Arama

Pardus - Ücretsiz Türk İşletim Sistemi (Linux)

Güncelleme: 11 Ağustos 2010 Gösterim: 4.270 Cevap: 0
Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
11 Ağustos 2010       Mesaj #1
Breath - avatarı
Ziyaretçi
Pardus 2009 Son Sürüm ve Kurulum

Sponsorlu Bağlantılar
Pardus işletim sistemi; kurulum ve kullanım kolaylığı ile, KDE masaüstü ortamında sağladığı kullanışlı, uyumlu ve güvenli birçok geliştirme ile işte karşınızda. Pardus ile internete bağlanabilir, e-postalarınızı okuyabilir, dostlarınızla güvenli bir şekilde iletişim kurabilir, müzik dinlerken ya da film izlerken bilgisayarınızın çokluortam yeteneklerini sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Pardus, kullanıcılarına en güncel uygulamaları ve en son güvenlik yamalarını da internet üzerinden GNU GPL Genel Kamu lisansı ile özgürce sağlıyor. Bu güncellemelerin boyu zamanla oldukça yüksek değerlere ulaşıyor ve kurulum ardından tüm güncellemelerin çekilmesi hem kurulum zamanını, hem de internet kullanımını artırıcı etki yapıyor. Bu sakıncayı ortadan kaldırmak için Pardus ekibi, ortalama üç aylık periyotlarla güncellenmiş ara sürümler yayınlıyor. Pardus teknolojilerinde yapılan son değişiklikler de bu ara sürümlerle kulanıcılara ulaştırılabiliyor.

Pardus’u İndirin adresinden Pardus 2009 Kurulan CD'yi indirdikten sonra Pardus CD'si Yazmak makalesini okuyarak Pardus Kurulum CD'nizi oluşturun. Ardından bilgisayarı CD'den başlatın.

Pardus2009 Kurulumu 1

Pardus 2009 Kurulumuna hoş geldiniz.

Pardus2009 Kurulumu 2

Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı gibi, bu kurulum belgesi Pardus 2009 Alfa ile hazırlanmıştır. Kararlı sürüm ile bir değişikliğe gidilmeyeceğini düşünerek rahatça okuyabilirsiniz.


Bilgisayar CD'den açıldıktan sonra karşılaşılan GRUB ekranında yukarıdaki gibi 4 seçenek bulunmakta. Bu seçenekler:
Pardus 2009: Kurulum adımlarına başlar.
Sistemi Sabit Diskten Aç: Bilgisayarı sabit sürücüden başlatır.
Bellek Testi: Kurulum için belleği denetler.
Donanım Bilgisi: Bilgisayarın donanımlarını denetleyip listeler. Pardus 2009 kurulumu için ilk seçeneği seçip yola devam ediyoruz.
Pardus2009 Kurulumu 3


Yukarıdaki ekran kullanıcıdan lisans şartlarını kabul etmesini ister. Lisans şartlarını kabul edip ilerledikten sonra aşağıdaki ekran sizi karşılayacaktır.

Pardus2009 Kurulumu 4


Burada, kuruluma başlamadan önce CD'nin doğru yazılıp yazılmadığı denetlenebilir. Kurulumun yarıda kalmaması için CD doğruluğunun denetlenmesi ve CD doğru yazılmışsa kuruluma devam edilmesi tavsiye edilir.

Pardus2009 Kurulumu 5


Ardından klavye ayarlarına geçilir. Bu bölümden kullandığınız klavye türünü seçebilir ve doğru çalışıp çalışmadığını denetleyebilirsiniz.

Pardus2009 Kurulumu 6


Bu bölümde saat ve tarih ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Pardus2009 Kurulumu 7


Yukarıdaki ekrandan kullanıcı ekleme işlemleri yapılır. Pardus 2009 ile gelen yeni bir özellikle kullanıcılara şifre sorma - sormama özelliği bu bölümden ayarlanabilmekte. Ayrıca bu bölümden kullanıcılara yönetici yetkisi verilebilmektedir.

Pardus2009 Kurulumu 8


Bilgisayar açılırken doğrudan bir kullanıcının hesabının açılması istenirse, kullanıcı eklendikten sonra yukarıdaki gibi otomatik giriş kullanıcısına oluşturulan kullanıcı eklenir.

Pardus2009 Kurulumu 9


Bu bölümden bilgisayarın yönetici şifresi ve bilgisayarın adı ayarlanır. Yönetici yani root kullanıcısı bilgisayarda her türlü işlemi yapabilmektedir.

Pardus2009 Kurulumu 10


Ardından sabit sürücünün bölümlendirilmesi - biçimlendirilmesi aşamasına geçilir. Bu bölümde otomatik biçimlendirme seçilirse Pardus 2009 kendiliğinden biçimlendirme işlemine geçer.

Pardus2009 Kurulumu 11


Eğer elle biçimlendirme seçilirse, kullanıcı sabit sürücüsünü çeşitli bölümlere ayırabilir. Bu bölümler:
  • Takas (Swap) Alanı: Takas alanı, bilgisayar kullanımında Ram yetmediği durumlarda sabit sürücünün bir bölümünün Ram gibi davranmasını sağlar. Sabit sürücünün başına kurulması hız açısından tavsiye edilir.
  • Pardus Sistem Dosyaları: Pardus sistem dosyalarının kurulacağı bölümdür.
  • Pardus Kullanıcı Dosyaları: İstenirse kullanıcı dosyalarının sistem dosyalarının bulunmayacağı ayrı bir sabit sürücü bölümünde saklanması için kullanılır. Windowsçası C: sürücüsünde sistem dosyaları varken D: sürücüsünde belgeleri saklamak gibidir. Bu bölümde kullanıcının tüm bilgisayar ayarları tutulur ve silinmesi durumunda sistem zarar görmez.
  • Genel Veri Saklama Bölümü: Genel veri saklamak için kullanılır. Bu ekrandan ayrıca dosya sistemi seçilebilmektedir.
Pardus2009 Kurulumu 12


Önyükleyici, bilgisayar açılırken işletim sistemlerinin başlatılmasını sağlar. GRUB adı verilen bu yazılım işletim sisteminin başlatılmasının yanında açılışta işletim sistemi seçmek için de kullanılır. İşletim sisteminin açılması için mutlaka bir önyükleyicinin olması gerektiğini hatırlatarak, ne yaptığınızı bilmiyorsanız önerilen olarak sabit sürücünün başına kurmasını işaretleyebilirsiniz.

Pardus2009 Kurulumu 13


Tüm işlemler bittikten sonra kurulum özeti ekrana yansıtılır ve olası hatalara karşı kullanıcı tarafından bu özet denetlenir. Herşey tamamsa kuruluma başlanır.

Pardus2009 Kurulumu 14


Yaklaşık 20 - 25 dakika sonra Pardus 2009 Kurulmuş Olacaktır.

pardus2009kurulumu15

Pardus 2009 Download
  • Dil: Türkçe
  • Lisans: Ücretsiz
  • Kısıtlama: Yok
  • Üretici Firma: Pardus

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

7 Temmuz 2012 / Misafir Bilgisayar
10 Ocak 2014 / PiSiK0PATR Bilgisayar
25 Temmuz 2013 / HANDSOME Bilgisayar
25 Şubat 2013 / nötrino Bilgisayar