Arama

Visual Basic Kurulumu (Resimli Anlatım)

Güncelleme: 1 Temmuz 2013 Gösterim: 4.361 Cevap: 0
maXLaBs - avatarı
maXLaBs
Ziyaretçi
19 Mayıs 2012       Mesaj #1
maXLaBs - avatarı
Ziyaretçi
Visual Basic Kurulumu
Visual Basic nasıl kurulur?
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org


Visual Basic Microsoft’un Visual Studio 6.0 program paketini içinde gelir ve buradan kurulur. İlk önce Visual Studio 6.0 Cd ‘sini CD-Rom ‘a takalım. CD’yi taktıktan sonra kurulum programı otomatik olarak başlayacaktır. Karşımıza ilk önce bir hoş geldin penceresi çikacaktır.

Next’i tıklayarak bir sonraki aşamaya geçelim. Burada bize her Microsoft ürününde olduğu gibi bir anlaşma metni sunulacak bunu ‘I accept the agreement’ seçeneğini işaretleyerek Next düğmesine basarak ilerliyoruz.

Daha sonra bizden kurulumun devam etmesi için gerekli olan kurulum şifresini istiyor.
vb03jpe


Gerekli kısımları doldurup Next ‘ e tıklayalım. Karşımıza kurulum tipini seçmemizi isteyen bir ekran çıkar .Burada bize uygun olan kurulum tipini seçtikten sonra Next ‘e tıklayalım.
vb04jpe


Sonraki ekranda bize programın yükleneceği yolu belirtmemizi istiyor. Uygun olan bir yol belirtip Next’i tıklayalım.
vb05jpe


Nihayet kuruluma başlayabildik. Karşımıza çıkan ekrandan Continue düğmesini tiklayarak ilerliyoruz.
vb06jpe


Ardından bize Microdofttan destek alabilmemiz için gerekli olan bir numara (Product ID) verecek bunu bir tarafa kaydedebilirsiniz. Tamam düğmesine basıp ilerleyelim. Daha sonra gelecek ekranda ise bize yüklenecek bileşenleri seçmemizi sağlayacak bir ekran gelecek .Custom düğmesini tıklayarak seçimimizi yapalım.
vb07jpe


Karşımıza çıkacak ekrandan gerekli bileşenleri seçelim.Bu ekranda Microsft ‘un diğer yazılım geliştirme araçlarını da görebilirsiniz.
vb08jpe


Tabii ki biz şu anda Visual Basic ile ilgilendiğimiz için sadece Visual Basic ile alakalı olan şeyleri seçeceğiz.
vb09jpe


Continue düğmesini tıklayara kuruluma devam edelim. Kurulum programı gerekli alan için sabit diskimizi tarayacak ve gerekli alan varsa kurulum başlayacaktır.
vb10jpe
Bu aşama da bittikten sonra program bizden Windows’u restart etmemizi isteyecek. Programın bir sonraki açılışında düzgün çalışması için Windows’u yeniden başlatalım.

İşte hepsi bu. Şimdi ilk programımızı yazmaya başlayabiliriz.
Windows’u yeniden başlattıktan sonra karşımıza MSDN (Microsoft Developer Network Library)’i yüklemek isteyip istemediğimizi soracak.
vb11jpe
Eğer elinizde MSDN CD’leri varsa ‘Install MSDN’ seçeneğini işaretleyerek yükleyebilirsiniz. Eğer bu CD’ler elinizde mevcut değilse Exit deyip MSDN kurulumundan çıkabirsiniz. Sıra geldi Visual Basic’i çalıştırmaya.
Start>Programs>Microsoft Visual Studio 6.0>Microsoft Visual Basic 6.0 yolunu izleyerek Visual Basic’i başlatabiliriz.
vb12jpe


Program başlar başlamaz ‘New Project’ başlıklı bir pencere karşımıza çıkar.
vb13jpe

Burada yeri gelmişken hatırlatalım. Visual Basic’te programlar Proje olarak saklanırlar ve her program için bir proje adı vermemiz gerekir. Varsayılan proje adı ‘Project 1’dir.Karşımıza çıkan bu ekrandan bize uygun olan proje türünü seçebiliriz. Biz şimdilik standart exe türü projeyi seçeceğiz. Daha sonra yeri geldiğinden diğer proje türlerini de inceleyip hepsinden birer proje yapmaya çalışacağız.

Bu pencerede üç tane sekme mevcut. New, Existing ve Recent. Bir projeye ilk defa başlayacaksak New sekmesi bize uygun bir proje türünü seçerek devam edebiliriz. Eğer mevcut bir projeyi açmak istiyorsak Existing sekmesini tıklayarak mevcut projenin bulunduğu yeri belirtip projeyi açabiliriz. En son sekme olan Recent ise en son üzerinde çalışılan proje en üstte olacak şekilde son çalıştırılan projelerin bir listesini tutar. ‘Standart exe ‘ seçili iken ‘Open‘ düğmesine basarak yeni bir proje açalım. Yeni açılan bir projede bir tane form bulunur.

Yeri gelmişken bunu da açıklayalım; Visual Basic’teki projeler en az bir tane form içermelidir. Formlar bizim yazdığımız programların kullanıcıya gözüken tarafını oluştururlar. Yani Textbox, Command Button gibi elemanların yerleştirildiği yerdir formlar. Yeni aaılan ilk projedeki ilk formun adı Form1 olur. Daha sonra kendimiz bu formlara kolayca hatırlayabileceğimiz isimler verebiliriz. Ama isim verirken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Mesela bir proje içinde aynı isme sahip iki form olamaz. Ayrıca okunabilirliği artırması hasebiyle formları isimlendirirken form ön ekini getirmek hem iyi bir alışkanlıktır hem de okunabilirliği arttırır. Böylece başka biri tarafından okunabilirlik kurallarına uyularak yazılmış bir kod elinize geçtiğinde kodun hangi elemana ait olduğunu çok kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Yeri geldiğinde bizde programlarımızda bu kurallara azami şekilde uymaya gayret edeceğiz.

Visual Basic editörünün menülerini ve ne işe yaradıklarını geçen sayımızda anlatmıştık. Bu editörün sol tarafında projemizde kullanacağımız kontrollerin bulunduğu bir toolbox mevcut.sağ tarafında ise üç ayrı pencere mevcut. Bunların en üste olan project penceresi projemizde buluna formlar modüller gibi nesnelere ulaşmamızı sağlar. Bu pencerenin altındaki pencere ise aktif kompanentin özelliklerinin bulunduğu ve bu özellikler üzerinde gerekli değişikliklerin yapılabildiği bir pencere olan Properties penceresi. Bu pencerenin altında se formumuzun çalıştığında ekranın neresinde yer alacığı gösteren bir pencere olan ‘Form Layout’ penceresi var.

Şimdi ilk kodumuzu yazmak için formun üzerine iki kez tıklıyoruz. Karşımıza program kodlarınızyazabileceğimiz bir ortam geliyor.
vb14jpe

Burada formun üzerine çift tıkladığımız için forma ait bir yordam olan Form_load yordamı karşımıza çıktı. Bu arada yine yeri gelmişken yordam ‘ın ne anlama geldiğini anlatalım. Daha önce Visual Basic de değişik kontrollerin bulunduğundan bahsetmiştik ve Visual Basic’in olay temelli bir programlama aracı olduğunu söylemiştik. Yani yazacağımız bir kod yazıldığı olay yordamı meydana geldiğinde çalışacaktır. Mesela bir formun üzerine mous ‘la tıklandığında ne yapmak istiyorsak bu kodu formun ilgili olayının yordamına yazmalıyız.(Bu örnek için formun click olayı.)Hazır bu örneği vermişken bunu yazmaya başlayalım. Formu çift tıkladığımızda karşımıza çıkan kod penceresinde iki tane combobox (aşağı açılan seçim kutusu , bu kontrolü de ilerde ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.) göreceksiniz. Sol taraftaki combobox ‘da o anki aktif formda mevcut bulunan nesnelerin, ismini sağ tarafta ise seçilen bu nesneye uygulanabilecek olayları görebiliriz. Şimdi formun üzerine tek tıklama durumunda bize bir mesaj veren bir program yazalım. Formun kod yazma penceresinde sağ tarafta listelenen olaylardan Click olayını seçelim.

vb15jpe


Ardından bize mesaj verecek fonksiyonu bu yordamın içine yazalım. Bu kodu yazarken Visual Basic ‘in çok güzel bir özelliğiyle daha tanışmış olacaksınız. Ekrana mesaj yazmamızı sağlayan Msgbox fonksiyonunu yazdıktan sonra bu fonksiyona hangi parametrelerin girilmesi gerektiğini Visual Basic anlayarak bize gösteriyor. Böylece bizim kodu yanlış yazmamızı önlüyor.
vb17jpe

Neyse kaldığımız yerden devam edelim. Aşağıdaki kodu formun Click yordamina yazılım;

Private Sub Form_Click() MsgBox "Tebrikler... Ilk Programınız Basariyla Çalisiyor ", vbOKOnly, "<<<<>>>>" End SubBu kodu yazdıktan sonra ya klavyedeki F5 tuşuna yada Visual Basic editöründeki Run menüsünden Start komutunu vererek ilk projemizi çalıştıralım. Her şey yolunda gidiyorsa karşımıza şöyle bir şekil çıkmalı.

vb18jpe

Tebrikler ilk programımızı böylece yazmış olduk. Sıra geldi çalışan bir programı sonlandırmaya. Bunun için de yine Run menüsünden End komutunu vererek yada toolbar ‘daki end düğmesine tıklayarak sonlandırabiliriz.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 12:47 Sebep: Düzenlendi.

Benzer Konular

14 Nisan 2014 / UnknowN Bilgisayar
5 Temmuz 2013 / DrAm3vLH Bilgisayar
13 Ekim 2008 / Misafir Bilgisayar
9 Ocak 2014 / asla_asla_deme Bilgisayar
30 Ocak 2012 / HANDSOME Bilgisayar