Arama

Matlab Nedir?

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 11.274 Cevap: 0
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
5 Mart 2007       Mesaj #1
vain - avatarı
Ziyaretçi
MATLAB ile PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

MATLAB nedir?
MATLAB programı, ilk olarak 1985 yılında C.B. Moler tarafından geliştirilmiş olup, teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır.
Matlab, bir zamanlar mühendisliğin olmazsa olmaz fortran programlama diline alternatif olarak yazılmıştır.

Teknik Hesaplama Dili MATLAB
MATLAB, veri görselleme, veri analizi ve erişimi ile nümerik hesaplama amaçlı yüksek seviyeli bir programlama dili ve etkileşimli bir platformdur. MATLAB kullanarak teknik hesaplama problemlerinizi, C/C++ ve Fortran gibi geleneksel programlama dillerine oranla daha hızlı çözümleyebilirsiniz.

Bütün dünyada teknoloji geliştiren tüm bilim adamları, şirketler ve araştırmacılar, çalışmalarını hızlandırmak, analiz ve metot geliştirme zamanlarını en aza indirgemek ve piyasaya daha gelişmiş ürünler sunmak için MATLAB kullanmaktadırlar.

MATLAB, çok yönlü bir teknik hesaplama ortamı olarak matematiksel işlemler, veri analizi ve işlemesi, görselleştirme ve kuvvetli bir programlama dili yapısı gibi gereksinimlerin bir birleşimidir.

MATLAB’ın açık mimari yapısı ve kullanım kolaylığı; yapay sinir ağlarından güç sistemleri analizine, görüntü işlemeden finanssal modelleme araçlarına, kontrol sistemlerinden veri tabanı uygulamalarına, havacılık sistemlerinden otomotiv uygulamaları konularına ve çok daha fazla sayıdaki farklı alanlara yönelik özel ürünleri, kullanıcılara problemlerini en hızlı ve kolay yoldan çözebilme, algoritma hazırlama ve kişisel araçlar ve fonksiyonlar geliştirebilme imkanı tanır.


Ne işe yarar?
* Matematiksel Ölçüm ve Hesaplamalar (Maths and Computation)
* Algoritma Geliştirme (Algorithm Development)
* Veri Elde Etme (Data Acquisition)
* Görüntü İşleme (Image Processing)
* Sayısal İşaret İşleme (Signal Processing)
* Süzgeç Tasarımı (Filter Design)
* Dalgacıklar (Wavelets)
* Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Networks)
* Veritabanı (Database)
* Optimizasyon (Optimization)
* Modelleme ve Simülasyon (Modeling, Simulation)


Yukarıdaki bu opsiyonlar ile Matlab'da kusursuz tasarımlar yapabilirsiniz.

Ayrıca Matlab'ı vazgeçilmez yapan durumlardan en önemlileri:
* Toolbox'lar
* Simulink

Neden MATLAB?
MATLAB, projelerdeki analiz ve geliştirme sürelerini azaltmakta, proje maliyetlerini indirmekte ve hemen her matematik-mühendislik-finans probleminde etkin çözümler sunabilmektedir. MATLAB hemen her konuya ilişkin çözümler sunabilen ürünlerini aynı platformda buluşturmaktadır. Böylelikle, mühendislerin aynı platformu kullanarak çalıştıkları projelerin farklı proseslerini zaman kaybına uğramadan işlemelerine, platform değiştirmeksizin etkin bir şekilde geliştirebilmelerine ve hayal gücünün sınırlarında diğer ürünler ile etkileşim içinde çalışma imkan tanır. Kullanıcılar, çok yönlü ve görsel MATLAB grafiksel kullanıcı arayüzünü, yazı yazma kolaylığındaki dil yapısını ve matematiksel-grafiksel hazır fonksiyon özelliklerini, C, Fortran veya diğer dil ve uygulamalara tercih etmektedir. MATLAB kullanılarak yapılan uygulamaların, C ve C++ dillerine dönüştürülebilir olması ve C, C++, Java veya Fortran’da hazırlanmış rutinlerin MATLAB’da kullanılabilir olması birçok araştırmacıyı MATLAB kullanmaya yöneltmiştir.

Önemli Özellikler
• Teknik hesaplama için yüksek seviyeli programlama dili.
• Kod, dosya ve veri yönetimi için geliştirme ortamı.
• İnceleme, tasarım ve problem çözümü için etkileşimli araçlar.
• Doğrusal cebir, istatistik, Fourier analizi, filtreleme, eniyileme ve sayısal integral fonksiyonları.
• Görselleştirme amaçlı 2 ve 3 boyutlu grafik fonksiyonları.
• Özel amaçlı kullanıcı arayüzü geliştirme araçları.
• MATLAB tabanlı algoritmaları C, C++, Fortran, Java, COM ve Microsoft Excel gibi dil ve uygulamalarla bütünleştirme araçları.

Son düzenleyen ahmetseydi; 3 Temmuz 2013 10:37

Benzer Konular

18 Mart 2009 / alikocaman75 Soru-Cevap