüler. Seçili öğe yoksa, etkin nesnenin özellik sayfasını görüntüler.
17-Oluştur düğmesi : Seçili öğe veya özellik için oluşturucuyu görüntüler. Microsoft Access bu düğmeyi ancak, seçili öğe (tablo Tasarımı görünümünde alan adı gibi) veya özellik (giriş maskesi özelliği veya deyim için belirlenmiş özellik gibi) için kullanılabilir bir oluşturucu varsa etkinleştirir.
18-Veritabanı Penceresi : Geçerli Microsoft Access veritabanındaki veya Microsoft Access projesindeki tüm nesneleri listeleyen Veritabanı penceresini görüntüler. Örneğin, bir veritabanı nesnesi oluşturmak, kopyalamak veya silmek, ya da bir nesneyi bir gruba veya geçerli pencereye sürüklemek için kullanılabilir.
19-Yeni : Yeni bir veritabanı nesnesi oluşturur. Bu düğmeyi tıklatmadan önce, Nesneler çubuğunda oluşturmak istediğiniz veritabanı nesne türünü tıklatın.
20-Office Yardımcısı: Office Yardımcısı, görevlerinizi yerine getirmeniz için Yardım konuları ve ipuçları sunar.

Benzer Konular

16 Temmuz 2018 / Misafir Cevaplanmış
13 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Meslekler
20 Kasım 2010 / beekoo Soru-Cevap
22 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış